Jump to content

Recommended Posts

Posted

115 obiective de investiții, în bugetul Galațiului pe 2025

Nu mai puțin de 601,51 milioane de lei - venituri și cheltuieli pentru funcționare, în bugetul local al municipiului Galați pentru anul 2025 - și 115 obiective de investiții cu fonduri europene sau locale. Acestea sunt informațiile cele mai importante pe care gălățenii le pot afla din documentele pe care Primăria municipiului Galați le-a făcut publice pe portalul propriu.

Proiectul bugetului general de venituri și cheltuieli al municipiului Galați pe anul 2025 a fost lansat în consultare publică de Primărie. În fapt, sunt opt documente care pot fi descărcate sau vizualizate și care oferă doar o imagine asupra bugetului local de funcționare, nu și a celui de dezvoltare. Astfel, am putut afla că veniturile și cheltuielile secțiunii funcționare a bugetului local sunt de 601.515.000 de lei.

Este disponibilă și o listă a obiectivelor de investiții, care numără 115 poziții. Obiectivele sunt împărțite după modalitatea de finanțare: cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență - 61, cu fonduri externe nerambursabile, cu fonduri de la bugetul local sau din alte surse. Concret, se regăsesc pe listă renovările unor imobile, precum fostele cinematografe, instituții publice de învățământ și de cultură, blocuri de locuințe, achiziția de mijloace noi de transport public. Nu lipsesc modernizările cu fonduri europene ale spitalelor, dotarea instituțiilor medicale și școlare, diferite eficientizări energetice și modernizarea bulevardului George Coșbuc. La investiții cu fonduri bugetare se regăsesc lucrările de reparații și regenerare urbană din cartiere, cele două parcări supraterane din Micro 20 și Micro 39A, modernizarea străzii Domnească și extinderea rețelei de troleibuze pe străzile Gării și Nicolae Bălcescu.

Din păcate, din documente lipsește o informație extrem de relevantă - suma estimată pentru dezvoltare în 2025! Reprezentanții Primăriei ne-au declarat că informațiile despre dezvoltare nu pot fi făcute publice, pentru că este perioada de consultare publică, iar sumele pot suferi modificări.

Cert este că locuitorii municipiului Galați pot depune sugestii și propuneri privind proiectul de buget, până pe 12 martie 2025. „Propunerile se pot transmite la Direcția Financiar Contabilitate din cadrul Primăriei Municipiului Galați, astfel: prin e-mail la adresa buget@primariagalati.ro, prin poșta la adresa municipiul Galați, strada Domnească nr. 54 sau direct la sediul din strada Domnească nr. 54”, precizează administrația locală.

viata-libera.ro

  • 3 weeks later...
Posted

Bugetul Galaţiului, „îngenuncheat” de fondurile europene. Un 2025 strâmtorat financiar pentru Primărie

"Bugetul, ca orice buget, nu acoperă niciodată toate nevoile. N-am crezut că o să spun vreodată, dar fondurile europene ne-au îngenunchiat", a declarat primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, despre perspectivele financiare ale anului 2025. "Financiar, nu mai avem de unde să scoatem bani care să acopere toate investițiile pe care le generăm în momentul de față", a mai spus edilul-șef, referindu-se la demararea unor lucrări noi de reparații și regenerare urbană în interioarele de cartier.

Bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Galați pentru anul 2025 va fi aprobat până la finele acestei luni. Perspectivele financiare sunt destul de limitate, după cum a explicat primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, în două emisiuni diferite, la Pro Lider FM și la Reperul Tv.

Întrebat despre posibilitatea unor lucrări de regenerare urbană în zona blocurilor din cartierul Port, primarul orașului s-a arătat destul de rezervat: "Cât ține efectiv de interioare de cartier, trotuare, borduri, străzi - cu riscul de a deranja - o să fiu extrem de onest: anul acesta este absolut imposibil.

Financiar nu mai avem de unde să scoatem bani care să acopere toate investițiile pe care le generăm în momentul de față. N-am crezut că o să spun vreodată, dar fondurile europene ne-au îngenunchiat", a explicat Ionuț Pucheanu.

Concret, primarul s-a referit la fondurile atrase prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care sunt gratis, dar acoperă foarte puțin din valoarea proiectelor.

Te miri ce și mai nimic

"Cine a făcut ghidurile de finanțare... pentru că suntem în post, să-i dea Dumnezeu tot binele de pe lume. Și să n-apucăm să ne întâlnim! Cei care gândesc aceste ghiduri setează o linie extrem de fină între ceea ce este eligibil - adică lucrări pentru care poți lua bani din fonduri europene - și ceea ce nu e eligibil. Şi sunt fantastic de multe cheltuieli neeligibile", a precizat primarul.

Potrivit acestuia, sunt proiecte la care Primăria trebuie să contribuie și cu de trei ori suma pe care a atras-o din bani europeni.

De pildă, la proiectul de renovare a fostului Cinema "Țiglina", valoarea contractului ajunge la 13 milioane de lei, din care fondurile europene sunt de numai 2,5 milioane de lei. "În cadrul PNRR, noi atragem pentru fiecare cinematograf în parte undeva la 2,5 - 3 milioane, pentru că atât e eligibil, și mai cheltuim îm plus sume între 10 și 16 milioane de lei. E ca și cum le-am face din fondurile noastre! La Palatul «Gheorghiu» cheltuielile neeligibile sunt de 16 milioane de lei. La Colegiul «Paul Dimo», de 26 milioane de lei. La Campusul Dual, zona neeligibilă este de 55 milioane de lei. Toate astea se duc pe bugetul local. Suntem într-un vârf de sarcină, așa cum am mai fost acum câțiva ani, când aveam în implementare proiectele din Programul Operațional Regional (POR)", a afirmat primarul.

Edilul-șef a susținut că la renovarea școlilor se cheltuiesc cei mai mulți bani, pentru că fondurile europene nu acoperă în totalitate valoarea lucrărilor necesare: "Îmi dau bani pentru a schimba instalația electrică, dar reparații doar pentru traseul din perete, nu pentru tot. Ar trebui să merg cu trafaletul doar pe unde am făcut un nou canalet. Acolo se duc cei mai mulți bani din buzunarul nostru, la școli", a argumentat primarul.

Rămâne de văzut care va fi valoarea bugetului de investiții și cât va costa funcționarea municipiului.

viata-libera.ro

Posted

Câţi bani ar putea cheltui Galaţiul în 2025. Cum arată bugetul „îngenunchiat” de fonduri europene

Nu mai puţin de 554,54 milioane de lei pentru funcţionare şi peste 845,19 milioane de lei pentru dezvoltare, asta propune - conform raportului de specialitate - proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Galaţi pentru 2025. Documentele abia au ajuns pe masa aleşilor locali, iar datele ar mai putea suferi modificări până la momentul în care vor fi aprobate.

„Bugetul, ca orice buget, nu acoperă niciodată toate nevoile. N-am crezut că o să spun vreodată, dar fondurile europene ne-au îngenuncheat”, era declaraţia primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, despre perspectivele financiare ale anului 2025. Afirmaţii pe care le-aţi putut citi în ziarul „Viaţa liberă” la finele săptămânii trecute. Iată însă că sumele concrete, cuprinse în proiectul de buget, au ajuns la comisiile Consiliului Local spre dezbatere şi avizare.

Din raportul de specialitate aflăm că prin proiectul bugetului local al municipiului Galaţi pentru anul 2025 s-au stabilit venituri şi cheltuieli în sumă de 1,39 miliarde de lei, din care 554,54 milioane de lei la secţiunea funcţionare şi 845,19 milioane de lei la secţiunea dezvoltare.

Cele mai importante capitole de cheltuieli

La secţiunea funcţionare, una dintre cele mai consistente sume este repartizată capitolului „Asigurări şi asistenţă socială” - 166,14 milioane de lei.

Pentru „Cultură recreere şi religie” sunt propuse 67,2 milioane de lei. Din aceşti bani ar urma să fie finanţate programele artistice ale celor trei teatre, acţiuni sportive, culturale şi religioase, Clubul Sportiv Municipal, dar şi asigurată întreţinerea parcurilor şi a zonelor verzi.

Pentru „Administraţia publică locală”, suma prevăzută depăşeşte 51,61 milioane de lei, care asigură nu numai plata salariilor angajaţilor din Primăria Galaţi, ci şi cheltuieli materiale pentru funcţionare şi rambursări de credite.

Un alt capitol cu finanţare substanţială este cel dedicat „Transporturilor” - 48,96 milioane de lei. Din aceşti bani, suma de 15,86 de milioane de lei este alocată pentru cheltuieli de întreţinere şi reparaţii străzi, iar 33,1 milioane de lei - pentru subvenţionarea transportului public.

„Învăţământului” îi sunt alocate 48,84 milioane de lei, iar „Sănătăţii” - 25,59 milioane de lei, bani din care se asigură şi transferurile de funcţionare pentru cele trei spitale din subordinea Consiliului Local.

Pentru „Datoria publică” sunt rezervate 36 milioane de lei, care vor acoperi plata comisioanelor şi a dobânzilor pentru împrumuturile contractate de municipalitate.

„Protecţia mediului” înseamnă 38 milioane de lei, bani care vor acoperi în special salubrizarea oraşului şi colectarea deşeurilor menajere.

La „Ordine publică” sunt prevăzute 28,75 milioane de lei, în cea mai mare parte bani pentru Poliţia Locală.

Alte 20,9 milioane de lei sunt rezervate pentru iluminat public, întreţinere şi achiziţie mobilier urban, reparaţii clădiri publice şi paza domeniului public.

Din bugetul local de dezvoltare, de peste 845,19 milioane de lei, 96 milioane de lei constituie sume primite de la UE şi de la bugetul de stat.

Prelungire a creditului din 2019

Dacă tot vorbim despre bani de investiţii, trebuie spus că pe lângă proiectul de buget, pe ordinea de zi a comisiilor Consiliului Local a mai apărut şi un proiect de modificare a creditului pe care Primăria l-a contractat în 2019 de la Exim Banca Românească.

Creditul a fost închis prin efectuarea de trageri în valoare totală de 100 milioane de lei, în perioada stabilită în contract. Numai că municipalitatea vrea să modifice perioada de rambursare şi ratele. „Având în vedere obligaţia municipiului Galaţi de a asigura fondurile pentru cheltuielile neeligibile aferente proiectelor finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, este necesară modificarea contractului de credit de investiţii: diminuarea ratei la 50.000 de lei în perioada iunie 2025 - decembrie 2026, trimestrial, prelungirea perioade de rambursare din august 2031 până în decembrie 2034 şi modificarea marjei la 1,80 la sută p.a.”, se explică în documente.

Rămâne de văzut care va fi forma lor finală şi ce vor stabili prin vot consilierii locali.

viata-libera.ro

Posted

Cele mai bogate municipii din țară: Oradea stă cel mai bine

Oradea, având un buget de 3,7 miliarde de lei la o populație de 183.000 de persoane, ocupă prima poziție într-un clasament al celor mai bogate municipii reședință de județ din România. În Oradea, raportul este de 20.235 de lei, iar în Cluj Napoca, municipiul de pe locul 2, raportul este de 14.809 lei. În Reșița raportul buget / cap de locuitor este de 12.264 de lei, arată Turnul Sfatului.

Pe ultimele poziții se află municipiile Botoșani (4.532 de lei), Zalău (4.295 lei) și Călărași (3.956 de lei). De precizat este că în cazul a 7 municipii încă nu s-au oferit date publice legate de bugetul pe anul 2025. Este vorba de Bacău, Drobeta – Turnu Severin, Focșani, Miercurea Ciuc, Târgu Jiu, Târgoviște și Timișoara.

După mărimea bugetului, fără a se face un raport la numărul de locuitori, pe primele poziții se află Cluj Napoca (4,2 miliarde lei), Oradea (3,7 miliarde), Iași (2,8 miliarde), Constanța (2,3 miliarde), Brașov (1,8 miliarde) și Craiova (1,48 miliarde lei).

Clasamentul raportui buget pe cap de locuitor
ORADEA 20235 lei   CLUJ-NAPOCA 14809 lei   REȘIȚA 12264 lei   SIBIU 10968 lei   IAȘI 10335 lei   ALBA IULIA 10103 lei   DEVA 9170 lei   ALEXANDRIA 8885 lei   CONSTANȚA 8768 lei   BUZAU 8631 lei   SUCEAVA 8522 lei   GIURGIU 8297 lei   BAIA MARE 8185 lei   BISTRIȚA 8025 lei   BRAȘOV 7984 lei   TÂRGU MUREȘ 7747 lei   SFÂNTU GHEORGHE 7547 lei   SLOBOZIA 7481 lei   PITEȘTI 7449 lei   VASLUI 7149 lei   SATU MARE 6963 lei   TULCEA 6849 lei   ARAD 6517 lei   PLOIEȘTI 6415 lei   GALAȚI 6380 lei   RÂMNICU VÂLCEA 6361 lei   CRAIOVA 6342 lei   PIATRA-NEAMȚ 6184 lei   BRAILA 5659 lei   SLATINA 4982 lei   BOTOȘANI 4532 lei   ZALĂU 4295 lei   CALARAȘI 3956 lei

Clasament în funcție de mărimea bugetului pe 2025
CLUJ-NAPOCA 4.244.508.398   ORADEA 3.705.193.970   IAȘI 2.808.000.000   CONSTANȚA 2.312.142.000   BRAȘOV 1.897.140.000   CRAIOVA 1.484.944.000   SIBIU 1.473.120.000   GALAȚI 1.390.000.000   PLOIEȘTI 1.158.300.000   PITEȘTI 1.052.393.000   ARAD 945.595.000   TÂRGU MUREȘ 898.933.000   BUZAU 893.221.000   BAIA MARE 890.230.000   BRAILA 875.415.000   SUCEAVA 718.602.370   REȘIȚA 716.152.470   ALBA IULIA 648.927.000   SATU MARE 637.276.567   BISTRIȚA 632.995.000   RÂMNICU VÂLCEA 592.564.000   PIATRA-NEAMȚ 492.802.000   DEVA 487.091.990   GIURGIU 452.611.000   VASLUI 450.641.763   TULCEA 449.515.000   BOTOȘANI 407.974.000   SFÂNTU GHEORGHE 378.000.000   ALEXANDRIA 358.888.000   SLATINA 316.332.000   SLOBOZIA 310.844.000   CALARAȘI 230.310.000   ZALĂU 224.905.000

profit.ro

Posted

BUGETUL MUNICIPIULUI GALAȚI ÎN 2025 - 1.441,31 milioane de lei (propunere)

BUGET TOTAL CONSOLIDAT -1.775,19 milioane lei
- include finanțări nerambursabile, venituri proprii buget local, subvenții de la bugetul de stat

58,48 % cheltuieli de dezvoltare - 842,99 milioane de lei, pentru prima oară, bugetul de dezvoltare îl depășește pe cel de funcționare
41,51 % cheltuieli de funcționare - 598,32 milioane de lei

Include cheltuieli pentru administrarea orașului, precum:
- servicii de salubrizare, lucrările de reparații și marcaje pe străzi;
- subvenții în transportul public pentru acoperirea diferențelor de preț și a gratuităților acordate pensionarilor, elevilor, veteranilor etc.;
- cheltuieli cu extinderea, modernizarea și mentenanța iluminatului public;
- întreținerea parcurilor și zonelor verzi;
- întreținerea bazelor sportive;
- asigurarea bugetului de funcționare a instituțiilor culturale din subordinea municipalității;
- finanțările acordate proiectelor incluse pe agendele de evenimente ale orașului;
- acoperirea costurilor serviciilor sociale etc.

Obiective noi de investiții în 2025

Buget local - 23 de obiective în valoare de 136.385.707 lei

Fonduri europene - 33 de obiective noi în valoare de 439.973.338 lei

188 DE PROIECTE PENTRU DEZVOLTAREA GALAȚIULUI

Cele mai importante capitole:

13% din buget pentru EDUCAȚIE (182,60 milioane lei)

Proiectele ce vor fi finalizate în 2025:
Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar;
Renovarea energetică a imobilului din str. Saturn nr. 6A – destinat înființării unei creșe de copii;
Renovarea energetică a șapte grădinițe - Grădinița nr. 39, Grădinița „Step by Step”, Grădinița „Ioan Nenițescu”, Grădinița „Elena Doamna”, Grădinița nr. 36, Grădinița Voinicelul, Grădinița Licurici;
Renovarea energetică a Școlii „Gh. Marinescu” și a Școlii „Dan Barbilian”;
Renovarea energetică a patru licee - Liceul „Traian Vuia”, Liceul „Paul Dimo”, Seminarul Teologic, Liceul de Marină;
Reabilitare și modernizare Școala Gimnazială Nr. 10 (finanțat din bugetul local și AFM);
Sală de sport 102 locuri la Colegiul Național „Mihail Kogălniceanu” (finanțat din bugetul local);
Viabilizare teren și realizare utilități creșe (finanțat din bugetul local).

Proiecte care se vor derula în 2025 cu termen de finalizare în anii următori:
renovarea integrată și consolidarea sălilor de clasă ale Colegiului National „Vasile Alecsandri” și a Școlii nr. 17 din str. Costache Conachi Nr. 2B);
construire și dotare Campus Profesional integrat Regional pentru Învățământul Dual Galați;
construirea a două creșe: Creșa din str. Feroviarilor nr. 20A-15G15 și Creșa din Strada Brăilei nr. 184, Școala nr. 1.
creșterea eficienței energetice a Grădiniței cu program prelungit nr. 9 – corp A și corp B;
construire corp nou Școala gimnaziala „Dan Barbilian”.

4% din buget pentru SĂNĂTATE (52 milioane de lei)

Proiecte susținute din fonduri PNRR și buget local:
digitalizarea activității celor trei spitale din subordinea municipiului (Spitalul Cinic de urgență pentru copii „Sf. Ioan”, Spitalul de Obstetrică Ginecologie „Buna Vestire”, Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna”);
eficientizarea energetică a Spitalului de Psihiatrie „Elisabeta Doamna”;
creșterea capacității de gestionare a infecțiilor nosocomiale in cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Ioan”;
îmbunătățirea programului de screening al secției de neonatologie a Spitalului „Buna Vestire”;
îmbunătățirea capacității și capabilității laboratorului de microbiologie din cadrul Spitalului de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” și dotarea în vederea reducerii riscului de infecții nosocomiale;
modernizare, extindere și dotare Ambulatoriu Integrat Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Ioan” - etapa II;
relocarea, reabilitarea, modernizarea si dotarea Ambulatoriului Spitalului clinic de Obstetrică Ginecologie „Buna Vestire”;
reabilitare și eficientizare energetică Spital „Buna Vestire”.

5% din buget pentru SPORT, CULTURĂ, SPAȚII VERZI ȘI ZONE DE

AGREMENT  (71,20 milioane de lei)

Continuăm în acest an lucrările privind:
renovarea energetică a trei foste cinematografe - „Țiglina”, „Dacia” și „Flacăra”;
renovarea energetică a Sălii Sporturilor;
renovarea integrată a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”;
modernizare Parc Turn TV;
viabilizare teren bazin înot strada Cloșca nr. 6.

11% din buget pentru LOCUINȚE, SERVICII ȘI DEZVOLTARE PUBLICĂ (148 milioane de lei)

Vor fi finalizate în 2025 lucrările de eficientizare energetică pentru 29 de imobile și blocuri finanțate cu fonduri PNRR. Cele mai ample lucrări sunt pentru:
imobilul din str. Traian, nr. 254, Corp C3 (Poliția Locală);
imobilul situat în Galați str. Domnească nr. 24;
imobilul din Str. 1 Decembrie 1918, nr. 25;
blocul M1, B-dul G. Coșbuc nr. 3;
blocul D11 Sc 1, 2, 3, 4, str. Oțelarilor, nr 17, Micro 19;
bloc D1 Sc 1, 2, str. Furnaliștilor, nr 4, Micro 20;
bloc G3, str. Roșiori, nr 14, Mazepa I;
bloc E5, str. Constructorilor, nr 25, Țiglina II;
bloc C8, str. Al Lăpușneanu, nr 39, Mazepa I, bloc C5, str. Petru Rareș, nr 14, Mazepa I.

Vor fi demarate lucrări finanțate prin Programul Regional Sud Est 2021-2027 în cadrul a 17 obiective. Dintre acestea:
creșterea eficienței energetice - reabilitare termică a imobilului din str. 1 Decembrie 1918, nr. 18, bloc F;
sprijinirea eficienței energetice în clădirile rezidențiale - Blocul I2, str. Siderurgiștilor, nr. 20;
sprijinirea eficienței energetice în clădirile rezidențiale - blocul D7, str. Siderurgiștilor, nr. 18;
sprijinirea eficienței energetice în clădirile rezidențiale - Blocul Jiul, str. Portului nr. 47;
sprijinirea eficienței energetice în clădirile rezidențiale - Blocul BR4A, scara 3, str. Brailei nr. 78;
sprijinirea eficienței energetice în clădirile rezidențiale - Blocul I1, str. Siderurgiștilor nr. 2;
sprijinirea eficienței energetice în clădirile rezidențiale - Blocul J7, sc. 1,2,3 str. Victor Valcovici nr. 8.

4,3% din buget pentru PROTECȚIA MEDIULUI (60 de milioane de lei)

Cele mai importante proiecte cu fonduri PNRR vizează:
- înființarea a 316 insule ecologice digitalizate;
- înființarea de centre de colectare prin aport colectiv;
- crearea de păduri urbane.

23.26% din buget pentru TRANSPORT RUTIER ȘI STRĂZI (332 de milioane lei)

Sunt achiziționate în acest an din fonduri PNRR:
22 autobuze nepoluante de 10 m,
20 autobuze nepoluante de 12 m,
10 tramvaie de 18 m (au fost recepționate până acum 3 tramvaie)

Din bugetul local sunt finanțate obiective precum:
modernizare Bulevardul George Coșbuc Etapa 1, lucrări de drumuri (finanțat din bugetul local și Programul Anghel Saligny);
modernizare Bulevardul George Coșbuc Etapa 1, lucrări rețele edilitare apă canal, (finanțat din bugetul local și Programul Anghel Saligny);
regenerare urbană și reparații sistem rutier str. siderurgiștilor, str. Ghe. Doja, b-dul G. Coșbuc, str. Aurel Vlaicu - subzona 1 , subzona 2
modernizare parc și amenajare parcări subterane Spitalul de Copii Sf. Ioan;
parcare supraterană Micro 39 C, str. Milcov, zona Talcioc;
parcare supraterană Micro 21, strada Victor Vâlcovici, zona blocurilor L6-D7-D8;
refacere sistem rutier si regenerare urbana interior cartier Aurel Vlaicu;
resistematizare teren zona bloc A-C, Cartier Micro 14;
modernizări străzi Valea Orașului;
amenajare alee de acces zona blocurilor C20-C21;
modernizare strada Domnească tronson Str. Gamulea - Str. Gării;
reabilitare strada Domnească tronson Strada Radu Negru Strada Bravilor;
regenerare urbană și reparații sistem rutier cartierele Micro 19, Micro 20, Micro 21;
regenerare urbana și reparații sistem rutier cartierele Micro 38, Micro 39A, Micro 39B, Micro 39C etc.

TOTAL INVESTIȚII CU FONDURI EUROPENE ÎN IMPLEMENTARE LA GALAȚI ÎN 2025:

122 de proiecte de investiții în valoare totală de 1.583.700.497 de lei (316,7 milioane de euro)

Cele mai importante:
Construire și dotare campus profesional integrat regional pentru învățământul dual Galați - 124.580.792 lei
Achiziția a 10 tramvaie (18 m) - 120.089.267 lei
Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar din Municipiul Galați - 82.461.929 lei
Achiziție a 20 de autobuze nepoluante (12 m), 70.676.927 lei
Achiziția a 22 de autobuze nepoluante electrice (10 metri) - 65.562.882 lei
Renovarea energetică a Liceului Tehnologic „Paul Dimo” (C1, C10, C12) - 45.485.255 lei
Renovare integrată - Consolidare săli de clasă Colegiul Național „Vasile Alecsandri” (C1) - 40.364.857 lei
Renovarea integrată a Teatrului Dramatic “Fani Tardini” - 26.499.127 lei
Renovare integrată - Reabilitare imobil situat în Galați str. Domnească nr. 24 - 23.864.357 lei
Renovare energetică - Amenajare imobil Str. 1 Decembrie 1918 nr. 25 - 21.652.652 lei

Compartimentul de presă al Primăriei municipiului Galați

Posted

Bugetul municipiului Galați pe anul 2025 a fost aprobat

Primăria municipiului Galați informează că bugetul orașului a fost aprobat, astăzi, în ședința Consiliului Local.

Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați: „Este cel mai mare buget al orașului, grație fondurilor europene pe care le-am atras. De asemenea, capitolul pentru dezvoltare este cel mai consistent. Asta înseamnă investiții în toate domeniile esențiale, fie că vorbim de educație, sănătate, străzi, cartiere, cultură sau sport. Sunt circa 200 de obiective de investiții pe care le avem. Iar provocarea va fi să asigurăm partea de cofinanțare de la bugetul local pentru proiectele cu fonduri europene. Și vom reuși, așa cum am reușit întotdeauna. Pentru că tot împreună am reușit să schimbăm foarte multe în acești ani în orașul nostru și vom continua pe această linie”.

Astfel, bugetul municipiului Galați este de 1.441,31 milioane de lei, din care se alocă 58,48% pentru dezvoltare și 41,51 % pentru funcționare. Bugetul total consolidat este de 1.775,19 milioane lei (include finanțări nerambursabile, venituri proprii buget local, subvenții de la bugetul de stat). Cele mai multe investiții se vor realiza cu fonduri europene. Este vorba despre 122 de proiecte de investiții în valoare totală de 1.583.700.497 de lei (316,7 milioane de euro).

Compartimentul de presă al Primăriei municipiului Galați

Posted

Bugetul municipiului Galaţi pentru anul 2025 a fost votat

Mai bine de două ore a durat dezbaterea bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Galaţi pentru anul 2025, aprobat în cele din urmă cu 23 de voturi „pentru” şi trei „împotrivă” (PACT pentru Galaţi).

Conform datelor prezentate de primarul Ionuţ Pucheanu, bugetul municipiului Galați este de 1.441,31 milioane de lei, din care se alocă 58,48 la sută pentru dezvoltare și 41,51 la sută pentru funcționare. Bugetul total consolidat, care include finanțări nerambursabile, venituri proprii ale bugetului local şi subvenții de la bugetul de stat se ridică la 1.775,19 milioane de lei.

Zeci de propuneri şi de amendamente, formulate de aleşii locali PNL, AUR, Forţa Dreptei şi USR, au fost prezentate şi dezbătute joi, 27 martie 2025, în şedinţa Consiliului Local al municipiului Galaţi. Unele se regăseau deja în buget, incluse din anii trecuţi, altele au fost prinse doar cu filă bugetară, iar altele au fost respinse.

Grupul PACT pentru Galaţi nu a venit cu amendamente sau propuneri, ci cu o serie de observaţii critice asupra bugetului. Prin vocea lui Gregor Teodorescu, aleşii PACT au anunţat că nu vor susţine proiectul: „Este un buget al unui potenţial ratat. Propuneţi un buget socialist, care nu aduce niciun fel de valoare economică şi finanţează proiecte fără impact economic”.

Într-o conferinţă de presă susţinută cu câteva ore înainte de şedinţa Consiliului Local, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a declarat că bugetul este unul record din perspectiva sumelor alocate: „Este cel mai mare buget al orașului, grație fondurilor europene pe care le-am atras. De asemenea, capitolul pentru dezvoltare este cel mai consistent. Asta înseamnă investiții în toate domeniile esențiale, fie că vorbim de educație, sănătate, străzi, cartiere, cultură sau sport. Sunt circa 200 de obiective de investiții pe care le avem. Iar provocarea va fi să asigurăm partea de cofinanțare de la bugetul local pentru proiectele cu fonduri europene. Și vom reuși, așa cum am reușit întotdeauna. Pentru că tot împreună am reușit să schimbăm foarte multe în acești ani în orașul nostru și vom continua pe această linie”.

Edilul-şef a admis că există o presiune pe bugetul local, despre care spunea, săptămâna trecută, că este „îngenuncheat de fondurile europene”. Tocmai de aceea este nevoie de un credit în valoare de 150 milioane de lei: „Bugetul record nu înseamnă că trebuie să fie strict din taxele și impozitele locale. În momentul de față, avem o presiune pe bugetul local doar din zona proiectelor PNRR. Sunt exact cei 150 milioane de lei pe care vrem să-i contractăm pentru a putea merge mai departe atât cu proiectele începute, cât şi cu cele care urmează să înceapă”, ne-a explicat primarul.

Cheltuielile de funcţionare

Potrivit datelor prezentate de Primărie, cheltuielile de funcționare sunt de 598,32 milioane de lei. Intră aici: serviciile de salubrizare, lucrările de reparații și marcaje pe străzi; subvențiile în transportul public pentru acoperirea diferențelor de preț și a gratuităților acordate pensionarilor, elevilor, veteranilor etc.; cheltuielile cu extinderea, modernizarea și mentenanța iluminatului public; întreținerea parcurilor și zonelor verzi; asigurarea bugetului de funcționare a instituțiilor culturale din subordinea municipalității; finanțările acordate proiectelor incluse pe agendele de evenimente ale orașului; acoperirea costurilor serviciilor sociale etc.

Ce înseamnă dezvoltare

Bugetul de dezvoltare - 842,99 milioane de lei - îl depășește pe cel de funcționare - 598,32 milioane de lei. Administraţia locală a numărat 188 de proiecte pentru dezvoltarea Galațiului. Iată cele mai importante alocări nominalizate de Primărie: 13 la sută din buget pentru Educație (182,60 milioane de lei); 4 la sută din buget pentru Sănătate (52 milioane de lei); 5 la sută din buget pentru Sport, Cultură, Spații verzi şi zone de agrement (71,20 milioane de lei); 11 la sută din buget pentru Locuințe, Servicii şi Dezvoltare publică (148 milioane de lei); 4,3 la sută din buget pentru Protecția mediului (60 de milioane de lei); 23,26 la sută din buget pentru Transport rutier şi străzi (332 milioane de lei).

În ceea ce priveşte obiective noi de investiții în 2025, municipalitatea spune că sunt 23, în valoare de 136.385.707 lei, de la bugetul local, şi 33 de obiective noi, în valoare de 439.973.338 lei, din fonduri europene.

Iată şi totalul investiţiilor cu fonduri europene aflate în implementare la Galați în 2025: 122 de proiecte, în valoare totală de 1.583.700.497 de lei (316,7 milioane de euro).

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.