dcp100168 Posted November 21, 2024 Posted November 21, 2024 Uimitoarea poveste a unui gălăţean concurent la „Chefi la cuţite”. Din plasament familial, coproprietar de restaurant Luat în plasament şi apoi adoptat, împreună cu fratele său, este convins că părinţi sunt cei care te cresc, nu cei care te aduc pe lume. La 13 ani era elev la Colegiul Tehnic de Alimentaţie Publică "Dumitru Moţoc" din Galaţi şi visa să aibă propriul restaurant sau să conducă unul. La 18 ani era deja şef de sală, coordona o echipă de bucătari şi de ospătari şi concepea meniuri. Acum, la 29 de ani, este coproprietarul unui restaurant cu specific mexican şi bucătar-şef la un local de evenimente din oraş. Gălăţeanul Viorel Turcu şi-a construit o poveste de succes, în ciuda încercărilor teribile la care l-a supus viaţa. Rondea de somon, cu piure de păstârnac și infuzie de mentă a fost preparatul pentru care gălăţeanul Viorel Turcu a primit trei cuţite la degustările pe nevăzute ale emisiunii "Chefi la cuţite". Gălăţeanul a oferit una dintre cele mai neaşteptate poveşti ale ediţiei de miercuri seara. "Când aveam patru ani, am fost luat în plasament, împreună cu fratele meu. Țin minte că, deși eram mititel, eram deja matur în gândire şi îi spuneam fratelui meu: «Trebuie să fii cuminte, să nu ne mai dea şi aceşti oameni!». A fost norocul vieţii mele şi a doua şansă pe care Dumnezeu mi-a dat-o. Părinţi sunt cei care te cresc. Şi tot ceea ce sunt în momentul de faţă sunt datorită lor, muncii mele, perseverenţei şi ambiţiei. Şi datorită oamenilor care... n-au avut încredere în mine. Aveam colegi cărora le spuneam: «Eu o să am restaurantul meu şi tu ai să lucrezi cu mine» şi îmi râdeau în faţă. Şi chiar aşa s-a întâmplat", a povestit gălăţeanul. Plasamentul familial transformat în adopţie nu a fost singura încercare la care l-a supus viaţa. A rămas cu probleme de auz în urma unei complicate intervenţii chirurgicale la cap: o tumoare extrem de gravă, care declanşase procesul de septicemie. După cum a povestit, operaţia a durat nouă ore, iar riscurile au fost imense: să nu scape viu ori să rămână paralizat pe partea dreaptă: "Când am văzut că trăiesc şi nu sunt nici paralizat, i-am mulţumit lui Dumnezeu", a mărturisit Viorel Turcu. Deşi era hotărât să obţină toate cele patru cuţite, a primit doar trei. A lipsit tocmai cuţitul chefului Richard Abou Zaki, din echipa căruia şi-ar dori să facă parte. Rămâne de văzut ce-i va rezerva, în continuare, competiţia! viata-libera.ro
dcp100168 Posted January 2 Author Posted January 2 Povestea lui Viorel Turcu, rămas orfan de mic copil, acum chef cu propriul restaurant Chef Viorel Turcu (29 de ani) se implică încă de când era copil în campanii umanitare. A gătit gratuit pentru nevoiași, dar și pentru gălățenii loviți de inundațiile din acest an, donează alimente și contribuie financiar pentru a ajuta familiile în nevoie. A fost inspirat de mama și bunica adoptive, care se ocupau de pregătirea meselor pe scara unde locuiau, fie că era vorba de un eveniment fericit sau unul trist. Viorel cumpăra ce aveau ele nevoie și se simțea bine că putea ajuta. După ce a crescut și a devenit cunoscut ca bucătar, a început să meargă la mănăstiri pentru a găti pentru persoanele nevoiașe și enoriași. Și-a făcut un obicei din a merge la mănăstirea Nechit din județul Piatra Neamț, unde a gătit până acum pentru 1.000 până la 3.000 de enoriași și nevoiași care trec într-un weekend pragul lăcașului de cult, iar același lucru l-a făcut și la mănăstirea Tudor Vladimirescu din județul Galați. „Am considerat mereu că dacă Dumnezeu ți-a dat un har, trebuie să îi mulțumești prin a fi de folos”, își explică gestul Viorel. Le gătește tot ceea ce înseamnă preparate de post, pornind de la ciorbă rădăuțeană, ciorbă de post și până la plachii de pește, chiftele, platouri cu tot felul de bunătăți culinare și cozonaci. În urma inundațiilor devastatoare care au afectat recent județul Galați, mii de gospodării au fost distruse, lăsând comunități întregi în nevoie de ajutor urgent. În semn de solidaritate, echipa Social Food, cel mai mare program al Asociației Black Sea FooDignity fondat de chef Adi Hădean în 2015 pentru a oferi mese calde persoanelor vulnerabile, cu sprijinul lui chef Viorel Turcu și al Fundației Inimă de copil, au desfășurat atunci o campanie umanitară. Timp de 30 de zile au oferit gratuit 500 de mese calde pe zi sinistraților din localitățile gălățene Vameș, Costache Negri și Pechea, iar Viorel a gătit pentru oamenii aflați atunci în nevoie. Tânărul bucătar din Galați se implică de fiecare dată când află de o persoană sau o familie fără posibilități materiale care are nevoie de ajutor. De pildă, a mobilat complet o cameră a unei familii nevoiașe din localitatea gălățeană Braniștea și le-a adus produse alimentare și platouri cu mâncare timp de trei luni. Viorel vrea ca în viitorul apropiat, alături de alți colegi de breaslă, să organizeze o seară caritabilă, iar toți banii care se vor strânge din donații să fie folosiți pentru a oferi o masă caldă în cadrul unui proiect denumit sugestiv „O masă caldă pentru un suflet nevoiaș”. Visul lui este să creeze un ONG, prin care să înființeze o cantină unde să gătească zilnic o masă caldă pentru românii nevoiași care au nevoie de un astfel de act de caritate pentru a supraviețui. Viorel Turcu a ajuns de la vârsta de 4 ani sub protecția socială a statului. Norocul lui a fost un cuplu de gălățeni care i-a luat pe el și pe fratele lui în plasament și care i-a devenit adevărata familie. „A fost norocul vieții mele. Am crescut constant și am reușit cu ajutorul familiei mele să îmi realizez ceea ce îmi propusem în viață”, povestește cu emoție Viorel. A vrut mai întâi să devină profesor, apoi avocat și actor, dar pasiunea pentru arta culinară a prevalat. „Nu eu am ales bucătăria, ci bucătăria m-a ales pe mine”, îi place să spună tânărului bucătar. I-a plăcut de mic să gătească și ne mărturisește că pasiunea pentru arta culinară o are de la mama lui adoptivă, care a fost bucătar la un restaurant din Galați. „Îmi plăceau mult poveștile pe care mi le spunea mama despre tot felul de întâmplări la care a asistat ca bucătar”, își amintește tânărul chef. Când era copil, în vacanțe urmărea emisiunile culinare de la posturile TV, nota rețete și fura trucuri culinare. A urmat apoi Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna” din Galați, specializarea tehnician în gastronomie. „La 13 ani făceam deja practică în restaurante. Mi-am zis mie însumi că voi avea propriul restaurant sau voi ajunge manager al unui restaurant”, povestește Viorel. A avut parte de multe provocări pe parcurs, dar consideră că a meritat tot efortul. Consideră că mai are multe de învățat în arta culinară și crede că totul este perfectibil și are capacitatea de a se autodepăși. A absolvit ulterior Facultatea de Inginerie Alimentară din Galați, specializarea management în alimentația publică și are și un master în Controlul și Expertiza Produselor Alimentare. ”Este important ca bucătar să știi și cum repari un produs, cum înlocuiești anumite materii prime și să cunoști chimia fiecăreia dintre ele. Bucătăria în sine nu este doar experiență, ci și foarte multă documentare”, explică cheful. Între 2019 și 2023 a plecat în Marea Britanie, unde a absolvit un curs Masters Business Academy la Oxford College și și-a completat pregătirea ca bucătar și antreprenor. Acum deține un restaurant în Galați alături de un asociat și continuă să se implice constant în campanii umanitare. În 2018, colegii și prietenii lui l-au înscris la emisiunea ”Chefi la cuțite”, știindu-i pasiunea pentru gastronomie, dar o problemă de sănătate l-a împiedicat atunci să participe. A fost invitat la emisiune în 2024 chiar de către organizatori ca o recunoaștere a meritelor sale în arta culinară. economedia.ro
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now