dcp100168 Posted August 25, 2008 Posted August 25, 2008 Stomatologia - o nouã specializare la Facultatea de Medicinã* De anul acesta, Facultatea de Medicinã şi Farmacie se poate mândri cu o nouã specializare şi anume Stomatologia. 40 de locuri vor fi scoase la concurs, pentru anul universitar 2008-2009 * Unul din motivele acreditãrii acestei noi laturi ar fi lipsa medicilor stomatologi din Galaţi.Sãptãmâna trecutã, Guvernul României a dat o Hotãrâre de Guvern prin care a autorizat funcţionarea Facultãţii de Stomatologie din cadrul Facultãţii de Medicinã şi Farmacie, de la Universitatea "Dunãrea de Jos". Pentru anul universitar 2008-2009 vor fi scoase la concurs 40 de locuri, dar în momentul de faţã nu se ştie câte vor fi la buget şi câte la taxã. Admiterea pentru Facultatea de Stomatologie va avea loc pe data de 13-14 septembrie. În ceea ce priveşte numãrul de locuri care vor fi la buget sau taxã, decanul Facultãţii de Medicinã şi Farmacie, prof.dr. Aurel Nechita se declarã mulţumit chiar şi cu 10 locuri la buget. În acelaşi timp, acesta este mulţumit de evoluţia Facultãţii de Medicinã din ultimii patru ani. ”Noi vom scoate 40 de locuri la concurs pe an. Nu am stabilit cum vor fi, taxã sau buget. Asta va fi analizatã de rectorat în septembrie. Admiterea pentru medicina dentarã se va da în 13 sau 14 septembrie. Locuri la buget nu se ştie câte, depinde de câte ne va da rectoratul. Eu aş fi mulţumit şi pentru 10 locuri la buget. Practic am ajuns la a patra specializare, anul acesta. Anul 2004 a fost benefic, de când s-a înfiinţat Facultatea de Medicinã. În 2006 s-a înfiinţat specializarea de Farmacie, de cinci ani. În 2008, Medicina Dentarã, cu durata de şase ani. În momentul de faţã avem 714 studenţi. Dupã sesiunea din varã şi din toamnã, numãrul lor va creşte pânã la aproximativ 1.200 de studenţi”, a declarat Aurel Nechita, decanul Facultãţii de Medicinã şi Farmacie. Lipsa medicilor de pe aceastã specializare, probabil, mai ales la nivelul Galaţiului, a determinat Guvernul sã dea undã verde acestei facultãţi. La fel ca şi alte oraşe din regiune, nici Galaţiul nu stã prea bine în ceea ce priveşte numãrul de pacienţi raportaţi la un medic stomatolog. La ora actualã existã 233 de medici stomatologi în Galaţi, iar conform normelor europene ar trebui sã fie 353. ”A fost nevoie de aceastã nouã specializare, nu numai pentru cã avem dinţi, ci şi pentru cã am fãcut un studiu şi ne-am bazat pe nişte date care cuprind mai multe judeţe, nu numai din regiunea noastrã. În Galaţi sunt 2.635 locuitori la un dentist, în Vrancea aproape 3.000, în Brãila peste 3.000. La Galaţi, în 2006 erau 233 de medici stomatologi, iar dupã normele europene ar fi trebuit sã avem un numãr de 353 de medici. Rezultã un deficit în Galaţi de 120 medici. În ultimii 30 de ani, Galaţiul a înregistrat o creştere în privinţa numãrului medicilor dentişti, de la 100 la 233. Asta face sã fim pe ultimul loc în ţarã. Nici la şcolile generale şi licee nu sunt destui medici dentişti. Avem peste 90.000 de elevi şi ar trebui sã existe peste 70 de dentişti şcolari, iar noi avem 12. Ar trebui sã fie un medic la 1.500 de elevi”, a mai spus Aurel Nechita.http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=1
roryta Posted August 2, 2009 Posted August 2, 2009 interesant articol. e foarte bine ca a aparut specializarea asta. Pentru doritori, e ok!
Neyela Posted August 24, 2009 Posted August 24, 2009 Ma bucur ca a aparut aceasta specializare si la noi in oras. Imi doream sa fac stomatologia si acum am ocazia chiar la mine acasa.
katman Posted August 27, 2009 Posted August 27, 2009 ...si cine o avea curajul sa isi lase dintii sau, in general, sanatatea pe mina unui "doctor" ce termina facultatea de medicina in Galati... Numai ca s-ar putea sa nu avem incotro tinind cont de nivelul inalt la care se prezinta, in general, absolventii de medicina din RO.
Recommended Posts