Jump to content

Profesorii demonstrează cum se fraudează Bacalaureatul


dcp100168

Recommended Posts

Mărturii de la profesorii corectori

Cum se fraudează Bacalaureatul

Auzim pe la colţuri că elevii copiază unii de la alţii la bacalaureat şi că sunt zeci de teze identice sau care conţin aceleaşi greşeli. În acelaşi timp, circulă zvonuri că se practică tot felul de semne pe lucrări, astfel încât acestea să fie recunoscute de cine trebuie şi punctate în plus. Nu au existat, însă, niciodată, dovezi clare. Sunt ani de zile de când se întâmplă astfel de lucruri. Copiatul şi fraudarea examenelor au devenit o boală incurabilă, în ciuda tuturor măsurilor luate. Sistemul a devenit atât de bine pus la punct, încât numai o minune ar mai putea face ca examenele să se desfăşoare în mod corect.

Tendinţa este să se muşamalizeze aceste lucruri, deşi toţi profesorii care au trecut pe la corectură, la examenul de bacalaureat, le ştiu. Iată însă că unii s-au hotărât să "imortalizeze" câteva astfel de dovezi şi să ni le trimită. Noi ne grăbim să vi le arătăm, chiar dacă ele aparţin candidaţilor din prima sesiune de examen de bacalaureat 2008.

Ultima oară când puteţi vedea acest tip de dovezi

Unii profesori s-au săturat să devină victime ale sistemului şi au ieşit în presă cu declaraţii. Cei de la minister au negat însă cu vehemenţă că ar exista asemenea cazuri. Mai mult decât atât, în proiectul de metodologie care a fost postat pe site imediat după examen, sus-puşii din MECT s-au asigurat că nu se va mai repeta o asemenea"ieşire" şi că vor putea ascunde legal gunoiul sub preş. Conform metodologiei care va intra în vigoare (mai mult ca sigur ) la bacalaureatul 2009, corectorii nu vor mai avea dreptul să vorbească sub nicio formă despre ceea ce găsesc în lucrările candidaţilor. Aşa că acum aveţi posibilitatea pentru ultima (şi poate prima dată) să vedeţi cu ochii dumneavoastră cum subiectele şi fiţuicile circulă în sălile de examene ca folclorul. Şi asta la una dintre disciplinele unde toată lumea e convinsă că e mult mai greu să copiezi: matematica.

"Aceeaşi greşeală în 40 de teze din 100"

Unul dintre profesorii corectori la matematică în vară (căruia îi vom proteja identitatea din motive lesne de înţeles) ne-a adus fotografii după tezele pe care le-a corectat, în care se regăsesc aceleaşi greşeli. "Am găsit aceeaşi greşeală în 40 de teze din 100. Au copiat şi nici măcar nu au ştiut ce scriu. În loc de prescurtarea "ln"(logaritm natural) apare fie "în", fie "in". Sau litera f, în loc de semnul integralei. Lucruri care nu au nimic în comun cu exerciţiul respectiv. Culmea e că ajung în final la rezultatul corect. Cum? Există o singură explicaţie. Au copiat unii de la alţii", ne spune profesorul, arătându-ne spre exemplificare fotografiile lucrărilor respective. Acesta ne-a mai spus că sunt situaţii hilare, în care e nevoit să acorde punctajul, deşi vede clar că elevul respectiv nu ar fi meritat. "Nu pot să spun că mă bucură asemenea situaţii, dar merg, de regulă, în favoarea elevului. Îi acord punctajul. Se poate ajunge la alte complicaţii. Eu să-l depunctez, iar la contestaţie să i se ridice nota cu mai mult de 1 punct jumătate şi să fiu nevoit să dau explicaţii", mai spune cadrul didactic respectiv.

Semne pe teză în clar

Copiatul unul de la altul sau după aceeaşi fiţuică plimbată din mână în mână în toată sala e una dintre modalităţile de fraudare a examenului. Mai există însă şi o alta: cea a semnelor pe teze. Veţi spune că e o nebunie, în condiţiile în care la un centru de corectare se strâng în jur de 1200 de teze. Dacă doar sunt păcăliţi de profesori care vor să le ia banii, sau dacă respectivele teze sunt căutate într-adevăr, nu avem dovezi clare. Avem însă fotografii cu semne pe teze, făcute în clar. Pe una dintre ele scrie "Teorema lui Pitagora" şi apoi s-a tăiat cu o linie. Iar teorema respectivă nu are nicio legătură cu subiectul. Pe alta, apare ca din senin "pi este singurul număr iraţional" sau, mai elaborat, f(x) = Z+M+50, ambele neavând nici în clin, nici în mânecă cu subiectul tratat.

Dacă nu te supui, eşti scos din sistem

Oamenii care participă la corectură s-au obişnuit cu asemenea lucruri. Soluţia cea mai bună este să te faci că nu vezi. Din mai multe motive. Primul ar fi faptul că profesorii au totuşi înţelegere pentru elevi: "Subiectele sunt foarte grele. Nu se mai dau itemi care să fie rezolvaţi uşor. Se porneşte de la subiecte de nivel mediu spre complicat. Nimic nu e simplu. Apoi, nici elevii nu mai au motivaţie să înveţe, în condiţiile în care finalizarea liceului nu le oferă nicio perspectivă", ne spune o profesoară care a dorit să nu-şi dezvăluie identitatea.

Al doilea motiv ar fi faptul că profesorii se tem să se revolte împotriva sistemului. Imediat ce ar comenta, ar fi ocoliţi, cu alte ocazii, la corectarea tezelor la examene şi ar pierde nişte bănuţi. Acest lucru ni l-au spus profesorii cu care am stat de vorbă pe marginea fotografiilor pe care le deţinem şi cărora ­le-am cerut o opinie avizată. Ne-au confirmat că cele relatate de cadrul didactic care ne-a pus la dispoziţie fotografiile sunt adevărate, lucru care se vede cu ochiul liber. Dar ne-au rugat să nu le facem un deserviciu publicându-le numele în ziar: "Am deveni nişte paria şi am fi ocoliţi la celelalte sesiuni de examene. Financiar, nu ne permitem", ne spune un alt profesor de matematică.

N-aş vrea să credeţi că la Galaţi lucrurile au scăpat de sub control, pentru că oamenii îşi permit să vorbească mai mult sau mai puţin oficial pe această temă. Din contra, aici, spre deosebire de alte judeţe, s-a copiat mult mai puţin. Am dorit doar să putem discuta deschis ­despre aceste realităţi care există, care aşteaptă să fie rezolvate şi care, de la anul, vor fi aruncate ca gunoiul sub preş. Pentru că profesorilor li se va interzice să vorbească despre ceea ce văd în teze. Cenzură, domnilor, dar măcar să ştim şi noi!

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=26450

Link to comment
Share on other sites

Cenzura = comunism pe fata. Ma si asteptam la asa ceva. Mai bine se invata in strainatate decat in Romania. In primul rand unii elevi intradevar poate o mica parte copiaza ca nu au inteles lectia dar majoritatea o fac din lene. Ma intreb oare in strainatate se copiaza? cred ca acolo nici musca nu indrazneste sa bazaie in sala de examen :d

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.