Jump to content

Independenţa, o comună care vrea să devină europeană


dcp100168

Recommended Posts

Independenţa, o comună care vrea să devină europeană

Ne-am deplasat zilele trecute prin cateva dintre comunele judetului Galati. Ne-am "inarmat" cu un aparat de fotografiat si ceva mai multa curiozitate. Ce-am descoperit? Oameni care traiesc in carca unui sistem social care se vrea a fi european.

Toata lumea cred ca a trecut cel putin o data pe ruta Galati-Tecuci. Asadar, a avut posibilitatea sa observe, fie cu o curiozitate de copil sau cu plictiseala unui adult, comunele care "se tin de brate" pe toata lungimea traseului. Desi distanta dintre localitati si municipiul resedinta de judet nu este foarte mare, majoritatea oamenilor inca mai traiesc avand lacune dintre cele mai diverse si pe baza unor principii si credinte adanc inradacinate.

Ne-am hotarat sa ne oprim in comuna Independenta pentru a prinde "suflul" oamenilor de acolo. Am nimerit pe o zi de canicula, in consecinta prea multi oameni nu erau pe strada. Doar cativa curiosi care se uitau la noi cu mare curiozitate. Si nu pentru ca eram primii "straini" care paseau acolo, ci pentru ca ceea ce-i caracterizeaza pe oamenii de la sate este acea curiozitate extraordinara care intrece (aproape) in "pasiune" pana si pe cel mai meticulos cercetator.

Scurt istoric

Comuna Independenta s-a format în anul 1879, prin improprietarirea însurateilor din judetul Covurlui pe mosia satului Maxineni si prin stramutarea locuitorilor din satele Maxineni, Peneu si Braina care erau amplasate în zona inundabila din lunca Siretului. Inundatii pustiitoare si destul de dese i-au determinat pe locuitorii lor sa paraseasca imediata vecinatate a Siretului. In anii 1878 – 1879 ei s-au retras spre est, acolo unde observasera ca terenul ceva mai înalt îi putea feri de asemenea greutati.

Traind în împrejurari de multe ori nu dintre cele mai usoare, populatia Independentei si-a cultivat ogorul, a crescut animale, a folosit resursele locului, s-a preocupat de unele activitati mestesugaresti, comerciale si de servicii. Toate acestea s-au împletit si au dat nastere unei dezvoltari specifice, localitatea Independenta ajungând una dintre cele mai importante asezari rurale din judet, în perioada interbelica fiind si centru administrativ al plasii Siret (mai târziu, Independenta).

O comuna mare

Independenta este o comuna mare, fara sate adiacente. Este situată în partea de sud-vest a judeţului, la 25 km de municipiul Galaţi. In vecinatatea ei se afla comune precum Slobozia-Conachi, Branistea, Piscu sau Schela. Face parte din categoria comunelor de mărime medie, având o populaţie de aproximativ 5.000 de locuitori, majoritatea trecuti de a doua tinerete, asadar usor imbatranita.

Cei care n-au plecat peste hotare sau care nu lucreaza in Galati si s-au hotarat sa-si castige existenta in satul natal se ocupa in prezent de agricultura, o indeletnicire a peste 70% din populatia comunei. Aceasta activitate cuprinde in general culturi de grâu, secara, orz, ovaz, porumb, sfecla de zahar, lucerna si vita de vie. Pe raza comunei există si două fabrici, mai exact una de napolitane si una de ulei alimentar cu un nivel mediu de producţie.

Institutii cu nevoi

Suntem o tara europeana. Asadar avem multe pretentii, ni se cer la fel de multe. Chiar si asa, localitatile din Romania inca nu se pot compara cu cele din restul statelor membre ale Uniunii Europene. In Independenta exista acele institutii fara de care nicio societate, fie ea si restransa, nu se poate descurca. Comuna are primarie, are centru medical, posta, politie si puncte farmaceutice (atat umane cat si veterinare).

Buba insa apare in alta parte: dotarea acestor centre institutionale cu obiecte care sa le satisfaca (uneori) cele mai elementare nevoi. Din pacate, cea mai dureroasa situatie e cea a centrului medical. Cladirea, veche de zeci de ani, are doi medici de familie si unul stomatolog, institutia functionand cu aparate "trecute de prima tinerete". Mai mult, nu exista punct de permanenta in localitate, singurul din regiune fiind in comuna Tudor Vladimirescu.

Cladirea politiei este la fel de "trista" ca si a dispensarului. Are un aspect imbatranit, mobila din interior este foarte veche iar de dotarea institutiei macar cu un calculator nici nu se poate pune vorba. Sunt intr-adevar comune care detin calculatoare si chiar conexiune la internet, dar acest lucru se datoreaza doar organelor de ordine din localitate, care au pus mana de la mana si au investit in... modernizare.

Cladirea primariei "se tine un pic mai bine", aceasta avand un aspect multumitor. Precizez faptul ca avea punct sanitar in interior in conditiile in care in alte localitati nu exista asa ceva. Cat priveste dotarea localitatii cu apa curenta, canalizare si gaze, viceprimarul comunei ne-a declarat ca exista (cum altfel?) proiecte peste proiecte. In prezent, peste 50% din populatia comunei este racordata la apa, procentajul pentru cei care s-au racordat la gaze fiind mult mai mic din cauza costurilor ridicate pe care le impune aceasta investitie. Canalizarea se afla inca in stare de proiect, dorindu-se atragerea de foduri europene pentru aceasta realizare.

Asadar, Independenta, ca multe alte comune, mai are de crescut pana sa ajunga la nivelul impus de Uniunea Europeana.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=6

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.