dcp100168 Posted September 1, 2025 Posted September 1, 2025 (29 august 2025) Ce reduceri de personal se pregătesc la Primărie și Consiliul Județean Chiar dacă nici Primăria municipiului Galați, nici Consiliul Județean (CJ) Galaţi nu au ajuns la numărul maxim de angajați în organigrame, reducerea cu 25 la sută impusă de Guvern le va obliga să taie din posturi și din funcțiile de conducere. Potrivit primarului Ionuț Pucheanu, șefii de servicii își vor pierde acest statut, fapt care se răsfrânge asupra salariilor. De asemenea, numărul polițiștilor locali se va reduce. Președintele CJ Galaţi, Costel Fotea, spune însă că, și fără lege, tot ar fi „triat” personalul, pentru că există direcții și instituții cu excedent de angajați. Așa cum ați putut afla din ziarul „Viața liberă”, autoritățile administrației publice locale au obligația ca în termen de 30 de zile de la comunicarea numărului maxim de posturi pe care îl pot avea, să adopte hotărâri privind noile organigrame. Cu privire la acest aspect, primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, și președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, au și puncte de vedere comune, dar și abordări diferite. Ce spune primarul Galațiului „Sunt colegii mei, am lucrat nouă ani cu marea lor majoritate, cu extraordinar de mulți dintre ei mi-aș dori să lucrez în continuare. Primăria din Galați este într-o postură plăcută. De ce? Pentru că, de-a lungul vremii, noi am înțeles că nu e menirea primăriei să aibă sută la sută posturi ocupate. Noi avem 640 și ceva de posturi. Ocupate sunt doar 461. Prin urmare, e loc, slavă Cerului, de unde să ne «jucăm»”, a declarat primarul Ionuț Pucheanu, la Pro Lider FM. Rămâne de văzut dacă reducerea se va aplica la numărul maxim de posturi sau la cele efectiv ocupate. Atunci se va vedea și impactul. Cert este că la Poliția Locală vor exista reduceri de personal, pentru că vom avea un polițist la 1.200 de cetățeni, și nu la 1.000, cât este norma de reprezentare acum. „Indiferent la ce cifră ne vom raporta, vă pot spune că o sumă consistentă de angajați ai Primăriei, care au acum și statut de șef de serviciu, își vor pierde acest statut, ceea ce înseamnă bani mai puțini la salariu. N-au absolut nicio vină oamenii ăștia, că n-au intrat cu japca, nici în Poliția Locală, nici la Primărie, nici la stat. N-au intrat pe horn, s-au legat de scaune și au zis, băi, eu de aici nu mai plec. Tot statul a gândit politici de angajări. Eu n-am văzut pe nimeni să dea afară din niciun minister!”, a mai spus Pucheanu. Edilul-șef admite că sunt primării care s-au dus din prima la maxim. În cele mai multe cazuri, la nivelul comunelor, unde s-a ajuns ca 20 la sută din locuitori să fie angajaţi la Primărie, care nu reușește să asigure salariile din ceea ce colectează.... Ce spune președintele Consiliului Județean „Consiliul Județean Galați, comparativ cu alte instituții similare din țară, nu a fost atât de generos în a face angajări. Am încercat să țin aparatul propriu la un nivel destul de scăzut. Și ca atare sunt 129-130 de angajați în momentul de față în aparatul propriu. Ne puteam duce până la 220-230, conform planului de posturi calculat potrivit datelor Institutului Național de Statistică”, a declarat președintele Consiliului Județean, Costel Fotea, la Pro Lider FM. Din punctul său de vedere, 14-15 oameni nu prea se regăsesc în activitatea aparatului propriu al Consiliului, la care se adaugă cei din instituțiile subordonate: „I-am cerut colegului meu de la Resurse Umane să-mi scoată pe fiecare instituție subordonată, fiecare secție, fiecare birou, numărul de oameni, pentru că s-ar putea să am surpriza să găsesc într-o instituție cu 50-60 de angajați vreo 4-5 economiști. Și atunci e logic că e un excedent. Deci chiar dacă nu era legea, o făceam eu, pentru că sunt anumite servicii, sau mai bine zis direcții, care la ora actuală au ceva excedent de personal”, a declarat președintele Fotea. Politicianul consideră că planul sau de management de până acum a fost unul corect, dovadă că nu este pus în situația de a da oameni afară. Iar diferența de la 130 la 230 de angajaţi s-a materializat în economii la fondul de salarii. „Știți câţi bani am economisit în cei nouă ani de când sunt președintele Consiliului Judeţean? Sunt undeva la vreo 25 milioane de euro. Că toată lumea mă întreabă de unde ai excedent. Nu puteam să-i spun că eu nu am făcut acolo recrutări de personal doar ca să am număr de angajați. Consiliul Județean Galați poate oricând să fie comparat cu orice consiliu județean din România și nu mi-este nici teamă, nici rușine că la indicatorii de management, la indicatorii economici și la numărul de proiecte pe fonduri europene aș pierde clasamentul”, a mai spus Costel Fotea. viata-libera.ro
dcp100168 Posted September 2, 2025 Author Posted September 2, 2025 Reforma lui Ilie Bolojan taie-n carne vie la Galați. Județul nostru, printre cele mai afectate din țară Nu mai puțin de 61 de unităţi administrativ-teritoriale din cele 66 existente în județul Galați (65 de primării şi Consiliul Judeţean), ar trebui să-și reducă posturile ocupate cu 522! Asta reiese din situația pe care prim-ministrul Ilie Bolojan a prezentat-o, marți, într-o conferință de presă. Cele 522 de posturi care ar trebui să dispară reprezintă 17 la sută dintre cele ocupate. Reducerile afectează 92 la sută din unitățile administrativ-teritoriale din județul nostru! Cel mai mare procentaj din țară, conform situației făcute publice de Guvern! La finele săptămânii trecute, primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, și președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, nu păreau foarte îngrijorați de reducerile de personal din administrația public locală. E drept, la acel moment era propusă o reducere de 20-25 la sută, nu de 40 la sută, la care s-a ajuns acum! Realitatea s-a schimbat, însă! Potrivit datelor prezentate de premierul Ilie Bolojan, județul Galați ar urma să fie printre cele mai afectate din țară de reducerile de personal. Galațiul conduce în topul județelor cu cele mai multe posturi ocupate care ar trebui să dispară - 17 la sută, dar și în topul județelor în care aceste desființări de posturi afectează cel mai mare număr de unități administrativ-teritoriale (UAT) - 92 la sută! Suntem depășiți, însă, de județe în care urmează a fi desființate mai multe posturi: Prahova: 724 de posturi (-15 la sută), 68 de UAT-uri vizate (65 la sută); București: 709 posturi (- 8 la sută), patru UAT-uri vizate (57 la sută); Argeș: 649 de posturi (- 16 la sută), 58 de UAT-uri vizate (56 la sută); Suceava: 627 de posturi (- 13 la sută), 48 de UAT-uri vizate (42 la sută). La polul opus, județele cu cel mai mic impact sunt: Bihor: doar 53 de posturi desființate (-2 la sută), reduceri necesare în 16 la sută din UAT-uri; Tulcea: 60 de posturi (-4 la sută) în 21 la sută dintre UAT-uri; Bistrița-Năsăud: 125 de posturi desființate (-6 la sută), reducere în 17 la sută dintre UAT-uri. „Reforma este absolut necesară, atât datorită faptului că, în multe locuri, primăriile nu își pot suporta cheltuielile de personal din veniturile pe care le încasează, cea mai mare parte dintre acestea trebuind să fie asigurate de la bugetul de stat. Or, în situația în care o primărie nu-și poate acoperi nici măcar cheltuielile de personal, înseamnă că acea primărie nu există pentru cetățenii din respectiva localitate, ci pentru angajații ei și ori reducem aceste cheltuieli și putem funcționa pe actuala structură administrativă, dar cu un număr de angajați mult mai mic și cu cheltuieli mai mici - pentru că se poate acest lucru și este dovedit în multe locuri - sau vom fi forțați, când se va ajunge la un acord politic, să facem o reorganizare administrativă și să desființăm unități administrative care nu se mai justifică datorită raportului dintre populația pe care o au și costurile pentru a susține administrația de acolo. Când vă veți uita pe graficele care vă vor fi puse la dispoziție, la Oradea, în județul Bihor, deși am fost doar președinte de consiliu, dar patru ani am lucrat cu fiecare primar în parte, atenționându-l că are cheltuieli de personal pe cap de locuitor prea mari, că are venituri pe gospodărie prea mici, deci cheltuielile pe care cetățeanul le suportă cu primăria sunt mult prea mari, deci are o primărie ineficientă și trebuie să-și corecteze lucrurile și se observă acest lucru în procentele pe care le veți vedea”, a declarat Ilie Bolojan. Premierul a acuzat că „propunerea Ministerului Dezvoltării privind reducerea cu 25 la sută a posturilor din administrația publică era un fake”, deoarece se aplica la numărul maxim de posturi, nu la numărul celor ocupate, iar „efectele de reducere de cheltuieli erau aproape nule”. Bolojan a precizat că în administrația publică din România sunt în prezent 190.000 de posturi, dintre care doar aproximativ 130.000 sunt ocupate, celelalte 32 la sută (circa 60.000) fiind vacante sau virtuale. Potrivit situației prezentate de Guvern, după o reducere de 40 la sută a numărului total de posturi, administrația locală ar ajunge să aibă ocupate efectiv 126.862, iar în total ar fi tăiate 13.098 de posturi. viata-libera.ro
dcp100168 Posted September 3, 2025 Author Posted September 3, 2025 În reforma administrației, „avem nevoie de bisturiu, nu de topor” Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, vicepreşedinte PSD, critică datele prezentate de premierul Ilie Bolojan privind restructurările din administrație, susținând că sunt „eminamente greșite”. „Eu sunt unul dintre primarii care cer reformă, însă contează și modul în care o faci. Demersul, în esență, este unul corect, dar haideți să rafinăm metoda, pentru că nu poți să ai o tăietură de maestru dacă lovești cu un topor bont. Îți trebuie bisturiu şi ai nevoie de date corecte. Ţinând cont de discrepanțele dintre județul Galați, care este afectat de tăierile din primării undeva la peste 94-95%, față de primăriile din Bihor, unde doar 23% urmează să disponibilizeze angajați, mi-e greu să cred că primarii din Galați sunt cu mult mai slabi și mai puțini vizionari decât cei din Bihor”, a spus Ionuț Pucheanu, la Digi24. El a mai afirmat că datele prezentate de Ilie Bolojan sunt eronate. „Capul de tabel cerut de către guvern a fost atât de alambicat încât fiecare primărie a adunat și a scăzut ce a crezut de cuviință. Faptic, acum, după ce l-am auzit pe premier, Primăria municipiului Galați, dacă i se va aplica acel cuantum de 45%, va pierde fix 24 de angajați. Lucrurile stau total diferit, pentru că ni s-au cerut date alambicate, pe care funcționarii le-au completat după cum au crezut de cuviință. Prin urmare, datele pe care le are în momentul de față guvernul sunt eminamente greșite”, a adăugat edilul gălățean. viata-libera.ro
dcp100168 Posted September 8, 2025 Author Posted September 8, 2025 Prefectura susține că cifrele privind reducerile de personal din administraţie nu sunt greșite, ci incomplete Declarațiile premierului Ilie Bolojan, făcute pe 2 septembrie, au stârnit nemulțumiri la Galați. Potrivit acestuia, „nu mai puțin de 61 de unităţi administrativ-teritoriale din cele 66 existente în județul Galați (65 de primării şi Consiliul Judeţean) ar trebui să-și reducă posturile ocupate cu 522”. Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, a criticat public cifrele avansate de șeful Guvernului, susținând că situația prezentată nu reflectă realitatea și că „datele pe care le are în momentul de față guvernul sunt eminamente greșite”. Edilul explică și cum s-a ajuns la discrepanțe: „Capul de tabel cerut de către guvern a fost atât de alambicat încât fiecare primărie a adunat și a scăzut ce a crezut de cuviință”. În opinia sa, efectele asupra Primăriei Galați ar fi mai reduse decât cele vehiculate. „Faptic, acum, după ce l-am auzit pe premier, Primăria municipiului Galați, dacă i se va aplica acel cuantum de 45%, va pierde fix 24 de angajați”, a precizat Pucheanu. El consideră că diferențele provin din modul în care funcționarii au completat rapoartele. „Lucrurile stau total diferit, pentru că ni s-au cerut date alambicate, pe care funcționarii le-au completat după cum au crezut de cuviință”, a mai adăugat primarul. Contactată de „Viața liberă”, Instituția Prefectului - Județul Galați a oferit o replică, precizând că a respectat întocmai cerințele guvernamentale. „Instituția Prefectului - Județul Galați a avut rolul de a centraliza și transmite către Guvern tabelele întocmite pe baza informațiilor furnizate de către primăriile celor 66 de unități administrativ-teritoriale din județ. Datele au vizat atât numărul maxim de posturi conform prevederilor OUG nr. 63/2010, cât și situația din organigrama fiecărei instituții, respectiv posturile ocupate, vacante sau temporar vacante.” Reprezentanții instituției subliniază că „informațiile transmise inițial nu au fost eronate”. Diferențele au apărut după ce Guvernul a solicitat date mai detaliate: „Ulterior, solicitarea a vizat o raportare mai detaliată, cu defalcare pe categorii de posturi, inclusiv posturile exceptate”. În privința reducerilor, Prefectura Galați precizează că decizia finală aparține Executivului: „Numărul de posturi care urmează să fie desființate nu este stabilit la nivelul Instituției Prefectului. Procentul sau formula de reducere va fi decisă de Guvern, după analiza situației la nivel național.” viata-libera.ro
dcp100168 Posted November 19, 2025 Author Posted November 19, 2025 Guvernul pregătește reforme majore în administrația locală Guvernul pregătește un proiect care va modifica semnificativ funcționarea primăriilor, prefecturilor și a altor instituții locale. Conform draftului obținut de Digi24, numărul angajaților va scădea, polițiștii locali vor fi mai puțini, iar regulile pentru plata taxelor locale vor fi mai stricte. În plus, primarii vor putea decide dacă permit sau nu jocurile de noroc pe raza unităților administrativ-teritoriale. Coaliția a stabilit reducerea cu 30% a posturilor din primării, fără a depăși 20% din posturile ocupate. În 2026, edilii vor putea alege între tăierea posturilor și reducerea cheltuielilor de personal, însă din 2027 reducerile vor fi obligatorii. „Autoritățile administrației publice locale au în vedere următoarele reguli: a) reducerea cu 30% a numărului de posturi... nu trebuie să conducă la depășirea unui procent mai mare de 20% aplicat posturilor ocupate. b) autoritățile deliberative... pot stabili reducerea prin diminuarea posturilor la toate punctele din anexa respectivă. c) În 2026... se poate diminua cheltuielile de personal”, prevede proiectul. Prefecturile vor trebui să reducă 25% din personal, cu excepția serviciilor de pașapoarte, permise și înmatriculări. Polițiștii locali vor fi calculați la un număr mai mare de locuitori: un post la 1.200 de locuitori în localități și un post la 5.000 în județe și municipiul București. Localitățile sub 4.500 de locuitori pot înființa poliție locală doar dacă asigură cheltuielile integral din venituri proprii. Proiectul prevede și reguli mai dure pentru plata taxelor: cei cu datorii vor fi evidențiați public, iar pentru recuperarea permisului suspendat trebuie achitate toate obligațiile fiscale. De asemenea, primăriile au obligația de a oferi și mijloace alternative de transport, precum biciclete și trotinete electrice. În privința administrației centrale, proiectul prevede reduceri de posturi în cabinetele premierului, vicepremierilor, miniștrilor și primarului general al Bucureștiului. Coaliția continuă negocierile pentru forma finală a măsurilor, care ar putea suferi modificări înainte de adoptarea legii. viata-libera.ro
dcp100168 Posted January 14 Author Posted January 14 Galaţiul nu va da afară personal și nici nu va tăia salarii Primarul Ionuț Pucheanu a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, că nu va da afară din personal și nici nu va tăia salarii. Edilul Galațiului a menționat că, după trei luni de discuții tensionate, Bolojan a acceptat ca primarii să fie cei care decid metodele prin care se va face reducerea de 10% din fondul de salarii. „Bolojan înțelege, ușor, că lucrurile nu pot fi făcute doar cum visezi tu. Bolojan a spus: „Dăm afară 10% din posturile ocupate”. Noi am spus așa: „Domnule premier, de ce să trebuiascî să dau afară 10 % din oameni că poate pe dumitale te interesează să scădem cheltuiala. Cheltuială care poate fi scăzută din salarii, număr de angajați sau alte cheltuieli. După trei luni de certuri sterile și stupide, premierul a acceptat să lase la latitudinea primăriilor și opțiunea de a încerca să scadă acest 10% din alte cheltuieli, altele decât salariile. Așa cum arată organigrama mea, în afara de externalizare unui serviciu de curățenie în cadrul unui club sportiv municipal eu n-am nimic de făcut pt că sunt la o cote de angajați atât de mică încât nu sunt nevoit să dau afară sau să tai din salarii. Este și o comunitate relativ mică, zeci de mii de oameni. Primariile mari nu vor avea de suferit, în schimb primăriile mici, unde primaria este principalul angajator din comunitate, vor avea de suferit”, a declarat primarul din Galați, Ionuț Pucheanu. gandul.ro
dcp100168 Posted February 10 Author Posted February 10 Protestele din județul Galați blochează administrația locală din mediul rural Marți, 10 februarie, peste 1.300 de primării de comune din întreaga țară și-au suspendat activitatea timp de două ore, între 10,00 și 12,00. Funcționarii și aleșii locali au recurs la această formă de protest ca reacție la măsurile de reformă administrativă anunțate de Guvern, care prevăd reduceri de personal și de salarii, precum și o restructurare a cheltuielilor publice. În județul Galați, revolta a fost vizibilă în numeroase localități. Primării din comune precum Valea Mărului, Cavadinești, Berești-Meria, Drăgușeni, Oancea, Movileni, Matca, Băneasa, Nicorești și Scânteiești s-au alăturat protestului național. Pe durata celor două ore, ghișeele au fost închise, iar activitatea administrativă a fost întreruptă, cetățenii fiind rugați să revină după finalizarea grevei de avertisment. Dezbateri tensionate la Palatul Parlamentului În paralel cu greva din teritoriu, la București s-a desfășurat Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România (ACoR). Sub tema „Reforma administrativă și impactul asupra comunelor”, zeci de edili s-au confruntat direct cu liderii coaliției de guvernare. Prezenți la eveniment, premierul Ilie Bolojan și liderul PSD, Sorin Grindeanu, au încercat să explice necesitatea pachetului de austeritate. De cealaltă parte, primarii au avertizat că tăierile propuse vor duce la exodul profesioniștilor din administrația rurală și la imposibilitatea de a mai oferi servicii de bază cetățenilor. Asociația Comunelor a reiterat faptul că, dacă Guvernul nu va face concesii, protestele s-ar putea radicaliza, ajungându-se la grevă generală pe termen nelimitat. viata-libera.ro Angajaţi din 22 de primării de comune, în grevă de avertisment Angajaţii din 22 de primării din judeţul Galaţi au participat marţi la o grevă de avertisment, nemulţumiţi de măsurile propuse de Guvern în pachetul privind reforma administraţiei, potrivit liderului Sindicatului SCOR Galaţi, Vasile Avădanei. Preşedintele SCOR Galaţi a precizat că la protest au participat angajaţii din primăriile Nicoreşti, Drăgăşani, Bereşti Meria, Cavadineşti, Valea Mărului, Gohor, Bălăbăneşti, Independenţa, Smulţi, Corod, Scânteieşti, Frumuşiţa, Băneasa, Marca, Movileni, Oancea, Griviţa, Costache Negri, Fundeni, Drăgăneşti, Rădeşti, Slobozia Conachi. ‘Am protestat împotriva deciziei Guvernului de tăiere cu 30% a grilelor de personal şi cu 10% a cheltuielilor totale cu salariile. Vorbim despre aşa-zisa jumătate de om, împărţirea salariaţilor la mai multe primării. Asta ar presupune, de fapt, că un salariat care are atribuţii concrete, specifice, să spunem în controlul actelor juridice, în achiziţii, în contabilitate, să ajungă. la un moment dat, să presteze muncă la două primării. Nu înţelegem în ce condiţii s-ar putea face lucrul acesta. O altă problemă ar fi în cazul primăriilor care nu îşi pot asigura salarizarea personalului din sumele încasate din impozite, acolo angajaţii ar trebui să primească un salariu mai mic, în comparaţie cu alte primării care reuşesc să îşi asigure fondul de salarizare. Asta ar aduce dintr-o dată o inechitate care este, în acelaşi timp, şi neconstituţională’, a declarat Vasile Avădanei. radioiasi.ro agerpres.ro
dcp100168 Posted February 25 Author Posted February 25 Primarul Ionuț Pucheanu îi dă cu reforma peste nas premierului Ilie Bolojan Într-o intervenție la Digi24, primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, prim-vicepreședinte PSD la nivel național, a dezvăluit metoda prin care primăriile pot evita tăierile impuse de Guvern. Nu e vreun „truc” nou, ci o metodă deja patentată la reforma anterioară, impusă de premierul Emil Boc. „Eu cred că reforma administrativă trebuia să fie mai profundă. Nu facem altceva decât să dăm cu un burete peste crusta prinsă pe buboiul acesta numit administrație publică centrală și locală. Eu vă spun că măsura în sine nu își va atinge scopul, pentru că la nivelul consiliilor locale ai posibilitatea legală de a te eschiva, prin crearea unei societăți comerciale aflate în subordinea consiliului. Nu doar că muți niște oameni dintr-o parte în alta, dar, per ansamblu, costul efectiv crește”, a declarat Ionuț Pucheanu, în direct la Digi24. Pe scurt, administrațiile locale pot înființa diverse societăți în subordinea consiliilor locale, firme în care să transfere salariații pe care ar fi trebuit să-i dea afară. S-a întâmplat la precedenta reformă majoră, impusă de Guvernul Emil Boc. Principala victimă a fost Teatrul „Gulliver”, care a fost desființat instituțional, fiind nevoit să funcţioneze ca substructură a Teatrului Dramatic "Fani Tardini", în vreme ce funcționarii publici au fost mutați la societăți de interes local, precum Gospodărire Urbană. Așa cum ați putut afla din ziarul „Viața liberă”, actuala reformă a administrației se bazează pe reducerea cu 30 la sută a numărului corespunzător fiecărei unităţi/subdiviziuni administrativ-teritoriale. Reorganizarea aparatelor de specialitate ale primarilor şi preşedinţilor consiliilor județene, precum și a instituțiilor publice locale înființate prin hotărâri ale autorităților deliberative ar trebui să se realizeze până cel târziu la data de 1 iulie 2026. Alternativ și temporar, în anul 2026, se pot diminua cheltuielile salariale pentru posturile ce ar trebui desființate. Rămâne de văzut, efectiv, câte persoane vor dispărea din schemă, în condiţiile în care, din ce ştim, organigramele sunt practic supradimensionate faţă de posturile efectiv ocupate, de plecat urmând să plece, la o adică, mult mai puţine persoane decât cifrele anunţate la centru. viata-libera.ro
dcp100168 Posted February 25 Author Posted February 25 Galațiul conduce în topul județelor care ar trebui să reducă angajații din administrația locală În clasamentul județelor care ar trebui să reducă angajații din administrația locală, Galațiul conduce detașat: nu mai puțin de unul din cinci ar putea fi concediat. La polul opus este județul Bihor, unde măsura ar trebui aplicată la unu din 50 de salariați. Într-o simulare de reducere a posturilor ocupate din administrația locală, Galațiul ar trebui să renunțe la 17% dintre angajați. Detaliile apar într-o analiză guvernamentală care folosește datele din septembrie 2025. Conform analizei, în județul Galați existau: Total posturi aprobate: 3851 Total posturi ocupate: 3036 Total posturi după reducere: 2521 Reducere posturi ocupate: -522 Reducere posturi ocupate: -17% Per total, ar putea fi afectați angajații din 61 de comune, orașe, municipii și Consiliul Județului Galați, respectiv 92% din unitățile administrativ teritoriale (UAT-uri). „Eu vă spun că măsura în sine (reducerea numărului de salariați din administrațiile locale, n.r.) nu-și va atinge scopul”, a declarat primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, la Digi24. „La nivelul Consiliilor Locale ai posibilitatea legală de a te eschiva acestei măsuri. Cea mai simplă: crearea unei societăți aflată în subordinea Consiliului Local”, a explicat Pucheanu. „Nu doar că muți niște oameni dintr-o parte în alta dar, per ansamblu, costul efectiv crește”, a concluzionat el. antidotul.ro
dcp100168 Posted April 6 Author Posted April 6 Serviciul de cadastru al Primăriei, transferat la... Calorgal. Cum se face reforma administrativă la Galaţi Ce legătură ar putea exista între un serviciu public de măsurători, topografie şi cadastru şi o societate care furnizează căldură în sistem centralizat (nu și apă caldă!)? Greu de spus. Cert este că un proiect de hotărâre propus pentru şedinţa extraordinară de miercuri, 8 aprilie, a Consiliului Local Galaţi, prevede reorganizarea Serviciului Public Geotopocad Expert Galați și transferul activității și al personalului încadrat către societatea gălăţeană Calorgal SRL. Consilierii locali ai municipiului Galaţi sunt convocaţi miercuri, 8 aprilie, în şedinţă extraordinară pentru a dezbate şi vota o serie de proiecte de hotărâre urgente. Între ele, aprobarea organigramelor şi a statelor de funcţii din aparatul de specialitate al Primarului municipiului Galați, Direcţiei de Asistenţă Socială, Clubului Sportiv Municipal şi Poliţiei Locale. „Conform Ordonanţei 7 din 2026”, se precizează la fiecare proiect în parte. Mai exact, Primăria trebuie să transpună în realitate reforma administraţiei locale impusă de prevederile ordonanţei, care, în esenţă, reduce numărul de posturi. În pofida faptului că şedinţa a fost anunţată încă de vineri, 3 aprilie, pe platforma consilierilor locali nu a fost urcat niciun document, cel puţin până luni, 6 aprilie, la ora 15,00. Potrivit surselor noastre, încă se lucrează la documente şi la transformările propuse pentru organigramele instituţiilor vizate de reformă. Singura certitudine ar putea veni din titlul proiectul de hotărâre care propune reorganizarea Serviciului Public Geotopocad Expert Galați, transferul activității și a personalului încadrat către Calorgal, o societate comercială aflată sub autoritatea Consiliului Local Galați. Dar nici pentru acest proiect nu există documente sau justificări. Cu ce se ocupă Geopotocad? Dar Calorgal? Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu administraţia locală, precizăm că serviciul Geotopocad Expert se ocupă de măsurători şi monitorizare, de cărţile tehnice ale unor construcţii, de evaluarea şi expertizarea unor bunuri, de topografie, cadastru, intabulare etc. În cea mai recentă organigramă pe care am găsit-o - aprilie 2024 - număra 51 de posturi, dintre care trei directori (general, economic, tehnic) şi un şef de serviciu. Calorgal SRL este moştenitorul fostului Apaterm şi are ca principal obiect de activitate furnizarea agentului termic în sistem centralizat către o serie de imobile. Cea mai recentă organigramă număra 150 de posturi, dintre care doi directori. Dacă proiectele vor suferi modificări faţă de titlurile anunţate, rămâne de văzut. Ce spunea primarul Ionuţ Pucheanu Certe sunt declaraţiile pe care Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi, prim-vicepreședinte PSD la nivel național, le făcea la finele lunii februarie: „Eu cred că reforma administrativă trebuia să fie mai profundă. Nu facem altceva decât să dăm cu un burete peste crusta prinsă pe buboiul acesta numit administrație publică centrală și locală. Eu vă spun că măsura în sine nu își va atinge scopul, pentru că la nivelul consiliilor locale ai posibilitatea legală de a te eschiva, prin crearea unei societăți comerciale aflate în subordinea consiliului. Nu doar că muți niște oameni dintr-o parte în alta, dar, per ansamblu, costul efectiv crește”. O declaraţie pe care aţi putut-o citi în ziarul „Viaţa liberă”, consemnată în articolul „Primarul Ionuț Pucheanu îi dă cu reforma peste nas premierului Ilie Bolojan” şi în care edilul-şef dezvăluia metoda prin care primăriile pot evita tăierile impuse de Guvern. Precizam la acel moment că nu e vreun „truc” nou, ci o metodă deja patentată la reforma anterioară, impusă de premierul Emil Boc. Dacă administraţia locală trece de la teorie la practică, vom afla în zilele următoare. Tot miercuri, când este programată şedinţa Consiliului Local, primarul Ionuţ Pucheanu va susţine o conferinţă de presă pe tema reformei în administraţie. viata-libera.ro
dcp100168 Posted April 7 Author Posted April 7 Cum reduce Primăria Galaţi 134 de posturi din organigramă Zeci de funcţii publice de execuţie vacante ar urma să fie desfiinţate în organigrama Primăriei municipiului Galaţi, pentru ca instituţia să se poată încadra în numărul de 411 posturi aprobate - de la 545! Reducerea reală va fi, însă, la numărul şefilor de servicii, care îşi pierd funcţiile de conducere şi vor trebui să se mulţumească doar cu poziţii de execuţie. Cel puţin aşa reiese din documentele prezentate marţi după-amiază consilierilor locali. Reducerea cu 30 la sută a numărului de posturi, impusă de prevederile Ordonanţei nr. 7/2026 „loveşte” în structura aparatului de specialitate al primarului municipiului Galaţi, care va avea doar 411 posturi aprobate de la 545. Adică se vor reduce 134 de posturi, după cum se arată în documentele care au ajuns marţi, în atenţia aleşilor locali. Consilieri care sunt convocaţi miercuri, 8 aprilie, să aprobe noua organigramă a Primăriei şi a altor instituţii subordonate. Conform documentelor prezentate consilierilor, vor fi reorganizate în compartimente o serie întreagă de servicii din cadrul Primăriei. Sunt desfiinţate zeci de posturi vacante, fiind, totuşi, păstrate câteva, absolut necesare. De asemenea, vor fi operate numeroase comasări sau recompartimentări de servicii, desfiinţându-se sau fiind create noi structuri. Cert este că mulţi dintre şefii de servicii desfiinţate îşi pierd posturile de conducere şi, pentru că Primăria nu are ce să le ofere în loc, vor trebui să accepte poziţii de execuţie. Explicaţia este aceea că municipalitatea trebuie să reducă numărul total al funcţiilor de conducere de la 51 la 41. Totuşi, în noua organigramă, se înfiinţează o funcţie publică de conducere (vacantă) - şef la Serviciul Presă, Guvernanţă Corporativă, Implementare Strategii Anticorupţie, pentru ocuparea căruia se cer studii superioare în comunicare, un master în administraţie publică şi un cincinal de experienţă în domeniu. Pe „plus” iese Serviciul de Evidenţa Persoanei, unde se creează patru posturi noi, mai mult decât necesare. Ar mai fi de spus că Primăria transferă Serviciul Autoritate Tutelară către Direcţia de Asistenţă Socială, cu toate cele opt funcţii ocupate. Rămâne de văzut ce alte schimbări ar putea apărea şi ce vor spune aleşii despre noua structură a Primăriei. viata-libera.ro
dcp100168 Posted April 8 Author Posted April 8 Peste 200 de posturi reduse şi economii de peste 20 milioane de lei, în administraţia locală gălăţeană O economie de 20,25 milioane de lei/an la fondul de salarii, acesta ar fi impactul financiar total estimat al restructurării administraţiei publice locale, potrivit primarului municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu. Restructurarea înseamnă reducerea a peste 200 posturi, dintre care doar 20 sunt ocupate. Concret, singurii care trebuie să plece acasă până la 1 iulie sunt 20 de poliţişti locali. Noile organigrame au fost aprobate cu câte 16, respectiv, 15 voturi, în şedinţa extraordinară de miercuri a Consiliului Local. Înaintea şedinţei Consiliului Local în care au fost supuse aprobării noile organigrame ale Primăriei, Poliţiei Locale, Direcţiei de Asistenţă Socială, Clubului Sportiv Municipal şi "noului" Calorgal, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a prezentat în ce constă restructurarea administraţie locale. Şi care vor fi efectele acestei reorganizări. „Am încercat - vă spun sincer - să nu plece nimeni acasă. N-am avut niciodată ocupat numărul total de posturi alocate, în schimb le-am avut bugetate. Prin urmare, impactul financiar îl vom vedea anul viitor, anul acesta fiind undeva la jumătate”, a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu. Potrivit datelor prezentate, la nivelul administraţiei locale se reduc peste 200 posturi, dintre care 16 funcţii de conducere. Organigrama Primăriei scade cu 134 de posturi, dintre care 126 sunt vacante prin pensionări şi transferuri la alte instituţii fără legătură cu Primăria sau în sectorul privat. Celelalte opt posturi (Autoritatea Tutelară) au fost transferate către Direcţia de Asistenţă Socială. Tot la nivelul Primăriei, 10 şefi de servicii îşi pierd funcţiile de conducere şi, implicit, beneficiile financiare, motiv pentru care a fost „valea plângerii” în biroul primarului. Cu o reducere a funcţiilor de conducere de la 51 la 41 şi cu posturile transferate şi desfiinţate la Primărie, economia la buget va fi de 13,2 milioane de lei/an. Poliţia Locală pierde 49 de posturi, dintre care 20 ocupate. Numărul de funcţii de conducere se reduce de la 21 la 19. Rezultă un impact financiar total de 5,4 milioane de lei/an. Clubul Sportiv Municipal rămâne cu 20 de posturi mai puţin (19 vacante, unul de conducere) şi va funcționa cu 80 de angajați. Impactul financiar va fi de 1,5 milioane de lei/an. Societatea Calorgal, de la care se reduc cinci posturi, va fi comasată cu Serviciul Geotopocad Expert, de unde se vor reduce opt posturi. Cu un total de 188 de posturi, dintre care 12 funcții de conducere, impactul financiar va fi de 1,1 milioane de lei/an. La Evidenţa Persoanei apar patru posturi în plus. Iar la Direcţia de Asistenţă Socială, cele opt, transferate de la Primărie. Impactul financiar total anual estimat se ridică la 20,25 milioane de lei, economie de la fondul de salarii. „Ne batem cu un inamic care nu există” „Cei 20 de la Poliția Locală sunt, efectiv, singurii care pleacă. Suntem una dintre primăriile care, de-a lungul vremii, nu s-au dus în maxim cu numărul de posturi. Anul trecut, am mai avut o reducere de posturi, unde, la fel, nu a trebuit să dăm pe nimeni afară. Nu cred că am depășit niciodată 50, maxim 60 la sută din numărul de funcții pe care le-am avut în permanență alocate. Deci mai avem încă 20 de posturi vacante în cadrul Primăriei municipiului Galați. Iertaţi-mă că dau o tușă politică discuției noastre, această reformă clamată la nivel guvernamental - de fapt și de drept - la nivel local nu prea va produce efecte, pentru că ne batem cu morile de vânt, ne batem cu un inamic care nu există, de fapt și de drept”, a fost concluzia primarului Ionuţ Pucheanu. viata-libera.ro
dcp100168 Posted April 10 Author Posted April 10 Consilierii locali ai opoziţiei nu cred în reforma primarului Ionuţ Pucheanu Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a părut de-a dreptul surprins de faptul că, în şedinţa de miercuri a Consiliului Local, aleşii PNL s-au abţinut la vot, noua organigramă a administraţiei locale fiind aprobată cu doar 16 voturi. Liberalii nu au fost singurii care au afirmat că reducerea de posturi (vacante) din schema administraţiei locale este doar o operaţiune de imagine. Şi că, în realitate, reforma impusă de OUG nr. 7/2026 a Guvernului Ilie Bolojan nu îşi atinge scopul la Galaţi. Argumentele primarului Ionuţ Pucheanu, că desfiinţarea a peste 200 de posturi din administraţia publică locală aduce o economie la buget de peste 20 de milioane de lei, nu i-au convins pe consilierii opoziţiei - PACT pentru Galaţi, PNL, AUR, USR şi Forţa Dreptei. Prin vocea consilierului Doru Căstăian, grupul PACT pentru Galaţi a anunţat din start că se va abţine la toate proiectele de hotărâre prin care au fost propuse restructurări. Faptul că prima dintre organigramele supuse la vot - cea a Primăriei - a primit doar 16 voturi „pentru”, nouă abţineri şi un vot „împotrivă” a părut să-l surprindă pe primarul Ionuţ Pucheanu, care a cerut explicaţii grupului PNL: „Care-i logica abținerii? Nu pare puțin bizar, așa, că tocmai cei care au iniţiat reforma la nivel naţional nu o susţin la nivel local?”. „Considerăm că, de fapt, prin organigramele pe care le aprobăm - unele dintre ele, nu toate - nu se atinge scopul Ordonanței 7. Scopul era cel de a analiza corect și a de vedea, într-adevăr, eficiența fiecărei structuri în parte. Nu să desfiinţăm doar posturi care existau pe hârtie”, a răspuns liberalul Alexandru Şerban. „Eu, dacă aș fi Bolojan, v-aș suna, v-aș chema la București și v-aș părui puțin. Doar pentru poziția absolut dementă pe care o aveți astăzi, în primul rând!”, a replicat, dur, primarul. Discuţiile s-au reaprins la votarea noii organigrame a Poliţiei Locale, singura instituţie unde se desfiinţează 20 de posturi ocupate. Temerile consilierilor au fost legate de împuţinarea numărului de poliţişti de la Ordine Publică. Primarul a invocat mesajele de pe reţelele de socializare ale gălăţenilor, care cer desfiinţarea Poliţiei Locale. Chiar dacă organigramele propuse au fost aprobate - graţie voturilor consilierilor PSD - partidele opoziţiei şi-au făcut publice poziţiile şi pe paginile de socializare. PNL: "O operațiune de imagine" „Ceea ce ni s-a prezentat ca reformă este, în realitate, în mare parte o operațiune de imagine. Reducerea de posturi sună bine în cifre, dar când o mare parte dintre acestea sunt deja vacante, vorbim mai degrabă despre o «corecție de imagine» decât despre o reformă reală, așa cum și-o dorește Guvernul Bolojan. Nu poți pretinde că eficientizezi administrația doar din pix, fără o analiză serioasă și fără să explici clar ce se schimbă în modul de funcționare al instituției. Gălățenii nu au nevoie de organigrame «mai frumoase», ci de servicii publice mai bune cu costuri publice mai reduse”, afirmă, în numele grupului consilierilor PNL, Anamaria Hărăbor. PACT pentru Galaţi: "... dar să nu se schimbe nimic!" „Să se revizuiască, primesc, dar să nu se schimbe nimic! Cam ăsta a fost spiritul restructurărilor instituţiilor şi societăţilor publice propuse şi votate în şedinţa extraordinară de Consiliu Local de azi. Pe scurt, marea majoritate a posturilor reduse în urma dispoziţiilor OUG nr. 7/2026 sunt posturi vacante (adică neocupate), ceea ce înseamnă că nu vor exista economii reale, principalul motiv pentru care a fost emisă ordonanţa. Acolo unde nu s-au găsit posturi neocupate, cei mai afectaţi au fost lucrătorii din zona de execuţie, în vreme ce posturile de conducere au fost în mare parte protejate”, a transmis PACT pentru Galaţi. AUR: "Schemă de salvat funcții" „O schemă de salvat funcții, nu de economisit bani publici! Adică, primăria «economisește bani eliminând posturi neocupate de angajați. În esență, ZERO economie reală în buget. Gălățenii merită transparență și rezultate, nu praf în ochi!”, a declarat, în numele AUR, consiliera Daniela-Simona Vreme. viata-libera.ro
Recommended Posts