Jump to content

30 de localități din judeţul Galaţi, lovite crunt de viituri


dcp100168

Recommended Posts

12 localități, lovite crunt de viituri. Se pregătesc tabere pentru sinistrați

Sute de locuitori din comunele afectate de viituri așteaptă și la această oră să fie scoși din case. Cei care au putut, s-au refugiat în poduri, însă sunt și bătrâni care nu se pot refugia singuri în locuri sigure. Mulți nu au apă potabilă și nici curent electric.

În urmă cu puțin timp, ISU Galați a confirmat faptul că patru persoane și-au pierdut viața. Este vorba despre un bărbat din localitatea Pechea, un bărbat din Drăgușeni, o femeie  de 86 de ani din Costache Negri, și o femeie de 75 de ani din Corod.

Misiunile de salvare continuă, situația anunțându-se critică cel puțin până la orele amiezii. În unele zone, nivelul apei atinge chiar și doi metri, forțele de intervenție fiind nevoite să folosească bărci pentru a putea ajunge la sinistrați.

UPDATE ora 12,00. Potrivit informațiilor furnizate de ISU Galați, numărul victimelor a crescut la cinci persoane. Și-au pierdut viața un bărbat din localitatea Pechea, un bărbat din localitatea Drăgușeni, care, potrivit primelor constatări, era decedat de două zile, două femei, de 86, respectiv 96 de ani la Costache Negri, o altă femeie, în vârstă de 75 de ani, la Corod.

UPDATE ora 13,00: Ministerul Sănătății a transmis în urmă cu cu puțin timp că au fost dispuse măsuri de urgență pentru populația afectată din județul Galați. Se vaccinează împotriva hepatitei A și tetanosului copiii din comunele lovite de viituri. 

”Având în vedere situația gravă produsă de ploile și inundațiile consecutive care au apărut în nordul județului Galați și în județul Vaslui, la nivelul Ministerului Sănătății s-a organizat o celulă de criză condusă de ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila împreună cu secretarii de stat Adriana Pistol și Alexandru Rogobete, pentru asigurarea asistenței medicale pentru populația din zonele afectate.

Suntem în legatură permanentă cu autoritățile locale și cu Direcțiile de Sănătate Publică a județelor Galați și Vaslui pentru asigurarea de vaccin antitetanic și vaccin hepatitc A, pentru copiii din localitățile afectate.

La Spitalul Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Galați sunt disponibile paturi în secția de ATI și dacă vor exista alte solicitări se va asigura transportul pacienților și la alte unități sanitare”, se precizează într-un comunicat dat publicității. 

Un echipaj medical de la bordul unei ambulanțe a trecut prin momente dificile după ce autospeciala a fost luată de viitură, dar, din fericire, oamenii au scăpat cu bine și sunt în afara oricărui pericol.  

Județul Galați este cel mai grav afectat de fenomenele meteo care au lovit zona Moldovei. În 12 localități  - Pechea, Drăgușeni, Grivița, Costache Negri, Berești, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Cudalbi, Corod, Tudor Vladimirescu, Băneasa și Vameș- sunt înregistrate pagube semnificative, fiind afectate mai mult de 5.000 gospodării. Până la momentul raportării, 252 de persoane au fost evacuate, iar, din nefericire, patru persoane au decedat din cauza manifestării codurilor de vreme rea. A fost găsită și o a cincea persoană decedată, dar potrivit primelor concluzii, aceasta și-ar fi pierdut viața acum câteva zile. 

Totodată, în județele Galați și Vaslui traficul rutier este afectat pe trei drumuri naționale (DN 24D, DN 25 și DN 26) și zece drumuri județene (DJ 242, DJ 242B, DJ 242D, DJ 251, DJ 251A, DJ 251G, DJ 251H, DJ 253, DJ 254, DJ 255).

Pentru gestionarea situației în mod eficient, în județele afectate sunt activate grupele operative, iar în județul Galați este crescută capacitatea operațională.

Totodată, pe lângă forțele de intervenție implicate în gestionarea situațiilor de urgență de la sol, un elicopter Black Hawk al IGAv a fost direcționat spre județul Galați, acesta urmând să efectueze atât misiuni de survol, cât și misiuni de căutare-salvare.

În sprijinul comunităților afectate, acționează în teren peste 700 cadre ale MAI (pompieri, polițiști, jandarmi și IGAv), precum și 217 mijloace de intervenție.

UPDATE ora 16,30 - Vor fi amenajate patriu tabere în județul Galați pentru a-i găzdui pe oamenii evacuați ori ale căror locuințe au fost inundate. Fiecare tabără va avea câte 200 de locuri, au anunțat autoritățile în cursul după-amiezei de sâmbătă. Astfel de tabere se vor amplasa și în județele Vaslui și Iași (câte două în fiecare județ),  astfel încât oamenii să poată fi evacuați preventiv, dacă situația o va impune.

Tot în Galați, autoritățile locale au primit sarcina de a identifica și pune la dispoziția persoanelor afectate, peste 800 de locuri de cazare. Mai multe unități de cazare au fgost puse deja la dispoziție în municipiu, după cum a anunțat Biroul de Presă al Primăriei Galați. 

”Primăria municipiului Galați pune la dispoziția comunităților afectate de inundații în județul Galați un număr de 866 de spații de cazare în șapte spații, respectiv la Căminele studențești (300 de locuri), la Baza Siderurgistul (200 de locuri), la Sala Sporturilor (200 de locuri), la Adăpostul de Noapte al Direcției de Asistență Socială Galați (84 de locuri), la Centrul de sprijin pentru tineri (24 de locuri), la Centrul ”Dimitrie Ioan Frigator” (30 de locuri) și la Centrul multifuncțional de servicii sociale (28 de locuri). În perioada următoare, se analizează și alte posibilități de a sprijini oamenii din comunele județului Galați afectate de inundații”, a anunat municipalitatea prrintr-un comunicat. 

Conform ultimei raportări făcute de ISU Galați, traficul rutier rămâne blocat pe 13 drumuri din județele Galați și Vaslui, respectiv: DN 24D, DN 25 și DN 26, DJ 242, DJ 242B, DJ 242D, DJ 251, DJ 251A, DJ 251G, DJ 251H, DJ 253, DJ 254, DJ 255.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Se intervine în continuare în urma inundațiilor din județul Galați

Este prăpăd în centrul și nord-estul județului Galați, unde ploile abundente au provocat viituri puternice și creșterea rapidă a mai multor cursuri de apă. Apa atinge în anumite locuri chiar și peste 1,5 metri, ceea ce a făcut ca drumuri și gospodării din mai multe comune să fie inundate, iar oamenii să fie în pericol. 

În decurs de șase ore, locuitorii județului au fost avertizați prin trei mesaje Ro-Alert de pericolul de inundații, dar au  existat numeroase cazuri în care oamenii, mulți bătrâni sau cu probleme medicale, nu au avut cum să se pună la adăpost și au fost surprinși de ape.

Patru persoane și-au pierdut viața, dar e posibil ca numărul victimelor să fie mai mare. 

Echipajele ISU au intervenit în prima fază la Cuza Vodă,  Costache Negri și Pechea, unde numeroase victime au fost surprinse în locuințe. S-a mărit capacitatea operațională la nivelul ISU Galati, iar pompierii chemați de acasă au fost trimiși în aceste localități pentru salvarea persoanelor surprinse de viitură. În sprijinul pompierilor din Galați au fost trimise echipaje dim toate județele vecine, respectiv ISU Brăila, ISU Tulcea si ISU Vrancea.  

Jandarmii au fost trimiși la Slobozia Conachi, unde intervin cu o barcă pentru salvarea persoanelor izolate de apă. Sprijinul acestora a fost solicitat de ISU Galați.

COD ROȘU până după-amiază

În cursul acestei dimineți, ISU Galați a transmis o avertizare de COD ROȘU, valabil până la orele 14,00. Fenomene vizate: torenți, viituri, depășiri ale cotelor de pericol, pe Prut si Râul Corozel.

Drumuri blocate

Conform celor transmise de IPJ Galați, în cursul acestei dimineți nu se putea circula pe mai multe segmente de drumuri naționale și județene care fac legătura între localităăți din centrul și nord-estul județului Galați. Acestea sunt: 

- DN 25 între localitățile Vameș și Tudor Vladimirescu

- DJ 251 între Cuza Vodă și Costache Negri

- DJ 251A între Drăgușeni și Corod

- DJ 242B între Suceveni și Drăgușeni

- DN 24D între Vârlezi și Crăiești

- DJ 251 în zona Cudalbi, unde apa atinge o înălțime de aproximativ 1,5 metri

- DJ 253 între Băleni și Umbrărești

- DJ 242 între Umbrărești și Târgu Bujor

- DJ 242B între Băneasa și Moscu

- DJ 251A între Nicopole și Brătulești

- DJ 251 între Suceveni și Rogojeni

- DJ 251 între Valea Mărului și Măcișeni

- DJ 251 între Corod și Valea Mărului  

”Localitățile afectate de viituri și inundații includ Pechea, Costache Negri, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Tudor Vladimirescu, Corni, Băneasa, Suceveni, Vârlezi, Cudalbi, Berești Meria și Mândrești. În localitatea Cudalbi, situația este deosebit de gravă, apa atingând o înălțime de aproximativ 1,5 metri.

Autoritățile locale, împreună cu pompieri, polițiști, jandarmi și voluntari, sunt mobilizate pentru a oferi asistență cetățenilor afectați și pentru a remedia situația în cel mai scurt timp posibil. Recomandăm tuturor participanților la trafic să evite zonele afectate și să urmeze indicațiile autorităților pentru siguranța lor”, a transmis IPJ Glați în cursul dimineții de sâmbătă, 14 septembrie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Două baraje piscicole din județul Galați au cedat din cauza ploilor abundente

Potrivit Agenției Naționale Apele Române, barajul Potârnichea, situat în amonte de Costache-Negri (la o distanţă de 2 km) a cedat, iar cei 200.000 de metri cubi de apă revărsați vor afecta terenuri agricole din zonă.

Al doilea baraj care a cedat se află în zona comunei Hanu Conachi, volumul de 90.000 de metri cubi de apă va fi preluat de acumulările Apelor Române din aval: Lieşti 1 si Lieşti 2.

Pentru moment, potrivit specialiștilor de la Apele Române, pagubele potenţiale generate de cedarea acestor baraje vor fi pe terenuri agricole.

Peste 150 l/mp în mai puţin de 24 ore au căzut în judeţul Galaţi. Ploile abundente au afectat puternic localităţile Cudalbi, Cuza-Vodă, Pechea, Slobozia- Conachi, Izvoarele, Cuca, Corod."În ultimele 24 ore, cele mai mari cantităţi de precipitaţii s-au înregistrat pe râul Perişani, afluentul râului Suhu, din comuna Corni, judeţul Galaţi la staţiile: Cârja, judeţul Vaslui – 165,8 l/mp şi Găneşti, judeţul Galaţi – 148,1l/mp.Din informaţiile primite de la Apele Române Prut-Bârlad -Sistemul de Gospodărire a Apelor Galaţi, râul Geru a depăşit cota de pericol cu 30 cm, mai multe gospodării şi anexe fiind afectate în localitatea Cudalbi, din judeţul Galaţi. De asemenea, râul Suhu a ieşit din albie în zona pieţei din localitatea Pechea, afectând gospodării şi anexe. „Aici, utilajele noastre execută anual, pe râurile Suhu şi Geru, lucrări de lărgire a albei, însă zona este situată pe harta de hazard la inundaţii, fiind aşadar inundabilă (situată în zona de risc pentru inundaţii care au probabilitate de revenire de o dată la 100 de ani). Înainte de producerea viiturii, utilajele acţionau pe sectorul Izvoarele-Pechea pe râul Suhu, însă albia nu poate prelua surplusul de apă de peste 100-150 l/mp. Echipele noastre sunt în teren, dar intervenția în zonele afectate de inundații din județul Galați nu este încă posibilă.Personalul de intervenție a fost suplimentat.Utilajele și motopompele de capacitate mare au fost aduse la fața locului și vor fi folosite pentru asigurarea scurgerii în zona podurilor și podețelor”, transmit Apele Române.

Precipitaţiile record produse în zonă sunt comparabile cu evenimentele din 2013. Cantităţile pot produce inundaţii cu probabilitate de revenire de o dată la 100 de ani.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Primul ministru la Slobozia Conachi: ”În momentul în care se retrag apele, se va interveni”

UPDATE: ora 16,50: Prezent la Slobozia Conachi alătui de șeful DSU, și de miniștrii de la Apărare, Mediu și Interne, premierul Marcel Ciolacu a susținut că „nu are nimeni o estimare în acest moment” a pagubelor produse de calamităţi și că nu a fost informat niciodată despre pericolele din județul Galați. 

„Trebuie să vedem ce putem interveni. Urgența acum este să nu găsim neapărat astăzi vinovați”, a spus Ciolacu la Slobozia Conachi, localitate afectată puternic de inundații pentru a treia oară în ultimii ani (2007 și 2013).

„Am făcut o celulă de criză rapidă la Consiliul Judeţean (…) Prioritatea, cum este şi normal, este salvarea de vieţi omeneşti, în acest moment, avem toată logistica necesară pentru a interveni rapid. Am venit şi cu elicopterele de la Situaţii de Urgenţă, Ministerul Apărării este pregătit pentru orice intervenţie, în zonele sinistrate. Unde nu se poate ajunge, Ministerul Apărării se implică direct”, a declarat Marcel Ciolacu sâmbătă după amiază, în localitatea Slobozia Conachi din judeţul Galaţi, potrivit News.ro.

Ciolacu a promis că vor fi alocate sume din fondul de rezervă, după retragerea apelor, fiind rprioritară refacerea infrastructurii pentru ca activitatea economică să nu fie afectată. 

Întrebat de ce este nevoie de trei inundații să se facă schimbări, Ciolacu a spus că îi pare rău, dar în 2013 nu era (la Guvern).

„De când sunt prim-ministru, eu nu am primit nicio informare cu un eventual pericol în această zonă. De aceea am vrut să vin pe jos, am venit cu domnul Fechet, astfel încât să acționăm rapid”, a mai spus Ciolacu citat de Hotnews.ro.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Circulația trenurilor a fost întreruptă. Linia ferată dintre Galați și Berești este inundată

Pe raza SRCF Galați, pe linia Brești – Târgu Bujor - Galați – terasamentul CF a fost inundat, fapt ce a condus oprirea temporară a circulației feroviare, a anunțat CFR în urmă cu câteva minute. 

”Personalul de specialitate este permanent pe teren pentru asigurarea condițiilor optime de trafic, dar și pentru verificarea nivelului apelor, astfel încât circulația trenurilor să poată fi reluată în condiții normale, în cel mai scurt timp de la retragerea apelor din zona căii ferate”, au mai precizat oficialii de la Căile Ferate.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Cu ochii pe ape! Specialiștii ANIF se tem de ieșirea din matcă a Chinejei

Toți electromecanicii de la stațiile de desecare ale ANIF Galați au fost mobilizați pentru a asigura permanența și funcționarea stațiilor acolo unde se impune, în regim de urgență.

Personalul de la cantoanele de apărare de pe Chineja monitorizează situația și raportează în timp real, cele mai marti temeri fiind legate de o posibilă ieșire din matcă a râului Chineja. În eventualitatea producerii acestui scenariu, se are în vedere pornirea stației de desecare SPA1 3, pentru prevenirea producerii unor noi catastrofe în zona de nord-est a județului.

”Avem practic un număr de aproximativ 13 electromecanici la statiile de desecare aflate in zonele critice, șase agenți hidro și alți 13 electromecanici pregătiți să schimbe turele, iar coordonarea se face incă de azi noapte cu șase cadre TESA. Funcționăm la capacitate maximă cu stațiile de evacuare a apei acolo unde este necesar” au precizat reprezentanții ANIF Galați.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Gălățenii se organizează pentru a-i ajuta pe sinistrați

În timp ce salvatorii ISU Galați, împreună cu forțele de ordine, continuă să intervină în județ, în municipiu gălățenii au început să se organizeze pentru a veni în sprijinul sinistraților. 

Astfel, potrivit unei postări de pe grupul de facebook Susținem afacerile locale Galați, Dana Hâncu anunță că toți cei ce doresc pot aduce, deocamdată, doar apă și alimente neperisabile (conserve) de astăzi (14 sept.), începând cu ora 14, la Drumul de centură nr. 16, în incinta firmei DemMedia, persoană de contact fiind Vasile Petrea - tel. +40748849000. 

Fundația Inimă de Copil a postat, la rândul ei, pe pagina proprie un apel adresat gălățenilor solidari. „Colectăm la Centrul nostru din Bulevardul Dunărea 2C produse de extremă necesitate: sticle de apă potabilă, produse de curățenie și de igienă, pături, lanterne, conserve și alimente neperisabile. Vă așteptăm începând de mâine (15 sept. n.a.) orele 9.00-17.00. Dacă aveți o mașină cu care am putea transporta sau doriți să ajutați voluntar în sate, vă rugăm să ne scrieti numele și un număr de contact. Pentru mai multe detalii, sunați la +40756282905”, sună anunțul făcut de organizație. 

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

41 de localităţi din judeţul Galaţi se confruntă cu întreruperi de energie electrică

În urma inundaţiilor, un număr de 25.199 de gospodării din judeţul Galaţi se confruntă cu întreruperi ale alimentării cu energie electrică, a anunţat sâmbătă ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook.

"Echipele de intervenţie lucrează 24 de ore din 24, în condiţii dificile, pentru a remedia avariile şi a reda electricitatea în localităţile afectate. Sunt în contact permanent cu colegii de la Electrica Distribuţie. Vă informez că, în urma inundaţiilor, un număr de 25.199 de gospodării din judeţul Galaţi se confruntă cu întreruperi ale alimentării cu energie electrică", a afirmat ministrul Energiei.

Localităţile afectate sunt: Târgu Bujor (parţial), Băneasa, Moscu, Lunca, Jorăşti, Smulţi, Cuza Vodă , Izvoarele, Slobozia Conachi, Bereşti, Pleşa, Cavadineşti (partial), Grăpeni, Vădeni, Cuca, Suhurlui, Rediu, Plevna, Pechea, Sat Lupele, Costachi Negri, Valea Mărului, Mîndreşti, Cudalbi, Griviţa, Corod, Brătuleşti, Blînzi, Piscu, Vameş, Slivna, Gănesti, Suceveni, Comăneşti, Puricani, Aldeşti, Săseni, Prodăneşti, Onciu, Cristeşti, Şipote.

Sebastian Burduja a subliniat că aceste întreruperi au fost, în unele cazuri, efectuate la solicitarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a proteja vieţile oamenilor.

"Ştiu că această situaţie este extrem de dificilă şi vă asigur că toate eforturile noastre sunt concentrate pentru a restabili cât mai rapid accesul la energie în gospodăriile afectate. Le mulţumesc tuturor celor care sunt acum la datorie, aşa cum au fost de fiecare dată în astfel de momente grele", a precizat ministrul Energiei.

Acesta şi-a exprimat "profunda compasiune pentru toţi cei afectaţi de inundaţiile devastatoare şi vreau să transmit condoleanţe familiilor care au pierdut pe cineva drag", a transmis Agerpres.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Peste 25.000 de gospodării din judeţul Galaţi au rămas fără curent

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat, sâmbătă, că echipele de intervenţie lucrează 24 de ore din 24, în condiţii dificile, pentru a remedia avariile şi a reda electricitatea în localităţile afectate de inundaţiile din Galaţi, precizând că 25.199 de gospodării se confruntă cu întreruperi ale alimentării cu energie.

”Sunt în contact permanent cu colegii de la Electrica Distribuţie. Vă informez că, în urma inundaţiilor, un număr de 25.199 de gospodării din judeţul Galaţi se confruntă cu întreruperi ale alimentării cu energie electrică. Localităţile afectate sunt: Târgu Bujor (parţial),  Băneasa, Moscu, Lunca, Jorăşti, Smulţi, Cuza Vodă , Izvoarele, Slobozia Conachi, Bereşti, Pleşa, Cavadineşti (parţial), Grăpeni, Vădeni, Cuca, Suhurlui, Rediu, Plevna, Pechea, Lupele, Costachi Negri, Valea Mărului, Mîndreşti, Cudalbi, Griviţa, Corod, Brătuleşti, Blînzi, Piscu, Vameş, Slivna, Gănesti, Suceveni, Comăneşti, Puricani, Aldeşti, Săseni, Prodăneşti, Onciu, Cristeşti, Şipote”, a afirmat ministrul.

Burduja precizează că aceste întreruperi au fost, în unele cazuri, efectuate la solicitarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a proteja vieţile oamenilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Sute de tone de alimente, locuinţe modulare, saci de dormit, pături şi saltele trimise spre Galaţi

Peste 400 de tone de alimente de primă necesitate, respectiv conserve, caşcaval, apă, zahăr, pateu, gem etc., dar şi 50 de locuinţe modulare pentru cazare, 12 grupuri sanitare, saci de dormit, perne, pături, saltele, aşternuturi, ajung în Galaţi, după ce Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat scoaterea de la rezervele de stat a unor construcţii uşoare din elemente modulare, pentru cazare, articole de cazarmament, apă şi alimente în vederea acordării ca ajutor umanitar intern de urgenţă, cu titlu gratuit, unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul afectat de inundaţii.

Ministerul Apărării a anunțat că va asigura transportul cu zece camioane și opt trailere a unor materiale din depozitele din București și Bacău către zonele afectate din județul Galați. De asemenea, au fost puse la dispoziție două macarale de înalt tonaj, în punctele de încărcare de la Bacău și de descărcare de la Galați.

Pentru cazarea populaţiei evacuate, au fost amenajate deja 30 de locuinţe modulare din cele 50 din primul lot trimis, fiecare având capacitatea să găzduiască patru persoane. Prim-ministrul a cerut suplimentarea cu încă 200 de locuinţe modulare, care vor fi operaţionalizate în regim de urgenţă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

S-a reluat circulația pe DN 24D şi pe două drumuri judeţene

Centrul Infotrafic din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române informează că s-a reluat circulația rutieră pe DN 24 D, între localitățile Vârlezi și Crăiești. De asemenea, s-au ridicat restricțiile de circulație pe DJ 251 G, între localitățile Corni și Măcișeni, și pe DJ 242 D, între localitățile Suceveni și Rogojeni.

Traficul rutier este oprit în continuare pe următoarele artere rutiere: DN 25, între localitățile Vameș și Piscu; DN 26, între localitățile Rogojeni și Gănești; DJ 242, între localitățile Umbrărești și Târgu Bujor; DJ 242 B, între localitățile Băneasa și Moscu; DJ 242 H între localitățile Târgu Bujor și Jorăști; DJ 251, între localitățile Slobozia Conachi și Pechea; DJ 251 A, între localitățile Corod și Drăgușeni și între localitățile Nicopole și Brătulești; DJ 251 H, între localitățile Corod și Valea Mărului; DJ 253, între localitățile Cudalbi și Băleni, precum și între Băleni și Viile; DJ 254, între localitățile Ivești și Costache Negri; DJ 255, între localitățile Pechea și Suhurlui și între Fărtănești și Chiraftei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Breşă controlată în digul de protecţie, pentru scurgerea mai rapidă a apei în Siret

Reprezentanţii Apelor Române au realizat o breşă controlată în digul de protecţie situat pe malul drept al râului Geru, în dreptul localităţii Indepenendenţa, pentru ca apele de pe acest râu şi de pe râul Suhurlui, cantonate în Pechea şi Slobozia Conachi, să fie dirijate în Siret.

Breşa controlată a fost realizată conform prevederilor Regulamentului pentru gestionarea Situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, cu aprobarea Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă, convocat în regim de urgenţă.

În acelaşi timp, Codul roşu hidrologic emis de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a fost prelungit până duminică la ora 12.00.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Prima tabără pentru sinistrați a fost ridicată la Slobozia Conachi

Prima dintre cele patru tabere promise sâmbătă pentru găzduirea sinistraților a fost ridicată la Slobozia Conachi. 30 de corturi, cu un total de 200 de locuri, au fost montate și echipate complet. Cei care au amenajat tabăra au fost pompierii de la Brăila, după cum au anunțat reprezentanții MAI în cursul zilei de duminică, 15 septembrie. 

”La Slobozia Conachi a fost instalată o tabără pentru sinistrați, organizată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Brăila. Tabăra dispune de 30 de corturi, echipate cu 200 de paturi și saci de dormit, instalația de încălzire fiind complet funcțională. De asemenea, sunt asigurate două containere pentru duș și baie, precum și două bucătării mobile, pentru a răspunde nevoilor de bază ale persoanelor afectate”, a precizat MAI.

Operațunile de instalare a taberei s-au desfășurat sub coordonarea ministrului afacerilor interne, Cătălin Predoiu, prezent la Galați și duminică, după ce sâmbătă l-a însoțit pe premierul Ciolacu la prima vizită în zonele calamitate.

„Este o prioritate ca persoanele afectate să primească tot sprijinul de care au nevoie, iar autoritățile sunt mobilizate pentru a răspunde rapid tuturor solicitărilor”, a declarat acesta.

Pe lângă vizita la tabăra pentru sinistrați, ministrul a fost prezent și la principalul Centru logistic de primire a ajutoarelor, amplasat în Slobozia Conachi, unde a verificat modul în care se desfășoară operațiunile de colectare și distribuire a ajutoarelor. Totodată, ministrul Predoiu a vizitat și localitățile Cuza Vodă și Pechea, grav afectate de inundații.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Sute de tone de mâncare și şase tabere de corturi. Rezerva de Stat, deschisă pentru sinistrații din Galați

Două detașamente ale Ministerului Apărării Naționale, dotate cu bărci de salvare și camioane, au intervenit la solicitarea autorităților locale, în județul Galați, pentru sprijinirea populației din zonele afectate de inundații. A fost aprobată dislocarea în zonele sinistrate a șase tabere mobile și alocarea a peste 400 de tone de alimente și produse de strictă necesitate. Totodată, s-a pus problema luării unor măsuri sanitare de urgență prin vaccinarea populației împotriva unor boli ce se pot dezvolta pe fondul contaminării apelor.

Unitățile militare din zona Galați-Brăila sunt în alertă, a anunțat MApN în cursul serii de sâmbătă, 14 septembrie, pentru a interveni cu autocamioane, bărci și echipamente necesare pentru evacuare și salvare, la cererea autorităților centrale și locale responsabile de gestionarea situațiilor de urgență.

Astfel, la Slobozia Conachi, la solicitarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Brigada 10 Geniu din Brăila a trimis un detașament de militari, bărci cu motor și alte echipamente specifice de salvare, în timp ce la Pechea a fost mobilizat un alt detașament de militari, de la Brigada 10 Geniu și Regimentul 528 ISR "Vlad Țepeș" din Brăila, care a intervenit cu zece bărci și cu camioane.

Tot Armata a fost angajată pentru a da curs și solicitării Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale prin asigurarea transportului cu zece camioane și opt trailere a unor materiale din depozitele Rezervelor de Stat din București și Bacău către zonele afectate din județul Galați. De asemenea, au fost puse la dispoziție două macarale de înalt tonaj, în punctele de încărcare de la Bacău și de descărcare de la Galați.

Peste 800 de locuri de cazare, în municipiul Galați

În Galați, autoritățile locale au primit sarcina de a identifica și pune la dispoziția persoanelor afectate, peste 800 de locuri de cazare. Mai multe unități de cazare au fgost puse deja la dispoziție în municipiu, după cum a anunțat Biroul de Presă al Primăriei Galați.

"Primăria municipiului Galați pune la dispoziția comunităților afectate de inundații în județul Galați un număr de 866 de spații de cazare în șapte spații, respectiv la Căminele studențești (300 de locuri), la Baza Siderurgistul (200 de locuri), la Sala Sporturilor (200 de locuri), la Adăpostul de Noapte al Direcției de Asistență Socială Galați (84 de locuri), la Centrul de sprijin pentru tineri (24 de locuri), la Centrul "Dimitrie Ioan Frigator" (30 de locuri) și la Centrul multifuncțional de servicii sociale (28 de locuri). În perioada următoare, se analizează și alte posibilități de a sprijini oamenii din comunele județului Galați afectate de inundații", a anunțat municipalitatea.

Măsuri de vaccinare a populației 

Ministerul Sănătății a transmis că au fost dispuse măsuri de urgență pentru populația afectată din județul Galați, prin vaccinarea împotriva hepatitei A și tetanosului, în comunele lovite de viituri. "Având în vedere situația gravă produsă de ploile și inundațiile consecutive care au apărut în nordul județului Galați și în județul Vaslui, la nivelul Ministerului Sănătății s-a organizat o celulă de criză condusă de ministrul Sănătății. Suntem în legatură permanentă cu autoritățile locale și cu Direcțiile de Sănătate Publică a județelor Galați și Vaslui pentru asigurarea de vaccin antitetanic și vaccin hepatitc A, pentru copiii din localitățile afectate. La Spitalul Județean de Urgență "Sf. Apostol Andrei" Galați sunt disponibile paturi în secția de ATI și dacă vor exista alte solicitări se va asigura transportul pacienților și la alte unități sanitare", se precizează într-un comunicat dat publicității de Ministerul Sănătății.

Vin alimente și containere pentru sinistrați

Tot în cursul serii de sâmbătă, la scurt timp după vizita premierului Ciolacu în zonele calamitate, a fost aprobată scoaterea de la rezervele de stat a unor construcții ușoare din elemente modulare (pentru cazare), articole de cazarmament, apă și alimente în vederea acordării ca ajutor umanitar intern de urgență locuitorilor din comunele gălățene afectate grav de calamități. Astfel, la Galați urmează să ajungă peste 400 de tone de alimente de primă necesitate, respectiv conserve, cașcaval, apă, zahăr etc., dar și construcții modulare pentru cazare, grupuri sanitare, saci de dormit, perne, pături, saltele și așternuturi. Pentru transportarea ajutoarelor în comunele gălățene au fost mobilizate zeci de camioane și tiruri, majoritatea aparținând inspectoratelor județene pentru situații de urgență din toată țara, care au trimis efective pentru a ajuta forțele de intervenție de la Galați.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Luni și marți nu se învață în 25 de şcoli şi grădiniţe

Potrivit unei decizii a Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, din cauza faptului că numeroase localități rurale sunt afectate de inundații, cursurile pentru zilele de 16 și 17 septembrie se suspendă în 25 de unități de învățământ: Școala Gimnazială "Prof. Emil Panaitescu" Cudalbi, Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Cudalbi, Liceul Tehnologic Nr. 1 Cudalbi, Grădinița cu Program Normal Nr. 2 Cudalbi, Liceul Tehnologic "Costache Conachi" Pechea, Școala Gimnazială Nr. 4 Pechea, Grădinița cu Program Normal "Violeta" Pechea, Școala Gimnazială "Al. Moruzzi" Pechea, Școala Gimnazială Nr. 1 Pechea, Școala Gimnazială Nr. 3 Pechea, Grădinița Nr. 3 Pechea, Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Corod, Școala Gimnazială "Elena Doamna" Cuza Vodă, Grădinița cu Program Normal "Prichindel" Cuza Vodă, Școala Gimnazială Nr. 1 Suhurlui, Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Suhurlui, Școala Gimnazială Nr. 1 Slobozia Conachi, Grădinița Nr. 1 Slobozia Conachi, Școala Primară Nr. 1 Izvoarele, Grădinița Nr. 1 Izvoarele, Școala Gimnazială "Dumitru Căpraru" Grivița, Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Grivița, Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Călmățui, Școala Gimnazială "Elena Negri" Costache Negri, Grădinița cu Program Normal "Elena Negri" Costache Negri.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Ajutoare umanitare pentru sinistraţi din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Arhiepiscopia Dunării de Jos, Comitetul pentru situaţii de urgenţă de la Centrul eparhial monitorizează prin protoierii şi parohii forma de ajutor local, protopopesc şi eparhial pentru cei loviţi de furia apelor.

O autoutilitară cu hrană caldă va pleca, duminică, pentru cei ce sunt în prima linie în ajutorarea sinistraţilor din judeţul Galaţi. După retragerea apelor şi deschiderea căilor de acces către zona afectată de viituri şi inundaţii, un convoi cu opt autoutilitare cu apă şi pâine va ajunge în localităţile Cuza Vodă, Pechea, Slobozia Conachi şi Costache Negri.

Un ajutor vine şi din partea Mănăstirii ”Adormirea Maicii Domnului" - Tudor Vladimirescu, care a pregătit locuri de cazare şi primeşte persoane care au fost afectare de inundaţii.

Cei care vor să ofere sprijin financiar victimelor inundațiilor pot face donații în următorul cont, deschis special de Arhiepiscopia Dunării de Jos: RO33RNCB0141032864090007.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Mai sunt trei drumuri închise în judeţul Galaţi

Conform Centrul Infotrafic al Inspectoratului General al Poliţiei Române, duminică, 15 septembrie, la ora 09.00, este închis, din cauza apei și aluviunilor acumulate pe carosabil, traficul rutier pe DN 25, între localitățile Vameș și Tudor Vladimirescu. A fost redeschis circulației DN 26.

În județul Galați, mai sunt închise două tronsoane de drumuri județene: DJ 251 Slobozia Conachi - Pechea şi DJ 253 Cudalbi - Băleni.

Conducătorilor auto li se recomandă ca, înainte de a porni la drum, să se informeze cu privire la condițiile meteorologice și la restricțiile de circulație și, pentru siguranța lor, să nu pătrundă pe tronsoane închise traficului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Pompierii au început curăţarea fântânilor

Pompierii au început deja curăţarea fântânilor din zonele afectate. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că fântânile vor putea fi din nou folosite doar după ce direcţiile de sănătate publică vor certifica faptul că apa este potabilă. "Se va trece la curăţarea fântânilor şi vor veni, după aceea, specialiştii direcţiilor sanitare, ca să le asaneze şi să poată fi ulterior folosite. Pompierii le curăţă, după care va trebui, cu clor, să fie redate folosirii pentru populaţie", a declarat Arafat.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

12 localități, peste 5.000 de case și peste 15.000 de oameni, sub ape. Calamitate cu repetiție în județul Galați

Au fost 48 de ore de foc pentru locuitorii județului Galați, crunt lovit în weekend de o viitură care a măturat în calea sa mii de gospodării, a blocat drumuri și a luat cinci vieți. Autoritățile susțin că au încercat să limiteze efectele puhoaielor care au inundat centrul județului și partea de nord-est cu 13 mesaje Ro-Alert, la care însă mulți nu au reușit să reacționeze și s-au trezit captivi în mijlocul apelor. Pentru a compensa absența măsurilor de prevenire fizică a prăpădului, au fost mobilizați din nou militarii și au fost aduse din toată țara ajutoare reprezentate de forțe umane și logistice.

Pechea, Slobozia Conachi și Cuza Vodă au fost polul dezastrului la finele săptămânii și au devenit un punct negru pe harta lipsei de implicare care duce la dezastre. Invocatul potop căzut din cer cu 150 de litri/mp, drept cauză neașteptată a ceea ce s-a întâmplat și nu putea fi împiedicat prin nicio măsură omenească (administrativă), a luat vieți omeneşti și agoniseli de zeci de ani.

Sute de oameni care nu au reușit să se refugieze din calea apelor au fost scoși pe brațe de pompieri și jandarmi, care au intervenit cu bărcile pentru a-i scoate pe sinistrați din casele aflate în apa care măsura chiar și 1,5 metri. Rămași fără alimente, apă potabilă sau curent electric, mulți au avut de așteptat până să poată primi ajutor, fie de la vecinii mai în putere, fie de la forțele de intervenție.

Conform unui bilanț dat publicității de ISU Galați la mai bine de 24 de ore de la declanșarea sinistrului, peste 5.500 de gospodării din 12 localități au fost inundate. Peste 15.000 de oameni au fost afectați, însă atât numărul acestora cât și al satelor unde puhoaiele au făcut prăpăd ar fi, neoficial, mai mare. În statisticile autorităților, acolo unde au fost soluționate intervențiile și raportate pagube ori decese, figurează următoarele localități: Pechea, Costache Negri, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Tudor Vladimirescu, Corni, Băneasa, Suceveni, Vârlezi, Cudalbi, Berești Meria și Mândrești. Situația a fost însă foarte gravă și la Moscu, Măstăcani sau Viile, unde au fost de asemenea gospodării inundate și persoane rămase izolate.

Cinci decese produse de viituri

Cinci persoane au murit din cauze legate direct de calamitățile din weekend. Forțele de intervenție au fost în teribila ipostaza de a recupera și trupurile neînsuflețite ale unor oameni din mai multe localități lovite de viituri care nu au reușit să se salveze. Este vorba de persoane din localitățile Pechea, Corod, Costache Negri, Slobozia Conachi și Drăgușeni. Alte persoane au fost dat dispărute, în timp ce sute au fost salvate de pompieri și jandarmi.

Peste 25.000 de gospodării, în beznă

Viiturile puternice au adus cu ele și sistarea, naturală sau controlată, a alimentării cu energie elctrică. Peste 25.000 de gospodării din localitățile afectate au rămas fără curent sâmbătă, 14 septembrie, conform raportării făcute de ministrul energiei, Sebastian Burduja. În unele cazuri, sistarea alimentării s-a făcut de către echipele ISU, în scopul protejării vieții oamenilor. Echipele de intervenție de la Electrica au lucrat la foc continuu pentru asigurarea realimentării acolo unde a fost posibil. Lista cu obective era una lungă, iar intervențiile, mai cu seamă acolo unde nivelul apei a fost foarte ridicat, au fost deosebit de dificile. Au fost afectate: Târgu Bujor (parţial), Băneasa, Moscu, Lunca, Jorăşti, Smulţi, Cuza Vodă, Izvoarele, Slobozia Conachi, Bereşti, Pleşa, Cavadineşti (parţial), Grăpeni, Vădeni, Cuca, Suhurlui, Rediu, Plevna, Pechea, Lupele, Costachi Negri, Valea Mărului, Mîndreşti, Cudalbi, Griviţa, Corod, Brătuleşti, Blînzi, Piscu, Vameş, Slivna, Gănesti, Suceveni, Comăneşti, Puricani, Aldeşti, Săseni, Prodăneşti, Onciu, Cristeşti și Şipote. Duminică după-amiază, numărul caselor fără curent se redusese la puţin peste 11.000.

Apa a rupt baraje, unul a fost spart controlat

Potrivit Agenției Naționale Apele Române, barajul Potârnichea, situat în amonte de Costache-Negri (la o distanţă de 2 km) a cedat în cursul zilei de sâmbătă, iar cei 200.000 de metri cubi de apă revărsați au afectat terenuri agricole din zonă. Al doilea baraj care a cedat se află în zona comunei Hanu Conachi, volumul de 90.000 de metri cubi de apă fiind preluat de acumulările din aval: Lieşti 1 si Lieşti 2.

Duminică, 15 septembrie, reprezentanţii Apelor Române au anunțat realizarea unei breşe controlate în digul de protecţie situat pe malul drept al râului Geru, în dreptul localităţii Indepenendenţa, pentru ca apele de pe acest râu şi de pe râul Suhurlui, cantonate în Pechea şi Slobozia Conachi, să fie dirijate în Siret. Breşa controlată a fost realizată conform prevederilor Regulamentului pentru gestionarea Situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, cu aprobarea Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă, convocat în regim de urgenţă.

Forțe dizlocate din alte județe

Calamităile din Galați au impus o mobilizare rapidă și consistentă a mijloacelor de intervenție. Aproape 300 de pompieri de la mai multe inspectorate pentru situații de urgență din țară, militari de la Brăila și jandarmi de la Călărași veniseră, până duminică, în localitățile afectate de inundații. Acestora li s-au alăturat mijloace tehnice care să ajute la căutări, salvarea oamenilor și transportul de logistică sau ajutoare umanitare.

"În funcție de necesitățile operative, în zonele afectate din județul Galați au fost suplimentate efectivele cu 239 de pompieri de la inspectorate din țară, precum și cu mijloace tehnice de intervenție, respectiv două mașini de stingere, o autospecială pirotehnică, o șenilată, 22 de autospeciale de primă intervenție și comandă, 23 de bărci, 38 de autocamioane de intervenție, 21 de motopompe remorcabile, două containere igienice, două macarale, șase cap tractor-semiremorcă, iar de la Bacău, o macara. Totodată, a fost alocat în județul Galați un elicopter al Inspectoratului General de Aviație al MAI pentru efectuarea unor misiuni de recunoaștere, respectiv salvare și evacuare persoane, și pregătit un alt aparat de zbor pentru intervenții în zonă", au transmis reprezentanții  ISU Galați, în cursul zilei de dumnică, 15 septembrie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Oficiile poștale din Cudalbi și Pechea, distruse de ape

Serviciile poștale pentru gălățenii din localitățile afectate de inundații vor fi paralizate în următoarele câteva zile.

"Sunt două oficii mari, cele din Cudalbi și Pechea, în care totul este distrus de apă, calculatoare, documente, totul este plin de mâl. Clar vor fi probleme în următoarele zile. Activitatea poștală în aceste zone va fi suspendată timp de două-trei zile, până când ne punem pe picioare. Și factorii poștali, oamenii noștri, au casele afectate, pline de mâl", ne-a spus Carmen Patea, directorul Oficiului Județean de Poștă și Curierat Galați.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Recomandări din partea DSP Galaţi

În urma inundaţiilor masive din judeţ, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galați a făcut publice o serie de recomandări, pentru primarii şi populaţia din zonele afectate.

"Acolo unde s-a liniștit și s-a retras apa și a rămas mâl, trebuie să se stropească cu un amestec de clorură de var și apă (500 ml apă și o lingură de clorură de var); să fie utilizată doar apă sigură din punct de vedere a sănătății (îmbuteliată sau fiartă); să nu se folosească apă contaminată pentru spălatul vaselor, spălatul pe dinți, spălarea fructelor și a legumelor, prepararea hranei; mâinile să fie spălate cu apă și săpun pe mâini după contactul cu apele reziduale rezultate din inundații; laptele și hrana bebelușilor să fie pregătite numai cu apă sigură (îmbuteliată); copiilor să nu li se permită să se joace în zonele cu apă stagnată după inundații; să nu se folosească apă care poate fi contaminată pentru îmbăiere", se precizează în comunicatul DSP Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Școli modulare pentru elevii din trei localități afectate de inundații

 

Inundațiile au afectat grav școlile din Pechea, Cudalbi și Costache Negri, însă educația copiilor nu trebuie să fie întreruptă.

Pline de aluviuni, școlile sunt pur și simplu impracticabile în acest moment. De aceea, se vor monta în aceste comune școli modulare, în care elevii pot învăța temporar până situația revine la normal. Fiecare școală de acest tip are o capacitate de 80-100 de elevi, însă pot fi adaptate la nevoile existente. Sunt dotate cu toate facilitățile necesare, inclusiv cu grupuri sanitare.

Lucrările de montare vor începe în cel mai scurt timp, astfel încât să devina cât mai repede operaționale.

Premierul Marcel Ciolacu a dispus, duminică, eliberarea urgentă de la Rezervele Naţionale ale Statului a celor patru unităţi modulare. De instalarea acestora în localităţile afectate se va ocupa Consiliul Judeţan Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Cum s-au produs inundațiile catastrofale din Galați

Aproape 6.000 de case și circa 20.000 persoane din județele Galați și Vaslui sunt afectate de inundații în urma ploilor torențiale și a viiturilor din noaptea dintre 13 și 14 septembrie. Un adevărat zid de apă s-a prăbușit peste satele din cele două județe. Șase oameni au murit, pagubele sunt uriașe.

O rupere de nori fără precedent, din noaptea de 13 spre 14 septembrie 2024 a adus urgia în centrul și nordul județului Galați, precum și în sudul județului Vaslui. Potrivit Apelor Române, am asistat la „inundații-fulger”, având în vedere că într-un interval de câteva ore au căzut cantități uriașe de apă, iar undele de viitură s-au format în câteva minute. Recordul a fost în localitatea Cârja (Vaslui), cu 165,8 litri pe metrul pătrat, în vreme ce la Cudalbi, Cuza-Vodă, Suhurlui, Pechea, Slobozia- Conachi și Izvoarele au fost între 150 și 160 de litri pe metrul pătrat. Între 130 și 150 de litri pe metru pătrat au căzut la Murgeni, Docani, Țuțcani, Blăgești, Mălușteni, Trestiana, Grivița, Zorleni și Docăneasa (toate din Vaslui), dar și la Berești, Berești-Meria, Gănești, Cavadinești, Jorăști, Băneasa, Balintești, Rădești, Costache-Negri, Smulți, Corod sau Valea Mărului (din județul Galați). În fapt, într-un areal vast, care cuprinde peste 60% din teritoriul județului Galați și 30% din județul Vaslui a plouat peste 100 de litri pe metru pătrat.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Cod portocaliu de ploi torențiale în această noapte în județul Galați

Meteorologii au emis, duminică seară, la ora 22.00, o avertizare de urgenţă de Cod portocaliu pentru mai multe zone din Galaţi, valabilă până la ora 1.00 noaptea, fiind aşteptate ploi însemnate cantitativ. "Se vor manifesta ploi care vor acumula 25-35 litri/mp. În zona avertizată, în ultimele ore s-au acumulat deja cantităţi de 25 litri/mp”, arată avertizarea Administraţiei Naţionale de Meteorogie.

Localităţie vizate din judeţul Galaţi sunt: Târgu Bujor, Corod, Tuluceşti, Ghidigeni, Măstăcani, Fârţăneşti, Frumuşiţa, Drăguşeni, Bereşti-Meria, Vânători, Cavadineşti, Valea Mărului, Folteşti, Scânteieşti, Cuca, Băleni, Bălăşeşti, Rediu, Cerţeşti, Corni, Vârlezi, Vlădeşti, Băneasa, Bălăbăneşti, Suceveni, Jorăşti, Smulţi, Rădeşti, Oancea, Suhurlui.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

DJ 251, blocat între Pechea și Costache Negri

Drumul Judeţean (DJ) 251 este blocat între localităţile Pechea și Costache Negri, în zona iazului din zonă, din cauza unei surpări.

Infrastructura drumului a fost grav avariată, astfel că traficul a fost închis. Surparea a afectat drumul pe zeci de metri.

Cursele de transport județean spre  Cotoroaia, Valea Mărului, Cudalbi, Costache Negri și Călmățui sunt suspendate. De asemenea, pe traseul Galați - Tecuci, patru autovehicule fac traseul Tecuci - Tudor Vladimirescu, patru autovehicule circulă pe ruta Galați - Vameș și cinci autovehicule asigură ruta Tecuci - Nănești - Baldovinești - Galați.

Celelalte curse se efectuează, unele dintre ele având traseu deviat pe anumite tronsoane.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.