Jump to content

Galaţiul a triumfat la Festivalul Mamaia 2008


dcp100168

Recommended Posts

Trei gălăţence - la Mamaia 2008

A 39-a editie a festivalului se va desfasura intre 21 si 24 august, pe scena Teatrului Mamaia. Va include, ca si pana acum, doua sectiuni: creatie si interpretare. 16 piese au ajuns in finala sectiunii de creatie, in timp ce la categoria "Interpretare" se intrec 26 de concurenti din toata tara. Printre acestea se afla si trei galatence: Minodora Elena Dediş, Marina Mihaela Şotrocan şi Irina Luiza Popa.

Link to comment
Share on other sites

Minodora Dediş a uimit Mamaia

Dupa trei luni de preselectii si tot atâtea conferinte de presa, joi seara a început prima parte a Festivalului National de Muzica Usoara - Mamaia 2008 pe scena Teatrului de Vara. A fost o seara plina de surprize, placute sau mai putin placute. În concursul de interpretare, nu am mai avut parte de concurenti care sa cânte atât de rau, încât sa-ti pui dopuri în urechi, iar departajarea s-a facut fara îndoiala în razboiul nervilor si al emotiilor. Au fost concurenti atât de paralizati de emotie, încât au cântat lasându-ne sentimentul ca vor sa scape cât mai repede de pe scena. Unul dintre ei s-a lipit pur si simplu de scena într-un singur punct, s-a leganat ca salcia în vânt, a cântat si el cum a putut si dus a fost... Am vazut totusi interpreti care mai au multe de învatat, cu ceva glascior si talent muzical de la natura, dar am vazut, pentru prima data în viata mea, o concurenta ovationata de public chiar în timp ce cânta. Si asa ceva e foarte rar! Minodora Dedis, din Galati, caci despre ea este vorba, a intrat pe scena de parca si-o adusese de acasa, s-a „înfipt” în ochii si urechile publicului si a cântat atât de bine o piesa compusa de Serban Georgescu, încât Madalina Manole ar trebui sa cada pe gânduri câteva luni bune. Daca nu din alte o suta de motive, macar pentru a descoperi o voce ca a Minodorei a meritat sa se organizeze acest festival, desi am înteles ca fata nu e la prima încercare, dar pâna acum n-a bagat-o nimeni în seama. Daca nu câstiga trofeul, cred sincer ca i se face o mare nedreptate, pentru ca e foarte putin probabil s-o depaseasca cineva în cea de-a doua seara de concurs.

http://www.gardianul.ro/index.php?pag=n ... amaia.html

Nu ţinem minte ca vreodată un concurent la Mamaia să fi fost aplaudat atît de insistent la scenă deschisă cum a fost Minodora Dediş din Galaţi. Ceea ce înseamnă că publicul are discernămînt, ştiind foarte bine ce-i place... Chiar mai bine decît compozitorii. Minodora a interpretat impecabil piesa "Tu n-ai avut curaj", reuşind să transmită emoţia cîntecului dincolo de scenă. A fost o exemplară lecţie de feeling.

http://www.jurnalul.ro/articole/132048/ ... orgenstern

Link to comment
Share on other sites

nu e obligatoriu sa ia trofeul... depinde de comunismul din sistem, depinde de pile, de cine e mai cunoscut, de cine a dat plicul mai gras... ehe... sunt mancat de festivalurile astea... am patit o nedreptate prin facultate, in anul 3, cand la un festival pregatisem o piesa pe care publicul a savurat-o, insa am luat locul 4... pentru ca erau mai multi veniti din alte parti ale tarii... si-atunci s-au impartit premiile, unul la Bucuresti, unul la Cluj si unul la Iasi (insa n-am fost eu cel fericit, pentru ca era un coleg de-al meu in an mai mare... n-a contat ca piesa a fost mai slabuta)... este adevarat ca de atunci si pana acum s-au mai schimbat unele, altele, prin regulamente si prin comisii... insa cine stie... asa ca sa nu pareti surprinsi daca galateanca noastra nu ia trofeul :!:

Link to comment
Share on other sites

Galatiul a triumfat la Festivalul Mamaia 2008

Trofeul Festivalului Mamaia a fost adjudecat de Irina Popa din Galati, in timp ce Premiul I la sectiunea Interpretare a fost câstigat de Minodora Dedis, tot din Galati. Ieri, la prânz, intr-o sedinta de urgenta care a inceput la ora 13.00, Consiliul Judetean Constanta a schimbat regulamentul de acordare a premiilor din cadrul Festivalului National de Muzica Usoara de la Mamaia. Astfel, Trofeul festivalului nu se mai acorda unuia dintre cei doi câstigatori ai celor doua sectiuni, Interpretare si Creatie, ci unui singur concurent care a obtinut cele mai mari note din partea juriului. O alta decizie pe care au luat-o consilierii a fost organizarea unei noi caravane cu cei 12 finalisti din cadrul festivalului, in incercarea de a arata tarii ca interpretii care au fost trimisi la festival s-au intors cu rezultate si merita sprijiniti in cariera.

Seara a doua a Festivalului de la Mamaia a început, evident, cu aceeasi prezentare lunga, comunista si plictisitoare care ne-a pus nervii si rabdarea la grea încercare. Reprezentantul „tinerei generatii” a grupului mult prea numeros de „anuntatori”, Angelo Petrescu, aproape ca i-a adus în pragul disperarii pe sunetistii Televiziunii Romane, care nu mai stiau cum sa mai regleze aparatele, pentru ca baiatul când tipa sâsâit din rasputeri, când vorbea aproape în soapta. Lasând la o parte prezentatorii, care n-au fost pe placul nimanui, cu exceptia celor care i-au pus pe scena, a doua parte a concursului de interpretare, contrar oricaror asteptari, a fost mai buna decât prima. Vedeta serii a fost, bineînteles, travestitul Naomi - dar nu pentru asta îl iubim noi! - care a cântat de a îndoit si pietrele, ceea ce din pacate nu i-a mai reusit si-n finala de sâmbata. Tot vineri seara, Irina Popa, o galateanca în vârsta de 20 de ani, a lasat cu gura cascata juriul, desi nimeni nu pomenise de ea pâna în acel moment, facându-i pe reprezentantii acestuia sa declare ca este un fenomen vocal de exceptie. Irina Popa s-a luptat pe viata si pe moarte cu Minodora Dedis, rivala ei din prima seara, ambele concurente demonstrând ca daca scormonesti dupa talente destul de adânc, le gasesti chiar si într-un oras ca Galati, celebru pentru un combinat siderurgic si un Adrian Enache.

În încheierea serii, a urmat un recital propus de Music Management - cu Nico, Marcel Pavel, Provincialii, Ana Lesko s.a - de la care aproape toata presa a lipsit, reprezentantii mass-media fiind chemati la o conferinta de presa la ora 23.30 pentru a afla finalistii. Ceea ce s-a si întâmplat, dupa ce jurnalistii au asteptat o ora si jumatate. La Creatie, acelasi dezastru ca si în seara precedenta, numai ca de aceasta data „urma a scapat turma” prin piesa „Da-mi o bere”. Intrat ultimul în concurs, Mihai Alexandru a propus o parodie absolut dementa, care ar fi avut toate sansele sa înhate trofeul si sa ajunga hit în câteva saptamâni. Ca o concluzie, la cât de slaba a fost anul acesta sectiunea Creatie, daca organizatorii bagau în concurs maximum cinci piese, în loc de 16, nu cred ca se supara nimeni. Noi, în nici un caz!

http://www.gardianul.ro/index.php?pag=n ... -2008.html

Galaţiul a surclasat Mamaia

* Două concurente din Galaţi au cucerit cele mai importante premii ale ediţiei 2008 a Festivalului de muzică pop de la Mamaia.

Irina Popa a câştigat premiul cel mare al festivalului de la malul mării: un autoturism Skoda. De departe, ea a avut evoluţia cea mai bună, atât în semifinala de vineri seară, cât şi în finala de sâmbătă. La secţiunea Interpretare, primele trei locuri au fost ocupate de Minodora Dedis (Galaţi), Raluca Nistor (Deva) şi Ligia Moldovan (Cluj). Tot secţiunea Interpretare - nivelul acesteia a fost net superior faţă de ediţiile anterioare - a dat câştigători şi la premiile oferite de diferite instituţii. Cristina Vasiu din Hunedoara a primit Premiul TV Neptun, Oanei Nicuţ (din Craiova) i-a revenit Premiul special Radio România, iar Premiul „Teo Peter” a fost adjudecat de grupul braşovean Conexiuni.

Laureaţii secţiunii Creaţie (cea mai slabă din întreaga istorie de 45 de ani a festivalului) au fost compozitorii Mihai Alexandru pentru piesa „Dă-mi o bere”, Dan Helciug - „Viaţa în doi” şi Sergiu Daraban - „Prima zi fără tine”. La această secţiune, doar piesele de pe primele două locuri, precum şi alta a aceluiaşi Mihai Alexandru (retrasă din finală, deoarece interpreţii, trupa Pacifica, aveau de onorat un recital în altă localitate) şi-au justificat prezenţa în festival. Toate celelalte pur şi simplu nu aveau ce căuta la Mamaia şi toţi specialiştii susţin că nu se va mai auzi nimic de ele începând de mâine.

Din punct de vedere organizatoric, ediţia din acest an a avut multe plusuri faţă de ediţiile precedente, nota generală care i-ar putea fi acordată fiind 8. La capitolul minusuri: playback-ul soliştilor anonimi (plus Anna Lesko) ai companiei Music Management din timpul recitalului de vineri noaptea.

http://www.cotidianul.ro/galatiul_a_sur ... 55956.html

2_dffb23e5795225a0d7e883d157420e5b_thumb

Link to comment
Share on other sites

Galaţiul a cucerit Mamaia

Două dintr-o lovitură

* Irina Popa a câştigat Trofeul şi Premiul Presei la Festivalul Naţional de Muzică Uşoară şi o Skoda Octavia * Minodora Dedis se întoarce cu Premiul I la interpretare şi 900 de euro

Anul acesta, reprezentantele Galaţiului au cucerit premiile cele mai importante la Festivalul Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia: Irina Popa a câştigat Trofeul şi Premiul Presei, cu melodia "Pentru dragostea ta", iar Minodora Dediş - Premiul I la secţiunea Interpretare, cu piesa "Tu n-ai avut curaj". În concurs a mai fost şi Mihaela Şotrocan, o altă voce bună a Galaţiului, pentru care viitorul în muzică este deschis.

Premiile nu ne-au luat prin surprindere, ambele tinere având un palmares bogat. Deşi are doar 20 de ani, Irina Popa a câştigat trofeele la Constelaţia Necunoscută, la Festivalul de la Amara şi la Sulina, a colaborat foarte bine cu Adrian Ordean (compozitorul piesei cu care acum a câştigat trofeul) şi Cornel Cristei, are nenumărate apariţii pe posturile de televiziune şi în spectacole.

Minodora Dediş, la 21 de ani, are aproape 50 de premii şi menţiuni câştigate la concursurile de muzică uşoară la care a participat. Este studentă în anul III la Facultatea de Actorie din Galaţi şi se pregăteşte pentru a doua facultate, de regie.

Un supertalent

Despre Irina Popa se poate spune că, pe cât de calmă este în viaţa de toate zilele, pe atât de "sălbatică" devine pe scenă � pur şi simplu, când cântă se metamorfozează. Tânăra recunoaşte că a pornit la drum, în muzică, "doar eu cu vocea mea şi cu permanenta convingere că Dumnezeu e alături de mine, că niciodată nu sunt singură. Dacă Dumnezeu ţi-a dat un har nu ai voie să-l ţii pentru tine. Trebuie să-i mulţumeşti şi să-i dovedeşti că nu ţi l-a dat degeaba. O mulţime de oameni te iubesc pentru asta", spune ea. La Mamaia s-a dus hotărâtă să câştige trofeul, pe care îl dedică memoriei bunicii sale: "Oltica Grigoriu o chema pe bunica. Pentru ea am vrut să câştig!", spune cu emoţie solista. Acum, are o mulţime de proiecte: "Vreau să-mi alcătuiesc o trupă cu care să fac cântări live, să am un band în spate. Apoi, se întrevăd posibile colaborări cu Berti Barbera, cu Mircea Drăgan, chiar şi domnul Romcescu m-a solicitat. Nu mai vorbesc de domnul Ordean, cu care lucrez atât de bine. Ţin să-i mulţumesc domnului Jula, datorită căruia am aflat de caravana Mamaia, altfel nu aş fi ajuns la acest concurs", declară câştigătoarea.

Despre Irina Popa, compozitorul Adrian Ordean spune cu convingere: "E un supertalent. Are un timbru deosebit şi, în plus, are şi voinţă. Pentru noi e foarte important ca tinerii cu care lucrăm să se implice, să vrea să ajungă la performanţe. Irina se implică total � de altfel, acest lucru s-a văzut şi pe scenă! � şi sunt convins că va ajunge şi de acum înainte la rezultatele pe care şi le doreşte. Sunt foarte mândru de Irina!".

Profesoara Marilena Pana­marciuc este unul dintre primii oameni care au avut încredere în Irina, despre care îşi aminteşte: "O ştiu de când făcea parte din formaţia Ştrumfilor. A debutat pe scenă în cadrul unei Gale Unicef, la Palatul Copiilor, pe când avea şase ani. Atunci a interpretat melodia "C-aşa-i românul"! Am avut întotdeauna şi am mare încredere în ea. Este o voce singulară, o tânără extrem de talentată şi ambiţioasă. Merita cu prisosinţă trofeul de la Mamaia".

Publicul o iubeşte pe Minodora

Şi dacă Irina a cucerit juriul acestei ediţii a festivalului, cealaltă gălăţeancă, Minodora, a cucerit publicul: aplauzele pe care le-a primit, în ambele seri de festival, au dovedit acest lucru: "Nu mă supăr că nu am luat trofeul, deşi recunosc că mă aşteptam la mai mult. Dar asta-i viaţa!", ne-a declarat Minodora. "De la organizatori, până la prezentatori, concurenţi, prieteni, toţi s-au bucurat pentru mine şi mi-au spus că meritam mai mult. Însă pentru mine important nu este atât trofeul, cât aplauzele din sală. Recunosc că mi-a mers la inimă căldura publicului", mai spune tânăra, care îşi vede viitorul legat de scenă. "După ce voi absolvi facultatea de actorie din Galaţi vreau să urmez regia", ne-a mărturisit tânăra. Minodora dedică premiul câştigat la Mamaia mamei sale.

Am contactat-o telefonic pe doamna Maria Dediş, mama Minodorei, de la care am aflat de unde a moştenit fiica pasiunea pentru muzică: "În familia noastră, muzica e un medicament: tata a cântat la vioară, iar fratele şi sora mea şi-au legat şi ei destinul de muzică. Pe Minodora o admir şi o iubesc pentru că a avut puterea de a merge mai departe. E un copil tare bun, deşi, dacă o întrebi, ea spune că e un copil-problemă. Singura bătaie de cap pe care mi-a dat-o venea din faptul că era mereu plecată � la spectacole, la repetiţii, la bibliotecă şi îmi făceam griji. De câte ori o întrebam: "Mamă, mai poţi?", răspunsul ei era acelaşi: "Da. Mai pot!". M-a uns la suflet cu acest premiu primit la Mamaia. Am auzit în jur că merita trofeul, dar eu ştiu că a primit ce şi-a dorit: aplauzele şi dragostea publicului! Mă prezenta tuturor şi le spunea cu mândrie: ea e mama!", ne-a mai declarat doamna Maria Dediş, care a fost prezentă în sală, la festival. Cu siguranţă, însă, cea care a simţit cel mai intens emoţiile de pe scenă ale Minodorei Dediş a fost sora ei geamănă, Georgiana, studentă la Comunicare.

Le felicităm pe Irina şi pe Minodora pentru rezultatele remarcabile la ediţia din acest an a Festivalului de la Mamaia, le dorim baftă maximă mai departe şi le aşteptăm cu drag acasă. Irina va conduce Skoda Octavia pe care a câştigat-o. Cât despre Minodora, potrivit regulamentului concursului, ea va trebui să împartă premiul în valoare de 1.500 de euro cu compozitorul, textierul şi orchestratorul piesei: interpretei îi revine, practic, doar 60 la sută din sumă. Plus dragostea publicului, bonus, în cazul ei...

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=26406

Link to comment
Share on other sites

Amy Winehouse de la Mamaia

* Irina Popa, câştigătoarea festivalului de la malul mării, seamănă atât la înfăţişare, cât şi la stilul de interpretare, cu celebra cântăreaţă britanică.

Favorita juriului, a publicului şi a presei, Irina Popa, câştigătoarea ediţiei din acest an a Festivalului de muzică uşoară de la Mamaia, este considerată de specialişti o Amy Winehouse autohtonă, datorită asemănării foarte mari, atât ca voce, cât şi ca fizic, cu celebra cântăreaţă britanică. Gălăţeanca de 20 de ani a impresionat juriul şi audienţa prin vocea sa puternică, pusă în valoare cu piesa „Pentru dragostea ta“, compusă de Adrian Ordean. Totodată, ea a primit şi premiul special al presei. „M-am emoţionat atât de tare pe scenă, încât am uitat să spun cine a compus piesa. Îi multumesc pe această cale domnului Adrian Ordean“, a declarat Irina la finalul festivalului. Odată cu câştigarea trofeului, Irina a primit cadou şi un autoturism Skoda Roomster, de care s-a arătat foarte încântată. „Am să mă plimb toată ziua“, a spus cântăreaţa, care are însă o „mică“ problemă. Nu o poate conduce personal, deoarece nu are permis. „Nu e nicio problemă, are prietenul meu. Conduce el“, a găsit soluţia tânăra interpretă. După emoţiile festivalului, Irina doreşte acum doar să se odihnească. „Voi dormi foarte mult, pentru că sunt foarte obosită“, spune, cu sinceritate, câştigătoarea festivalului.

Un album, în curând

Marele trofeu al Festivalului de la Mamaia nu vine „la pachet“ şi cu un contract cu o casă de discuri. Totuşi, Irina promite că în câteva luni va scoate primul album. „Faptul că am câştigat la Mamaia nu îmi asigură neapărat un contract cu o casă de discuri. Însă deja am fost contactată pentru colaborări şi nu cred că va fi o problemă lansarea unui album“, a declarat ea.

Câştigătorii celor două secţiuni ale festivalului, Interpretare şi Creaţie, au fost Minodora Dediş (Galaţi), respectiv Mihai Alexandru, fostul soţ al Nicolei. Piesa acestuia, „Dă-mi o bere“, interpretată în duet cu un solist „exotic“, 1-Q Sapro, liderul formaţiei Moromeţii, este o parodie muzicală care i-a „înfierbântat“ chiar şi pe unii dintre membrii juriului. Corina Chiriac i-a aplaudat cu mâinile ridicate, în timp ce preşedintele juriului, Mădălin Voicu, a fost foarte amuzat de prestaţia celor doi.

http://www.evz.ro/articole/detalii-arti ... la-Mamaia/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Irina Luiza Popa - una dintre vocile de aur ale Galaţiului

Irina a câştigat premiul cel mare la festivalul de muzică uşoară de la Mamaia, în 2008 şi în acelaşi an a primit şi trofeul concursului de interpretare de la Amara.

S-a născut într-un anotimp al sărbătorii. După poveştile pe care le-a aflat de la mama sa, în acel an ninsese foarte mult. Poate de aceea iubeşte foarte mult iarna. Amintirile pe care le are din copilărie nu diferă foarte mult de cele ale oamenilor obişnuiţi, însă, pentru ea toate sunt speciale. „Îmi amintesc că veneau la noi prietenii de familie. Imaginaţi-vă că la noi în casă era un spectacol întreg, se cânta, se dansa, fiecare îşi expunea talentul în felul lui". De aici a pornit şi pasiunea pentru muzică. Totul a însemnat muncă multă, ore întregi petrecute la repetiţii, sacrificii şi multă voinţă.

Este o fire visătoare. Dacă schimbi câteva vorbe cu ea şi îţi dai seama de asemenea că ai în faţă o persoană extrem de optimistă. „Mi-am dat seama la un moment dat că e o scuză să spui că, dacă ai înaintat în vârstă, dispare farmecul copilăriei. Farmecul il creezi chiar tu! Nu trebuie decât să înveţi să fii copil câteodată şi să te bucuri de fiecare moment."

A participat la concursuri, emisiuni televizate şi recitaluri. A fost la „Stele sub lupă", la concerte desfăşurate la Sibiu şi Sulina alături de trupa „Amadeus", la emisiunea Happy Hour a lui Măruţă, şi lista poate continua. Cu toate astea nu este o vedetă „cu fiţe", ci o artistă discretă şi foarte volubilă.

Marea reuşită

Cel mai important premiu pe care l-a obţinut şi de care este foarte mândră este „Trofeul Mamaia 2008". Povestea este lungă însă Irina vorbeşte cu lejeritate despre cum s-au desfăşurat lucrurile. „Îmi propusesem să merg la acest festival încă din 2004, dar ulterior am amânat participarea din cauza festivalurilor de la Amara şi Sulina. Se pare că în acel moment am luat o decizie bună, pentru că am câştigat două trofee."

Decizia de aparticipa la Mamaia în 2008 a fost luată la îndemnul lui Alexandru Jula care a informat-o despre preselecţia „Caravana Mamaia caută o vedetă". A fost selectată şi invitată la teatrul Oleg Danovsky pentru repetiţii. A lucrat împreună cu dirijorul Viorel Gavrilă şi cu o parte din membrii trupei Edict, alături de care s-a simţit extraordinar. „Reţeta" a fost una de succes, pentru că i-a adus trofeul mult râvnit.

Planuri de viitor

„Eu sunt Irina Popa şi atât, nu Mariah Carey sau Amy Winehouse a României. Muncesc pentru tot ceea ceam şi mă străduiesc să duc mai departe talentul cu care am fost înzestrată", spune foarte simplu artista. Ca orice artist în devenire, îşi doreşte o trupă de muzicieni buni care să o ajute să continue ceea ce a început. Nu vrea decât oameni talentati, ambiţioşi, curajoşi şi dornici să adopte stiluri diferite. În acest moment nu mai colaborez cu Adrian Ordean, ci cu un alt compozitor, Ciprian Blaga. Mă înţeleg foarte bine cu el şi îmi voi schimba puţin stilul, un pic şi pentru a mă adapta pieţei.

Întrebări şi răspunsuri

- Cum a fost la Mamaia?

- Sincer, nu îmi doream în mod special să particip, mai ales că auzisem de nedreptăţile petrecute acolo în anumiţi ani. Însă atunci când am ajuns acolo, în 2008 mi-a placut fiecare zi de repetiţii. Începand de la tehnicienii de sunet, lumini, orchestră, designeri, chiar şi concurenţi, toţi m-au sprijinit, creându-se între noi o legătură specială.

- Ce te-a determinat să participi?

- Am dorit să aduc un suflu nou muzicii, să revoluţionez, să reuşesc să trec de anumite bariere. Pentru mine cel mai important este să vin mereu cu ceva diferit, care să inspire şi care să mă oblige la mai mult.

Ce-i place

Îmi place să descopăr lucruri noi. Iubesc arta în toate formele pe care aceasta le îmbracă. Îmi plac oamenii modeşti şi talentaţi, persoanele ambiţioase cară au un scop în viată. Îmi plac filmele bune.

Ce nu-i place

Nu îmi place nesimţirea, din orice punct de vedere ai privi-o. Mă enervează oamenii cărora le lipseşte buna cuviinţă. Nu îmi plac situaţiile penibile, fără ieşire, pe care le cauzează uneori persoanele care mint.

Profil

Data naşterii: 13 februarie 1988

Studii: Studentă la Bucureşti, Facultatea de Limba şi Literatura Română

Familie: Necăsătorită

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Irina_Luiza_Popa_-_Una_dintre_vocile_de_aur_ale_Galatiului_0_272972791.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.