Jump to content

Tabăra de sculptură, la a patra ediţie


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Tabăra de sculptură, la a patra ediţie

Galaţiul va găzdui între 20 August-5 Septembrie a patra ediţie a Taberei de Sculptură, eveniment de anvergură naţională la care şi-au anunţat participarea zece artişti profesionişti şi meşteri populari, sculptori în lemn, din toate zonele cu tradiţie a ţării, transmite corespondentul AMOS News. Pentru a participa la cea de-a patra ediţie a Taberei de Sculptură participanţii au avut obligativitatea de a trimite, în timp util, schiţa proiectului de troiţă ce urmează a fi realizat. În acest fel, specialiştii Secţiei de Cercetare din cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, şi -au făcut o primă idee de cum vor arăta viitoarele lucrări şi dacă meşterii vor respecta indicaţiile organizatorilor în realizarea troiţelor, mai ales că înălţimea lucrărilor va fi la ediţia din acest an mai mare (5/6 m). Participanţii sunt prezenţi din diferite colţuri ale ţării: Maramureş -Sighetul Marmaţiei, Buzău, Brăila, Galaţi, Vaslui, Dolj, Câmpulung Moldovenesc, Săpânţa. Artiştii care vor participa la această tabără, unică în România, prin faptul că realizează acest gen de sculptură, vor fi răsplătiţi prin acordarea de premii.Valoarea acestora se ridică la 7.000 lei. Tema generală a taberei oferă libertatea deplină participanţilor în alegerea tehnicii şi a subiectelor, trebuind însă să se încadreze în canoanele creştin -ortodoxe şi să păstreze motivele tradiţionale populare româneşti specifice zonelor de provenienţă a acestora. Lucrările realizate în cadrul taberei vor rămâne în patrimoniul Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, urmând să fie donate şi amplasate în comunele din judeţul Galaţi.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Tabăra de Sculptură a ajuns la final

A patra ediţie a unui eveniment unic în ţară, o tabără de sculptură de troiţe, găzduită în oraşul de la Dunăre, a ajuns la final, transmite corespondentul AMOS News. Cei 14 meşteri din ţară au realizat troiţe care însumează motive creştin-ortodoxe dar şi motive traditionale populare româneşti, aduse din toate zonele cu tradiţie ale ţării. Meşterii au dat dovadă de solidaritate, hotărând să nu se mai facă un clasament şi o jurizare a operelor, întrucât fiecare operă este unica prin tehnica de realizare. “Dacă în ceilalţi ani se întrunea un juriu de specialitate care să decidă câştigătorii, în acest an lucrurile stau cu totul altfel. La solicitarea mesterilor, prezenţi în tabără, am luat hotărârea ca fondul de premiere, care se ridica la 8.500 lei, sa fie împărţit în mod egal. Am fost uimiţi de solidaritatea acestor artişti care pe tot parcursul taberei nu au arătat nici măcar o clipă că ar fi în competiţie, mai ales că operele lor sunt unele legate de divinitate, ei neputând să facă un concurs”, a declarat Laura Panaitescu, referent în cadrul Secţiei de Cercetare a Centrului Cultural “Dunărea de Jos”. Potrivit Laurei Panaitescu, în acest an, în mod special atrage atenţia, troiţa realizată de artistul Dan Horga, din Bârlad, a cărui lucrare îmbină în mod armonios elementele troiţei dacice cu cele specifice unei troiţe tradiţionale româneşti. Troiţele realizate în cadrul Taberei de Sculptură vor rămâne în patrimoniul Centrului Cultural “Dunărea de Jos”, iar o parte din ele vor ajunge în localităţile: Independenţa, Suhurlui, Bălinteşti, Măstăcani, Frumuşiţa. Tabăra de Sculptura a fost organizată de Centrul Cultural „Dunărea de Jos” în colaborare cu Consiliul Judeţului Galaţi.

Link to comment
Share on other sites

Poate ne explica Laura Panaitescu cum arata o troita dacica,poate vom primi si o imagine a ei...

Am lucrat 10 ani la muzeul de istorie si niciodata,dar absolut niciodata ,nu am auzit de un asemenea lucru...

Ar fi interesant !

Link to comment
Share on other sites

Chiar am trimis un email pe adresa onor Intreprinderii ,cerand explicatii si poze...nu ca m-as astepta sa-mi raspunda,pentru ca nu exista un raspuns la lipsa e educatie...

Omul incearca,nu?

Daca totusi primesc ceva,postez pe forum1

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.