Jump to content

Anul agricol 2024 în judeţul Galaţi


Recommended Posts

Posted

Cătălin Ionescu: „Nu știu dacă rezistăm până la sfârșitul anului!

Discuția purtată cu Cătălin Ionescu, inginerul șef al Agroind Tulucești, județul Galați, a fost dureros de tristă, marcată de amărăciune. „La noi lucrurile sunt praf! Din cinci ani, am avut patru de secetă, dintre care trei consecutiv. Am tot rostogolit de la an la an datoriile și acum nu mai știm pe unde să ne scoatem cămașa! Nu știu dacă rezistăm până la sfârșitul anului! Nu-i departe ziua până când o să ne bage cineva biletele la ordin și atunci ne vom pierde utilajele, pământurile și casele!”, ne-a declarat vădit îngrijorat specialistul.

„MI-E JENĂ SĂ INTRU LA RECOLTAT, că nu am ce!”

Acesta ne spune că are de recoltat circa 400 de hectare floarea soarelui, însă îi e frică să bage combina, pentru că știe că va culege… praful de pe tobă! (Toba combinei!) „Eu nu mă grăbesc să intru în lan; la ce să mă duc, numai ca să mă aflu în treabă!? Vecinii mei au scos câte 200 de kile la hectar; în nordul județului, nici atâta! Nici la mine nu e scofală, poate că o să scot o câtime mai mult la floare, porumbul e calamitat sută la sută. Noroc că am pus puțin, doar pentru sătenii care ne-au dat pământurile să le lucrăm”, susține producătorul agricol gălățean.

AJUTORUL DE SECETĂ produce INECHITATE

Cătălin Ionescu este revoltat pe modul de acordare a ajutorului de secetă. „Este complet inechitabil, se dă mai mult la ăia care sunt mai puțin afectați de secetă. Direcția Agricolă ne cere producțiile pe ultimii 5 ani, se elimină cel mai bun și cel mai rău an și se face media din cei 3 ani rămași. Cum la mine la trei ani de secetă media este de 2.000 kile la hectar, (dar eu am făcut cheltuieli de peste 5.000 lei/ha) primesc mai puțin din cei 200 euro/ha, față de unul care a avut doar un an sau doi de secetă!”, a calculat fermierul.

SEMĂNĂTURILE de toamnă: AMAR ÎN SUFLET și MINUS ÎN CONTABILITATE!

Și culturile de toamnă au adus amar în suflet și minus în contabilitate! Nu s-a putut bucura de producția încheiată: recoltă proastă, bani îngropați, datorii care au atras dobânzi și penalități. Cătălin Ionescu a semănat aproape 500 de hectare, din care vreo 300 cu păioase. A recoltat 1.500 kg/ha la grâu (media județului Galați), 2.800 la orz și cam atât. Sămânța de mazăre nu a răsărit și rapița (140 hectare) a fost întoarsă toată din toamna trecută.

SOLUȚIA: declararea STĂRII DE NECESITATE!

Soluția pe care o vede Cătălin Ionescu este ca statul să intervină și să declare stare de calamitate în cele mai afectate regiuni agricole și județe și ar urma păsuirea datornicilor. „Altminteri, noi murim cu datoriile legate de gât!”, susține acesta. Cătălin Ionescu: „Din cinci ani 4 au fost extrem de secetoși, iar ultimii la rând. Cum să mai supraviețuiesc dezastrului? Să-mi explice cineva cum să mai scot bani și de unde?”

„Am pus oamenii să taie PORUMBUL PENTRU ANIMALE!”

Nici vecinii de tarla ai Agroind Tulucești, altminteri o societate gălățeană prosperă în anii agricoli normali, nu sunt bucuroși de rezultatele de până acum. „Câmpul arată prost, arșița a ars lanurile, seceta a uscat totul. Am însămânțat 400 de hectare de floarea soarelui pe mai multe societăți, toată cultura e proastă, la ultima evaluare media nu depășește 500 kg/ha. Și porumbul – zero, 70 de hectare distruse, am pus oamenii de au tăiat pentru animale!”, ne-a declarat inginerul Bercaru.
Fermierul din Șivița a obținut la grâu aproape de media pe județ, o mie și un pic de kilograme, și așteaptă ploile pentru a pregăti pentru semănăturile de toamnă.

CULTURI de mazăre, porumb și floarea soarelui DISTRUSE 100%

Din situația existentă la Direcția pentru Agricultura Județeană rezultă că toate culturile de floarea soarelui și porumb amplasate pe terenuri neirigate sunt calamitate sută la sută, iar pe cele irigate între 45 și 50%. De asemenea, mazărea a fost afectată în proporție de 80 și 100%, iar vița de vie: 60-80 la sută.

revista-ferma.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.