dcp100168 Posted October 2, 2009 Author Share Posted October 2, 2009 O floare de câmp şi o floare de colţAceasta este cârciuma cu două cârciumărese:una cu sânii cruzi şi una cu sânii copţi;în această cârciumă, prietene,am stat o mie şi una de nopţi!Am băut şi am fumat pe datoriecu paznicul - era mereu deschis -dar pentru amândouă cârciumăreseleam scris foarte multe poezii de nedescris!Pe una am iubit-o numai o dată,fiindcă eram prost şi tăcut şi tălâmb;ea râdea şi mergea printre beţivi şi fum,şi plângea la mine ca o floare de câmp!Pe cealaltă am iubit-o de multe ori,cum iubeşte muribundul un glonţ;ea plângea şi trecea printre hahalere şi fum,şi râdea la mine ca o floare de colţ!Prietene, a fost odată deschis şi frumos,iar acum este trist şi pustiu şi închis,dar pentru toate cârciumăresele din lumeiau flori şi scriu nenumărate poezii de nedescris!Ion Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted October 6, 2009 Author Share Posted October 6, 2009 Ce picioare ai, frumoaso?!(fuga din oglindă)ce picioare ai frumoaso de alergi de când pământulsânul tău îmi alăptează de la naştere cuvântulochiul tău îmi secantează arătarea din oglindăglezna ta mă înfioară când începe să mă mintăcând îmi spune fără milă cum zadarnic am răbdarecu atâta cale lungă de la sâni pân-la picioaremi se năruie oglinda şi nu pot sări din kharmăveşnicia mea se-nclină şi nu poate să mai doarmămatematici muzici proaste vor aiurea să mă ştiecum am îndrăznit nemernic să trăiesc pe veresiecum ai îndrăznit atâta vreme să-mi asculţi cuvântulce picioare ai frumoaso de alergi de când pământulIon Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted October 9, 2009 Author Share Posted October 9, 2009 ForeverBate vântul dinspre mânurile taleşi-mi aduce miros de gutui şi de crizanteme şi de păsărirămase în ochii tăi amărui!Am crezut că toate sunt plecateîntr-o lume mai bună,dar nu, frumoaso, nu,vor să mai stea şi să-mi spună!Vor să mai stea în mânurile careascund fluturii când plouăşi în ochii care răsaro lună plină şi o lună nouă!Şi să-mi spună: ai de alesdintre toate acestea, fără sfială!…Am ales, frumoaso, am aleso lună plină şi goală!Ion Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted October 26, 2009 Author Share Posted October 26, 2009 Raid prin târgul de femeiSă dăm un raid prin târgul de femeiaduse de nemernici, la vânzare;să ai la tine multe flori de teişi de salcâm, să dai la fiecare!Desigur, multe voi avea şi eude dat, de spus, de pus, ca la icoanecând simt că e departe Dumnezeuşi-ncepe dorul de Marii şi Ane!Râvnim parasimpatice Mariicu preţ şi plâns şi vorbe la vedere…încep să fiu şi tu începi să fiicumpărător de veşnice mistere!Râvnim şi Ane…Doamne, ce râvnim!…Le cumpărăm şi le luăm pe toate,facem un raid cu ele…şi iubimplecarea lor spre vis şi libertate!Ion Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted December 2, 2009 Author Share Posted December 2, 2009 Alfa şi Omega Files(despre Maria de la)Mi-a spus cineva că Mariae tristă şi foarte frumoasăde când a fugit într-o noaptedin rochia ei de mireasă.Un fel de poet şi de nenejertfit pe altarul beţieiciteşte-n mătase şi scriepe rochie versuri Mariei.Îl doare şi nu vrea să spunăcă scrie departe de nuntăcu pene de pasăre lirăîn lumea aceasta măruntă.Şi nici nu-şi aduce aminteşi nici n-o să afle vrodatăcum cea mai frumoasă Mariee tristă şi stă sub zăpadă.Ion Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted December 9, 2009 Author Share Posted December 9, 2009 ŢigancaDuminică am întâlnit o ţigancă foarte frumoasă;avea câteva cioburi de iarnă în priviri;printre gene îi curgeau privighetori îngheţate,în rochii de gală, subţiri.Ducea o traistă flămândă pe umărşi în braţe un prunc îmbrăcat cu pomeni de la zei;nici măcar nu-i stăteau în picioare bocanciişi în traistă nu avea nici măcar ghiocei.Am vrut, deodată, să fiu cerşetor,să câştig pentru ea un rest fără plată…Ţiganca frumoasă se înalţă încet,într-o zi sfântă, ca aburul rece spre o ţară mai caldă.Ion Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted December 18, 2009 Author Share Posted December 18, 2009 Marele Nins(despre sânii frumoasei carrare)degete lungi smulg rădăcina tăceriinasc şi renasc păsări ascunse în clapezboruri încep despovărate de tainemarele nins unic atât de aproapecad în genunchi razele lunii de mierecerului cer mâinile încă ninsoarecurge colind trec niagare de săniiochii vâslesc sânii frumoasei carrareIon Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted December 22, 2009 Author Share Posted December 22, 2009 Pastel termodinamic(despre geamuri)Unde ai fost, superbă femeie de zăpadă?Am plâns corect şi am crezut că nu mai vii;mi-e dor de tine, te-aş chema la mine-n casă,dar este cald…şi te poţi duce dintre vii!Frumoasa mea, doar geamul ăsta ne desparte -ne/norocire pusă între frig şi cald -orice ar fi, nu pot să cred că eşti cealaltă,nici tu nu crezi nicicând că eu sunt celălalt!Mă uit pe geam, îţi fac un semn de bucurie,mă rog la cer să fie frig şi să mai stai,mă rog să deie nişte ger la mine-n casăşi să te chem cu cel mai pur şi simplu: hai!Chiar mă topesc de dor, femeie de zăpadă,şi în curând voi fi nimic, nimic, nimic…şi în curând geamul acesta se va sparge -şi numai tu…şi numai tu-ntre cald şi frig!Ion Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted January 8, 2010 Author Share Posted January 8, 2010 Stai să mă uit la tine!(pentru Cristina Bălan)Stai să mă uit la tine -de asta te-am chemat, domnişoară -să te iubesc ultima dată,chiar dacă nu te-am iubit prima oară!De asta te-am chemat la mijlocul nopţii,şi de asta te rogsă mă laşi să mă uit mai multă vreme la tinecând pui lumina pe focşi când braţele tale întinsecât distanţa frumoasă dintre mine şi tineîmi şterg o lacrimă nevăzutăprintre pistiluri şi stamine!Doamne, doamne, ce fel ardefocul acesta începător şi rebelcând este foarte întuneric şi fără să vreaupui toată lumina pe el!Ion Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted January 28, 2010 Author Share Posted January 28, 2010 O livadă în tramvaiMerg cu tramvaiul. Dorm. Şi mi se parecă cineva îmi umblă-n buzunare,cu degete încete, delicate;o simt în buzunarul de la spate;şi am furnicături, poftă de sfadăcu hoaţa ce miroase a livadă,a mere interzise, două, coaptecum se coc sânii fetei într-o noapte,când sângele dă-n clocot şi îşi ceredreptul la viaţă, dreptul la mistere;când inima nu poate să mai batănemuritoare şi însingurată…Cu degete încete, delicate,îmi cată buzunarele, pe toate…Văd, mai târziu, în mâna ei măruntă,inelul de logodnă şi de nuntă.Ion Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted February 3, 2010 Author Share Posted February 3, 2010 Pastel de primăvarăîncepe un clopot să batăa mire plecat după nuntăîn urmă se vede mireasa străină şi foarte măruntăcum poate să plece un mirecând curge atâta miraredin luna oprită pe dealurisă afle cum care pe carecum poate un mire să steieaşa deodată pe crucecând cea mai mireasă femeieînvaţă prin lacrimi să urcestrăină şi foarte măruntăfemeia rămâne acasăoricum tot un fel de nuntire...domnul s-o aibă în pazăIon Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted February 15, 2010 Author Share Posted February 15, 2010 Noapte bună cu Omar Khayyam* (parodie în stil ionic, după Cezar Ivănescu) *Când eram mai tânăr şi la trup curatmă jucam de-a muza sintaxă prin Bârlad,făceam treişpe-paişpe şi cartofi prăjiţişi vedeam întruna filme cu bandiţi.Te visam întruna - ce te mai visam! -jucai noapte bună cu Omar Khayyam,jucai bună ziua cu poeţi de rând…până când, iubito? oare până când?Or să cadă toate…dacă n-or cădea,oare care steauă poate să mai steacând se surpă dorul, când se duce tot,când se duce sudul nordului la nord,când se duce nordul sudului la sudşi se face dorul chior şi surd şi mut?…Sunt bătrân şi loază şi la trup murdar,dar în versuri sfinte sunt miliardar!Ion Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted February 23, 2010 Author Share Posted February 23, 2010 Încolo şi încoaceStau încolo şi mă uit încetla Maria foarte domnişoară,cum îşi zvârle ochii spre poetşi întinde rufele pe sfoară.Îi trimit pe păsări şi pe vântvorbe cât o viaţă de frumoaseşi curate cât un jurământîmbrăcat în rochii de mătase.Îi trimit şi gândul că am fostdoar cu ea aproape sau departeşi-am cătat iubirii adăpostşi dez/amăgirii într-o carte.Stau încoace şi mă uit încetla Maria cea foarte frumoasă,cum se duce înspre Nazarethşi mă lasă singur, şi mă lasă...Ion Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted March 2, 2010 Author Share Posted March 2, 2010 Scrisoare deschisă la timp(tratat de milostenie şi ruşine)Dacă vii acum,înainte de a se însera,jur să-ţi dau tot ce mai rămânedin duminica meafiindcă nu sunt lacomşi îmi este foarte milă şi ruşinesă consum totul şi să huzurescfără tine!Şi te rog să mai ştiică duminica mea-i în fiecare zi;grăbeşte-te, nu mai conjugaverbul a muri,vino şi trăieşte chiar acum,înainte de a se îndimineţa,am să-ţi dau fără ruşine şi milătoată duminica mea!Ion Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted March 7, 2010 Author Share Posted March 7, 2010 Un hectar de ghiocei(pentru toate femeile din Galaţi)Nu pot şi nici nu-mi place să scriu despre femei:mă dor până la moarte, îmi fură panta rhei,mă fac de râsu-plânsu, şi sclav, şi împărat,mă pun să cânt din frunză şi din pierpătrat!Există vreo femeie mai bună ca a mea,mai blondă, mai brunetă, mai blândă sau mai rea?Există, nu se poate să nu existe cândfemeia, doar femeia dă viaţă pe pământ!Femeia e înaltă pe stradă, pe ogor;femeia este lungă în pat, în dormitor;femeia duce pasul bărbatului spre cerşi-l face să alerge nebun pe doipier!Misterul din Triunghiul Bermudelor e falspe lângă voluptatea femeilor la dans,pe lângă frumuseţea femeilor când vorsă mergem prin altarul păzit de sânii lor!Iubite sau amante - pe vale sau pe deal,în vis, în timp, în spaţiu, pe jos, pe gând, pe cal,în casă, în pădure, în rai, în cimitir -sunt muzele lui Dante şi ale lui Shakespeare!Sunt Ane/Mone/Lise, Semiramide, suntmereu Şeherezade, arată ori ascund…nu pot şi nici nu-mi place să scriu despre femei,dar le aştern pe cale un ha de ghiocei!Ion Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted March 9, 2010 Author Share Posted March 9, 2010 Am să dau o fugă şi am să dau foc(revelaţie în autobuz)În ziarul de luni am promis că dau femeilorun hectar de ghiocei,adică grija de o viaţă şi toată avereapărinţilor mei.Marţi, în autobuzul care mă duce toată ziuala moara cu noroc,mi-am retras promisiunea când o femeiespunea că sunt dobitoc.Citea ziarul de luni,şi hlizea, şi tot zicea: în puii mei,uite ce mai scrie şi ăsta, s-o creadă elcă buruienile deschid năsturaşii la femei!Astăzi am să dau o fugăşi am să dau foc hectarului în floare,şi am să cultiv, doamnelor, ce am să cultivnumai nasturi şi fermoare!Ion Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted March 16, 2010 Author Share Posted March 16, 2010 Urâto!*(sanchi)*Te-am prins în grădină, urâto,furai din salcâmi păsări lire,aveai poala plină de cânturi,şi chiar sub cămaşa subţire!Am vrut să te bat cu nuiaua,că tu doar aşa îţi dai seama,dar plin de tristeţe şi milăte-am dus în ogradă, la mama!Ţi-a dat bună seara şi turte,ai plâns cum n-ai plâns niciodată,apoi am dat drumul la păsărişi-am mers în odaia curată!Ce noapte, ce visuri, urâto,în satul c-o singură casă!…Şi azi mi sunt cânturi acolo,şi azi tu eşti cea mai frumoasă!Ion Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted April 20, 2010 Author Share Posted April 20, 2010 Primăvară continuă* (despre doi minus unu) *în vremea când o iubeam pe mariade la pământ până la cerpăsările călătoare veneau în fiecare zisă le cerpentru maria cele mai frumoase triluride la cer până la pământşi să le dau trupul şi sufletultocmai de cândmă lăsase mama în braţele copilărieicu dealul şi câmpiadar mai ales cu tot ce visamdespre mariacea mai frumoasă făptură din lumedin lumea asta şi de apoi…de atunci nu s-a mai împărţit primăvaraniciodată la doiIon Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted April 27, 2010 Author Share Posted April 27, 2010 Nu mai vine trenul dinspre nord* (despre femeia mea) *Femeia mea stă singură în casă,priveşte pe fereastră, către nord;bărbatul ei s-a dus cu poeziaşi stă cu morţii măsii de acord.Femeia mea fumează în odaietutun rămas de când şi el fuma,şi stă încet pe canapeaua veche,şi tot mai crede că-i femeia mea.Femeia mea se duce pân-la garăşi-l tot aşteaptă pe bărbatul ei;răsare şeful gării şi îi spunecă vine azi doar trenul cu femei.Femeia mea citeşte, plânge, scrieşi stă cu morţii măsii de acord;bărbatul ei s-a dus cu poezia…şi nu mai vine trenul dinspre nord.Ion Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted May 3, 2010 Author Share Posted May 3, 2010 Ce primăvară frumoasă, iubito!* (la o cafea) *Ce frumoasă primăvară, iubito;niciodată nu a fost aşa;îmi vine s-o iau la mine, acasă,şi să stăm singuri, la o cafea!Eu să-i citesc poezii despre tine;tu să-mi citeşti poezii despre ea;ea să asculte până la toamnăşi să rămână doar a ta şi a mea!Ea să se culce cu tine, iubito;sunteţi frumoase de tot;nici nu ştiu care este cealaltă;mă uit de la sud pân-la nord!Am să mă uit până la toamnăşi am să scriu despre voi, uite-aşa…Ce primăvară frumoasă, iubito,ia-o la tine, să stăm la o cafea!Ion Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted May 5, 2010 Author Share Posted May 5, 2010 Evoluţie* (despre gioburi) *Nici un Zmeu, nici o Ileană nu mai umblă pe Pământ;Făt Frumos e terchea-berchea; sfânta Vineri stă fumând;Zgripţuroaica e patroană la o fabrică de bunghi;Greuceanu calculează diametrul la triunghi;Prâslea cel voinic e dilăr - cară mere de la turci;Fata moşului vibrează într-un bar cu „demiurgi”Fata babei face spume în cazanul plin cu skunk -ce arome şi ce visuri de la tată pân-la prunc! -Strâmbălemne taie scânduri foarte bune de sicriu;Sfarmăpiatră vinde case pentru mort şi pentru viu;Păsărilă pune-n perne pene de privighetori;nea Ochilă scormoneşte dioptriile la chiori;moş Gerilă mofturosul se ocupă de călduri,pune umbre în sahare şi jeratic prin păduri;noaptea bună e nebună, este greu somnul uşor…Doar Păcală şi Tândală îşi mai văd de treaba lor!Ion Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted May 5, 2010 Author Share Posted May 5, 2010 Colecţia* (ce a uitat mama) *Şi ne dădea câte o turtădin grâu, secară sau mălai…şi ne spunea la fiecare:cum o păstrezi, aşa o ai!Şi ne dădea câte o palmăruptă din dragoste sau rai…şi ne spunea la fiecare:cum o păstrezi, aşa o ai!Şi ne dădea câte o vacăla iarbă pe picior de plai…şi ne spunea la fiecare:cum o păstrezi, aşa o ai!Mama ne-a dat câte o viaţăla fiecare, însă - vai! -o fi uitat să mai şi spună:cum o păstrezi, aşa o ai!Ion Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted July 5, 2010 Author Share Posted July 5, 2010 Crede şi nu cercetează(stampă)parcă vine din altă lumeparcă nu am văzut-o niciodatăochi căprui picioare de căprioarăşi sâni de ciocolatăşi se duce şi seduce şi aleargăprin deşertăciune şi vinedin altă lume din niciodatăaproape de mineaproape de mine o fi mai uşorsau o fi foarte greudar femeia aceasta uluitoarecrede în dumnezeucrede şi nu cerceteazănici prima şi nici ultima oarăochi căprui picioare de ciocolatăşi sâni de căprioarăIon Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted January 30, 2012 Author Share Posted January 30, 2012 Ce v-am făcut? De ce-mi furaţi Maria?Din colecţia "Poezii cu dalta şi ciocanul" (pregătiri de cină)ce v-am făcut? de ce-mi furaţi maria?vreţi să blestem la noapte să vă cadăplocon steaua tristeţii în grădinăşi steaua deznădejdii în ogradă?ce v-am făcut, arhangheli fără carte?de ce-aţi venit când nu eram acasăşi aţi furat-o? spuneţi, e departe?mai este tot atâta de frumoasă?unde aţi dus-o? spuneţi-mi ce face!ce să vă dau să mi-o aduceţi toată?vă dau iertare, hai, veniţi încoace!chiar n-auziţi că strigă să mă vadă?ce v-am făcut? vreau înapoi maria!o viaţă-ntreagă am sculptat-o…încăvă mai aştept la cina cea de taină…maria magdalena vrea să-mi plângă!Ion Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted January 31, 2012 Author Share Posted January 31, 2012 IanuarieDin colecţia "Cele mai rezistente poezii la căldură şi frig"(parodie în stil ionic, după "Decembre", de George Bacovia)te uită cum televizorulanunţă alegeri totale…dă, doamne, să fie mai binecu trei, patru, cinci…pijamale!şi mână reşoul în prizăsă nu ne ucidă geroaica…hai, hai să-nvăţăm împreunăiubirea-mbrăcaţi cu pufoaica!nu-mi cere cafea, nici fasole,citeşte-mi "procesul", "infernul"…demult a sleit aragazul…ce tare gândeşte guvernul!ce mult ianuarie, iubito,în plapuma ta de mireasă…te uită cum televizorulne manipulează prin casă!copiii nu pot să adoarmă,le-ngheaţă suflarea pe buze…pune-ţi, te rog, ochelariisă nu mă loveşti în ventuze!eu nu mă mai duc la votare,mă doare penultimul dinte…ce tare gândeşte guvernul…nu râde!…rezistă-nainte!…Ion Zimbru Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts