Jump to content

Chitaristul Nicu Patoi, propus pentru titlul de Cetățean de Onoare


Recommended Posts

Posted

Chitaristul Nicu Patoi pregăteşte lansarea unui nou album

Muzicianul gălăţean lucrează de câţiva ani la un album instrumental, cu 12 piese compoziţii proprii, pe care doreşte să-l lanseze la toamnă acasă, în Galaţi.

Să întâlneşti un chitarist precum Nicu Patoi este o plăcere, să-l asculţi, o desfătare. Un interpret cu rigoare de matematician şi suflet de artist, ce străluceşte în orice moment în care interacţionează cu chitara. Un artist complet prin instrumentul său, considerat de specialişti cel mai valoros chitarist român al momentului.

A fost atras din copilărie de tot ce înseamnă muzica. A moştenist talent şi chemare spre arta sunetelor de la familia mamei sale, iar la vârsta de şapte ani i-a fost dăruită prima chitara. Şi-a început recitalurile cu prietenii copilăriei şi la serbările şcolare. „Eram convins că ştiu să cânt, dar scoteam doar zdrăngăneli din chitară, le acopeream cu vocea", glumeşte Nicu amintindu-şi primele acorduri. Abia la 13 ani a început cu adevărat studiul chitarei, cu profesorul Ioan Roşca. Chitara electrică l-a cucerit de la prima atingere. A urmat formaţia şcolii, iar de atunci chitara i-a devenit un mod de a trăi. În primul an de liceu, a cântat în formaţia Zamolxe, primul act rock în cariera lui. În acelaşi timp, a început colaborarea cu Orchestra de Estradă a Casei Armatei din Galaţi, unde mărturiseşte că şi-a pus baze solide în armonie şi acompaniament, graţie dirijorului Mihai Tonu.

Au urmat trupele rock gălăţene: Sprint, Phoebus, Autograf, Voievod şi Deja-vu. O colaborare aparte a fost cea cu trupa Cristal, condusă de regretatul Puiu Creţu. „Această trupă şi liderul ei au reprezentat un model, o ţintă, o treaptă importantă în evoluţia mea", spune Nicu Patoi.

În 1995, Nicu Patoi a înfiinţat Platonic Band, un proiect personal, instrumental. Trupa a ajuns în 2003 gazda emisiunii Taverna de la TVR. Ca o urmare firească a acestei emisiuni, în 2004, a apărut Duo Berti Barbera & Nicu Patoi. În prezent activitatea lui Nicu se împarte între Platonic, Duo Berti Barbera & Nicu Patoi şi Rock'n Roll Band (trupa lui Ştefan Bănică Jr.)

„Cânt gratis pentru gălăţeni"

Succesul nu l-a schimbat. A rămas un om simplu, de o modestie frapantă. A mers vreme de trei ani la concerte prin ţară, până mai ieri, conducând un Tico, de care spune că s-a despărţit cu greu. La un festival de jazz de la Galaţi, în 2007, a acceptat cu greu un onorariu simbolic, de o sută de dolari, doar pentru a nu face notă discordantă faţă de Berti Barbera şi colegii din Platonic. „Cânt acasă, plăcerea e de partea mea. Pentru gălăţenii mei, nu e nevoie de onorariu", a explicat Nicu Patoi episodul de acum trei ani.

Nicu lucrează de trei ani la un proiect pe care-l va finaliza în toamnă. Este vorba de un album, cu Platonic Band, "Come-back" sau "Sweet Little 6String". Acesta va conţine 12 piese instrumentale, fussion jazz-rock, toate compuse si orchestrate de Nicu Patoi. Albumul va avea un sound cu adevărat profesional graţie studioului Ines Sound&Video. „Am avut o şansă uriaşă oferită de Doru Badea, cel care ne-a pus studioul la dispoziţie gratuit. Este de departe studioul cel mai bine echipat din ţară şi altfel nu am fi avut bani să-l scoatem la un nivel tehnic atât de bun. Masterizarea se va face la Sony Audio din New York", a precizat Nicu Patoi.

Întrebări şi răspunsuri

- În albumul pe care-l scoţi în toamnă eşti doar cu Platonic?

- Pe lânga formula de bază a trupei Platonic, pe disc apar invitaţi şi alţi muzicieni. Cinci clăpari, suflători şi nu numai, acestia fiind unii dintre cei mai valoroşi şi mai în formă muzicieni din ţară. Se vrea o super-producţie şi sper să reuşim să iasă aşa.

- Pe când următorul concert acasă, în Galaţi?

- Cel mai probabil, la toamnă, când o să scot noul album. Îmi doresc să lansez acest album chiar acasă. În Galaţi, mereu am avut seri fenomenale, fie că am venit cu Platonic, fie cu Berti, ceea ce îmi dă convingerea că aici aş putea avea succesul cel mai mare.

Ce îi place

"Îmi place să citesc, să văd un film bun, când reuşesc să am timp pentru aşa ceva. Să predau lecţii de chitară, e o altă plăcere a vieţii".

Ce nu îi place

"Oamenii complicaţi, ascunşi. Minciuna, non-valoarea în general. Încerc să evit pe cât posibil contactul cu tot ce nu e valoare după reperele mele"

Profil

Născut: 12 februarie 1971, Galaţi

Studii: Facultatea de Ştiinţe, secţia Matematică - Informatică

Familie: căsătorit, un copil

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Chitaristul_Nicu_Patoi_pregateste_lansarea_unui_nou_album_0_270573046.html

  • 14 years later...
Posted

Chitaristul Nicu Patoi, propus pentru titlul de Cetățean de Onoare al Galațiului. Astăzi, talentatul muzician împlinește 54 de ani!

Pe 12 februarie 1971 s-a născut, la Galați, Nicu Patoi. Posesor a unei tehnici instrumentale impresionante, acesta este cotat, astăzi, drept unul din cei mai buni chitariști din Romania. De asemenea, este de remarcat faptul că are un masterat la Conservatorul Bucuresti (clasa prof. Mircea Tiberian), pe lângă calificarea de bază, cea de profesor de matematică. Cei mai mulți gălățeni iubitori de muzică bună l-au ascultat, nu o dată, pe toate scenele mari și mici ale Galațiului, unde revine întotdeauna cu drag. Dar poate mai puțină lume știe amănunte din activitatea sa muzicală și de ce, în opinia noastră și a prof. univ. dr. Cătălin Fetecău, care a înregistrat o propunere în acest sens la Primăria Galați, merită titlul de Cetățean de Onoare al Galațiului.

Să ne întoarcem puțin în timp. În perioada liceului, începe colaborarea cu Orchestra de Estradă a Casei Armatei din Galați. Ajutat de dirijorul orchestrei, profesorul Mihai Tonu, capată cunoștințe solide în armonie și acompaniament. Devine student la Facultatea de Litere și Științe, secția matematică-informatică a Universitații „Dunarea de Jos„ din Galați, pe care o absolvă în 1996. Pe perioada studenției, activează în cadrul Casei de Cultură a Studentilor Galați, în trupele rock: Sprint, Phoebus, Autograf, Voievod și Deja-Vu.

În anii 1988-1989 se remarcă în festivaluri naționale cu „Autograf”, iar în 1991 înregistrează cu trupa „Voievod” un vinyl la Electrecord, apărut în seria Formații Rock: Rock 13. O colaborare aparte este cea cu trupa Cristal, condusă de regretatul muzician gălățean Puiu Crețu. De altfel, această trupă și liderul ei au reprezentat un model, o țintă, o treaptă în evoluția artistică a lui Nicu Patoi.

În 1996, se mută în București. Aici începe colaborarea cu Ștefan Bănică Junior, în trupa acestuia, „Rock' N' Roll Band”. Colaborarea continuă și astăzi, după 30 de ani. În decembrie anul trecut, galățenii i-au putut admira împreuna la Sala Sporturilor.

„Platonic” - filonul muzical de suflet al lui Nicu Patoi

Proiectul personal, instrumental, bazat pe compozițiile proprii - „PLATONIC” - constituie filonul muzical de suflet al lui Nicu Patoi. Înființată la Galați, în 1995, formația este refăcută în 1997, într-o nouă componență. În 2003, Nicu Patoi și „Platonic” devin trupa găzdă a emisiunii TVR Taverna, cântând sute de piese alături de cei mai importanți muzicieni din țară. Ca urmare firească a acestei colaborări, în 2004, apare proiectul DUO - Berti Barbera & Nicu Patoi. În 2024, duoul a sărbătorit 20 de ani de colaborare. În acest interval  au avut sute de concerte, participări la festivaluri și mai multe apariții discografice.

O realizare de excepție este „Blue Drops”, apărut în 2019, considerat unul din cele mai bune albume de blues acustic din Romania. În 2013, pe 20 mai cânta alături de „Platonic” în deschiderea concertului lui Joe Satriani, la Sala Palatului. O altă extensie a „Platonic”-ului datează din 2018 și se numește „Equilateral”, în care, alături de Nicu Patoi, apar chitariștii Florin Giuglea și Cezar Popescu.

După 2015, începe și o colaborare cu Josef Kappl (ex-Phoenix). Mai întâi în formatia „Pasărea Rock”, continuată într-o formulă modificată sub numele „Meșterii Rock”. Punctul culminant al colaborării cu Kappl este superba operă rock-simfonic „Meșterul Manole” (muzica J.Kappl, libret Victor Cârcu), alături de orchestra Teatrului Național de Operetă "Ion Dacian" București. Premiera a fost pe 14 ianuarie 2024 și a fost urmată de mai multe reprezentații, aproape toate sold-out.

Discografie selectivă: Formații Rock 14 (cu Voievod) la Electrecord (1991); Platonic - Saved By The Holy Love (1997); Platonic - Sweet Little 6 String (2011); Confident Stories (cu Berti Barbera) (2005); Various Sighișoara Blues Festivalla Macondo (2005); String a song (cu Berti Barbera) (2008); Back to the Roots (cu Berti Barbera) (2008); 100 Hours (cu Berti Barbera) (2014); Platonic Band - Middle of The Week -Best of (2014); Platonic Band - Two Decades (2015); Various - Brașov Jazz & Blues Festival 2014 (2015); Blue Drops (cu Berti Barbera) (2019); Cavalcada - Meșterii Rock (cu Josef Kappl) (2024); Geometry Of Creation (live la Sala Radio) - Platonic si Big Band Radio Romania (dirijor Simona Strungaru) (2025).

Credem că activitatea de excepție a unui muzician care este nu doar un talent aparte, dar și un om special, căruia nu-i place să iasă în față, dar al cărui caracter impecabil iese la iveală din orice simplă discuție, care îi sprijină pe colegii săi de breaslă și care nu uită niciodată orașul de la Dunăre unde s-a format, vorbește de la sine. Nouă nu ne rămâne decât să-i urăm „La mulți ani!”, cu cât mai multă muzică bună și cât mai mulți prieteni aproape și să așteptăm decizia Primăriei și Consiliului Local, care, suntem convinși, nu poate fi decât pozitivă.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.