dcp100168 Posted August 18, 2008 Posted August 18, 2008 Gălăţenii nu poartă centura de siguranţăNumai 18 la suta dintre conducatorii auto din Romania respecta obligatia purtarii centurii de siguranta, in interiorul localitatii, releva un studiu national realizat de IMAS si Asociatia pentru Promovarea Sigurantei Auto (APSA). Procentajul din Romania este mult sub cele inregistrate in alte state europene - Germania 96 la suta, Anglia 95 la suta, Franta 87 la suta, SUA 82 la suta, Italia 52 la suta, Grecia 47 la suta.Conform studiului, in Transilvania conducatorii auto sint mai disciplinati sau politia rutiera este mai vigilenta, pentru ca procentajele sint peste medie, 37 la suta in Cluj, 22 la suta in Timisoara, 27 la suta in Tg. Mures, in timp ce in estul tarii procentajele ajung la sase la suta in Galati sau 15 la suta in Iasi. In Capitala, procentajul celor care respecta aceasta obligatie este de 16 la suta. De asemenea, la nivel national, procentul creste spre 22 la suta in perioada de weekend, multi dintre soferi iesind atunci din localitate sau calatorind cu familia.Studiul a fost realizat prin observatie directa in principalele intersectii din localitatile cu gradul cel mai mare de motorizare. Monitorizarea a fost realizata la sfirsitul lunii martie, in intervalul orar 6,00-18,00, si a presupus 621 de ore de observatie, un numar de 190.000 de autovehicule monitorizate si 112 observatori. Fata de studiul de anul trecut, in 2006 a fost monitorizata si utilizarea centurii de siguranta de catre pasagerul din dreapta, obtinindu-se aproximativ aceleasi procentaje ca si in cazul soferilor.Centura de siguranta salveaza vietiLa nivel global pierderile anuale cauzate de accidente reprezinta in termeni economici peste 600 de miliarde de dolari, numai in tarile UE fiind inregistrat anul trecut un nefericit bilant de 45.000 de morti, 1,7 milioane de raniti grav si costuri totale de 180 miliarde euro. Romania nu face exceptie din acest punct de vedere si ,"plateste", anual un tribut important: in 2005 fiind inregistrate 6.900 de accidente, 5.600 de raniti grav si 2.500 de morti. Studiile internationale arata ca, in ultimii 25 de ani, centura de siguranta a prevenit producerea a 135.000 de accidente mortale si a peste cinci milioane de accidente grave.http://www.ziaruldeiasi.ro/cms/site/z_i ... 61327.html
Relu Posted August 18, 2008 Posted August 18, 2008 Uneori uit să mi-o pun... Mai ales după ce termin de făcut vreo manevră cu spatele. Mi-aduc aminte o întâmplare. De-abia ne luasem maşina pe care o am acum ... veneam de la piaţă, pe G-ral Cernat. Viteză, sub limita legală. Soţia şi copilul, în spate. Pe marginea drumului, nişte oameni descărcau nişte saci dintr-un papuc... scapă unul din ei pe carosabil, la mică distanţă. Brusc, am călcat frâna. Dar, instinctiv am dus mâna dreaptă între scaune: capul copilului s-a lovit de ea. De atunci, nu uit niciodată să mi-o pun când sunt cu copilul. Dar şi el, de atunci, nu uită niciodată să şi-o pună :!:
flieder Posted August 19, 2008 Posted August 19, 2008 Intotdeauna o pun, chiar daca stau pe scaunul din dreapta sau la spate. Copilul, desi e destul de maricel, sta in scaunul de copii pe bancheta din spate, si cu centura pusa. Ne-am obisnuit asa si ne este f bine.
lumy Posted August 19, 2008 Posted August 19, 2008 eu stau mereu in fata langa tata si amandoi ne punem centurile,in spate in schimb daca stau nu imi pun centura
Sheena Posted August 19, 2008 Posted August 19, 2008 Eu stau in fata dreapta, langa mama. Ea e soferul. In afara localitatilor permanent, findca viteza este mai mare, si pericolul creste, in localitati doar daca vad politistul.
VicentiuA Posted August 21, 2008 Posted August 21, 2008 La mine a devenit reflex. Plus ca masina ma avertizeaza daca nu imi pun centura.
gigi Posted August 22, 2008 Posted August 22, 2008 Inainte de a deveni obligatie expresa, priveam filmele straine si ma minunam cat de "regulamentari" erau in special englezii - centura, la plecare si frana de mana, la orice oprire. Dupa ce s-a batut moneda si la noi cu centura, m-am obisnuit sa o port. Nu ma deranjeaza deloc, din contra, daca uit sa o pun, mi se pare ca-mi lipseste ceva. Nu mi se pare deloc "cool" sa circuli fara centura. Doar iresponsabil.
tomcat0 Posted August 22, 2008 Posted August 22, 2008 m-am obisnuit sa-mi pun centura permanent... indiferent daca sunt in oras sau in afara lui chiar daca ale mele nu sunt pretensionate... in spate nu prea stau, dar daca as sta nu cred ca mi-as pune centura.
Gabbiano Posted August 24, 2008 Posted August 24, 2008 intotdeauna am purtat centura (chiar cand nu exista obligativitaea purtarii acesteia) ...in 93' mi-a salvat viata dintr-un accident destul de urat.multa lume se plange ca este destul de incomoda dar , personal, nu ma deranjeaza
adrian Posted August 29, 2008 Posted August 29, 2008 Permanent port centura si aprind luminile cand plec. Mi-a intrat in obisnuinta pe orice masina ma urc, la volan sau in dreapta. E mai bine asa.
Rami Posted August 31, 2008 Posted August 31, 2008 Da, pentru ca se numeste centura de siguranta si imi place sa ma simt in siguranta.
kos Posted September 8, 2008 Posted September 8, 2008 O port permanent! E obligatorie, nu?? Dar.. nu-mi place s-o port cand stau in spate
Laurentziu Posted September 8, 2008 Posted September 8, 2008 nu conduc eu prea mult, dar cand merg in dreapta de multe ori uit sa mi-o pun.. si la volan la fel.
riaji Posted September 8, 2008 Posted September 8, 2008 Cred ca port centura in 95% din timpul petrecut in masina. Sper sa nu imi fie fatal vreodata restul de 5% pe care incerc sa-l diminuez. Viitoarea masina va avea cu siguranta avertizor pentru centura de siguranta
webstar Posted September 9, 2008 Posted September 9, 2008 De cand ma stiu. Am fost educat ca aceasta centura iti salveaza viata si mi se parea absurd ca autoritatile nu o cereau. Acum mi se pare absurd ca masinile de familie nu au cocpit si centurile de siguranta au doar 3 puncte de fixare, dintre care unu se afla pe stalpul masinii, permitand accidentarea capului. In conditiile in care pe soselele Romaniei se circula cu viteze demne de raliu si soselele sunt cum sunt, nu inteleg de ce centurile nu au 4 sau chiar 5 puncte de sprijin la nivelul scaunului.
webstar Posted September 9, 2008 Posted September 9, 2008 Am auzit tot timpul prostii de genul:1) Daca ai centura pusa si cazi in apa.... r: Probabilitatea sa cazi cu masina in apa este cam de 1/1000 si sa mori in timpul impactului pt ca n-ai purtat centura cam de 1/102)Daca ai centura si in urma accidentului masina ia foc, bla bla.... r: Masinile se aprind extrem de rar in urma unui accident, si e mai probabil sa fii incarcerat la nivelul picioarelor decat sa nu se desfaca centura.
mariav10 Posted June 22, 2009 Posted June 22, 2009 port centura permanent,e un tic...SOC-scaun,oglinzi,centura! fara chituitoare la masina ,e doar impulsul pt siguranta...am vz destule pe strazi ca pieton,iar ca sofer am vz si mai multe! asa ca...centura pusa!
dcp100168 Posted August 7, 2009 Author Posted August 7, 2009 Centurile de siguranţă şi vorbitul la mobil, în vizorul Poliţiei Rutiere* Peste 100 de şoferi au fost amendaţi pentru încălcarea legislaţiei rutiere *O nouă acţiune a Poliţiei Rutiere Galaţi desfăşurată joi pe străzile oraşului a avut ca scop identificarea şi penalizarea şoferilor care conduc fără să fie asiguraţi cu centură sau vorbind la telefoanele mobile. Aurelian Ropotan, purtătorul de cuvânt al Rutierei, declară: „La acţiune au participat şi poliţişti de la secţiile de Poliţie din municipiu, organizându-se în total 12 echipaje care au efectuat controale la purtarea centurii şi la folosirea telefonului mobil în timpul conducerii. S-au aplicat 92 de sancţiuni pentru neasigurarea cu centură a conducătorilor auto şi 17 sancţiuni pentru vorbitul la mobil la volan – valoarea unei sancţiuni fiind de 120 de lei, din care se pot achita doar 60 lei în primele 48 de ore”. „De asemenea, au fost amendaţi 10 conducători auto care au circulat pe interzis şi 34 care au depăşit viteza regulamentară, valoarea totală a sancţiunilor aplicate în timpul acţiunii de joi fiind de 7.260 lei. Patru permise au fost ridicate şoferilor care nu au acordat prioritate de trecere pietonilor şi au fost retrase 13 certificate de înmatriculare”.http://www.viata-libera.ro/articol-Cent ... ere_2.html
Recommended Posts