Jump to content

Galaţiul are patru anticariate


dcp100168

Recommended Posts

Atracţia anticariatelor

Cartea nu moare

În cele patru anticariate gălăţene puteţi găsi, la preţ redus, cărţi de toate felurile şi pentru toate vârstele. Adevărate chilipiruri ‑ cu doar câţiva lei puteţi cumpăra aventură, poezie, istorie, documentaţie tehnică şi multe, multe altele. Şi, cum anticarii îşi împrospătează continuu stocul, n‑ar fi de mirare să intraţi pentru un volum şi să plecaţi acasă cu mai multe.

Cărţile din umbra Primăriei

Anticariatul Buchland, situat în Centru, chiar lângă sediul Primăriei, s‑a deschis acum aproximativ doi ani şi, de atunci, oferă o gamă largă de cărţi - de la beletristică şi teatru până la literatură tehnică. Puteţi găsi aici, de asemenea, manuale şcolare la preţuri avantajoase. Anticarul Simona Toma ne‑a spus că îi trec pragul, destul de des, aşa‑zişii �cititori maturi", împătimiţi ai cărţii, care vor să îşi completeze colecţiile sau ciclurile de lectură. Vin, însă, şi elevi sau părinţi în căutare de manuale şi bibliografie şcolară, dar şi cititorii ocazionali care vor să vadă ce mai e nou. Sau ce mai e vechi.

Pionierul meseriei

Bardaş SRL (vis‑a‑vis de Potrcoava de Aur) este primul anticariat privat gălăţean, deschis la începutul perioadei post‑decembriste. Şi aici rafturile şi mesele sunt pline de cărţi de toate felurile, mai noi sau mai vechi, care îşi aşteaptă cumpărătorii. "De multe ori, vii pentru o carte şi pleci cu alta. Cititorii noştri au­ ­ştiut întotdeauna să accepte micile sugestii pe care le facem la raft şi să se bucure de farmecul căutării şi al chilipirului", ne‑a spus anticarul Gabriel Bardaş. De altfel, dragostea pentru carte este, în acest caz, o veritabilă tradiţie de familie. D‑na Valentina Bardaş lucrează în domeniul comerţului gălăţean şi brăilean de carte încă din anii '60, aşa că putem vorbi, de‑acum, de trei generaţii de cititori care se bucură de sfaturile dumneaei. În plus, la anticariatul Bardaş veţi găsi şi o expoziţie a celebrului artist gălăţean Florian Doru Crihană ‑ un motiv în plus să vă opriţi paşii pentru câteva secunde şi să vă bucuraţi de arta plastică şi de cărţi.

Swedart - la raft şi online

Fostul Anticariat Ascuns (în spatele Hotelului Dunărea) se numeşte acum Swedart şi, pe lângă rafturi întregi de cărţi din cam toate domeniile, are şi o colecţie de monede şi una de cărţi poştale. Mai mult, ne‑a spus anticarul Aurelia Ioan, Swedart şi‑a făcut şi site pe internet ‑ www.anticariat.org ‑ aşa că, de multe ori, cărţile de colecţie sau cele foarte căutate, dar şi monedele şi cărţile poştale cu valoare de piaţă ceva mai ridicată se pot cumpăra şi vinde direct online. Asta nu înseamnă că tot ceea ce e de valoare merge la utilizatorii site‑ului ‑ multe dintre cărţile bune ajung, cu siguranţă, şi pe raft. Din câte am putut afla, se cer, deopotrivă manuale şi scrieri ale autorilor români şi străini, titluri cunoscute din literatura universală sau mai puţin cunoscute - în funcţie de gusturile şi nevoile fiecărui client.

Comerţ cultural ... stradal

Ultimul, dar nu cel din urmă anticariat gălăţean, vă aşteaptă, desfăşurat pe două tarabe, în zona Romarta Veche. Aici, mereu lângă standurile tapetate cu cărţi, anticarul Eugen Solomon e gata oricând să vă ajute în căutările dumneavoastră. Marea mirare a anticarului este că, în ultima vreme, clasicii români se vând greu. Nu îi mai cer nici măcar cei veniţi în căutarea bibliografiei şcolare, ne‑a spus Eugen Solomon, care continuă, totuşi, să îi recomande cu căldură.

Aveţi, deci, de unde alege, chiar dacă Galaţiul are doar patru anticariate pentru mai bine de 290.000 de locuitori. Şi faptl că aceste patru "colecţii" de carte încă există în oraşul nostru este un semn că dorinţa de lectură nu a murit. N‑am vrut să stricăm bucuria călătoriei printre cărţi, povestind cât de greu rezistă aceste afaceri şi ce sacrificii fac oamenii care se ocupă de ele. Doar dumneavoastră puteţi face ca locurile unde trăieşte cartea să nu moară la Galaţi. Intrând în anticariate şi librării.

De cinci lei, poezie!

Preţurile cărţilor din anticariate pornesc de la doar 1, 5 lei, în cazul broşurilor, şi pot ajunge până la circa 200 lei, atunci când e vorba despre volume vechi, editate înainte de Primul Război Mondial. Un volum de Eminescu vă va costa circa cinci lei, iar pentru un Rebreanu va trebui să scoateţi din buzunar între patru şi şase lei. Atunci când cumpăraţi mai multe cărţi, întrebaţi anticarul dacă nu cumva este dispus să vă facă şi o reducere.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=26373

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Din paradoxurile capitalismului

Un anticariat se pregăteşte să moară

* Nu e vorba de unul oarecare, ci de primul anticariat privat deschis la Galaţi după Revoluţie, cel al familiei Bardaş * Cu cărţile în drum, după ce clădirea de vizavi de Potcoava de Aur, în care funcţionează din anii '90, a fost retrocedată şi închiriată

La începutul anilor '90, vizavi de Potcoava de Aur se deschidea o mică mină de aur, primul anticariat privat din oraş. Valentina şi Gabriel Bardaş, mamă şi fiu, îşi scriu viaţa, de mai bine de 40 de ani, pe filele volumelor care au poposit preţ de câteva zile sau săptămâni în anticariatele din Brăila şi din Galaţi. Mai mult decât la alţi anticari, "la Bardaş" găseşti nu doar o carte bună, un obiect de librărie sau o caricatură semnată de Florian Doru Crihană, ci şi un partener garantat de convorbiri şi un posibil prieten. De la 1 noiembrie, "Librăria şi Anticariatul" Bardaş îşi închide însă porţile, pentru că spaţiul în care funcţionează (retrocedat, apoi vândut) este închiriat. O bătălie pe care, la Galaţi, nu doar cartea de "la Bardaş" a pierdut-o pe baricadele economiei de piaţă.

Cărţile nu sunt chiriaşi buni

Gabriel Bardaş spune că se întâmplă exact lucrul de care se temea cel mai mult de doi ani încoace, de când cămăruţa unde păstrează cărţile a fost retrocedată proprietarului de drept, odată cu clădirea întreagă. Este nevoit să găsească un alt spaţiu pentru cărţi. Proprietarul a vândut clădirea, iar cel care o deţine acum a închiriat-o. Anticarul nu a primit încuviinţarea de a rămâne în continuare în cei câţiva metri pătraţi. De altfel, nici nu putea oferi contravaloarea chiriei pe care şi-o permite, probabil, noul chiriaş. Doamna Valentina Bardaş a solicitat deja autorităţilor locale un spaţiu unde să ridice propriul anticariat, dar nu se mişcă nimic. "Am discutat cu domnul viceprimar Ciumacenco, i-am indicat un loc, în spatele Potcoavei de Aur, unde am putea să construim ceva. Ne-a dat speranţe, dar nu ştiu ce să cred", am aflat de la doamna Bardaş. Prin urmare, peste câteva zile, cărţile se mută la bloc, în apartamentul în care locuieşte familia Bardaş.

"Lupta cu morile de vânt"

Într-adevăr, mama şi fiul cred că şansele de a repune pe picioare anticariatul nu sunt foarte mari. "E o luptă cu morile de vânt", sintetizează Gabriel Bardaş încercările, din ultimii ani, de a găsi, de unul singur, o soluţie pentru comerţul cu carte. Comerţ care nu reflectă aproape niciodată şi prin profit satisfacţia furnizată unui cititor la întâlnirea, pe raftul anticariatului, cu volumul căutat de mult timp.

La Galaţi, ne moare încet (încă) un anticariat. "Casa cărţilor" nu există nici măcar pe hârtie, deşi primarul Dumitru Nicolae afirmă că este un susţinător al înfiinţării ei. Dacă ar fi să îi întrebăm pe edili câte anticariate au în oraş, oare ar da un alt răspuns decât "cu unul mai puţin"?

N.R. Valentina şi Gabriel Bardaş îi sfătuiesc pe gălăţenii care au lăsat la anticariat cărţi spre vânzare şi care doresc să le recupereze să apeleze, după 1 noiembrie, numerele de telefon 0236 / 434.549 sau 0742038357.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27529

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

La Galaţi, mai există doar două anticariate

Colecţionarii de cărți bune şi ieftine mai au la dispoziție doar două anticariate în Centrul municipiul, locul unde la un moment dat au existat cinci astfel de „librării” . Chiria mare şi lipsa cumpărătorilor i-a făcut pe anticari să tragă obloanele. Pasionaţii de cultură mai pot găsi diferite cărţi vechi doar la două anticariate. Unul este “Cronos” de pe strada Bălcescu, lângă librăria Lumina, iar celălalt este anticariatul “Ascuns” de pe strada Lupeni. La ambele bibliofilii găsesc chiar şi cărţi rare.

La anticariate preţurile cărţilor pornesc de la un leu, cele din colecţia Meridian sau Globus, şi pot ajunge până la 250 lei, cum ar fi enciclopediile sau tratatele de medicină. În cele două anticariate se mai pot găsi cărţi din diferite domenii precum drept, istorie, filosofie, limbă străină, biologie, zoologie, matematică, chimie, fizică. În acest moment, cartea cea mai valoroasă de pe raftul anticariatulului “ Cronos" este albumul “Ilustraţiile familiei regale”. Urmată de tratate de medicină sau istorie de la 1920. Tot aici se mai pot găsi atlase şi enciclopedii rare. Cele mai căuatate cărţi rămân însă cele din literatura clasică şi universală. “Cine este un împătimit al cărţii caută Kafka, Dostoievschi, Tolstoi, poezie veche, proză latină”, ne-a declarat Aurelia Ioan, vânzătoare la anticariatul “Ascuns”.

Anticarii se plâng că pragul magazinului este păşit din ce în ce mai rar de tineri. Cei mai mulţi, vin trimişi de la şcoală cu liste întregi de titluri din bibliografia şcolară. “Mă deranjează foarte mult că nu vin copii să se intereseze de cărţi. De asemenea, mă deranjează că doamna ministru face biblioteci virtuale, în loc să îndrume tineretul să intre într-o librărie sau anticariat”, spune indignată Aurelia Ioan, vânzător.

Totuşi, pe la cele două anticariate mai trec persoane în vârstă, cei care au citit dintotdeauna. “Sunt bibliofili care caută carte mai deosebită, autori de excepţie , ediţii rare , carte veche din perioada interbelică, sau colecţii dispărute. Cărţi valoroase mai sunt atlasele din 1920 sau cărţile de medicină 1932”, ne-a spus Lăcrămioara Tanascov, patroana anticariatului “Cronos”. La anticariat se fac chiar şi reduceri de până la 25%. “Vin oameni în vîrstă care ne spun că îşi doresc să citescă o carte. Azi dimineaţă, a venit o bătrânică. Dorea o carte de tricotaj şi i-am cerut trei lei, deşi cartea era cinci lei”, povesteşte Aurelia Ioan.

http://www.adevarul.ro/articole/galati- ... riate.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.