Jump to content

Şcolile de ţară - bătaie de joc


dcp100168

Recommended Posts

O bataie de joc numita invatamant rural

* Scoli si gradinite care functioneaza in spatii comerciale, fara apa curenta, cu mobilier insuficient sau deteriorat, instalatii electrice defecte si curti transformate in pasuni. Acesta ar fi modul in care inteleg zeci de primari din judetul Galati sa se ocupe de educatia copiilor.

In judetul Galati functioneaza in momentul de fata 509 unitati de invatamant din care 151 in urban si 358 in rural, autorizate sanitar fiind 416, ceea ce reprezinta un procent de 81,72%. Din 93 de unitati care functioneaza neautorizat sanitar, 21 sunt in urban si 72 in rural. Verificarile efectuate de Autoritatea de Sanatate Publica Galati si analizate in ultimul Colegiu Prefectural au scos la iveala faptul ca unitatile scolare neautorizate functionau exact in locurile unde nu avea ce sa caute o scoala. Este vorba despre apartamente de la parterul blocurilor, spatii comerciale, case de locuit, spatii cu circuite necorespunzatoare, ca sa nu mai vorbim de grupurile social-sanitare insuficiente. La acestea se adauga o serie intreaga de probleme care contureaza un tablou destul de sumbru al unitatilor scolare, in special din mediul rural, elevii fiind nevoiti sa mearga la cursuri in conditii improprii.

Autoritatile locale nu s-au ingrijit sa asigure apa curenta in scoli. Asa se face ca fie lipseste sursa de apa, sursa de alimentare cu apa nu este functionala, instalatia de alimentare cu apa este defecta, fie sistemul de evacuare a apelor uzate nu respecta prevederile legale in domeniu. Trebuie amintit si faptul ca sistemul de incalzire al unitatilor de invatamant se reduce la niste sobe metalice, mobilierul este insuficient sau deteriorat iar instalatiile electrice sunt defecte sau incomplete. Si pentru a completa tabloul, curtile scolilor sunt neimprejmuite si neamenajate, presarate cu gropi care ameninta sanatatea copiilor sau care au fost transformate pur si simplu in pasuni, fara cai de acces betonate.

Exemplele nepasarii

Daca am vorbit pana acum de problemele pe care le au scolile din mediul rural, o sa dam exemple concrete si de gradinite cu deficiente similare, in ideea ca autoritatile locale in sarcina carora se afla unitatile scolare vor intra finalmente in legalitate. In prezent, in judetul Galati sunt 185 de gradinite rurale, din care 130 sunt autorizate, dar 76 dintre ele au primit un calendar de conformare pentru rezolvarea deficientelor. Exista insa 55 de gradinite neautorizate pentru diverse deficiente descoperite, pornind de la lipsa apei curente sau instalatiile nefunctionale (gradinitele din Pechea, Rogojeni, Suceveni), dotari sanitare insuficiente sau grup sanitar deteriorat (Gradinita nr.1 Cudalbi), iluminat necorespunzator (Gradinita Draganesti). Calendare de conformare au si 75 de scoli din mediul rural. La unitatile scolare trebuie efectuate reparatii la instalatiile de alimentare cu apa si sistemul de evacuare (Scoala Bursucani), reabilitarea grupului sanitar deteriorat (scoala de la Smardan), amenajarea curtii si refacerea gardului la scolile din Toflea si Buciumeni, precum si refacerea instalatiei electrice la Scoala Ciurestii Noi si Scoala nr.1 din Liesti. Probleme similare se inregistreaza la Scoala nr. 4 Pechea (local degradat), Scoala nr. 4 Liesti (grup sanitar deteriorat), Scoala Tamaoani (curte neamenajata), Scoala Balasesti (instalatie electrica deteriorata). Nici la capitolul licee nu stam mai bine. Din cele doua licee rurale existente in judet, unul a fost autorizat cu calendar de conformare. Este vorba despre liceul din comuna Tudor Vladimirescu, unde autoritatile trebuie sa construiasca un grup sanitar pentru ca unitatea sa continuie sa functioneze, in timp ce liceul de la Pechea este neautorizat, intrucat instalatia de alimentare cu apa este defecta iar sistemul de evacuare a apelor uzate este subdimensionat.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=7

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.