Jump to content

Gălățeanca Cristina Maria Șerbu, de la grafică la actorie

dcp100168

Recommended Posts

Tânără talentată, admisă prima la Facultatea de Arte din Sibiu. Gălățeanca Cristina Maria Șerbu, de la grafică la actorie

Deși aflată la început de drum în viaţa de adult, abia admisă la facultate, Cristina Maria Șerbu este o tânără ambițioasă, cu visuri îndrăznețe, care iubește arta și frumosul și care are deja la activ câteva roluri în mai multe piese de teatru.

Tânăra este în prezent studentă la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, Facultatea de Litere și Arte, specializarea Teatru și Artele Spectacolului, secția Actorie, unde a fost admisă prima și unde promite să reprezinte Galațiul cu mândrie și cu aceeași seriozitate și tenacitate cu care ne-a obișnuit până acum.

Prezentăm, în exclusivitate, crâmpeie din viața unei gălăţence de succes, absolventă a Centrului Cultural "Dunărea de Jos" din Galați.

- Care este parcursul tău școlar de până acum?

- Părinții mei au observat că am o atracție pentru arta plastică încă din timpul grădiniței, dar la Liceul de Arte "Dimitrie Cuclin" nu se studiază decât specializarea instrument la clasele primare. Așa că ai mei m-au dus la o școală de cartier, "Miron Costin", iar în paralel am început cursurile la Centrul Cultural "Dunărea de Jos", la specializarea Grafică. În gimnaziu am intrat la clasa de Arte Plastice de la Liceul de Arte, iar în clasa a VII-a am început pregătirea în paralel, la Actorie, la Centrul Cultural, cu domnul profesor Cosmin Gabriel Enache. Din clasa a IX-a am continuat tot la Liceul de Arte, dar la specializarea "Arta Actorului".

- Când şi cum ţi-ai descoperit pasiunea pentru artă?

- Ai mei au poze cu pereți întregi mâzgăliți de mine la doi ani. Desenam orice, reproduceam toate desenele din cărți sau reviste, nu a fost nimic conștient atunci. Domnul profesor de la Grafică a "descoperit" mai mult din ce puteam să fac, iar când am ajuns la el, am început să reproduc toate portretele pe care le-a făcut iubitelor sale din liceu.

În vara dintre clasa a VI-a și a VII-a, am dat peste o piesă de teatru de pe Broadway, filmată din sală. Acea piesă m-a adus pe o spirală din care n-am ieșit încă. A fost momentul în care am rămas uimită de complexitatea teatrului ca artă sincretică. M-am dus la Centrul Cultural cu dorința de a deveni actriță, dar atâția ani de stat doar cu foaia sau cu sculptura în față... n-au ajutat. Când l-am văzut prima dată pe domnul Enache, m-am emoționat atât de tare încât am început să vorbesc foarte încet, iar el nu mă auzea. Eram şi speriată să vorbesc în public şi nici eu nu îl mai puteam auzi pe el. Am avut noroc că profesorul a văzut mai multe în mine decât am văzut eu.

- De ce ai ales facultatea din Sibiu?

- E o școală pe stil vechi, iar profesorii și studenții sunt mereu implicați în activități culturale. Am aflat cam pe ultima sută de metri că anul acesta o să ia clasa de Actorie actrița Ofelia Popii și că s-a schimbat durata facultății, de la 3 ani, la 4 ani, cum era odată. Atunci am decis că aici e locul meu. Imediat după examenul de Bacalaureat, am început două săptămâni de pregătire intensivă la repertoriu cu domnul profesor Enache și m-am dus la admitere aproape fără glas, din cauza unei răceli. Admiterea constă într-un repertoriu care conține și un cântec (pe care l-am pregătit cu profesoara mea de inițiere vocală de la liceu, doamna Valeria Drăguș). La cât de răgușită eram, chiar credeam că n-o să reușesc, dar profesorii din comisia de admitere au fost extraordinar de înțelegători, oameni cu simțul umorului. N-ai ce să îți dorești mai mult de-atât.

- Ce vei face după absolvire?

- Momentan mă gândesc dacă să mă înscriu la un master pe Regie, ca să îmbin cunoștințele plastice cu cele de actorie. În patru ani se pot schimba multe, uneori trebuie mers și o dată cu valul.

- Ai studiat și Pictura?

- Nu am studiat Pictura, chiar am picat la examenul de Pictură, dar am luat examenul la Grafică, la clasa domnului profesor Ionuț Mitrofan. La 6 ani am început şi am terminat cursul în trei ani. Apoi am mai făcut doi ani de extracurs la Grafică, dar nu mai știu exact în ce perioadă, cred că în clasa a VI-a și a VII-a.

- În ce piese de teatru ai jucat până acum? 

- De-a lungul timpului, am jucat în mai multe piese, la Centrul Cultural și la liceu. Cel mai complicat rol pe care l-am jucat a fost Mona (Necunoscuta) din "Steaua fără nume" de Mihail Sebastian, am pregătit piesa la liceu pentru Olimpiada Națională de Actorie din 2023. În rest, am participat în diverse proiecte, din care unele au avut ocazia să fie prezentate în public. Am fost Natalia Stepanovna în "Cerere în căsătorie" de Anton Pavlovici Cehov (și cu aceasta am participat la concursuri școlare), Măndica Piscopesco în "5 O'clock" de Ion Luca Caragiale, Domnul I în "Strip-tease" de Slawomir Mrozek și Grasul din "În largul mării" de același autor. Dar rolul care mi-a plăcut cel mai mult a fost Elena Ivanovna Popova din "Ursul" de Cehov.

- Ce alte pasiuni ai?

- Sincer, nu prea am avut timp liber de ceva ani încoace. La Centrul Cultural, domnul profesor Enache ne primea oricând voiam noi să venim și am câțiva ani de când fac de luni până sâmbătă câte patru ore de pregătire la actorie. Asta înseamnă un program de la 8,00 dimineața (școala) la 8,00 seara (plus Centrul Cultural), iar în rest te pregătești pentru următoarea zi. În vacanțe, îmi place foarte mult să călătoresc, am abuzat de gratuitatea la tren pentru elevi și am reușit să vizitez toată România doar pe șine. La mine, pasiunea a devenit muncă și nici nu vreau să fie altcumva. La aceste hobby-uri artistice, nu ştiu dacă se poate adăuga colecționarea de papioane pentru motanul meu...

viata-libera.ro