Jump to content

Recommended Posts

Posted

Galaţiul are doar „o găletuşă" de bani pentru 2026. „Suntem la limită", susţine primarul Ionuţ Pucheanu

„E foarte greu, dintr-o găletușă de bani, să le faci pe toate. Suntem la limită, credeți-mă pe cuvânt! Îmi place să cred că nu vor îngheţa proiecte în 2026, dar nu pot să vă garantez sută la sută că nu se va întâmpla. Cel mai probabil, veți vedea niște lucrări pe fonduri de la bugetul local care se vor lungi ca termen: ar fi trebuit să se încheie vara aceasta, dar e posibil să le vedeţi terminate la anul”, a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, despre perspectivele financiare ale bugetului pe acest an.

Aproape şase ore a durat cea mai recentă şedinţă pe tema bugetului local de venituri şi cheltuieli pe 2026, la Primăria Galaţi. Declaraţia a fost făcută de primarul Ionuţ Pucheanu, invitat la Pro Lider FM. „Încercăm să vedem ce trebuie să facem ca să putem merge mai departe cu toate proiectele, să le ducem la bun sfârșit. E foarte greu dintr-o găletușă de bani să împaci și capra, și varza, și pe ăla, și pe ăla, și pe acela”, a precizat edilul-şef.

Cheltuieli substanţiale de funcţionare

Potrivit primarului, cheltuieli substanţiale sunt pentru subvenţiile pentru transportul public şi pentru asistenţa socială. Subvenţia la transportul public - aproximativ 50 milioane de lei anual - acoperă diferenţa, la fel de substanţială dintre tariful pe care îl plătesc cetăţenii pentru un bilet şi costul real al călătoriei.

Asistenţa socială nu înseamnă doar sumele acordate de Guvern pentru persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii lor, ci şi acoperirea costurilor din aşezămintele sociale publice. „Chiar vreau să vin în întâmpinarea persoanelor cu handicap nedreptățite de hotărârile luate de Guvern - și veți vedea în viitorul imediat apropiat o abordare asupra problemelor lor”, a promis primarul.

Iluminatul public reprezintă altă cheltuială importantă.

Salubrizarea oraşului costă şi ea mult mai mult de când Galaţiul este nevoit să-şi transporte deşeurile tocmai la Valea Mărului, pentru că groapa de gunoi de la Tirighina s-a umplut. Şi trebuie închisă şi acoperită conform standardelor ecologice în vigoare: „Vin zilnic, mașinile și ridică gunoiul. Mașinile acelea consumă combustibil, se mai şi strică. Iar pe omul care operează pe maşina de gunoi şi pe cel care dă cu mătura pe stradă trebuie să-l plăteşti cu un salariu decent, altfel nu-ţi vine nimeni”, a explicat Pucheanu.

Finanţarea sportului - fie că e vorba despre Clubul Sportiv Municipal, fie că e vorba despre cluburi de anvergură precum Oţelul sau Arcada - presupune alte costuri importante de la bugetul local.

Dar nu la fel de mari ca finalizarea unor proiecte aflate în derulare.

Bani puţini pentru dezvoltare

„Cuantumul cofinanțărilor de anul acesta înseamnă 115 milioane de lei şi asta doar pentru a acoperi cheltuielile neeligibile din cadrul proiectelor prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care trebuie să fie gata în vara anului acesta.

Anul ăsta mai trebuie să găsesc 36 milioane de lei - bani pe care nu mi-i acoperă Guvernul - pentru asfaltarea bulevardului Coșbuc.

Ne mai trebuie încă vreo 160 milioane de lei pentru a duce la sfârşit toate proiectele pe care le-am început din buget propriu. Se lucrează pe domeniul public, da, facem parcări subterane, supraterane...”, a argumentat primarul.

„Suntem la limită, credeți-mă pe cuvânt! Îmi place să cred că nu vor îngheţa proiecte în 2026, dar nu pot să vă garantez sută la sută că nu se va întâmpla. Cel mai probabil, veți vedea niște lucrări pe fonduri de la bugetul local care se vor lungi ca termen: ar fi trebuit să se încheie vara aceasta, dar e posibil să le vedeţi terminate la anul. Tocmai pentru că nu pot da comandă constructorului pentru un volum mare de lucrări când eu să știu că nu-l voi putea plăti. Prin urmare, este de bun-simț să anunţ constructorii, atâta timp cât suntem parteneri - și da, Primăria e partener cu toți cei care prestează pentru ea și pentru binele nostru comun. Ceea ce înseamnă că, de exemplu, dacă un constructor avea de turnat 20.000 de metri cubi de beton la vreo parcare, îi voi spune să toarne doar 5.000, că nu am banii necesari pentru tot”, a mai spus Pucheanu.

Rămâne de văzut cum va arăta cu adevărat bugetul pe 2026, chit că perspectivele sunt sumbre.

viata-libera.ro

• 1 month later...
Posted

Veniturile și cheltuielile Galațiului. Orașul este pe plus în primele două luni ale anului, asistența socială este cea mai mare cheltuială

Orașul Galați este pe plus în primele două luni ale anului. Asta înseamnă că nivelul veniturilor a fost mai mare decât cel al cheltuielilor. Asta în ciuda cheltuielilor uriașe provocate de asistența socială și de Transurb.

Conform unei statistici prezentate pe FB de primarul Ionuț Pucheanu, în primele două luni ale anului Primăria Galați a avut cheltuieli totale în valoare de peste 171 de milioane de lei și venituri totale mai mari de 180 de milioane de lei. De departe, cea mai mare cheltuială este cu asistența socială. Este vorba despre suma de 26,9 milioane lei din care 17,8 milioane lei pentru persoanele cu handicap, 5,9 milioane lei pentru cămine de bătrâni și centre pentru tineri.

Urmează în top, cheltuielile cu Transurb (15,4 milioane lei – compensații, facilități), cultură – sport (11,5 milioane lei) și Poliția Locală (10,8 milioane lei). Mergem mai departe pe listă și aflăm cum stă treaba la mijlocul plutonului de cheltuieli: Ecosal: 9,8 milioane lei (deșeuri menajere 8,8 milioane lei, reparații străzi 1 milion lei), datorie publică (9,8 milioane lei) , salarii (8,7 milioane lei), învățământ (7,8 milioane lei), iluminat public (4,7 milioane lei), pază (4,4 milioane lei – parcuri, monitorizare video etc.), Gospodărire Urbană (3,2 milioane lei) și sănătate (3,1 milioane lei).

La fundul listei mai apar cheltuieli provocate de Apă Canal, Calorgal, fondul de mediu și Geotopocad. Bineînțeles, statistica a stârnit dezbateri, în special despre cheltuielile legate de educație și sănătate.

„Conform legii, în domeniul sănătății plătim doar parțial utilități și investiții (pe care le facem prin fonduri europene). Cele 3 milioane reprezintă cheltuieli de funcționare. Se asigură și alți bani care provin de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate și de la Direcția de Sănătate. În domeniul educației asigurăm cheltuielile de funcționare (utilități) și reparații. Plus proiectele de investiții cu fonduri europene (reprezintă un capitol separat). Salarii și burse se dau prin Inspectoratul Școlar Județean. Așa e legea.” (primarul Ionuț Pucheanu)

Ajungem și la capitolul venituri. Primăria a strigat bingo atunci când s-au împărțit sumele din impozitul pe venit și din taxe locale. Fondurile europene sunt pe locul trei. Culmea, la bugetul prăfuit există un excedent în valoare de peste 13 milioane de lei.

„Venituri:
– Impozit pe venit: 53,5 milioane lei
– Taxe, impozite, chirii, concesiuni etc.: 48,4 milioane lei
– Fonduri europene: 32,8 milioane lei
– TVA: 28,4 milioane lei
– Sume din excedent: 13,4 milioane lei
– Subvenții: 2,6 milioane lei
– Venituri din capital: 0,9 milioane lei.” (Primăria Galați)

.antidotul.ro

• 2 weeks later...
Posted

Cât de mare va fi bugetul Galaţiului în 2026

Peste 1,8 miliarde de lei, aşa arată proiectul bugetului general de venituri şi cheltuieli al municipiului Galaţi pentru anul 2026, conform documentelor postate pe pagina Primăriei municipiului.

Potrivit primului document, Primăria îşi propune venituri generale de 1.839,54 milioane de lei şi cheltuieli generale de 1.844,95 milioane de lei.

Conform datelor prezentate, Galaţiul ar urma să cheltuiască, în 2026, 1.095,63 milioane de lei pentru funcţionare şi 749,32 milioane de lei pentru dezvoltare.

Municipalitatea aşteptă din partea cetăţenilor, sugestii și propuneri privind proiectul de buget, până pe data de 20 aprilie 2026.

Propunerile se pot transmite la Direcția Financiar Contabilitate din cadrul Primăriei Municipiului Galați, astfel: prin e-mail, pe buget@primariagalati.ro; prin poștă, la adresa Municipiul Galați, strada Domnească nr. 54; direct la sediul instituției din strada Domnească nr. 54.

viata-libera.ro