dcp100168 Posted June 4, 2008 Author Share Posted June 4, 2008 Domnule comandant(declaraţie)Subsemnatul, om al muncii domiciliat în gară,fi'ncă m-a boxat nevasta şi m-a propulsat afară,m-a pocnit cu funduleţul cel pe care taie ceapă,să verifice proverbul "unde dai şi unde crapă",m-a stuchit exact pe gene şi mi-a pus făraşu-n freză:'z gura mă'tii, cheri din casă, marş la mândra ta cinteză,să nu te mi prind p-aicea că-ţi dau sare, ai şi cimbru,de-o să zică toată lumea: vai, ce fel, ce hal de zimbru!Aşadar, în ziua aia mi-am pus coada pe spinareşi, mai mult de-a dura-dura, am ieşit la drumul mare;însă un poet îmi spuse printre cercuri de ţigară:nu te speria, bătrâne, ţi-am oprit un loc în gară!Fur şi cer, fumez chiştoace, călătorul mă cunoaşteca pe-un cal de fefeleagă, ca pe-un inginer în broaşte;sectoristul dumneavoastră m-a bătut la cap, la palmăcă nu-i place de figura-mi foarte cremene şi calmă;rog să-i trageţi din salariu şi din epoleţi: ce-i pasădacă eu aştept marfarul cel cu rochii de mireasă!?Ion Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted June 16, 2008 Author Share Posted June 16, 2008 BELADONĂ ŞI MIREASĂ(cerere de azil)beladonă şi mireasă tuturor şi nimănuide la toamnă pân‑la toamnă cer azil cuvântuluidinspre pace înspre pace umbra glontelui se plimbăam şi nai şi am şi fluier şi‑s moldoromân de limbăţi se spune mătrăgună dai de inimă şi sângete mai strigă câte‑un rege câte‑o ană te mai plângeapa se îndoaie‑n patru între noi rămâne vorbaţi se uscă rădăcina mie‑mi tremură moldovascoate‑ţi doliul beladonă a‑nviat poetul iarăcâte‑o sapă te mai sapă ultima şi prima oarăparcă mişună târziul a sfârşit şi a‑nchinarepeste toate cele moarte umbra ta moldorăsaretotodată foaie verde lanţ de lift şi lanţ de câinedorul dincolo de ape smulge carnea de pe mineIon Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted July 2, 2008 Author Share Posted July 2, 2008 Nea Ion la Bucureşti(sonet oportunist)Nea Ion s-a dus la Bucureşti,îmbrăcat cu haine demodate,amăgit că va găsi de toate,ieftine, rapide, româneşti.Stai aşa, să vezi ce s-a-ntâmplat:chiar când a ajuns la barierăl-a oprit pe loc o hahalerăşi de buletin l-a întrebat.A voit să doarmă la hotel;pân-la urmă s-a culcat în gară,bucuros că n-a rămas afară.S-a trezit buimac şi mititelşi-a fugit contrariat la ţară,că-i săracă ţara fără el.Ion Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted July 6, 2008 Author Share Posted July 6, 2008 Lehăduş(şaisprezece ani fără boxerul Vasile)Te salut, Vasile!Depărtarea de tine îmi aduce aminte ce pupăză am vrut să fac în timpul vieţii tale, ce naiba umbla prin microencefalul meu când m-am înscris la "sala de box" ca să ajung celebru supt pumnii antrenorului Petre Mihai.Desigur, habar nu aveam ce însemnează "dansul pe ring", cum se parează o "directă", un "croşeu", un "upercut" ori alte şi alte metode/şmichirii dătătoare de glorie unsă cu aur, argint şi bronz. Am luat cafteală la antrenamente, cât nu m-a snopit mama în şapte plus şapte ani de acasă.Odată, o singură dată, când primeam pumni într-o sală de pe strada 6.03, ai venit să te vedem, să te admirăm, să ne demonstrezi ceva, să ne dai o lecţie generală, dar tu ne-ai dat câte o lecţie la fiecare. Mă uitam la tine ca la un idol. Tu erai mare şi blând ca o "bocceluţă cu plăpânde", cum ar spune un poet la fel de mare ca tine. Când mi-a venit rândul să mă afişez în faţa ta plină de milă şi respect pentru tinereţea mea scăpată de sub controlul mamei, când am început să dau din mâini şi să mă hâţân ca pălit de leucă, de parcă veneam din osul lui Cassius Clay, tu, Vasile, mi-ai şoptit părinteşte să mă las de box, că n-am stofă, n-am răbdare şi nu ştiu ce apucături nu mai aveam atunci.N-am înţeles, n-am vrut să mă dau mic, iar Vasile Lehăduş mi-a dat un pumn în moacă, de m-am învârtit continuu, în sens invers acelor de ceasornic, până în ziua în care blândul boxer a fost ucis.Ştiu, ştim cu toţii, Vasile a vrut să facă bine şi a murit rău de tot. Sărmanul şi blândul Vasile s-a nimerit la capătul ascuţit al cuţitului, într-o zi fatală pentru el şi pentru mine. Spun "şi pentru mine" fiindcă nu mai avea cine să-mi dea bere la halbă pe diverse terase, cine să-mi asculte versurile veşnicei mele tinereţi, cine să mă înveţe că "pumnii nu aduc fericirea", doar te pun cu picioarele pe pământ.Te salut, Vasile!Soţiei tale, distinsa doamnă Mariana, îi este dor de tine şi mi te tot arată în ultima ta fotografie.Băieţii tăi sunt boxeri în Dubai şi-ţi respectă cariera şi mănuşile cu care ai dus la extaz un morman de gălăţeni.Fiica ta, comoara şi bestiuţa Camelia, fina mea de cununie, şade pe gânduri şi vrea să plece, să organizez cu tine "răpirea din Dubai".Nepoata ta, Lăcrămioara, este mai frumoasă şi mai isteaţă decât fetele pe care le admirai atunci, când viaţa ta se împărţea între familie şi sport, când totul ţi se părea floare la ureche.Vorbim despre tine, vorbim toţi cei pe care i-ai făcut KO şi OK, vorbim printre lacrimi discrete, vorbim ca şi cum urmează să vii printre vii.Te salut, Vasile!Ion Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted July 17, 2008 Author Share Posted July 17, 2008 Stetoscopul scuză mijloacele(resuscitare)am pierdut aseară cardulplin cu şapteşpe monadeşi am plâns treizeci de halbecu‑n prieten cumsecadem‑am rugat la bancomatecând la unul când la altulmi‑au sclipit să bag sus/pinulsă nu‑mi crape miocardulşi am râs cu lacrimi desede atâta supărarerâsul des creştea în halbedar ce lacrimă nu‑i marechiar am stat până la noapteşi am meditat la pândămi l‑a dat o cardiacăscumpă straşnică şi blândăşi mi‑a spus ai grijă nenesunt cardiofagi cu carulnu mai pierde substantivulcă îţi spune sec pa harulam pierdut aseară carduldar ce card mă mai sus/ţinecând monşer cardiologuldă cu stetoscopu‑n mine.Ion Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted July 25, 2008 Author Share Posted July 25, 2008 Doamna Cri(despre singurătate)Mă duc la tine, doamnă Cri,chiar dacă pleci şi nici nu-ţi pasăcă te aştept şi că ascultcum cad gutuile pe casă!Mă duc la tine şi te-ntorcdin toate drumurile tale,să stai acolo când voi ficlopot iubirii catedrale!Mă duc la tine şi încercîn cerc apropierea careţine departe trupul tăuşi mintea mea devastatoare!Mă duc la tine să ascultcum cad gutuile pe casă,mă duc la tine, doamnă Cri,chiar dacă pleci şi nici nu-ţi pasă!Ion Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted July 27, 2008 Author Share Posted July 27, 2008 Publicitate(către domnul Cri) Domnule Cri, jur pe cuvânt, pe ce‑i a fi sau a nu fi:în seara asta sunt nebun, vin să o fur pe doamna Cri!Nu te‑ntrista, stai liniştit, nu‑ţi pune ghetele pe dos:vin cu măslin şi vin cu vin, şi am s‑o fur foarte frumos!Să nu mă bagi în lichituri, nu ţine câinele flămândsă mă mănânce când o fur, acum, când am ajuns la rând!Ca să nu crezi, cumva, că‑s tâmp, am să aduc şi nişte florisă i le dau, cum unui mort, căci n‑am s‑o fur de două ori!Dacă nu ştii, frumoasa Cri e cea de‑Acum şi de Atunci,când ai furat‑o şi ai râs, şi au rămas nouă porunci!Vin să o fur, domnule Cri, nu calc nimic, nu e păcat,ai să trăieşti fără sfârşit: nici subiect, nici predicat!Ion Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted July 30, 2008 Author Share Posted July 30, 2008 Nimicăieri(wanted)Când tu erai cea mai frumoasă şi eu eram cel mai urâtdansau bacantele pe masă şi una îmi stătea în gâtUmblau cu ochii după tine zei, împăraţi şi cavaleri,făceau cu sabia spre mine, ziceau că sunt nimicăieri.Din ochii tăi curgeau mirese neprihănite-n ochii lor,plângeau bacantele pe mese şi eu credeam că nu mă vor.Un zeu cu gândurile crude m-a repezit ca pe-un poet:tu ia-ţi bacantele şi du-te; de-ţi pare rău, n-am să regret!De zei de împăraţi nu-mi pasă, nu-mi pasă nici de cavaleri�Tu ai rămas cea mai frumoasă şi eu m-am dus nimicăieri.Ion Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
Relu Posted August 4, 2008 Share Posted August 4, 2008 CATARACTA ŞI BUSOLA(nolens-volens)Tot cu ochii pe busolă, tot cu mintea în conservă,am ajuns proprietarii cataractei oculare.Vin eurovăzătorii şi se plâng şi ne observăboala asta estmalignă, rusoplumbul din picioare.Noi ne bulgărim estetic, cu mândrie albaneză,nu ne vindem geografia de pe sol, de pe retină!În zadar ne pune Nato puful şansei în dormeză!În zadar ni se oferă lucşi şi eurociclină!Preşedinţii: mulţi şi stoici; toţi primarii: icşi cu treabă;hrebenciucii, magistraţii judecă de rup pământul,cum să regăsim pe masă frunză verde foi de iarbă,cum să refuzăm friptura, Basarabia şi gândul!Doamne, câţi putinozauri ne tratează cu tratatedespre cum să-nchidem gura când e vorba de hotare�Nu ne vindem geografia cu aripile tăiate,căci suntem proprietarii cataractei oculare!Doamne, ce boscorodeală, lipitori şi bâzdâgăniitraversează, nolens-volens, roşul sacru din artere!�Cât va fi vara de lungă, ne-am înfuriat pe sănii!�Cât va fi de lungă iarna, vom servi coleoptere!Atveciaem na vaprosî?!�Nu ne sprijinim pe gloriicare ne-au luat friptura şi ne-au des cusut guverne!�Vrem ori nu, vom trece Prutul ca să vindecăm istorii,s-avem puf de păpădie în dormeze şi în perne!http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=25910 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted August 14, 2008 Author Share Posted August 14, 2008 Cântec de leagăn(pentru toate Mariile dumneavoastră)Dormiţi, Mariilor, dormiţifrumoase, veşnice, preciste;fără cuvânt şi fără voi,nimic nu poate să existe!Vă scriu de leagăn şi vă cânt:visaţi‑mă, hai, nani‑nani,sunt fiul vostru, primul fiu,şi râd şi plâng... labuntur ani!V‑am căutat şi v‑am iubitabsent, aproape şi departe;poeţii mor... şi zeii mor...doar voi sunteţi fără de moarte!Adeseori şi fără rostv‑am dat merinde la uitare,dar m‑am întors şi am cerutlumină, lapte şi iertare!A fost frumos, este frumosca un descântec de iubire;sunt vindecat, intru‑n cuvântcum intră mama‑n monastire!Vreau să vă spun, dar nu vă spuncum doare... lama sabahtani...Dormiţi, Mariilor, dormiţiîn visul meu, hai, nani‑nani!Ion Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted August 18, 2008 Author Share Posted August 18, 2008 Un fluture pe lampă(despre poeţi)Şi dacă vrei să vezi un fluture de lampă,vino când seara intră‑n casă şi în sat,el stă acolo, pregătit pentru plecarecătre lumină şi uitare şi păcat!Şi dacă vezi că vrei o clipă să mai steietăcut şi viu, murdar de spaţiu şi de timp,întinde mâna, stinge lampa şi îmbracă‑ţirochia neagră de atunci până‑n Olimp!Să ai la tine ochii negri, să nu‑i parăbietului tâmp că‑s două flăcări şi să vreaun loc de veci în susnicia lor, să poatătrăi o noapte scurtă pe lungimea ta!Nu te grăbi, chiar dacă cere dezbrăcare,chiar dacă ştie că alt fel nu va muri,mai dă‑i o şansă, depărtează‑l de iubire,spune‑i s‑aştepte înc‑o zi, şi înc‑o zi!...Va încerca geamuri şi porţi şi uşi închisede mâna ta, te va ruga să nu‑i aliniultimul zbor spre primul zbor şi să ajungăîn focul tău de milioane de lumini!...Şi dacă vrei să ai un fluture de lampănumai al tău, dezbracă‑te‑n Olimp de totşi vino‑n sat când bună seara intră‑n casă,singura casă cu ferestrele spre nord!Ion Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted August 19, 2008 Author Share Posted August 19, 2008 Dincoace şi dincolo de ape(text furat din arhiva lui Nicolae Labiş)vino mai aproape îngeră păgânădincolo de ape zace o fântânănoaptea am săpat‑o cu privirea arsăvino vinovato s‑o luăm acasăi‑a fugit izvorul bântuit de seteplânge spart ulciorul unde‑i morometeva să se întâmple astupare crudăn‑o mai poate umple nici o paparudănu‑i mai cere apă nici o caravanăvino mai degrabă dacă poţi fi anăIon Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted August 25, 2008 Author Share Posted August 25, 2008 Cinci arcuşuri şi şapte viori(nişte ruine catedrale)te-aş fi iubit de multe oridar tu ai vrut numai o datăcântai la şapteşpe vioricu cinci arcuşuri deodatăcântai de mine şi înceterai logodnică şi fatălogodnica unui poetrăpus de domnul niciodatămi se părea că se făceao luminiţă mai la valeviorile o descântaude-a lungul scâncetelor taleşi se făcea că nu mai potsă-mi pară rău că mi se parecum tu mă ceri tocmai la nordunde nu este întâmplareaici la nordul gordianrâvnesc maimicii şi maimariitu cânţi la şapteşpe vioricu cinci arcuşuri salcâmariinici o vioară de salcâmn-a rezistat privirii taleşi râd şi plâng arcuş pierdutprintre ruine catedraleIon Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted September 2, 2008 Author Share Posted September 2, 2008 Nimic supra nimic(două care)te căutam în carul mare/ şi tu fugeai în carul micerai frumoasă şi răbdare/ era frumos şi era frigdoamne şi ce îndepărtare/ ce cai pur‑sânge şi ce roţimai mari decât la carul mare/ te ajutau să fugi de toţice mici erau roţile mele/ mai mici decât la carul micnicicând să nu te pot ajunge/ să fiu nimic supra nimicşi dacă nu va fi să fie/ ce tot mă bântuie prin gândîn carul meu pun păpădie/ şi umblu singur pe pământacolo nu e loc de mine/ de tine nu e loc aicitu eşti misterul lunii pline/ eu sunt banalul lunii micise poate face schimb de care/ dar ce menire ce câştigdecât nimic în foarte mare/ mai bine tot în foarte micIon Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted September 9, 2008 Author Share Posted September 9, 2008 Colţul cu paingi(ultima victorie antumă)frumoasă perpendicularăde la pământ până la cerm‑ai dus şi m‑ai lăsat afarăpunct anonim pe doipierîncep să cred că astă searăai reuşit să mă învingiprin fum albastru de ţigarăîn colţul nostru cu paingiîncep să ştiu că totdeaunam‑ai dat la pulbere şi prafsă nu ţi se mai pară lunaamanta mirelui moldaveu am fost mirele pe carel‑ai spus la cina lui da vincil‑ai condamnat la înălţareîn colţul nostru cu paingiîncep să uit acestea toaterotindu‑mă la nesfârşitfiindcă punctul n‑are moartecum n‑are dragostea în vidfrumoasă perpendicularădea dumnezeu să nu te stingiarzi şi rămâi seară de searăîn colţul nostru cu paingiIon Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted September 12, 2008 Author Share Posted September 12, 2008 O cricuire în proză(despre poezie)Intrase în odaie, printre substantive mărunte. Şi cânta. Cânta de sfărâma liniştea sufletului meu adormit şi liniştea sufletului tău treaz. Şi pe frunte îţi alunecădeau visuri, parcă nici Dumnezeu nu voia să tulbure atâta frumuseţe devastatoare, nu mai voia să ia ce a dat din majestatea Lui. Necunoscutul curgea pe ziduri, se aşeza la picioare. Şi acum aud Luna ascultătoare pândind în gutui.Să nu tacă! Să nu tacă! - ziceam printre alte cuvinte. Nu trebuie să se oprească, el nu osteneşte nicicând, fiindcă trăieşte puţin, moare cu mult mai înainte, cântecul său vine tocmai din Cer, vine tocmai pe Pământ, nu are nevoie de odihnă! Doar eu caut adormire şi oprire, doar eu mă lovesc de lucruri mărunte, doar eu mă sperii şi fug din sălbatica mea fire, dar mă întorc, deoarece nu am de unde până unde!Să moară! Să moară! - strigau nişte deranjaţi de frumuseţe, nişte necăjiţi ai lumii fără Dumnezeu. Dar el îşi muta cricuirea mai aproape, stătea pe flăcările viorii şi ardea repede pentru sufletul meu adormit, pentru sufletul tău treaz! Ardea cântând, iar domnul Necunoscut plângea la cap, plângea la picioare, îl dădea mai încoace, îl dădea mai tare şi şoptea: precum în Cer, aşa şi pe Pământ!Ion Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted September 19, 2008 Author Share Posted September 19, 2008 Arhiva mea sentimentală(pentru doamna cu Maria)Arhiva mea sentimentală e plină cu bijuterii:fluturi de lampă, ochi de vază, ciorapi şi lacrimi fumurii,danteluri mov tocmai de unde am vrut s‑ajung, dar n‑am ajuns,garoafe negre, cremenite pe un picior fără răspuns,târziuri spuse mai devreme, devremuri spuse mai târziu,pene de păsări fără milă, nisip, relicve de pustiu,rochia mamei (de mireasă), praştia mea (de vânător),cămaşa tatălui (de mire), timpul picior peste picior,sperietoarea mea frumoasă, abandonată prin grădini,imaginea iubitei mele de miliarde de lumini,greieri căzuţi la datorie, sulfine, manuscrise, zmeişi flori de deal şi flori de vale, flori de salcâm şi flori de tei, şi o secundă, o secundă pe care tu poţi s‑o mai fii...arhiva mea sentimentală e plină cu bijuterii!Ion Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted September 29, 2008 Author Share Posted September 29, 2008 Nu cer iertare!(pentru cea mai frumoasă Nicoletă de dincolo de gratii)Rămâi cu bine, trista mea femeie,rămâi cu bine, sfântul meu destin,nu cer iertare, să nu-mi daţi iertare,nici la iertare nu mai pot să ţin!Când am ţinut la toate cele sfinteera lumină-n haos pentru toţişi toţi râdeau despre femeia tristă,fără destin, cu plopii fără soţ.Când am trecut la toate cele releşi am fugit de moarte şi de popi,era frumos, plângea de amăgirefemeia mea cu soţ şi fără plopi.Nu cer iertare, să nu-mi daţi iertare,nici la iertare nu mai pot să ţin!�Rămâi cu bine, trista mea femeie,rămâi cu bine, sfântul meu destin!Ion Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted September 29, 2008 Author Share Posted September 29, 2008 Fuga din/în labirint(parodie în stil ionic, dictată de Vasile Muche, omul care dă un Raid cu drujba prin Universul material, al cărui preşedinte spiritual este Dumnezeu)De dimineaţă până seara caut femei prin labirint,femei cu muşchi de capră neagră, cu sâni şi coapse de argint...Dar nu găsesc nici o bucată, una măcar, aşa, de leac,măcar o târfă, ori o babă, poate fi chiar baba Novac;şi noaptea caut, fără milă, caut cu patimă şi sârg,femei cu sângele în clocot şi cu toţi sânii daţi în pârg;cu lumânarea, cu lanterna, cu-n palid lucs de licuricicaut o damă de spatie, sau de caro, sau de servici,sau măcar una desenată pe un panou publicitar,gasteropodă, scurtă, lungă, cu capul gol, cu părul rar;una măcar, nasoală, şchioapă, plină cu draci, plină cu vid,cu dog la uşă, cu centrală şi cu bărbatul la Madrid...Poate fi blondă naturală, vopsită, creaţă sau vâlvoi,sulemenită, tatuată, cu dinţii deşi din doi în doi,cu abţibilduri potrivite pe bicepşi, tricepşi, pe bazin,cu inimă accelerată în vecii vecilor... amin!...poate fi sobră, constipată, isterică, frigidă, rea,adolescentă, strâmbă, proastă, amară, acră, acadea,măturătoare, ingineră, sfântă pălită de tramvai,dură şi rece, rafinată ca aia a lui Şaptecai,deşteaptă fără frontiere, senilă, pâine, sau chibrit,lună plângând de bucurie când se ascunde-n asfinţit;din aia fără moştenire şi fugărită din vox dei,marie magdalenă, muză, ţigancă, pupăză din tei...Ehehehei!... mărturisire: ce prost am fost, ce prost mai suntîn labirintul ăsta, Doamne, unde ai vrut să mă ascund!?Ion ZimbruFuga din/în labirint(continuare)Dar nu m-ascund – ferească Sfântul! – caut şi eu, ca un poet,ca un poet fără cătare, cărarea către Nazareth…Căci doar femeia e cărare, cât o fi ea de rea, de cânds-a plămădit în/chipuirea, raiul şi iadul pe Pământ;numai femeia poartă crucea – a ei, a mea, a ta şi-a lor – chiar dacă şade, câteodată, plângând, picior peste picior;chiar dacă unii o omoară şi alţii n-o iubesc deloc,ea poartă-n pântece fiirea şi rugăciunea de noroc,ea scrie timpul, scrie vremea, ea scrie greul cel mai greu;fără femeie, nu există nici Lucifer, nici Dumnezeu…Dacă n-ar fi această „proastă” – cum spun târtanii deseori – n-ar fi nici viaţă şi nici moarte, nici flori şi nici mormânt cu flori,n-ar fi nici râs, nici plâns, nici vrajă, nici îndurare nu ar fi,şi nimeni nu ar fi să spună mereu „to be or not to be”;nimeni n-ar da cu barda-n lună, nimeni n-ar pune un copac,n-ar mai avea nimeni o mamă – cuvântul cel mai drag din drag – şi nimeni, poate niciodată, râvnind la pupăza din tei,n-ar mai rosti în dorul lelii: ce puii mei! ce puii mei!…Fără femeie, nu am vreme; fără femeie, nu am timp;fără femeie, se usucă şi moare muntele Olimp;fără femei, se duce naibii tot ce am dat şi nu am dat,chiar şi corabia lui Noe, chiar şi celebrul Ararat;ele ne dau cele mai multe, cele mai sfinte lumânăricând ne iubim la drumul mare şi când ne despărţim în gări;ele ne-adună şi ne lasă pe toţi în pace şi-n război,ele ne spun că înainte poate să fie înapoi…Ooo, tu, femeie/poezie…spun adevărul…caut…mint:mai lasă-mă în amăgirea cu sâni şi coapse de argint!Ion Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
UNOMPEAICI Posted October 4, 2008 Share Posted October 4, 2008 cand voi avea mai muta rabdare voi vb mai mult, mai adanc, mai amplu despre versificatiile si poezia domnului zimbru ion pana atunci nu judecati poetul din ziar fara al cunoaste pe cel din carti...cu desgetul in tampla Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted October 5, 2008 Author Share Posted October 5, 2008 Cum nu se scrie cel mai frumos poem de dragiste şi cum întunericul se propagă cu viteza luminii(regret condiţional operativ sau cum se poate rata călcarea celor zece porunci)Te‑aş fi iubit până la sânge,te‑aş fi iubit până la os,cu toate mâinile curateşi fără să te rog frumos!Te‑aş fi iubit fără cuvinte,te‑aş fi iubit fără cusur,să crape corbul-niciodatăsă nu mai zică "nevermur!"Te‑aş fi iubit cum se audecă şi tu ieri m‑ai fi iubit,cu toate feţele luminiidin sufletul unui chibrit!Dar astăzi a venit devremeşi nici nu m‑a rugat frumos...este târziu până la sângeşi întuneric pân‑la os!Ion Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted October 6, 2008 Author Share Posted October 6, 2008 În numele foamei(apel către iubitorii culturii naţionale)vino să‑ţi mănânc din palmăvino să‑ţi mănânc din sânsunt flămând şi am şi actede sălbatic şi hapsânsunt flămând până la urmăsunt flămând pân‑la‑nceputport la gât numele foameifoamea‑mi ţine de urâtsunt sălbatic fiu de fiarănu ai cum să te fereşticaut moartea căprioareicare‑ai fost şi care eştivino să‑ţi mănânc din palmăpân‑la umăr pân‑la gâtpân‑la sân şi pân‑la visulcare‑mi ţine de urâtIon Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted October 9, 2008 Author Share Posted October 9, 2008 De când nu mai vine Maria(eu şi câinele)de când nu mai vine mariamiroase-a pustiu în grădinăşi luna nu vrea să răsarănici nouă nici goală nici plinănu pot înţelege de cinede ce până când până undemariei atâta i-i fricăşi-mi pune sahare sub frunteîncolo încoace aiureamăsor aşteptările toatedar nici o scrisoare nu vinesă-mi spună ce face departevin păsări mai grele ca vremeamai lungi ca lumina pe caremi-a dat-o odată mariadin singura ei lumânarevin păsări şi stau în grădinăşi cântă şi cântă şi cântădar nu pot s-o uit pe mariaînaltă subţire şi blândăşi stau şi mă uit după lunăşi câinele tace cu minehai câine să plângem alăturimaria din veci nu mai vineIon Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted October 10, 2008 Author Share Posted October 10, 2008 Ce tare gândesc generalii!(despre curajul fizic şi lingvistic al unui soldat dezertor)soldatul azvârle castronulîşi bagă ceva în armatăşi fuge din braţele morţiică are acasă o fatăşi fuge şi fuge şi fugepândesc generalii cum fugece tare aleargă soldatulcu mâinile‑n formă de crucealeargă şi plânge aleargăe iar şi e iar dimineaţăîşi vede în gropi de obuzeprietenii lui fără viaţăazvârle vestonul cămaşaîi par duşmănoase şi greleşi crede că până acasămai are doar câteva stelece tare gândesc generaliişi trag o rafală subţireîn trupul soldatului carevisează cămaşă de miresoldatul aleargă şi cadeaproape aproape de casăşi uită în veci că‑l aşteaptămireasă o fată frumoasăIon Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted October 23, 2008 Author Share Posted October 23, 2008 Ştiinţă şi tehnică(cu acordul animalelor)Al timpului unu-s bolnav de lumină,multiplu de zero cu uşile-nchise,aştept să se nască, să poată, să vinăalt timp fără milă, bastard şi ulise.Visez evadare... încearcă, Adame,măcar pân-la mugur, măcar pân-la floare,măcar pân-la vina cu vinuri khayyame,chiar dacă-n veci Eva dare nu are.Aud cum cea coajă a punctului crapăsătulă de unu, mirată de cineporneşte pământul şi scoate din apăpistiluri virgine şi proaste stamine.Şi pare că-mi cresc din nimic aripi zvelteşi pare că-ncep evadare prin zbor,mă bate lumina prin două uneltecu pleoapele-nchise în greu somn uşor.Vreau să mă-ntorc, însă nu se mai poatecând vinul acela se face defunctşi timpul mă poartă spre singurătate,spre spaţiul enorm al aceluiaşi punct.Hai, vino şi tu, te aştept fără milă,ai loc, l-am păstrat de la mugur la floare,vreau să te văd, domnişoară pistilă,chiar dacă-n veci Eva dare nu are!Ion Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts