Jump to content

Recommended Posts

Posted

Șapte elevi gălăţeni, la faza națională a Olimpiadei de lingvistică

Deși se află la vârsta adolescenței, preocuparea permanentă a șapte tineri din Galați este studiul, pe care îl fac zilnic și cu seriozitate maximă, ajungând astfel să facă parte din lotul calificat la Olimpiada de lingvistică.

Însoțiți de Antoanela Cioroiu, profesoară de limba română la Liceul de Transporturi Auto „Traian Vuia" Galați și la Centrul Județean de Excelență Galați, olimpicii erau vineri în drum spre Otopeni, unde anul acesta se va organiza etapa pe țară a  competiţiei. "Probele vor avea loc sâmbătă, iar festivitatea de premiere se va desfășura în prezența tuturor elevilor, așa că fiecare va avea o surpriză așteptând în sala de festivități să vadă ce premiu va lua”, ne-a spus profesoara Antoanela Cioroiu.

Cei șapte elevi care vor reprezenta Galațiul la faza pe ţară a acestei olimpiade sunt: Mereuță I. David-Ioan, clasa a VI-a, Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare" Galați; Corcodel E. G. Victor Andrei, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială Nr. 22 Galați; Ramba F. Ioana, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială Nr. 29 Galați; Tăbăcaru C. D. Robert-Andrei, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială Nr. 29 Galați; Babeș R. C. Ioana Agata, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială „Sf. Stelian", Umbrărești-Deal; Grecu V. E. Elena, clasa a XII-a, Colegiul Național „Vasile Alecsandri" Galați; Tulei G. Radu Cristian, clasa a XII-a, Colegiul Național „Vasile Alecsandri" Galați. Profesorii îndrumători ai acestor elevi sunt: Antoanela Cioroiu, Daniela Mera, Monica Babeș, Gabriela Ciubotaru, Daniela Angelica Nistor şi Veronica Grigore.

„Viața liberă” susține performanța în educație și le transmite putere de concentrare, inspirație și succes elevilor din lotului olimpic al Galațiului.

viata-libera.ro

Posted

Trei elevi gălăţeni, calificaţi la Olimpiada Naţională de Meşteşuguri Tradiţionale

Sâmbătă, 29 martie, la Școala Gimnazială „Sfântul Nicolae” din Vânători, a avut loc cea de-a X-a ediție a Concursului „Artă și meșteșug gălățean” - etapa județeană a Olimpiadei Naționale de Meșteșuguri Tradiționale, ce se desfășoară, an de an, la Sibiu.

Pentru anul acesta, județul Galați are alocat un număr de trei locuri pentru elevii care practică un meșteșug tradițional reprezentativ pentru județul nostru. Astfel, s-au calificat la faza naţională trei elevi, care vor reprezenta județul Galați la secțiunea Olărit - Mihaela Pleșea, Croșetat - Delia Forțu și Confecţionare măști - Andreea Codrescu.

Şcoala "Sf. Nicolae" din Vânători s-a bucurat şi anul acesta de sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Galați, reprezentat cu această ocazie de inspectorul școlar prof. Valeriu Costea. Cadrele didactice din Vânători le mulţumesc tuturor școlilor partenere: Școala Gimnazială „Unirea” Braniștea, Școala Gimnazială „Dan Barbilian” Galați, Școala Gimnazială „Sfântul Ierarh Nicolae” Vlădești, Școala Gimnazială Nr. 22 Galați și Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” Galați.

"Sperăm ca tradițiile noastre românești să nu fie uitate de generațiile viitoare și că acestea vor fi apreciate și valorizate în timp. Succes reprezentanților județului Galați, în vară, la Sibiu!", ne-a declarat sufletul organizării olimpiadei judeţene, directoarea Şcolii Gimnaziale "Sf. Nicolae" din Vânători, prof. Iuliana Călin.

viata-libera.ro

Posted

Premii pentru elevii gălăţeni la Olimpiada Naţională de lingvistică

Weekend de bun augur pentru elevii gălățeni participanţi la etapa naţională a Olimpiadei de lingvistică, reveniţi acasă cu mai multe premii şi medalii.

Profesoara Antoanela Cioroiu, care a însoțit și coordonat lotul de olimpici de la Galați, ne-a declarat că a avut încredere în elevii cu care a plecat la Otopeni și că acum se întoarce la Galați mândră de rezultatele obţinute. Cei șapte sunt elevi la diverse unități de învățământ din oraș și sunt coordonați de profesori de limba română.

„Lotul Galațiului a câştigat cinci premii și distincții, prin patru dintre cei şapte elevi participanți. Astfel, David-Ioan Mereuță, de la Școala Gimnazială Nr. 13, pregătit la Centrul Judeţean de Excelenţă (CEX) Galați, coordonator prof. Antoanela Cioroiu, a obținut Premiul al III-lea și medalie de bronz, la secțiunea Exercițiu A. Elevul Victor Andrei Corcodel, de la Școala Gimnazială Nr. 22 și CEX Galați, multiplu premiat la concursurile școlare de Lingvistică, a obținut Mențiune și premiu special, la secțiunea Exercițiu B. Victor este coordonat tot de prof. Antoanela Cioroiu. Eleva Ioana Ramba, de la Școala Gimnazială Nr. 29, coordonată de prof. Daniela Mera, a obținut Mențiune. De asemenea, un premiu special a obținut eleva Ioana Agata Babeș, de la Școala Gimnazială "Sf. Stelian" din Umbrărești-Deal, coordonată de prof. Monica Babeș.

Prestații deosebite au avut și elevii Robert Andrei Tăbăcaru (Școala Gimnazială Nr. 29 și CEX Galați, coordonator prof. Antonela Cioroiu), Radu Cristian Tulei (CNVA, coordonat de prof. Nistor Daniela Angelica și Veronica Grigore) şi Elena Grecu (CNVA, coordonator prof. Gabriela Ciubotaru), ne-a mai spus prof. Antoanela Cioroiu.

Îi felicităm pe elevii olimpici ai Galațiului, care prin muncă constantă au reușit să urce pe podiumul naţional, pe profesorii lor și pe părinți.

Vom reveni cu rezultate și de la celelalte olimpiade școlare, pentru a-i face cunoscuţi pe elevii care se remarcă prin performanţe deosebite.

viata-libera.ro

Posted

Olimpiada Naţională de Muzică, pentru prima dată la Galați

În perioada 7-11 aprilie, Galaţiul va deveni o adevărată capitală muzicală a liceenilor din România, fiind pentru prima dată gazda unui eveniment de mare anvergură: Olimpiada Naţională de Interpretare Instrumentală, Vocală şi Studii Teoretice Muzicale pentru Învăţământul Liceal.

Astfel, 380 de elevi muzicieni de liceu din toată țara se vor reuni la Galați, unde își vor demonstra măiestria în ale muzicii, în fața unui juriu prestigios.

Evenimentul, organizat sub egida Ministerului Educaţiei de Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi şi găzduit de Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin”, va face ca în Galaţi să răsune muzica instrumentală de calitate, iar finalul acestor zile pline sperăm să fie unul încununat de lacrimi de bucurie pentru cât mai mulţi dintre candidaţi.

Potrivit anunţului postat pe pagina de Facebook a Liceului de Arte "Dimitrie Cuclin" din Galați, deschiderea oficială a Olimpiadei va avea loc pe 7 aprilie 2025, la ora 16,00, în Aula Magna a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi. 

În perioada 8-10 aprilie, concurenţii vor susţine probele specifice în locurile pregătite cu grijă de organizatori special pentru oaspeții care vor veni la Galați. Concurenții de la pian vor avea la dispoziție Sala „Aula Magna” din Campusul Ştiinţei, iar cei de la orgă vor beneficia de spațiul pus la dispoziție de Biserica Romano-Catolică. Concurenții de la vioară vor folosi amfiteatrul Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin”, școala-gazdă, concurenții de la corzi grave vor evolua în Sala SB 03 din Campusul Ştiinţei, concurenții de la instrumente de lemn (flaut, oboi) vor concura în Sala de conferinţe a Hotelului Vega, iar la Casa Corpului Didactic se vor întrece cei care cântă la clarinet, fagot şi saxofon. Pentru concurenții de la instrumente de alamă, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin” a pus la dispoziție Sala Amfiteatru, iar pentru percuţie concurenții se vor reuni la Casa Artelor. Cei de la instrumente populare, canto jazz/muzică uşoară, canto clasic şi canto popular vor folosi spațiile puse la dispoziție de Centrul Cultural „Dunărea de Jos”: Sala de spectacole și Sala „Sergiu Dumitrescu. Pentru a-și testa cunoștințele la studii teoretice (Teoria muzicii, Dicteu muzical, Solfegiu), elevii olimpici vor folosi sălile de clasă ale Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin”, Corp A.

Competiţia va fi jurizată de 58 de profesori de renume, desemnaţi de Ministerul Educaţiei, garantând astfel un nivel înalt de exigenţă şi profesionalism.

Conform programului minuțios stabilit de organizatori, olimpiada se va încheia pe 11 aprilie 2025, la ora 10,00, cu o fastuoasă festivitate de premiere şi o Gală a Laureaţilor, organizată în Aula Magna a Universităţii „Dunărea de Jos”.

viata-libera.ro

Posted

Şapte elevi CJE Galați la Olimpiada de Creativitate Științifică, etapa națională

Astăzi, 3.04.2025, a avut loc etapa județeană a Olimpiadei de Creativitate Științifică la care Centrul Județean de Excelență Galați a participat cu un număr de 34 de elevi la cele 3 secțiuni și 2 categorii, obținând rezultate remarcabile: 6 elevi au obținut locul III, 13 locul II, iar 7 elevi au reușit să se califice la etapa națională care va avea loc la Suceava în perioada 21-25 mai. Felicitări tuturor copiilor implicați pentru munca și efortul depus și mult succes pe mai departe: Jianu Ioan de la Seminarul Teologic "Sf. Ap. Andrei", Frumuzache Dorin de la Colegiul Național "M. Kogălniceanu", Miron Eric de la Colegiul Național "A. I. Cuza", Zaharia Andrei-Cosmin de la Colegiul Național "A. I. Cuza", Pătrașc Matteo de la Colegiul Național "C. Negri", Condrici Mihai de la Colegiul Național "V. Alecsandri" și Iconomescu Alexia de la Colegiul Național "V. Alecsandri".

regionalpress.ro

Posted

Olimpiade naţionale organizate la Galaţi

Cu sprijinul Consiliului Județean, aproape 1.300 de elevi din întreaga țară vor avea posibilitatea de a participa, la Galați, la Olimpiadele naționale sau concursurile școlare organizate la o serie de discipline. În urma parteneriatului încheiat cu Inspectoratul Școlar Județean Galați, Consiliul Județean a alocat 144.000 lei pentru buna desfășurare a competițiilor, inclusiv pentru răsplătirea celor mai valoroși elevi, prin acordarea a nu mai puțin de 61 de premii speciale!

Primii care vor intra în concurs vor fi cei aproape 500 de elevi, însoțitori și membri ai juriului care, în perioada 6 – 11 aprilie, vor participa la Olimpiada națională de interpretare instrumentală, vocală și studii teoretice. Vor urma emoțiile concursului pentru participanții la Olimpiada națională de limbi clasice - Greacă veche și Latină (27 – 30 aprilie), la Olimpiada națională a sportului școlar – Disciplina S-Rugby Mixt Gimnaziu (22-25 mai) și Concursul național pentru elevii din mediul rural ”Universul Cunoașterii prin Lectură” (5 – 7 iunie).

  • 2 weeks later...
Posted

Menţiune la Olimpiada Naţională de Limba şi literatura română

În perioada 10-13 aprilie 2025, a avut loc, la Râmnicu Vâlcea, etapa naţională a Olimpiadei de Limba și literatura română. De la Galaţi s-au calificat la această competiţie şase eleve, cele mai bune din judeţul Galaţi la această disciplină.

După o participare care ne onorează, lotul s-a întors acasă cu o distincţie, o Menţiune acordată de juriu elevei Maria Şerbănescu, de la Colegiul Național "Vasile Alecsandri", prof. îndrumător Daniela Angelica Nistor, ambele, eleva şi profesoara ei, meritând toate felicitările şi aprecierile noastre.

Mulţumiri și celorlalte eleve care au reprezentat orașul cu onoare: Ioana Sofia Andronache, de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri" Galați, prof. îndrumător  Gabriela Ciubotaru; Adelina Cristiana Rață, de la Colegiul Național „Mihail Kogălniceanu" Galați/ Centrul Județean de Excelență Galați, pregătită de prof. Tanța Alexandru/ Mariana Mihai; Antonia Alexandra Adamache de la Colegiul Național „Mihail Kogălniceanu" Galați/ Centrul Județean de Excelență Galați, prof. îndrumători Tanţa Alexandru/ Mariana Mihai; Andreea Cristina Talabă de la Școala Gimnazială Nr. 28 Galați/ Centrul Județean de Excelență Galați, prof. îndrumători Mariana Mihai/ Mirela Dragomir; Ramona Bianca Gruia, de la Școala Gimnazială „Miron Costin” Galați/ Centrul Județean de Excelență Galați, prof. îndrumător Marinela Modiga.

viata-libera.ro

Posted

Elevi gălățeni în finala națională a concursului profesional „Știu și aplic”

În ziua de 12 aprilie s-a desfășurat etapa județeană a Concursului Național „Știu și aplic - Securitatea și sănătatea în muncă se deprind de pe băncile școlii”, în cadrul unui parteneriat dintre Inspectoratul Teritorial de Muncă Galați și Inspectoratul Școlar al Județului Galați. Unitatea de învățământ organizatoare în județul Galați a fost, ca de fiecare dată, Liceul Tehnologic „Carol I”, informează ITM, într-un comunicat.

Concursul „Știu și aplic” este un instrument educativ privind securitatea și sănătatea în muncă și a demonstrat, în decursul anilor, că poate contribui la educarea tinerilor în domeniul securității și sănătății în muncă, la nivelul învățământului preuniversitar, potrivit organizatorilor.

Concursul a debutat cu proba teoretică, susținută pe o platformă electronică, la care au participat simultan 1.620 de elevi din 37 de județe. Din Galați au participat 78 de elevi, provenind de la colegiile, liceele și școlile profesionale din județ. Proba practică s-a desfășurat în fiecare unitate de învățământ organizatoare. În cadrul acesteia, elevii au identificat riscurile asociate unor activități desfășurate la locurile de muncă, precum și echipamentul individual de protecție necesar pentru prevenirea acestor riscuri.

Etapa națională a concursului se va desfășura în perioada 23-25 mai, la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Iași, unde vor participa echipele care au obținut locul I la etapa județeană.

Echipele din Galați care au obținut locul I la cele cinci secțiuni ale concursului sunt: Învățământ profesional - Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu”, Tehnologic Ciclu Inferior - Liceul Teoretic „Sfânta Maria”, Tehnologic Ciclu Superior - Liceul  Tehnologic „Paul Dimo”, Teoretic Ciclu Inferior - Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin”, Teoretic Ciclu Superior - Liceul Tehnologic „Carol I”.

viata-libera.ro

Posted

Performanțe gălățene la Olimpiada de Pedagogie - Psihologie

Rezultate remarcabile la etapa națională a Olimpiadei de Pedagogie – Psihologie din11-13 aprilie 2025, organizată la Liceul Pedagogic „Matei Basarab”, Slobozia.

Colegiul Național „Costache Negri” Galați a fost reprezentat cu mândrie de cinci eleve excepționale la etapa națională a Olimpiadei de Pedagogie - Psihologie (licee pedagogice). Lotul gălățean s-a remarcat prin performanțe deosebite:
-Damian Cristina-Denisa (clasa a X-a) – Mențiune, Secțiunea Pedagogie
-Feraru Eva-Beatrice (clasa a IX-a) – Premiu special, Secțiunea Pedagogie
-Anton Adriela-Ioana (clasa a XI-a) – Premiu special, Secțiunea Psihologie

Coordonatori: prof. Stan Mihaela și prof. Gheorghe Iuliana

mediainfo.ro

Posted

Noi performanțe olimpice ale elevilor gălățeni

Premiul I, o medalie de aur și două medalii de bronz pentru elevii din Galați, la Olimpiada Naționala de Informatică, liceu și gimnaziu, desfășurată la Ploiești și Botoșani, în perioada 13 -18 aprilie 2025!

Felicitări elevilor de liceu:
Neculau Rareș-Andrei, clasa a XI-a, Colegiul Național „Vasile Alecsandri", profesor Voinea Mirela, profesor Dău Liliana, Premiul I, Medalie de aur;
Pintilie Sebastian Marian, clasa a XII-a, Colegiul Național „Vasile Alecsandri", profesor Voinea Mirela, Medalie de bronz;

Felicitări elevului de gimnaziu:
Pohrib Eduard Ștefan, clasa a V-a, Colegiul Național „Spiru Haret" Tecuci, profesor Țopa Robert, Medalie de bronz.

Din lot au făcut parte și următorii elevi: Iacob Mihail Ionuț, clasa a VI-a, Colegiul Național ”Vasile Alecsandri”, Dumitrașcu Flavius-Cristian, clasa a X-a, Colegiul Național ”Mihail Kogălniceanu”, Ungureanu Andrei, clasa a XI-a, Colegiul Național ”Vasile Alecsandri”, care au avut o participare meritorie la Olimpiada Naționala de Informatică 2025.

„Felicitări tuturor! Mulțumim doamnei profesor Dău Liliana și domnului profesor Țopa Robert, care au însoțit loturile!”, au subliniat IȘJ Galați.

fluxnews.ro

Posted

Performanţe ale elevilor gălăţeni la Olimpiada Naţională de Istorie

Inspectoratul Şcolar Judeţean a făcut publice, pe pagina sa de Facebook, rezultatele de excepție ale elevilor din județul Galați la Olimpiada Națională de Istorie - ediția a 48-a, care a avut loc la Piatra Neamț, în perioada 14-18 aprilie 2025.

Revin acasă cu câte un Premiu al III-lea Maria Dianora Hâlcov, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Costache Negri”, profesor îndrumător pe Didina Marin, şi Dorian Mihai Cocoș - clasa a VIII-a, Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, profesor îndrumător Adriana Bătrânu.

Menţiuni au fost câştigate de: Mario Sandu - clasa a XI-a, Liceul Teoretic „Emil Racoviță”,  profesor îndrumător Ana Petcu; Ștefan Pavăl - clasa a X-a, Colegiul Național „Vasile Alecsandri”/ Centrul Județean de Excelență Galați, profesori îndrumători Adriana Bătrânu şi Maria Isabela Miron; Denisa Mihăluță - clasa a XII-a, Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, profesor îndrumător Sorin Langu.

Inspectoratul Şcolar transmite felicitări şi apreciere pentru rezultatele obținute de elevii care, deși nu au urcat pe podium, au demonstrat dedicație și rezultate bune. Iată cine sunt: Daria Maţoian - Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, profesor îndrumător Adriana Bătrânu; Eduard-Alexandru Hurduc-Grigoraș - Colegiul Național „Costache Negri”/ CEX, profesori îndrumători Daniela Cojocaru, Maria Isabela Miron; Darius Ionuț Maftei - Colegiul Național „Costache Negri”, profesor îndrumător Didina Marin; Mihaela Țiplică . Liceul Teoretic „Dunărea”, profesor îndrumător Laura Mihail-Bogatu; Ioana-Alexandra Trifan - Colegiul Național „Mihail Kogălniceanu”, profesor îndrumător Mihai Crudu; Lorena Irimia - Colegiul Național „Costache Negri”, profesor îndrumător Didina Marin.

„Aceşti tineri talentați și dedicați, împreună cu profesorii lor îndrumători, au demonstrat nu doar cunoștințe temeinice, dar și o pasiune deosebită pentru istorie. Suntem mândri de rezultatele obținute. Mulțumiri domnului profesor Sorin Langu pentru însoțirea lotului și pentru sprijinul acordat elevilor pe durata deplasării”, este mesajul Inspectoratului Şcolar Judeţean.

viata-libera.ro

Posted

O medalie de aur și două de bronz la Olimpiada Națională de Informatică

Palmares bogat în medalii și premii pentru elevii gălățeni care au participat, în perioada 13-18 aprilie, la Ploiești și Botoșani, la Olimpiada Națională de Informatică, concursurile pentru liceu și gimnaziu.

Iată numele elevilor care au adus la Galați o medalie de aur și două medalii de bronz: la liceu, Rareș Andrei Neculau, clasa a XI-a la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" (CNVA) Galaţi, coordonat de profesorii Mirela Voinea și Liliana Dău, a obținut Premiul I și medalie de aur, iar Sebastian Marian Pintilie, clasa a XII-a la CNVA Galați, coordonat de profesoara Mirela Voinea, a urcat pe treapta a treia a podiumului, obținând medalie de bronz; la gimnaziu, Eduard Ștefan Pohrib, clasa a V-a la Colegiul Național "Spiru Haret" Tecuci, coordonat de profesorul Robert Țopa, a urcat și el pe podium, fiind recompensat cu o medalie de bronz.

Din lotul elevilor calificați la etapa națională a olimpiadei au mai făcut parte Mihai Ionuț Iacob, clasa a VI-a la CNVA, Flavius Cristian Dumitrașcu, clasa a X-a la Colegiul Naţional "Mihail Kogălniceanu" Galați, și Andrei Ungureanu, clasa a XI-a la CNVA, care s-au remarcat printr-o participare meritorie la ediţia de anul acesta a competiţiei.

viata-libera.ro

Posted

Robert Cristian Vlad, medalie de bronz la Olimpiada Națională de Fizică

O medalie de bronz și două diplome de onoare au obţinut elevii gălăţeni care ne-au reprezentat judeţul la Olimpiada Națională de Fizică.

Această etapă a concursului a avut loc la Slobozia, în perioada 10-15 aprilie 2025, iar elevii gălățeni au obținut următoarele rezultate: Robert Cristian Vlad, clasa a X-a la Colegiul Național "Vasile Alecsandri", prof. Cătălina Caragea, a obținut medalie de bronz; Dorin Gabriel Frumuzache, clasa a VI-a la  Colegiul Național "Mihail Kogălniceanu", coordonat de prof. Gina Toader, a fost recompensat cu Diplomă de Onoare, la fel ca Ștefan Patriche, clasa a VIII-a la Colegiul Național "Vasile Alecsandri", coordonat de prof. Cătălina Caragea.

Din lotul care a reprezentat Galațiul la Olimpiada Națională de Fizică au mai făcut parte următorii elevi: Sabin Alexandru Neculau, clasa a VI-a la Colegiul Național "Vasile Alecsandri", Andrei Ioanovici, clasa a VII-a la Școala Gimnazială "Miron Costin"/ CEX, Paul Sebastian Tăbăcaru, clasa a VIII-a la Colegiul Național "Vasile Alecsandri", David Teodor Nicodim, clasa a IX-a la Colegiul Național "Vasile Alecsandri", Andrei Alexandru Gervescu, clasa a XI-a la Colegiul Național "Vasile Alecsandri". Aceștia au avut prestaţii deosebite în cadrul competiției (proba de baraj, proba experimentala, proba teoretică).

viata-libera.ro

Posted

Trei premii pentru Galaţi la Olimpiada Naţională de Pedagogie-Psihologie

Performanțe deosebite pentru elevele de la Colegiul Naţional „Costache Negri” din Galați care au participat, între 11 și 13 aprilie, la Slobozia, la etapa națională a Olimpiadei de Pedagogie-Psihologie.

Colegiul „Costache Negri” a fost reprezentat de cinci eleve excepționale la etapa națională a Olimpiadei de Pedagogie - Psihologie dedicată liceelor pedagogice. Lotul gălățean s-a remarcat prin performanțe deosebite: Cristina-Denisa Damian, clasa a X-a, a obținut mențiune la secțiunea Pedagogie, Eva-Beatrice Feraru, clasa a IX-a, a adus acasă un premiu special la secțiunea Pedagogie, iar Adriela-Ioana Anton, clasa a XI-a, a fost recompensată cu un premiu special la secțiunea Psihologie.

Elevele olimpice au fost coordonate de profesoarele Mihaela Stan și Iuliana Gheorghe.

viata-libera.ro

Posted

Două premii pentru Galați la International Conference of Young Scientists

Performanță inedită pentru doi elevi gălățeni care au obținut premii speciale la prestigioasa competiție International Conference of Young Scientists, desfășurată în acest an în Thailanda, la Rayong, în perioada 5-10 aprilie.

După cum am anunţat în data de 10 martie, la etapa naţională a concursului, desfăşurată la Cluj, echipa gălățeană s-a clasat pe locul 1 la secțiunea „computer-science”, cu un proiect revoluţionar. „Proiectul câștigător dezvoltă un sistem autonom de monitorizare a stupului, utilizând senzori plasați atât în interior, cât și în exterior, pentru a evalua starea de sănătate a acestuia și măsurarea parametrilor esențiali precum greutatea stupului (cantitatea de miere), temperatura, umiditatea, presiunea atmosferică și condițiile meteo (precipitații, înnorare). Sistemul include și o cameră specială dotată cu inteligență artificială, capabilă să contorizeze numărul de albine care intră și ies din stup. Acest mecanism permite identificarea pierderilor zilnice de albine și oferă informații valoroase despre activitatea coloniei, permițând apicultorului să utilizeze un stup „de control” pentru a testa o zonă nouă, înainte de a muta întreaga stupină”, ne-a declarat prof. Valeriu Apostol.

Prin analizarea mortalității albinelor și a producției de miere, apicultorul poate determina dacă locația este sigură și rentabilă, prevenind astfel pierderi majore cauzate de factori nocivi precum pesticidele sau condițiile de mediu nefavorabile.

Cei doi elevi gălăţeni care au reprezentat România, Daria-Ștefana Robu, clasa a X-a la Colegiul Național "Vasile Alecsandri", și Flavius Cristian Dumitrașcu, clasa a X-a la Colegiul Național „Mihail Kogălniceanu”, ambii pregătiţi la Centrul Județean de Excelență din Galaţi, s-au întors acasă cu diplome și premii speciale.

Menționăm că țara gazdă a oferit delegației gălățene cazare și masă pe durata șederii la Rayong, iar transportul în Thailanda a fost asigurat de Consiliul Județean Galați, care a decontat biletele de avion.

Le transmitem și noi felicitări și mult succes elevilor gălăţeni în viitoarele proiecte și concursuri, atât lor, cât şi profesorului Valeriu Apostol, care i-a coordonat pe acești copii minunați.

viata-libera.ro

Posted

Rareș Neculau, olimpicul de aur la informatică: „Oricine îşi depăşeşte limitele este un campion”

Medaliat cu aur la Olimpiada Națională de Informatică din acest an, Rareș Andrei Neculau, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” (CNVA) din Galați, ne-a mărturisit că momentele cele mai emoționante sunt cele în care urcă pe podiumuri și ține în mână drapelul României.

Deși este pasionat de informatică încă din clasa a V-a, Rareș recunoaște că îi place și muzica și că se relaxează atunci când cântă la pian sau la chitară. Despre ce înseamnă să fii medaliat cu aur la o olimpiadă în zilele noastre, tânărul ne-a vorbit în interviul acordat în exclusivitate „Vieții libere”, imediat după întoarcerea acasă de la competiția la care a obținut medalia de aur.

- Ce înseamnă medalia de aur la faza națională a Olimpiadei de Informatică?

- Dacă aș fi fost întrebat în clasa a IX-a, când am obținut pentru prima data Premiul I și medalie de aur la Naționala de informatică, aș fi răspuns că înseamnă totul, era ţelul suprem la care putea visa un elev din România, pasionat de informatică. Recunoașterea meritelor tuturor celor implicați în procesul dificil și continuu de învățare, studiu, căutare și, deci, progres. Astăzi, îmi dau seama că medalia de aur este doar un alt pas, necesar de altfel, pentru a accepta provocări și mai mari, în sensul reprezentării României pe plan internațional. Efortul este mult mai mare, emoțiile sunt mult mai puternice, dar iți dai seama că merită atunci când ții drapelul tricolor pe scena pe care sunt premiați cei mai buni din lume. Este un sentiment unic, greu de descris în cuvinte, o motivație suficientă să nu te oprești. Și, cine știe, poate și acela e doar un alt pas spre mai departe!

- Câte ore de muncă pe zi sunt necesare pentru a ajunge la performanță într-un anume domeniu?

- Nu cred că timpul măsurat în ore, în acest sens, este relevant, pentru ca munca la informatică nu înseamnă doar tastatură și ecran. Înseamnă un continuu proces de gândire, de antrenare a creierului, pentru probleme și situații care apar permanent, într-un mod neprevăzut și care, fiecare în parte, reprezintă câte un nou început. Sunt situații când nu pot să dorm, gândindu-mă la câte o posibilă rezolvare. Sunt zile întregi când mă concentrez doar asupra unei probleme şi trist este că, de multe ori, vezi că ideea e greșită și trebuie să te întorci cu gândirea până la un nod de unde să continui altă variantă, un nod de la care observi încă multe variante posibile. Și fiecare are un traseu unic, elaborat și cu o finalitate incertă. Informatica este foarte multă creativitate, pe lângă matematică.

- Când s-a înregsitrat prima ta performanță la informatică?

- Prima dată când am urcat pe podiumul Naționalei a fost în clasa a V-a, când am adus medalia de aur la Galați. A fost minunat și cred că a reprezentat un moment determinant pentru a continua studiul acestei materii, chiar dacă după aceasta a venit pandemia de COVID-19, care a blocat temporar activitatea competițională. Motivația a rămas și am reușit să mă mențin la acel nivel unde mă aflu și în prezent.

- Când ai început studiul informaticii si unde?

- Am început sa explorez domeniul informaticii în vacanţa mare, după ce am fost admis să încep studiile gimnaziale la CNVA. Auzisem că va fi un mediu excelent, cu copii și profesori de excepție, și am zis că nu strică să mă familiarizez cât de cât cu informatica, materie care urma să fie studiată la școală și despre care nu știam absolut nimic. Am căutat pe forumuri, am găsit platforme de învățare și uite-așa, în confortul biroului meu, am salutat această nouă disciplină, cu care am devenit ulterior prieten.

- Se zice că atunci când nu mai poți, mai poți un pic. Este adevărată această zicere, din punctul de vedere al unui campion medaliat cu aur?

- Cred că aceasta zicală este valabilă pentru orice persoană, pentru oricine își dorește să evolueze, să urce cât mai sus, să atingă scopuri tot mai înalte. Oricine reușește să și-o însușească, oricine îşi depăşeşte limitele cred că este un campion, chiar și fără să primească o medalie.

- Care a fost parcursul tău olimpic anul acesta?

- Am început clasa a XI-a cu participarea la Olimpiada Internațională de Informatică din Egipt, unde am obținut medalia de argint. În urma rezultatelor obținute de lotul național al României, am fost incluși în topul Forbes Romania, la categoria sub 30 de ani. La scurt timp după aceasta, tot ca membru al lotului național al României, am adus la Galați medalia de argint de la Olimpiada Balcanică de Informatică, care a avut loc în Macedonia de Nord. Participarea la R.M.I (Romanian Master in Informatics) s-a „soldat” apoi cu medalia de aur. Ultima competiție internațională la care am participat a fost Turneul International Avansat de Informatică, desfăşurat în Bulgaria, unde am obținut o altă medalie de argint. Mă bucur de rezultatele obținute la Naționala de informatică și sper să fac o figură frumoasă și la următoarele competiții internaționale.

- În afară de informatică, ce alte pasiuni mai ai?

- În ceea ce privește pasiunile mele, pot menționa cântatul la pian și la chitară. Îmi place să joc, ca amator, tenis de masă. Mi-ar plăcea să și înot, dar timpul m-a obligat să renunț la această din urmă pasiune. Îmi place să ies cu prietenii, în măsura timpului disponibil. Mi-ar plăcea să mă întâlnesc mai mult cu ei, mă simt minunat în compania lor. Și o să încerc să-mi fac mai mult timp pentru asta, cu toate că informatica este, câteodată, egoistă.

viata-libera.ro

Posted

Galațiul, gazdă pentru Olimpiada Națională de Limbi Clasice

După ce în urmă cu câteva săptămâni Galațiul a devenit gazda olimpicilor de la Muzică, un eveniment somptuos, la care au participat aproximativ 300 de elevi, părinți și profesori coordonatori, acum, tot la Galați, în perioada 27-30 aprilie 2025, se va desfășura etapa națională a Olimpiadei Naționale de Limbi Clasice.

Elevii se vor întrece la Greacă veche şi Latină, în cadrul ediției a XXXVI-a a acestei competiţii de excelenţă științifică și culturală, având caracter inter și transdisciplinar, dedicată elevilor creativi, pasionați de limbile clasice şi cu un orizont cultural de factură umanistă.

Evenimentul este organizat de Inspectoratul Școlar Județean Galați și Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Galați și oferă elevilor participanți oportunitatea de a-și demonstra competențele specifice celor două domenii vizate la secțiunile: Limba Greacă veche (elină) - clasele a IX-a - a XII-a și Limba latină - clasa a VII-a (disciplina Elemente de limbă latină și de cultură romanică), clasele a IX-a şi a XII-a.

Festivitatea de deschidere va avea loc duminică, 27 aprilie 2025, la ora 17.00, în Aula Magna a Universității „Dunărea de Jos” din Galați. În același loc se va desfășura și festivitatea de premiere, marți, 29 aprilie 2025, începând cu ora 18.00.

Evenimentul reunește 52 de cadre didactice și 286 de elevi, din 38 de județe și municipiul București, la care se adaugă 40 de cadre didactice care provin din mediul academic, din învățământul preuniversitar sau sunt membri ai Societății de Studii Clasice din România.

Competiția se derulează cu sprijinul Consiliului Județean Galați, al Primăriei Municipiului Galați și al Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.