dcp100168 Posted December 25, 2025 Posted December 25, 2025 Moș Crăciun pentru o zi. Inspectorul de daune care dăruiește copiilor nevoiași cadouri primite de la oameni cu suflet Gălățenii care doresc să dăruiască un cadou de Crăciun copiilor fără posibilități materiale, cumpără diverse cadouri pe care le ambalează și le transmit „Moșului”, Doru Maximilian, un gălățean de 42 de ani. De profesie inspector de daune, Doru Maximilian împarte de șase ani aceste daruri de suflet celor mai săraci micuți din județul Galați, proveniți din familii nevoiașe, centre comunitare sau care au fost dați în plasament. Doru a început să se implice în campanii de donații în urmă cu 15 ani, când strângea haine și alimente pentru nevoiași și oamenii străzii. „Singur le-am organizat, singur le-am finalizat”, ne mărturisește gălățeanul cu suflet mare. La început prelua personal donațiile, dar acțiunea denumită sugestiv „Super Gălățenii Super Donează” a căpătat la un moment dat o amploare atât de mare, încât, înainte de pandemie, ajunsese să colecteze zeci de tone de haine și alimente. Îşi amintește că primise autorizație de la Primărie să colecteze bunurile într-un mic parc din cartierul gălățean Tiglina 1, iar oamenii nu se mai opreau din donat. „Asta era și frumusețea evenimentului. Lumea venea pur și simplu și lăsa diverse lucruri, acolo nefiind nimeni, adică nu stătea nimeni să păzească chestia aia, adunătura aia de colete. Și treceam din oră în oră pe acolo să adun, până când n-a mai putut să mai adun, pentru că era un număr imens”, povestește gălățeanul. A ajuns în punctul în care a avut nevoie de o hală pentru a depozita toate hainele și alimentele donate. În 2019 a mers la Alba Iulia cu un camion plin cu lucruri primite și a lăsat o parte din donații în toate orașele prin care a trecut. Așa a ales Doru să sărbătorească Ziua Națională a României. Un an mai târziu avea să organizeze ultima sa acțiune pentru cei nevoiași, pentru că nu mai făcea față nici fizic, nici psihic la volumul foarte mare de muncă și nici nu avea suficient timp pentru o acțiune de o asemenea anvergură. În 2019 s-a reorientat către ceva ce știa că poate duce fizic și mental. E vorba de campania „Moș Crăciun pentru o zi”, prin care sute de copii au primit până acum cadouri de Crăciun. În acest an s-au strâns 115 cadouri. Oricine poate dărui un cadou frumos împachetat, singura condiție fiind ca toate darurile să fie ambalate într-un colet de aceeași dimensiuni din motive evidente. Doru Maximilian colaborează cu Centrul „Familia”, asociația „Inimă de Copil”, cu organizația „Mame și Copii Abuzați”, dar și cu alte ONG-uri, organizați, asociații sau chiar instituții publice, prin intermediul cărora află poveștile celor mai loviți de soartă micuți. „În momentul în care am început să citesc suferințele copiilor, am constatat că, de pildă, cei din comuna Pechea, în mare parte, vin în descrierea lor și cu mențiuni de genul „noi suntem cinci frați acasă, noi suntem șase frați, mă bucur că suntem așa mulți, că ne jucăm”. Și atunci am apelat la persoanele mele de legătură din localitate și am zis „eu vreau să văd scrisorile către Moș Crăciun de la toți frații. Adică nu pot să-i dau numai copilului din centru, pentru că se duce acasă și văd frații lui ce a primit”, explică Doru metoda „Moșului”. Și copiii din familiile gălățenilor loviți de inundațiile recente primesc cadouri de Crăciun, ca să mai uite puțin de greutățile zilnice. Denumirea campaniei „Moș Crăciun pentru o zi” vine de la spiridușii Moșului. E vorba de oamenii cu suflet mare, care o dată pe an, în ajunul Crăciunului, dăruiesc aceste cadouri, care prin intermediul lui Doru ajung la micuții care nu apucă decât foarte rar să zâmbească din cauza dificultăților financiare cu care familiile lor se confruntă. Doru dăruiește o parte din cadouri și la copiii cu probleme medicale foarte grave, iar an de an o familie cu șapte copii din satul Gefu, comuna Ghidigeni, nevoită să locuiască într-o singură cameră din cauza sărăciei, primește vizita „Moșului”. g4media.ro
Recommended Posts