Jump to content

Banii vechi


Sheena

Recommended Posts

Imi amintesc foarte bine acele vremuri. Aveam 3 ani si mergeam cu bunicul la cules de maruntis pe langa o carciumiara in fiecare dimineata. Erau tot felul de monede aruncate: 5 bani, 10 bani, 25 bani, 50 bani, 1 leu, 3 lei si chiar si 5 lei. Mi-amintesc ca bunicul ma ducea si ma lasa pe mine sa strang totul si era al meu. Intr-o singura zi stransesem 50 lei. Erau bani buni pe aunci. :d Poate cat 50 Ron din ziua de azi saau putei face mai mult cu ei. :d

Link to comment
Share on other sites

Eu am in colectie o moneda de 50 bani iar anul de pe spatele ei este 1951 parca. Nu mai stiu daca circula pe vremea imuscatului sau nu. Dar o am de mult timp. o fi circulat doar pe vremea lui Dej? 50bani-1.jpg

Asta e singura moneda de 50 bani gasita. Din pacate nu am apucat sa ii cheltuiesc. Vroiam sa ii strang dar uite asa a venit revolutia si apoi inflatia si devalorizarea si apoi au incetat puterea circulatorie a acelor monede si singurul lucru care l-am mai putut face cand m-am trezit a fost sa fac colectie. :d

Link to comment
Share on other sites

Da, alea sunt de pe vremea lui Dej, parcă în '62 a ieşit emisiunea monetară cu care am fost obişnuiţi noi. Spre exemplu, ştiu că a fost o emisiune monetară unde pe bancnota de 100 de lei apărea Casa Scânteii, nu Ateneul, cum eram noi obişnuiţi.

Când intrasem la şcoală, în '73, ieşea din circulaţie moneda de 10 bani, rămăsesem doar cu 5, 15 şi 25 de bani. Cu alea am învăţat eu tabla adunării şi tabla înmulţirii :d

Link to comment
Share on other sites

La monede ultimele 2 emisiuni comuniste au fost 1966 (comuna cu bancnotele), 1978 (monedele de 5 lei) si 1982 (moneda de 25 bani)

In colectie am ancnote de 1 3 si 5 lei emise in 1966 si monede de 1 si 3 lei emise in acelasi an. Au circulat cumva in paralel pana in 1989? saau la scurt timp dupa emisia bancnotelor, au fost retrase si inlocuite cu monede? ramanand bancnote doar 10 lei, 25 lei, 50 lei si 100 lei?

Apropo vad ca firl topicului a luat-o cam pe off-topic, asa ca te rog faci si un split topic unde sadiscutam despre banii vechi care au circulat. Sa fie pe undeva pe la cafenea. Ms anticipat.

Link to comment
Share on other sites

S-a făcut şi split-ul :)

Ce-mi aduc aminte:

La finele lui '77, chiar pe 31 decembrie, am văzut prima oară noua monedă de 5 lei, de aluminiu. Cam un an de zile a circulat în paralel cu bancnota de 5 lei.

Prin anii 80, într-adevăr apăruseră noi emisiuni de 5, 15 şi 25 de bani dar erau din aluminiu. Cele de dinainte erau nichelate. Ţin minte că mă trimetea tata, uneori, după ziare şi toate erau 30 de bani.

Despre felul cum arătau banii noştri, după război, puteţi vedea aici. Imagiile nu sunt complete. Am mai văzut pe undeva, nu mai mi-aduc aminte unde... bancnota de 50 de lei îl avea pe tot pe Cuza şi Palatul Culturii din Iaşi... bancnota de 100 de lei, iniţial avea Casa Scânteii, apoi pe N. Bălcescu şi Ateneul; după 1966 s-a refăcut designul.

Link to comment
Share on other sites

Da. Si de pe banii mei vechi, din cate am observat s-a refacut design-ul, unul cat se poate de asemanator, cu mici schimbar, si principala schimbare denmirea scrisa pe aversul monedelor si pe una din fetele bancnotelor din Republica Populara Romana s-a schimbat denumirea in Republica Socialista Romania.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 8 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.