Jump to content

Festivalul Național de Comedie Galați 2024


dcp100168

Recommended Posts

S-au pus în vânzare biletele la Festivalul Național de Comedie de la Galați

E adevărat că suntem în stare de alertă, cu județul grav afectat de inundații și mii de sinistrați. Dar arta în genere, teatrul pot aduce alinare și speranță.

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați anunță că au fost puse în vânzare biletele la Festivalul Național de Comedie. Evenimentul, ajuns la cea de-a XXXV-a ediție, se va desfășura în perioada 28 septembrie – 6 octombrie 2024. Vor fi 9 zile de festival, 8 spectacole în concurs, 5 spectacole în afara concursului, 6 lansări de carte și 3 ateliere. Un juriu remarcabil format din personalități - dramaturgul Mimi Brănescu, creatorul serialului „Las Fierbinți”, de pe Pro Tv, conf. univ. dr. Mihaela Sîrbu, prof. univ. dr. Adrian Titieni, unul dintre cei mai valoroşi şi îndrăgiţi actori români.

Galațiul va intra în competiție cu spectacolul „Regina Nopții”, text și regie Leta Popescu. Are, însă, adversare pe măsură: comedii fabuloase jucate de teatre din București, Sfântu Gheorghe, Constanța, Bacău, Brăila și Cluj Napoca.

Biletele la spectacolele din Festival pot fi achiziționate online de pe site-ul Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, iar din această după-amiază, de la ora 17, vor putea fi cumpărate și de la Agenția Teatrală din strada Domnească 59.

Spectacolele din concurs vor avea loc în Sala Casei de Cultură a Studenților Galați de pe strada Științei nr.115, iar cele din afara concursului, la Sala Teatrului Național de Operă și Operetă „Nae Leonard”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

(20 septembrie)

Spectacol şi caritate, la Festivalul Naţional de Comedie de la Galaţi

Într-un Galați devastat de inundații, în care mii de oameni și-au pierdut locuințele, agoniseala de o viață, iar alte mii așteaptă cu îngrijorare să vadă dacă mai cresc sau nu apele, poate părea un moment nepotrivit să vorbim despre teatru. Și totuși, teatrul poate oferi alinare! Poate șterge lacrimi. Poate da încredere, speranță și puterea de a o lua de la capăt. Mai mult decât atât, spectacolul nu înseamnă doar emoție, poate însemna și caritate. Mai ales în cadrul unui Festival Național devenit tradiție la Galați! Iată de ce, invitatul celei mai recente ediţii a emisiunii „SPOT ON la Viața liberă - Galațiul sub reflector” a fost actorul Florin Toma, directorul general al Teatrului Dramatic „Fani Tardini” şi conf. dr. la Facultatea de Arte din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi.

- Domnule director, ce poate face teatrul pentru oameni?
- Din păcate, de foarte multe ori, viața are o altă agendă față de cea pe care ne-o propunem și ne pune în fața unor examene pe care nu știm de ce trebuie să le dăm. Teatrul poate să devină o oază de alinare, o oază de liniște, o oază de speranță. El trebuie să facă parte din comunitate și atunci când comunității merge bine, și atunci când îi merge mai puţin bine.

- Ce nu poate face teatrul?
- Teatrul nu se poate opri! Teatrul trebuie să rămână un bastion al întâlnirii între oameni. Dincolo de goana asta nebună la care ne obligă viața, teatrul rămâne, pe lângă biserică, singurul loc în care oamenii pot pune „Stop!” și îşi pot petrece măcar câteva clipe cu ei înșiși. În același timp, teatrul reprezintă viața la pătrat. O experiență în care, timp de două ore, în fața ta se desfășoară destinele unor personaje. Te conectezi altfel cu propria viață, cu propria existență. Și poate reușești, pentru câteva clipe, să renunți la egoism.

- Într-un context atât de sensibil, îndrăznim să vorbim despre un eveniment tradiţional care are loc la Galați: Festivalul Naţional de Comedie. Teatrul de la Galați a fost primul din țară care, în 1976, a organizat un festival de comedie. Un eveniment care ne-a dat identitate culturală! Din 28 septembrie și până pe 6 octombrie, la Galați se va desfășura cea de-a 35-a ediție a Festivalului Național de Comedie. Vor fi 9 zile de festival, cu 8 spectacole în concurs, 5 spectacole în afara concursului, 6 lansări de carte și 3 ateliere. De ce avem două secţiuni de spectacole: una de concurs, una în afara lui?
- În secţiunea alternativă încercăm, cu fiecare ediție de Festival, să aducem câte ceva nou în zona comediei. Sunt spectacole foarte bune, care nu sunt neapărat gândite ca niște comedii pur-sânge, dar care, pentru foarte mulți oameni care au simțul umorului, devin extrem de amuzante. Mai ales că trăim vremurile astea în care râsul și plânsul se amestecă!
Selecționerul de anul acesta al spectacolelor din secțiunea concurs, criticul de teatru Maria Zărnescu, spunea că nu prea se mai fac comedii. Tendința de a deveni extrem de serioşi și de gravi devine din ce în ce cel mai acaparatoare şi e foarte greu să găsești niște spectacole puternice și să le aduci în concurs. Dat fiind acest fenomen, ne-am gândit să creăm această secțiune alternativă, în care să nu fim blamați: „Dom’le, ai spus că e comedie!”. E comedie, dar nu în sensul clasic. Selecționerul secțiunii alternative este Daria Ancuţa.

- Ce aduce nou Festivalul, față de ediţiile trecute?
- Crearea unui spațiu de exprimare pentru tinerii artiști! Este una dintre ideile pe care încercăm să le implementăm în ediția de anul acesta a Festivalului. Anunțul ar suna cam așa: „Ești comic, îți place comedia, vei ajunge cu siguranţă la Galați, pe scena Festivalului!”. Dacă noi, „veteranii”, am devenit mult prea cinici şi ne îndepărtăm de zona ludică, încercăm să-i încurajăm pe cei tineri - care nu au fost încă afectați foarte mult de încercările vieții - să vină din spate, ca un val puternic.
De aceea, secțiunea alternativă vine cu o mare noutate: un spectacol realizat de doi câștigători ai Galei HOP de anul trecut, la care s-au mai adăugat încă doi participanți de anul acesta.

- Mi se pare o idee grozavă, mai ales că una dintre participante este Roxana Bîclea, absolventă a Facultății de Arte din Galați...
- Roxana a făcut o figură fantastică la Gala HOP de anul acesta! Cu atât mai mult ne bucură faptul că actrița care deschide secțiunea aceasta este de-a noastră, din Galați. Pe termen lung, ne-am dori ca Festivalul să și producă un spectacol de comedie cu acești copii!

- Am remarcat că în juriul Festivalului se află şi creatorul serialului „Las fierbinţi” de la Pro Tv!
- Juriul este format din trei mari personalități ale teatrului românesc. Este vorba despre profesorul, actorul de teatru și de film Adrian Titieni. Va susține un atelier pe ce înseamnă zona cinematografică, la care vor participa și actorii teatrului, dar și absolvenți, și studenții ai Facultății de Arte. Al doilea membru al juriului este scenaristul, dramaturgul, regizorul și actorul de teatru și de film Mimi Brănescu. Va fi alături de noi şi profesorul de actorie Mihaela Sîrbu, care este un foarte bun improvizator. Va susține un atelier pe ce înseamnă teatru de improvizație, în care, actorii, absolvenții și studenții Facultății vor studia ce înseamnă scheci impro. Tipul ăsta de atelier îi provoacă pe cei care participă să creeze scheciuri, având la dispoziție doar imaginația, creativitatea, spontaneitatea, tot în zona de comedie, de haz.

- Încercând o clasificare a felurilor de râs, am descoperit că există râsul sănătos, râsul de complezenţă, hlizeala ironică, surâsul amar, râsu-plâns, hohotul isteric. În câte feluri vom râde la Festivalul de Comedie?
- Eu mi-aș dori ca oamenii să râdă așa cum simt ei, dar mi-ar plăcea să fie râsul pe care l-am auzit la avanpremiera „Regina Nopții”. S-a râs încontinuu! Chiar dacă spectacolul ține două ore și ceva, le-am spus colegilor că ar trebui să dăm spațiu și publicului să participe la spectacol. Îl laşi să râdă, rămâi în tensiune și continui scena de acolo!
Revenind la Festival, da, mi-aș dori să se râdă, mi-aș dori ca fiecare să-și ia de la spectacol ceea ce are nevoie, ceea ce își dorește. Şi să trăiască experiențe care să le aducă aminte că suntem oameni, că avem sensibilitate, că avem nevoie să stăm și noi cu noi. Să facem un pic de pauză și să ne încărcăm bateriile, ca să putem face față vicisitudinilor vieții.

- Anul trecut, Dramaticul gălăţean a câştigat Premiul pentru cel mai bun joc de echipă cu spectacolul „Vrabia”, pe textul și în regia gălăţencei Leta Popescu. Iar unul dintre trofeele pentru cea mai bună regie - premiul acordat ex aequo - a rămas tot la Galați, la regizoarea Leta Popescu. Acum participați în Festival cu „Regina Nopții” - text și regie Leta Popescu. E formula câștigătoare pentru Teatrul Dramatic? Şi dacă da, ce trofeu ţintiţi?
- Aici e o discuție foarte largă! Aș completa palmaresul pe care l-ați amintit și cu anul 2022, când am luat premiul pentru „O repetiție moldovenească”. Chiar dacă regizorul Cristian Ban nu este gălățean, ci arădean. Aici este vorba despre o gândire pe care am avut-o împreună cu Radu Horghidan, pe atunci director artistic al instituției, actualmente actor al Teatrului și profesor la Facultatea de Arte, care a venit cu această idee: „Proiect 9. Teatru Românesc Contemporan”. A fost, practic, o reacţie la pandemia în care teatrul a trăit cea mai neagră perioadă. Teatrul a avut multe de înfruntat pe parcursul timpului, obstacole de tip financiar, ideologic, dar lipsa publicului n-a fost niciodată în discuție!
Prin „Proiect 9. Teatru Românesc Contemporan” ne-am propus ca, timp de trei ani, să lucrăm cu aceiași regizori: Leta Popescu, Cristian Ban și Adrian Iclenzan. Trei regizori care să gândească spectacole special pentru trupa de actori de la Galați. Iată că rezultatele încep să apară. Bineînțeles, e și meritul celor trei regizori pe care i-am selectat, Leta fiind unul dintre ei. Un regizor cu foarte multă abilitate în a crea echipă, în a crea o atmosferă foarte bună pentru creație, la repetiție. Are foarte multe calități de lider, a lucrat în teatre foarte importante din România, experiența spune cuvântul! Dincolo de talentul ei absolut incontestabil...

- E gălăţeancă!
- Exact! Faptul că e gălățeancă este exact ingredientul special! Pentru că Leta nu e mai profesionistă la Galați, decât la Cluj! Nu, este ceva dincolo de propria persoană, această afinitate pe care o are pentru teatrul din Galați, pentru că e teatrul cu care ea a crescut. Și lucrurile astea se văd şi se simt în spectacol, atât de puternic, apropo de emoție.

- Deci țintiți sus la premiere?
- Țintim... Povestea cu premiile la Galați a fost foarte discutabilă, pentru că noi suntem organizatorii acestui eveniment. Dacă am avut un spectacol bun și n-am câștigat, au apărut discuții. Dacă am avut un spectacol bun și am câștigat: „Dom'le, organizatorii își dau premii între ei!”. Oamenii n-au înțeles că există selecționeri ai spectacolelor și un juriu. De aia încercăm să aducem oameni foarte importanți, cărora n-ai ce să le spui, de unde să tragi sforile!

- Spectacolul „Regina Nopții” are şi concurență pe măsură. Spectacole montate de teatre din Brăila, Constanța, Cluj, Sfântul Gheorghe, Bacău, dar și de cinci teatre din București: „Nottara”, Teatrul Mic, Teatrul ACT, „Metropolis” și „Stela Popescu”. Nu-s prea multe din București?!
- Dacă tot ne dorim un festival competitiv, obiectiv, trebuie să ne batem cu teatrele cele mai puternice și importante. Lista iniţială de spectacole a fost mult mai lungă! Eu mi-aș fi dorit foarte mult ca orașul Galaţi - cel puțin din punct de vedere teatral - să se lege de Vest. La ediția din 2018, spectacolul „Fraţii”, de la Timişoara, a adus trei tiruri de decor. Ne-a costat foarte mult, că nu avem infrastructură. Sunt și rațiuni financiare pe care trebuie să le iei în calcul, să te încadrezi în niște bugete...

- Ca simplu spectator, cred că este o oportunitate să pot vedea la Galaţi actori din București, de pildă pe Marcel Iureș, protagonist al spectacolului care încheie Festivalul!
- Publicul din Galați își dorește foarte mult spectacole din București. O dorință de care am încercat să ținem cont. Își dorește să vadă actorii cunoscuți pe scenă și rostul unui teatru este să prilejuiască acest gen de întâlnire. Un alt motiv în plus pentru care, anul acesta, sunt mai multe teatre din București.
În același timp, toate spectacole au câte ceva interesant. Sunt spectacole premiate, actori premiaţi, producţii foarte lăudate cu ecouri foarte bune! Avem de toate! Am încercat să împăcăm și spectatorii care preferă textele clasice cu cei care sunt mai mult orientați către teatru contemporan.

- Discuția noastră a pornit de la Festivalul de Comedie într-un context destul de trist și de dureros al unor fenomene care au lovit cumplit Galațiul. Ar fi posibilă implicarea Festivalului în zona de caritate? De pildă instalarea unor urne în spaţiile în care se joacă, pentru ca spectatorii să poată face donaţii pentru sinistraţi?
- Absolut! Noi am mai avut acțiuni – nu le-am popularizat atât de puternic - şi în perioada pandemiei, și în perioada sărbătorilor de iarnă! Acum, e imposibil ca teatrul să stea de-o parte! Cu siguranță o să alocăm un spațiu - mai ales că festivalul aduce la laolaltă un flux mare de oameni - un spațiu în care cei care vor să sprijine persoanele aflate în necaz, o vor putea face. Festivalul se desfășoară în două locuri. Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” e unul şi vreau să-i mulțumesc domnul director Teodor Niță pentru sprijinul și disponibilitatea pe care a manifestat-o față de evenimentul nostru. În același timp, îi avem parteneri pe cei de la Casa de Cultură a Studenților, domnul Cristi Mortu. Îi avem parteneri și pe cei de la UNITER, şi pe cei de la Teatrul pe Ţeavă, un spațiu independent deschis în Galaţi de colegii noștri, actori ai Teatrului Dramatic „Fani Tardini”.
În cele două locuri o să încercăm să amenajăm un spațiu propice pentru cei care vor să facă donații, să sprijine într-un fel sau altul persoanele aflate în dificultate. Încercăm să mai identificăm și alte soluții, să vedem dacă financiar se poate face ceva și suntem în sfera legală. Dar, bineînțeles, că Teatrul și Festivalul vor fi alături de gălățeni!

- Cred că ar fi momentul pentru un mesaj pe care să-l adresați publicului gălățean!
- Dragi gălățeni, de-abia aștept să ne întâlnim la Festivalul Național de Comedie pe o nouă scenă, dar cu aceeași poveste. Începând cu 28 septembrie până pe 6 octombrie, sperăm ca împreună să transformăm Galațiul în capitala comediei. Un eveniment cu foarte multă tradiție, un eveniment așteptat de gălățeni și, sper eu, un eveniment care, în această perioadă și friguroasă, și plină de necazuri, să ne ofere o scurtă alinare și, de cel nu, să ne dea un pic de speranță că lucrurile vor trece și va fi mai bine!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

(24 septembrie)

13 spectacole de top la Festivalul Național de Comedie, ediția a XXXV-a

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați organizează, între 28 septembrie și 6 octombrie 2024, Festivalul Național de Comedie, ediția a XXXV-a. Vor fi două secțiuni: cea competițională (ON), la Casa de Cultură a Studenților Galați, strada Științei nr. 115, și cea alternativă, în afara concursului (OFF), la Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard”. 

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” promovează tineri actori din toată țara 

O prezență nouă, dar care va deveni o tradiție începând cu ediția 2024 a Festivalului, este evenimentul „H.O.P Comedie”. Pe 4 octombrie, în secțiunea alternativă vor fi prezentate două dintre cele mai comice momente din Gala HOP 2024, susținute de Sorin Toma și Roxana Bîclea. Imediat după, gălățenii îi vor cunoaște pe câștigătorii premiului pentru cel mai bun grup din 2023, Andrei Marius Barbu și Francesca Fülöp, cu spectacolul „Odihnă plăcută”. Noutatea constă în faptul că Festivalul de Comedie din Galați devine producător de spectacole de comedie avându-i în centru pe cei mai talentați tineri actori din România, participanți la „Gala tânărului actor, Gala HOP” produsă de UNITER. Teatrul continuă și în această ediție inițiativa de tip after show, prin prezența unui Club al Comediei, în curtea interioară a Casei de Cultură a Studenților, un spațiu destinat socializării, unde sunt invitați toți spectatorii care doresc să petreacă clipe minunate cu actorii după fiecare spectacol.

Actorii, alături de comunitate

Pentru a sprijini populația afectată de inundațiile provocate de ciclonul „Boris”, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați, în semn de solidaritate, va avea montate, atât în foaierul Casei de Cultură a Studenților Galați, cât și în foaierul Teatrului Național de Operă și Operetă „Nae Leonard”, două urne în care se pot lăsa donații, iar spectatorii vor fi invitați să se alăture și să doneze.

Programul festivalului include o secțiune competițională cu opt spectacole, un spectacol de gală și patru alternative. Vor fi nouă seri de festival, treisprezece spectacole de teatru, și, în secțiunea teoretică, trei ateliere de teatru și șase lansări de carte susținute de personalități importante din lumea teatrului românesc. Spectacolele din Secțiunea competițională (ON) sunt selecționate de Maria Zărnescu, teatrolog şi critic de teatru, laureată a Premiului UNITER pentru critică teatrală. Cele din Secțiunea alternativă (OFF) au fost alese de Daria Ancuța, dramaturgă, absolventă UNATC, specializarea Teatrologie – Jurnalism teatral, una dintre cele mai active reprezentante a noii generații de teatrologi.

Marți, 24 Septembrie 2024 19:00

Mimi Brănescu, scenarist, dramaturg și actor. Mimi Brănescu este un nume de referință recunoscut pentru spectacolele sale care se joacă în numeroase teatre din țară. A jucat în spectacole de teatru și în filme: „Un cartuș de Kent și un pachet de cafea” (scurtmetraj, 2004), „Medalia de onoare” (2009), „Marți după Crăciun” (2010), ”Sieranevada” (2016) etc. A scris proiecte de televiziune, printre care ”Lombarzilor 8” și ”Las Fierbinți”. În 2009 a obținut Premiul GOPO pentru cel mai bun actor în rol secundar, în ”Boogie”. Prima piesă de teatru a scris-o la 26 de ani, „Ieri am trăit o zi neagră”, iar primul text montat a fost „Gunoierul”, la Teatrul Podul. 

Mihaela Sîrbu, actriță și prof. univ. dr. la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, București – Facultatea de Teatru, Departamentul Arta actorului. De-a lungul carierei sale, a jucat la Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul din Oberhausen, Gessnerallee Zürich și în sectorul independent, fiind fondatoarea Teatrului Fără Frontiere. Joacă rolul principal în filmele: „Tatăl fantomă” și „Toată lumea din familia noastră”, fiind premiată în Gala Gopo, UCIN și la IFF Belfort. A obținut Premiul GOPO pentru cea mai bună actriță în rol secundar și pentru rolul din ”Aferim”.

Adrian Titieni, prof. univ. dr. la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, București – Facultatea de Teatru, Departamentul Arta actorului. Actor de mare anvergură, Adrian Titieni a jucat în peste 70 de filme de scurt și lungmetraj și în peste 40 de piese de teatru. De la debutul pe scena Teatrului Național „I.L. Caragiale”, București (1983), cariera sa a înregistrat un parcurs ascendent, realizând creații actoricești remarcabile semnate de importanți regizori români.

Se vor acorda: Premiul pentru Cel mai bun spectacol, Premiul pentru Cea mai bună Regie, Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal, Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol principal, Premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar, Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol secundar și Premiul publicului, la stabilirea acestuia din urmă un rol decisiv având publicul.

Biletele pot fi cumpărate online de pe bilete.fanitardini.ro sau de la Agenția Teatrală din strada Domnească nr. 59, de luni până duminică, între orele 10,00 și 13,00 și luni – duminică 17,00-19,00. Informații și rezervări se pot obține la 0758 049 850. Mai jos citiți programul complet al Festivalului Național de Comedie, ediția a XXXV-a. 

Programul complet al evenimentelor

Spectacolul Dramaticului gălățean, „Regina Nopții”, va deschide Festivalul Național de Comedie, sâmbătă, 28 septembrie, de la ora 19,00, în Sala Mare a Casei de Cultură a Studenților (CCS).

Duminică, 29 septembrie, de la ora 20,30, Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sf. Gheorghe va prezenta spectacolul „Mobilă și durere”, tot în Sala CCS. Foaierul CCS va găzdui, tot duminică, de la ora 11,00, lansările de carte: „Șase piese un autor” de Mimi Brănescu, „(In)corect. Vrabia” (două texte dramatice) de Leta Popescu și „Actorul, ca minerul” de Iulia Popovici.

Luni, 30 septembrie, de la ora 20,30, Teatrul Metropolis din București intră în concurs cu spectacolul „30+”, în Sala mare a CCS. În afara concursului, tot Teatrul Metropolis București prezintă „Disco Regret” la Teatrul de Operă și Operetă „Nae Leonard”, de la ora 18,00. Tot luni, de la ora 11,00, vor avea loc și lansări de carte: „Bulgări de timp teatral” de Tamara Constantinescu și „Crin Teodorescu: învinsul învingător” – Investigație critică de Radu Crăciun. 

Marți, 1 octombrie, de la ora 20,30, pe scena CCS, intră în competiție cu „Falsa servitoare” Teatrul „Maria Filotti” din Brăila. În afara concursului, la Teatrul „Nae Leonard”, spectatorii vor avea parte de spectacolul „Hedwig and the angry inch” pus în scenă de Teatrul „Stela Popescu” din București.

Miercuri, 2 octombrie, de la ora 20,30, va fi „Ultima oră”, spectacol al Teatrului „Nottara”, în Sala CCS. La Teatrul „Leonard”, de la ora 18,00, Teatrul Reactor din Cluj vă așteaptă cu „Rața!”.

Joi, 3 octombrie, de la 20,30, actorii Teatrului de Stat Constanța intră în concurs cu spectacolul „A douăsprezecea noapte”, pe scena CSS.

Vineri, 4 octombrie, tot de la ora 20,30, urcă pe scena CSS „Locotenentul din Inishmore”, spectacolul Teatrului Mic din București. În secțiunea alternativă, la Teatrul „Leonard”, de la ora 18,00 va fi „HOP_Comedie”, reprezentațiile: „SMS”, cu Sorin Toma, „Cel mai fericit moment din viața mea”, cu Roxana Bîclea și „Odihnă plăcută”, cu Andrei Marius Barbu și Francesca Fülöp.

Sâmbătă, 5 octombrie, de la 20,30 intră în concurs Teatrul „George Bacovia” din Bacău cu spectacolul „Uzina artiștilor”, pe scena CCS. În foaierul instituției, tot sâmbătă, de la ora 11,00, are loc ultima lansare de carte din festival: „Copacul din Veronese” de Radu Dinulescu.

Duminică, 6 octombrie, de la ora 19,00, în sala CCS va avea loc Festivitatea de decernare a premiilor, urmată de spectacolul „Rosto” al Teatrului ACT din București.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

(29 septembrie)

Hohote de râs, lacrimi şi aplauze la premiera Dramaticului gălăţean, „Regina nopţii”

În ropote de aplauze, hohote de râs, dar şi cu o lacrimă pe obraz, aşa a început, sâmbătă seara, Festivalul Naţional de Comedie de la Galaţi. De vină a fost „Regina nopţii”, spectacolul tulburător pus în scenă de Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi. O poveste minunată, care poartă personajele și spectatorii înapoi, în copilăria vacanţelor de altădată, petrecute la ţară, la bunici.

„Numai cel care s-a spălat în ligheane ciobite cu ceai de urzică poate vedea, în loc de mizerie, sănătate curată. Numai cel care a alergat în picioarele goale poate vedea, în loc de sărăcie lucie, libertate. Numai cel care a mâncat cu mâinile murdare mămăligă rece cu ceapă, poate vedea în locul banalităților satului, minunile lui!”, sunt vorbele Ţapului cu înfăţişare de prooroc, care cuprind în ele tot adevărul din miezul poveştii scrise şi regizate de gălăţeanca Leta Popescu.

O „comedie nostalgică”, aşa este prezentată cea mai nouă producţie a dramaticului gălăţean. O comedie tragică, după cum ne e şi viaţa, aş îndrăzni să spun eu. Pentru că, din atâtea hohote sănătoase de râs... o cam dăm în plâns. Măcar cu o lacrimă scăpată pe obraz ori cu un nod de lacrimi încleştat în gât de emoţia tulburătoare a unui spectacol complet şi complex.

„Un spectacol la care s-a lucrat cu bucurie și cu o lacrimă în colțul ochiului. Pe ambele le dăruim spectatorului care a copilărit sau nu la țară”, după cum mărturiseşte regizoarea Leta Popescu.

Un spectacol căruia nu-i lipseşte nimic, aş îndrăzni să spun. Se joacă excepţional, se cântă răvăşitor, se trăieşte! De la actriţa Oana Mogoş, care dă viaţă şi moarte unui personaj tulburător şi până la Bufniţa mereu însetată şi rău-prevestitoare, fiecare actor dă sclipire şi profunzime spectacolului.

Ar fi nedrept, deci, să nu nominalizăm întreaga distribuţie: Oana Mogoș (Valeria, mamaia, fiica lui Grigore), Ciprian Brașoveanu (Haralambie, tataia, soțul Valeriei), Dan Căpățână (Grigore, străbunicul, tatăl Valeriei), Petronela Buda (Ileana, fata celor doi), Cristina Uja (Aurora, fata celor doi), Carmen Albu (Silviana, fata celor doi), Ama Beschieru (Clara, nepoată, fiica Ileanei), Vlad Volf (Norbert, nepot, fiul Silvianei), Răzvan Clopoțel (Călin, nepot, fiul Aurorei), Radu Horghidan (Doru, nepot, fiul Aurorei), Tamara Constantinescu (Leidididi, străina), Elena Ghinea (Tarzan/Crina, posibilă fiică a lui Leidididi), Ștefan Forir (Țapul), Flavia Călin (Pisica Mâță), Mihai Păun (Câinele Țuchi), Elena Emandi (Găina Moțată), Elena Anghel (Bufnița).

Pe scurt, premiera „Regina nopţii”, primul spectacol din concursul de anul acesta, a ridicat sus, foarte sus!, ştacheta competiţiei din Festivalul Naţional de Comedie de la Galaţi, eveniment ajuns la cea de-a XXXV-a ediţie.

Până duminica viitoare, vom avea parte de încă şapte spectacole în concurs – care vor avea loc la Casa de Cultură a Studenţilor şi de alte cinci în afara competiţiei, pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard”.

Chiar dacă festivalul de teatru este o sărbătoare a bucuriei, el face parte din comunitate şi nu poate fi nepăsător la dramele lui. În foaierul Casei de Cultură a Studenţilor şi în cel al Teatrului „Nae Leonard” au fost amplasate urne pentru cei care doresc să doneze bani pentru a-i sprijini pe gălăţenii afectaţi de inundaţii. De altfel, reprezentaţia spectacolului "Regina nopţii" a fost jucată în memoria victimelor inundaţiilor din judeţele Galaţi şi Vaslui.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Trofee preţioase pentru actorii Dramaticului gălăţean. Cine sunt premianţii Festivalului Naţional de Comedie

Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol principal – decernat Oanei Mogoş pentru rolul Valeria din „Regina nopţii” – şi Premiul pentru Cuplu comic – acordat actorilor Răzvan Clopoţel şi Radu Horghidan pentru rolurile fraţilor Călin şi Doru din „Regina nopţii” – sunt trofeele Festivalului Naţional de Comedie 2024 care au rămas aici, la Galaţi! Trofee meritate din plin, care nu sunt doar obiecte valoroase, de expus într-o vitrină! Teatru Dramatic „Fani Tardini” a avut ideea inspirată de a da şi utilitate noului trofeu al Festivalului, transformându-l într-un clopoţel de vânt.

Cea de-a XXXV-a ediție a Festivalului Național de Comedie s-a încheiat în seara de duminică, 6 octombrie 2024, la Casa de Cultură a Studenților Galați, cu un spectacol genial - „ROSTO”, al Teatrului ACT din Bucureşti. Publicul a avut şansa extraordinară de a-i vedea pe scenă pe Marcel Iureş, Dan Rădulescu şi Ionuț Toader, în roluri multiple. Reprezentaţia de excepţie a fost precedată de Festivitatea de Premiere a Festivalului. Ediţia de anul acesta a venit nu doar cu un nou logo, ci şi cu un nou trofeu! Printr-o idee inspirată, literele care formează noul logo al evenimentului au devenit clopoţel de vânt.

„De fiecare dată când vântul va sufla în acest clopoțel sper ca oamenii să-și aducă aminte de Festivalul Național de Comedie și să le pună un zâmbet pe față!”, a spus directorul Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, actorul şi profesorul de teatru Florin Toma.

Ce a decis juriul

Reamintim, juriul Festivalului a fost format din actorul și profesorul Adrian Titieni, Mimi Brănescu - scenarist, dramaturg și actor - şi Mihaela Sîrbu - actriță și profesor. Trebuie spus că, de departe, cele mai multe premii au fost cucerite de spectacolul „Locotenentul din Inishmore” al Teatrului Mic din Bucureşti.

Numai că, pe lângă premiile deja consacrate, intrate în mentalul colectiv, juriul a avut libertatea de a inventa premii şi chiar de a crea secţiuni noi.

Astfel s-a născut Premiul special Noua Generaţie, decernat actriţei Ana Radu pentru rolul Magda din spectacolul „Ultima oră” al Teatrului „Nottara” din Bucureşti.

Roluri secundare

Premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar a fost acordat ex-aequo: lui Ciprian Chiricheș pentru rolul Lelio din spectacolul „Falsa servitoare” al Teatrului „Maria Filotti” din Brăila şi lui Vitalie Bantaş pentru rolul Donny din spectacolul „Locotenentul din Inishmore” al Teatrului Mic.

Pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar au fost premiate ex-aequo: Florina Gleznea pentru rolul Martha din spectacolul „30+” al Teatrului Metropolis din Bucureşti şi Mădălina Muşat pentru rolul Melania din spectacolul „Mobilă şi durere” al Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe.

Roluri principale

Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal a fost acordat tot ex-aequo: lui Ionuţ Vişan pentru rolul Padraic din „Locotenentul din Inishmore” şi lui Sebastian Marina pentru rolul Sile Gurău din spectacolul „Mobilă şi durere”

Şi premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol principal a fost decernat tot ex-aequo: Alinei Rotaru pentru rolul Mairead din spectacolul „Locotenentul din Inishmore” şi Oanei Mogoş pentru rolul Valeria din spectacolul „Regina nopţii” - text şi regie Leta Popescu, pus în scenă de Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi.

Emoţionată şi foarte bucuroasă, Oana Mogoş a mulţumit nu doar juriului, ci tuturor celor care au contribuit la succesul acestui spectacol, inclusiv bunicii sale: „Mulţumesc lui Florin Toma, pentru muncă, grijă şi părul alb din barbă. Vreau să-i mulțumesc lui Radu Horghidan pentru că acum trei ani a avut un vis care s-a împlinit: «Proiect 9. Teatru Românesc Contemporan». Vreau să-i mulțumesc Letei Popescu pentru că atunci când a scris «Regina nopții» eu cred că am cunoscut un pic din bunica ei”. 

Oana Mogoş a ţinut să le mulţumească tuturor colegilor din distribuţie, nominalizându-i aşa cum o facem şi noi: Ciprian Brașoveanu, Dan Căpățână, Petronela Buda, Cristina Uja, Carmen Albu, Ama Beschieru, Vlad Volf, Răzvan Clopoțel, Radu Horghidan, Tamara Constantinescu, Elena Ghinea, Ștefan Forir, Flavia Călin, Mihai Păun, Elena Emandi, Elena Anghel.

Spectacole premiate

Premiul pentru Cea mai bună regie a fost decernat lui Cristian Ban pentru spectacolul „Mobilă şi durere”.

Premiul pentru Cel mai bun spectacol i-a revenit producţiei „Locotenentul din Inishmore” al Teatrului Mic din Bucureşti.

„Teatrul Mic face o mare plecăciune în fața publicului gălățean și nu numai, și vă mulțumește cu respect și recunoștință pentru premiile acordate”, a transmis managerul Ștefan Lupu.

Premiu pentru cuplu comic

Cei mai buni sunt lăsaţi mereu la final, nu-i aşa? Anul acesta, publicul a considerat că trebuie acordat Premiul pentru cuplu comic lui Radu Horghidan pentru rolul Doru și lui Răzvan Clopoțel pentru rolul Călin din spectacolul „Regina nopții” - producția Dramaticului gălăţean. Cei doi actori au admis că rolurile lor nu au prea multe replici (pe măsura farmecului personajelor, aş spune eu), dar că au găsit în spectacolul Letei Popescu multă dragoste și căldură. Şi au încheiat cu reverenţa care face rolurile lor de neuitat pentru public!

Tot de neuitat va fi şi această ediţie a Festivalului, ajunsă la final! Urmează ediţia din 2025, când Teatrul Dramatic va împlini 70 de ani de existență!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.