Jump to content

Vinovat de a fi alb sau rromales


Rami

Recommended Posts

Ma aventurez prin acest topik intr-un subiect alunecos, controversat si sper eu, disputat. Pentru ca exista pareri.Pro si contra.

Am afirmat si recunoscut ori de cate ori situatia a cerut-o. Nu am ascuns aspectul pentru ca in loc sa fie o bila neagra, pentru mine a fost intotdeauna o mandrie sa recunosc.

In Rami sunt doua jumatati: una "guilty of being white", alta rromales Le simt pe ambele in egala masura, sunt mandra de ambele. Le iubesc pe ambele, fiecare imi aduce ceva, se completeaza , alcatuiesc un intreg. Nu as fi "intreaga" daca ar lipsi una. Nu o reneg pe niciuna. Sunt eu, asa cum sunt. Si ascultand piesa mea de suflet : "La chiridai rromela", stiu cui apartin.

Jumatatea alba mi-a dat eleganta naturala, cea romales mi-a dat temperamentul. Si, mai mult, mi-a dat lectii de viata pe care cea alba nu mi le-a dat...De la ei am invatat prima lectie de viata: niciodata sa nu iti fie frica de nimic !!! Sunt jumatate rromales si sunt mandra ca sunt asa... mai bogata prin aceasta apartenenta.

Culoarea sufletului e importanta, nu culoarea pielii... Aparenta fara esenta este un foc de artificii. Culoarea pielii e o aparenta, culoarea sangelui e esentza. Calitatea omului din tine e esenta. Ceea ce arati, ceea ce daruiesti, ceea ce esti... e esenta. Culoarea alba a unei persoane necivilizate nu este un tablou frumos. Culoarea alba a pielii ... ea singura... nu face un om sa fie om cu adevarat.

102_3c3300fbfc60d45414b831c5e0c707e1_thu

Link to comment
Share on other sites

guilty of being white...

multe discutii am starnit cu problema asta intr-un alt forum.

Oricum traim intr-o lume rasista, in care mass media promoveaza foarte mult crimele, violuri, talharii intr-un cuvant violenta. Si noi suntem rasisti cateodata, fara sa realizam. Eu personal nu judec/cataloghez o natie, etnie in functie de "uscaturile" ei si nu ar trebui nimeni sa faca lucrul asta.

Link to comment
Share on other sites

Apucăturile astea, le luăm din familie, din societate, de la locul de muncă...

Uite, o întâmplare pe care am trăit-o în armată... Eram un pluton de vreo 80 de inşi, jumătate dintre noi nu erau români. Într-o seară, ce-or fi avut, s-au luat ungurii şi oltenii la spurcat, unii pe alţii. Ne-a auzit locotenentul (gălăţean). A scos tot plutonul afară, a scos ungurii şi oltenii din rând şi a făcut o instrucţie cu ei, prin noroi, de nu se mai avea albi decât ochii şi dinţii. Ceilalţi, am stat doar în poziţie de drepţi şi ne-am uitat. Toată treaba asta a durat vreu ceas. Când a terminat, a urlat la noi: "Să vă fie învăţătură de minte, data viitoare! Şi să vă fie ruşine că mai existaţi pe faţa pământului!". Atât. De atunci, nici unul nu s-a mai luat de altul pentru că era ungur, ţigan, moldovean sau mai ştiu eu ce... Şi nici bârfe de genul ăsta n-am mai auzit.

Link to comment
Share on other sites

"Nu conteaza cat de lung am parul,

Mai presus e cat si cum gandesc."

Eu as spune ca e important cum te relationezi cu societatea si in particular cu prietenii. Eventual s-ar face simtite diferentele de cultura, dar nicidecum nu ar fi un impediment. Diversitatea e frumoasa, nu ?

Culoarea pielii ar fi un motiv doar pentru persoanele inculte.

Link to comment
Share on other sites

Diferentele de cultura, asimilate, dau nastere la diversitate. Si fara diversitate intervine monotonia. Culoarea pielii este, intr-adevar, relevanta pentru persoanele limitate, care nu pot vedea dincolo de adevarul lor. Care nu accepta, din start, altceva decat adevarul lor. Si asta este limitare ! Doreste cineva sa fie limitat?

Link to comment
Share on other sites

nu, ci vinovat in ochii altora. Pentru care culoarea pielii defineste pareri despre oameni.

... pai ... la fel putem spune despre frumosi vs urati! Ce vina au uratii ca sunt urati?? Dar daca pe urati ii vad numai unii urati si altii ii vad frumosi? La fel si cu frumosii! (Fac o mica paranteza daca-mi permiteti; am vazut la TV o emisiune la care era invitata un model, un foto-model mai bine zis! Fata, mmmm... frumusica (sanatate creatorului Photoshop-ului!) in poze, dar in realitate :o, foc de urata!)

... la fel putem spune despre bogati vs saraci!... si uite asa, nu vom termina niciodata.

Nimeni nu e "vinovat" de provenienta sa. Important este pentru fiecare, ce-si doreste sa devina pentru cei din jur si pentru el insusi. Oricine poate deveni (aproape) orice prin educatie, cultura si vointa.

Link to comment
Share on other sites

uratii sau saracii nu fac obiectul discriminarii rasiale.

Iar photoshopul poate corecta , nu te poate face frumos din urat. Am testat pe mine metoda. Corecteaza, accentueaza parti placute privirii, dar nu face chirurgie estetica si nici nu e zana cea buna.

Link to comment
Share on other sites

Am incercat sa nu ma bag pe acest subiect, (ma rog, topik, dupa moda dunareana!), dar prea se face abuz de aberatii (slogane).

Cu certitudine ca NU CULOAREA PIELII DEFINESTE OMUL CI CALITATEA LUI. Am avut un profesor f. iubit de studenti, i-am iutat numele. era tigan, Ion Voicu a fost tigan, la fel cei din familia Budala, la fel Grigoras Dinicu sau Barbu Lautaru, Nichifor Crainic, Farimita Lambru, Jean Constantin (care el insusi isi zice tigan) si multi altii. Personal am cunoscut multi tigani oameni cumsecade, cu unii am fost si sint prieten, prieten bun.

Dar sa intoarcem pagina si pe partea cealalta.

Noi discutam aici de TIGANI, poti spune si rromi sau rromalli sau cum vrei dar astea sint eufemisme. Cuvintul corect in limba romana este TIGAN. Ion Budai Deleanu a scris TIGANIADA si nu Rromiada iar Johan Stauss a compus VOIEVODUL TIGANILOR, si se pot da nenumarate exemple. Tiganilor nu le place cuvintul tigan pentru ca l-au compromis ei insusi.

Tiganii au venit in partile noastre probabil dupa sec XII, XIII ca nomazi sau/si ca sclavi adusi de navalitorii turci si tatari. Cind navalitorii pierdeau o batalie tiganii erau luati sclavi si pentru ca nu-i rascumpora nimeni ramineau sclavi in Tarile Romane. Cuza i-a eliberat dar naravul de sluga le-a ramas.

Se spune ca tiganii/rromii sint victimile rasismului. Eronat . Sint victimile comportarii lor. Zdrobitoarea majoritate a tiganilor este profilata pe furt si inselaciune. Furtul si cersitul sint profesiunile lor in care, trebuie sa recunosc, exceleaza!!. Ii intilnesti in toata Europa ca hoti si cersetori. Parintele Nicu Steinhadrt spunea referindu-se la morala lor ca n-au nici o morala, nu-i poti multumi in nici un fel, le faci bine, le faci rau, ei tot te urasc si te prada.

Cind tiganii se vor hotari sa munceasca cinstit vor fi tratati cu respect, dar probabil asta se va intimpla la Calendele Grecesti.

M-am saturat sa aud ca noi romanii sintem acuzati de rasism.

Va place sau nu, trebuie spus adevarul!

Val.

Link to comment
Share on other sites

Asta imi aduce un zambet in coltul gurii de fiecare data, dar unul amar, al dezamagirii. Cred ca asa suntem noi, romanii, cu totii. Eu, tu val, si fiecare roman in parte. Vedem mereu paiul din ochiul altuia si nu vedem parul din ochii nostri.

Se spune ca tiganii/rromii sint victimile rasismului. Eronat . Sint victimile comportarii lor. Zdrobitoarea majoritate a tiganilor este profilata pe furt si inselaciune.

La randul nostru noi, romanii, suntem victimele propriei noastre prostii si indiferente, nu? Desi avem o cultura cu o istorie de mai bine de 2000 de ani, ne mandrim cu provenienta noastra latina si cu faptul ca am rezistat atator valuri de migratii, suntem considerati inca un popor de la marginea lumii a 3-a. Am avut la randul nostru o istorie zbuciumata, e drept, dar cu posibilitati mult mai mari de a ne impotrivi multora si de a ne urma un drum propriu ca neam, cu mult inaintea altor popoare, care astazi sunt cu mult inaintea noastra. Tiganii, in schimb, au fost asupriti pana nu demult; nu au avut practic de ales pana de curand in propria lor istorie. Profilati pe furt si inselatorie? Arunca o privire la marele popor american de astazi, sa vezi de unde a plecat? Cine sunt americanii? Infractorii si reziduurile englezesti din secolele 17-18. Unde au ajuns ei astazi? Dupa o istorie de 300 de ani. Uita-te la japonezi, care in 1850 o duceau de 2 ori mai rau decat noi, romanii, ca tara, si uite-i la ce nivel au ajuns astazi, desi nu au avut nici un sfert din resursele Romaniei. Pe noi, cine ne impiedica sa ne vedem de treaba, sa ne ridicam, sa mergem mai departe pe o cale normala a dezvoltarii prin propriile puteri intai de toate?

Singurul lucru este exact mentalitatea noastra.. prostia noastra, indiferenta noastra. Ne-am lasat ani intregi asupriti de niste animale comuniste si sute de ani am fost "fata buna" a Europei si Asiei din lipsa de initiativa. Nu am stiut niciodata decat sa ne vedem propriul interes, sa ne furam semenii pentru propria buna-stare, in loc sa facem ceva si pentru restul compatriotilor.

Poate ca ei exceleaza la furt si inselaciune (o fac la nivelul mic, altii o fac la nivele mult mai mari si nu ii trage nimeni de maneca), dar noi, excelam la statul degeaba si datul cu parerea. Dupa cum spuneam, din istoria pe care au avut-o, nu poti sa te astepti la prea multe, au fost asupriti si nu au avut decat foarte tarziu acces la cultura, iar in plus, nu au avut un teritoriu al lor. Dar in ciuda practicilor si metodelor unora din ei, uita-te ca nu s-au ascuns niciodata, nu se ascund pe strada sa arate ca sunt tigani, nu isi uita datinile, nu se abat de la anumite principii de baza. Uita-te la noi, marele popor roman, cum au reactionat compatriotii nostri din Italia dupa scandalul cu moartea acelei femei. Jumatate din ei au inceput sa nu isi mai vorbeasca propria limba, iar cealalta jumatate isi cerea scuze pe la televiziunile italiene, de parca fiecare in parte dintre ei era vinovat ptr fapta unui idiot.

Asta e unul dintre motivele pentru care eu consider ca - si aici presupun ca asta incercai sa combati, de vreme ce asta era subiectul de discutie - noi romanii, nu ne permitem intr-atat sa le dam lectii de viata unora ca ei sau sa ii invinovatim pe toti rromii pentru "uscaturile" catorva dintre ei. In fond, cum spuneam mai devreme, nici nu au avut de ales cu adevarat pana acum 18 ani. Atitudinea abordata de tine mi se pare una gresita, in special daca te deranjeaza atat de mult anumite aspecte ale vietii lor. Aratandu-i cu degetul in loc sa le dai o mana de ajutor nu schimba cu nimic situatia lor ori a ta.

Link to comment
Share on other sites

Noi discutam aici de TIGANI, poti spune si rromi sau rromalli sau cum vrei dar astea sint eufemisme. Cuvintul corect in limba romana este TIGAN. Ion Budai Deleanu a scris TIGANIADA si nu Rromiada iar Johan Stauss a compus VOIEVODUL TIGANILOR, si se pot da nenumarate exemple. Tiganilor nu le place cuvintul tigan pentru ca l-au compromis ei insusi.

Din sl. ciganinŭ. Asta spune dictionarul. Ceea ce nu spune acest dictionar este ca in limba rromanes, cuvantul "tigan" nu exista. Si asta spune tot.

Pentru informare, piesa centrala din "Satra", in ea se aude "rromales",nu tigan.

http://www.youtube.com/watch?v=Y2aog3Pu ... re=related

Link to comment
Share on other sites

Val

Cred ca problema se pune intr-un mod divers: ne-am saturat nu de tigani, ci de infractori, de smecherii de care nu mai ai loc pe trotuar, ca te calca cu jeep-urile lor. Ne-am saturat de toti cei care incearca sa ne fure, sa ne trateze ca pe o fiinta inferioara. Si te asigur ca acest tip de persoane le gasesti si printre romani, si printre italieni, spanioli, etc ...

E usor sa judecam persoanele dupa rezultate, dar nu ne intrebam de ce acestia se comporta asa. Cred ca noi toti daca ne-am fi nascut si trait in corturi, fiind refuzati de societate si marginalizati, ne-am fi comportat la fel.

Concluziile le trage fiecare.

Link to comment
Share on other sites

Susţin ce ai spus. Fapt: la bac, ora 17.00, pentru a trece Dunărea, 5 rromi într-o maşină nu vroiau / nu ştiau (sau se făceau că nu vroiau) să plătească bilet. Când au fost scoşi din rând, au plătit dar numai 3 persoane susţinând că un malac din maşină are 11,12 ani deşi scria că doar copiii sub 10 ani nu plătesc bilet. De ce au încercat să păcălească, doar era vorba de 1,5 lei, si in conditiile in care trecusera dimineata cu bacul de 8 dincolo?

De exemplu:

http://www.realitatea.net/video_474587_ ... 49856.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Ma aventurez prin acest topik intr-un subiect alunecos, controversat si sper eu, disputat. Pentru ca exista pareri.Pro si contra.

Am afirmat si recunoscut ori de cate ori situatia a cerut-o. Nu am ascuns aspectul pentru ca in loc sa fie o bila neagra, pentru mine a fost intotdeauna o mandrie sa recunosc.

In Rami sunt doua jumatati: una "guilty of being white", alta rromales Le simt pe ambele in egala masura, sunt mandra de ambele. Le iubesc pe ambele, fiecare imi aduce ceva, se completeaza , alcatuiesc un intreg. Nu as fi "intreaga" daca ar lipsi una. Nu o reneg pe niciuna. Sunt eu, asa cum sunt. Si ascultand piesa mea de suflet : "La chiridai rromela", stiu cui apartin.

Jumatatea alba mi-a dat eleganta naturala, cea romales mi-a dat temperamentul. Si, mai mult, mi-a dat lectii de viata pe care cea alba nu mi le-a dat...De la ei am invatat prima lectie de viata: niciodata sa nu iti fie frica de nimic !!! Sunt jumatate rromales si sunt mandra ca sunt asa... mai bogata prin aceasta apartenenta.

Culoarea sufletului e importanta, nu culoarea pielii... Aparenta fara esenta este un foc de artificii. Culoarea pielii e o aparenta, culoarea sangelui e esentza. Calitatea omului din tine e esenta. Ceea ce arati, ceea ce daruiesti, ceea ce esti... e esenta. Culoarea alba a unei persoane necivilizate nu este un tablou frumos. Culoarea alba a pielii ... ea singura... nu face un om sa fie om cu adevarat.

[attachment=0]Copy of DSCF4958.JPG[/attachment]

Citind aceste fraze nu pot spune decat urmatoarele: ce n-as da ca toti rromales sau toti "guillty of being white" sa fie asa cum esti tu. Te urmaresc de multa vreme pe forum si-mi place cum esti, chiar daca nu te cunosc in realitate pot spune ca emani incredere si esti genul de om cu care poti vorbi orice. Jos palaria pentru asta.

Eu sunt "guillty of being white" roman 100% si ma mandresc cu asta.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 3 months later...

Nimeni nu se naste vinovat, toti ne nastem egali si cel putin ipotetic cu sanse egala. Educatia in schimb te face vinovat atat in fata unui individ cat si in fata intregii societati, iar vina se aplica individual.

Exemplu: Intr-o maternitate se nasc doi copii, unu este fiu de ministru celalalt este fiul unui mafiot italian; Copii sunt egali din nastere, doar ca unul este educat in spiritul economiei de piata iar al doilea in spiritul economiei subterane. Putem spune ca al doilea s-a nascut vinovat? Nu, nu s-a nascut vinovat der este vinovat pentru cea ce este.

Din pacate lipsa de informare din unele familii duce la educarea precara a copiilor, practic am putea spune ca sunt vinovati ca s-au nascut intr-o societate imperfecta si au primit o educatie superficiala. Viitorul este exact asa cum ti-l cresti

Link to comment
Share on other sites

Noi discutam aici de TIGANI, poti spune si rromi sau rromalli sau cum vrei dar astea sint eufemisme. Cuvintul corect in limba romana este TIGAN. Ion Budai Deleanu a scris TIGANIADA si nu Rromiada iar Johan Stauss a compus VOIEVODUL TIGANILOR, si se pot da nenumarate exemple. Tiganilor nu le place cuvintul tigan pentru ca l-au compromis ei insusi.

Din sl. ciganinŭ. Asta spune dictionarul. Ceea ce nu spune acest dictionar este ca in limba rromanes, cuvantul "tigan" nu exista. Si asta spune tot.

Pentru informare, piesa centrala din "Satra", in ea se aude "rromales",nu tigan.

http://www.youtube.com/watch?v=Y2aog3Pu ... re=related

eu il admir pe madalin voicu si am observat ca nu considera cuvantul tigan ca neadecvat... chiar se mandreste cu asta... cred ca ai putea fi un exemplu si tu...sincer ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Cred ca are mai putina importanta daca spunem tigani sau romi sau rromi.

Da, vinovata este educatia pe care o primeste fiecare.

De ce statul nu are puterea sa intre sa sparga obiceiurile satrare? Sistemul de invatamint este pentru toti copiii, un minim se asigura pentru fiecare. Tiganii in schimb nu vor sa isi dea copii la scoala, isi marita fetele la 12 ani, in general isi respecta vechile traditii, atit de nelalocul lor in secolul 21. Nu au nici o treaba cu respectarea legii in afara de legea lor satrara.

Care este vina noastra ca si conlocuitori, sau care e vina statului? Nu spun ca nu exista, intrebarea este de fapt, unde gresim noi?

Nu sint adeptul bibliei, nu sint un credincios, dar acolo pe undeva prin V. Testament era ceva de genul ca Dzeu voia sa distruga Sodoma sau Gomora si un intelept voia sa salveze orasul, spunind ca nu e drept ca cei fara pacate sa plateasca pentru pacatele celorlalti. Si Dzeu a spus " daca exista cineva fara pacat, voi cruta orasul"... in fine, nu tin minte exact, ideea conteaza, si aceasta este:

Daca sint (si bineinteles ca sint) tigani nevinovati, este nedrept sa acuzi o minoritate intreaga.

Recunosc ca si eu am prejudecati, ca aud de crime, furturi, violuri comise de tigani si extind asupra tuturor... Nu vreau sa fac pe europeanul democrat, ca nu sint mereu.. Dar inteleg ca e o judecata gresita, si incerc sa ma corectez.

As vrea sa fie usor dar nu e. As vrea ca si ei sa faca ceva pentru a-si spala obrazul patat de semenii lor. As vrea sa vad ca isi iau propriile masuri, satrare sau cum or fi, prin care sa demonstreze ca restul judecam gresit si ca e vorba de numai citeva uscaturi pe care le au. Tiganii din "Satra" erau oameni mindri, cu cod al onoarei. Unde sint aceia?

Nu m-am uitat in schimb niciodata la un tigan pe strada si sa il asociez cu un criminal numai pentru ca e tigan. Asocierea e oarecum mentala in momentul in care aud vreo stire la TV.

Dar pina una alta, in acest moment exista o problema, de imagine cel putin, cu multe subramuri si trebuie rezolvata. Cum? Nu stiu... Dar stiu ca negarea existentei ei, in mod sigur nu va duce la nimic bun. Va exploda la un moment dat in pogromuri alimentate de ura, frica, disperare. S-a mai intimplat.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Rom, ţigan sau dom?

De ceva vreme a început o campanie pentru modificarea denumirii "rom", denumire care ştim cu toţi creează confuzie în ţările europene. Despre problemele pe care o etnie minoritară le creează unui întreg popor vorbeşte şi articolul pe care vi-l prezentăm în continuare

In ultimul timp temele principale ale stirilor a fost legata de reactia ostila mpotriva cetatenilor romani din Italia si mai nou si din alte tari europene. Aceasta reactie fara precedent indreptata impotriva tuturor romanilor stabiliti in aceste state a pornit mai ales de la comportamentul anormal si infracţional al unei etnii minoritare de cetateni romani, si anume tiganii sau etnia romilor. Această etnie nu este specifică Romaniei, ea intalnindu-se in majoritatea tarilor europene in diverse proportii, dar noua sa denumire de romi (roma/romani/romanies in engleza) este asimilata mai ales cu numele tarii noastre: Romania, raspandindu-se astfel o confuzie care s-ar putea dovedi fatală pentruviitorul european al poporului roman. Cand cetateanul italian, de pilda, citeste un articol in care se intrepatrund termenii "romeno" si "rom", este normal sa se afunde intr-o confuzie care, incetul cu incetul, duce la o suprapunere mentala a celor două denumiri. Odata aceasta suprapunere instalandu-se, ea funcţioneaza si in sens invers; astfel auzim cum pe stadioane suporterii unor echipe adverse scandeaza: "tiganii, tiganii", referindu-se la romani. Rezultatul pe termen mediu si lung pentru populaţia Romaniei in raport cu popoarele europene poate fi devastator, instalandu-ne in coada Europei. De aceea, inainte de a vedea ce este de facut, merita studiat cum s-a ajuns in aceasta situatie.

Tiganii sunt un popor migrator. Migrarea tiganilor din India in Europa s-a facut intre secolele al IX-lea şi al XIV-lea, in mai multe valuri. Odata cu intrarea lor in Imperiul Bizantin, la mijlocul secolului al XI-lea, au capatat si numele etnic pe care il poarta astazi , Tigani. Aflandu-se pe teritoriul Greciei si-au atribuit denumirea unei secte religioase grecesti cu numele Athinganis sau Atsinganos care insemna "de neatins". Prima atestare a tiganilor in Imperiul Bizantin este conţinuta intr-un text hagiografic georgian, care datează din jurul anului 1088; aici se face referire la aşa-numitii Adsincani, renumiti pentru vrajile si faptele rele pe care le fac. Istoria europeana a tiganilor incepe la inceputul secolului al XIV-lea, cand acestia aupatruns in Turcia, venind din Asia Mica. Prin anii 1415 - 1419 ii intalnim in toata Europa Centrala, din Ungaria pana in Germania. Pe la 1422, o banda numeroasa de tigani coboara in Italia, pana la Roma(precum se vede, istoria lor pe acele meleaguri a inceput mult inainte de valul de tigani veniti din Romania). In deceniul urmator au ajuns pana in Franta, Spania, Anglia si Scandinavia. Aici ei preiau denumirea de "egipteni" (Gypsies), foarte curand li s-a fixat numele pe care il poarta si astazi.

Foarte interesant este ca tiganii si-au atribuit intotdeauna numele altor etnii sau popoare care le-au ingaduit sa-şi ascunda etnia: "Satra" vine de la casta Kshatria (razboinica) careia nu i-au apartinut niciodata."Tigan/Zigeneur/Zingaro etc" vine de la "Athinganoi", secta religioasa grecesca recunoscuta pentru activitatea de prezicere, tiganii n-au apartinut niciodata acestei secte."Gypsy" vine de la "Egyptian" cum si-au spus acum vreo 600 de ani pentru a primi bani, locuinte si mancare pe gratis, pretinzand ajutor ca fiind crestini egipteni aflati in pelerinaj. "Yansser" cum sunt cunoscuti la New York, vine de la ienicer turc, cum s-au prezentat tiganii emigrati in America pe la 1900. In Germania numele cele mai folosite sunt Zigeuner si Sinti. In limba franceza s-aimpus numele Gitanes. In limbile engleza si spaniola, Gipsy, respectiv Gitano. In Danemarca, Suedia si Finlanda s-au prezentat sub numele de Tattan (tatari).

Precum se vede, tiganii s-au raspandit in toată Europa, venind din India prin Asia Mica si nu constituie sub nici o forma o problemă legata de poporul roman, mai mult decat de cel maghiar, francez sau spaniol, de exemplu. Cea mai timpurie informatie scrisa despre prezenţa tiganilor pe teritoriul Romaniei datează din 1385. De la primele atestari ale prezenţei lor in Tara Romaneasca si Moldova, tiganii au fost robi si vor ramane timp de mai multe secole, pana la legile de abolire a robiei de la mijlocul secolului al XIX-lea. In modparadoxal, perioada cea mai buna a tiganilor a fost in perioada regimului comunist. In anii '70 PCR-ul in primii ani ai comunismului a manifestat in ce-i priveşte pe tigani, un fenomen de neconceput inainte: in aparatul de partid, in militie, armata si organele de securitate au fost angajati un numar relativ mare de tigani care au lansat o politica de formare a unui nationalism tiganesc de colonizare a satelor satesti si svabesti cu tigani adusi nu numai din toata Romania, dar adusi si din exteriorul Romaniei (Cum va explicati ca insatele din sasime sau svabime in care nu vezi tipenie de alta etnie decat de tigani ce vorbesc limbi precum bulgara, rusa, slovaca etc?). Imediat dupa '90 Nicolae Gheorghe apare ca membru GDS, publica laRevista 22, este trimis la tot felul de simpozioane internationale, devine membru Soros, lanseaza tot felul de programe pentru tigani, precum si infiintarea de catedre universitare tiganesti. Aceasta ascensiune a unor tigani s-a petrecut mai ales in conditiile politicii sociale a regimului comunist, care urmarea incurajarea categoriilor sarace si distrugerea vechii structuri sociale, refractara noilor randuieli. Asa se explica de ce, nu in putine comune, in funcţia de primar a fost pus un tigan. Datorită originii sociale "sanatoase" tiganii au fost promovaţi mai departe, facand cariera politica, ajungand in aparatul superior de partid. Ascensiunea lor s-a datorat nu originii lor etnice, pe care de altfel cei mai mulţi o declinau, ci pentru ca proveneau din categoriile sarace. Acesti tigani adevarati, oameni ajunsi in anumite functii, vor avea un rol important in promovarea etnica si in regimul ce a urmat regimului comunist. Si sub aspect locativ tiganii au facut un important progres in anii socialismului. Cocioabele care reprezentau habitatul natural al tiganilor pana in anii '50 au fost schimbate cu apartamente in blocurile nou construite, iar din anii '70, '80, cu locuinte in case nationalizate. Asa s-a ajuns in situatia de astazi, cand centrul multor orase mai este ocupat de tigani.

Sunt cateva elemente importante care nu pot fi ignorate: 1) Generalul (seful) securitatii din jud. Sibiu in '71 era un tigan care fusese deportat cu familia in Transnistria de unde a fugit2) Nicolae Gheorghe devine secretarul personal al lui Cioaba in '71-'723) Cioaba e var primar cu Ion Iliescu (se poate verifica)4) Cioaba participa la primul congres tiganesc de la Londra din '71unde apare prima oara etnonimul de Rom5) Anii '70 inseamna plecarea masiva a sasilor6) Securitatea organizeaza un program de colonizare cu tigani asasimii si svabimii7) Scopul nu a fost integrarea tiganilor. Integrare inseamna opopulatie minoritara tiganeasca intr-o populatie majoritara de altaetnie. O majoritate tiganeasca cu o minoritate ignorabila de altaetnie nu duce la integrarea tiganilor, ci la asimilarea celorlalti.(Dau cazul unor moldoveni din Galati asimilati in tigania din Garcini,de langa Brasov ).

Dupa 1989 s-au produs unele transformari majore in comportamentul populatiei de tigani. Pe fondul liberalizarii economice, o parte din ei au inceput diverse afaceri, dintre care multe profitand de haosullegislativ de la inceputul anilor '90, dar si de dispretul general fata de legi, au ajuns sa aducă unei parti a tiganilor sume importante pe care s-au cladit clanuri puternice, care folosindu-se de patura saraca a tiganilor, domina lumea interlopa, cu ramificatii importante in sfera politicului. De asemenea, profitand de deschidereagranitelor, o mare parte dintre ţigani au emigrat, stabilindu-se mai ales in Spania, Italia şi Franţa, unde constituie comunităţi importante. Dupa 1996 se axeaza exclusiv pe dezvoltarea organizatiilor politice tiganesti din Ardeal, a promovarii tiganilor ardeleni in tot felul de organizatii politice, de a infiltra absolut totul. Este clar ca e vorba de nasterea unui nationalism tiganesc, bazat pe etnonimul roma, bazat pe ideea teritoriala, Romania. Este interesant ca, mai ales in afara granitelor, ei nu se autoidentifica drept tigani, ci romani.

Schimband saracia din tara cu ghetourile din strainatate, aceasta populatie de tigani dezradacinati, si pierzand si urma de identificare culturala, comite un numar important de infractiuni, care atrag asupra ei antipatia populaţiilor native ale acestor tari. Această antipatie, datorită confuziei create de denumirea de roman cu cea de rom, ca o denumire moderna a tiganilor, se transfera asupra poporului roman in ansamblu. Ca si cum denumirea de "rom" simpla nu ar fi fost de ajuns etnonimul a ajuns pana la forma "romani/romanies" in limba engleza care este limba in jurul careia se invarte intrega lume. Recentele evenimente din Italia o dovedesc din plin. Dar cum s-a ajuns la denumirea de rom si la impunerea ei ca obligatorie in actele oficialedin Romania?

Agresiunea lexicala rom/roma/roman - romani/romani - romanies/romanians - romanes/romaneste, a fost aplicata asupra tarii si natiunii noastre imediat dupa 1990, in cadrul unui program complex dezvoltat de Fundatia Soros in Romania. Beneficiind de numerosi membri ai etniei tiganesti in guvernarile Romaniei - sunt notorii Ion Iliescu, Adrian Nastase sau Andrei Plesu - dupa "Memorandumul" lui Petre Roman, care oficializa denumirile paralele, nimic nu le-a mai stat in cale schimbatorilor de limba si istorie. O prima disputa a fost cea legata de cuvantul "romi", romanii fiind prostiti apoi ca aceasta va fi inlocuita cu "rromi", o alta formula care doar a sporit debandada lexicala. De amintit, ca fapt divers, ca in anii 1995, limba cu care Soros vroia sa inlocuiasca tiganeasca primise numele de "romalli", forma care nici nu se putea declina si care a fost inlocuita ulterior cu "romani" si varianta "rromani". Apoi, pentru a se apropia de scopurile reale, a fost modificata cu "roma/romani/romanies". Confuzia este generala, inclusiv la nivelele academice ale intelectualitatii din tarile afectate de valul de imigratie si/sau infractionalitate tiganeasca. Cine ce sa maiinteleaga?!. Strigator la cer este ca denumirea nu are nici o baza istorica, tiganii nu au fost purtat niciodata de-a lungul istoriei acest etnonim si provine din cuvantul "DOM", care pe limba originara a tiganilor inseamna "om".

Prin denaturare (voita) "dom" s-a transformat in "rom" cu "r" accentuat, apoi din "rom" s-a trasformat in "roma" apoi in "romani" si in "romanies" . S-a ajuns astfel incat tiganii sa aibe numele identic cu al romanilor in limba engleza . Romani cu romani si romanies cu romanians ( doar ca in engleza nu exista diacritice dupa cum vedeti iar la o un simpla cautare pe google a cuvantului romani se vor afisa linkuri cu tigani) Practic denumirile sunt identice.

In toata perioada post-decembrista s-a manifestat o presiune constanta din partea unor organizatii sau din partea unor politicieni, personalitati de frunte cu ascendenta roma, in folosirea in documentele oficiale a etnonimului "rom". Ca un raspuns la aceste presiuni, prin Memorandumul H03/169 si 5/390/NV din 31 ianuarie 1995 adresat primului ministru de atunci, Nicolae Vacaroiu, ministrul de externe Teodor Melescanu recomanda folosirea in continuare in documente a cuvantului "tigan" in concordanta cu cuvintele folosite in celelalte limbi europene: zigeuner, gitanes, zingaro etc., pentru evitarea unor confuzii nefericite cu numele poporului roman. Presiunile continua si in 2001, Petre Roman, ministrul de externe, semneaza un nou Memorandum cu numărul D2/1094/29.02.2000 catre prim-ministrul Mugur Isarescu, in care, in virtutea dreptului de autoidentificare al populatiilor, recomanda folosirea obligatorie in toate documentele oficiale romane a denumirii de rom pentru a identifica etnia tiganilor. Mugur Isarescu isi insuseste Memorandumulsi emite o hotarare de guvern in acest sens. Trebuie precizat ca documentele UE referitoare la denumirea de "rom" erau indicative, si nu obligatorii.

Pe de alta parte, nimeni nu contesta dreptul la autoidentificare, care este un principiu european general. Dar in cadrul procesului de autoidentificare nu trebuie sa existe suprapuneri peste denumirea istorica a unor popoare europene existente. Sa nu uitam exemplul Greciei care a refuzat sa recunoasca Republica Macedonia pentru ca se crea confuzie cu denumirea unei provincii istorice grecesti (Reteaua Soros Open network fiind si aici vectorul principal in creearea acestei denumiri). Azi s-a ajuns la denumirea de FYR ( Former Yougoslavian Republic) Macedonia. Dar ce putem astepta de la o clasa politica ce este mai preocupata de interesele personale marunte in detrimentul intereselor nationale, compusa din indivizi faraperspectiva istorica, ce se promovează unii pe altii pe criterii de cumetrie, si nu de competenta. Rezultatele se vad.. In condiţiile In care Romania ocupă prin Leonard Orban postul de comisar european pentru multilingvism, Republica Moldova impune limba moldoveneasca (o invenţie bolsevica) drept limba oficiala recunoscută in UE. S-a spus la momentul nominalizarii că portofoliul pentru multilingvism este prea mic ca importanta pentru comisarul roman. Realitatea a dovedit contrariul.

In timp ce Bulgaria lupta pentru a impune denumirea de evro pentru euro, oficialii romani nu au schitat nici un gest in problema limbii moldovenesti.Privitor la problema tiganilor in ansamblu si a nefericitei denumiri de rom, fara indoială ca avem nevoie de minti luminate, si nu de teribilismul unui ministru de externe ca siCioroianu, care in suita gafelor monumentale, declara ca ar fi bine daca am cumpara o parte din Sahara pentru a-i muta pe concetatenii nostrii tigani. Nu de fanfaronada ieftina si paguboasa avem nevoie.Romii romani (suna interesant, nu-i asa?) sunt si ei cetateni cu drepturi egale. Romania trebuie sa conlucreze cu UE in programe de afirmare a identitatii culturale a populaţiei de tigani in paralel cu integrarea lor sociala si cresterea nivelului educativ.

In ceea ce priveste denumirea de rom, chiar daca ne aflam in ceasul al 12-lea, este necesar un plan de masuri diplomatice, intinse poate pe mai multi ani, pentru a sensibiliza organismele europene si a se indrepta aceasta mare eroare de a denumi o populaţie transfrontaliera cum sunt tiganii cu un nume atat de apropiat si generator de confuzii, de numele istoric al poporului roman.Luand in considerare progresia demografica pană in 2025, cand pe fondul declinului de natalitate la romani şi maghiari si al scaderii mortalitatii la tigani, acestia ar putea reprezenta un procent semnificativ din populaţia Romaniei, depasindu-i pe maghiari, la care adaugam confuzia din ce in ce mai pregnanta a numelui de rom cu cea de roman, pozitia Romaniei infamilia europeană apare intr-o pozitie tot mai ingrijoratoare.

In absenta unui plan concret ce trebuie urmarit cu consecventa, cred ca sunt toate sansele ca in constiinţa civica europeana sa se consolideze credinta ca Romania chiar este tara romilor (daca nu s-aintamplat deja) si se prefigureaza tot mai mult ideea domnului Teodor Melescanu care spunea ca se doreste creerea unui stat ţiganesc in Romania, ca Romania va fi in curand tara tiganilor .

Orice nationalism se bazeaza pe:

1) limba comuna (in sensul acesta s-au pornit alte campanii mincinoase demarate de reteaua Soros Open Network care incearca sa inventeze o limba tiganeasca impletita cu romana si care au denumit-o Romani Vlax, exact Vlax ! nu era de ajuns ca ne-au furat etnonimul de roman acum vor sa ne compromita si etnonimul de valah/vlah .. Aceasta teorie strigatoare la cer este avansata de un anume Ian F. Hancock care isi publica lucrarile prin intermediul organizatiei Soros. Cercetatorul mentionat mai sus si care se recomanda drept "Romani" cu descendenta britanica si maghiara, este profesor de Studii Romani la Universitateadin Texas. El incearca sa si probabil reuseste sa convinga multi naivi, inclusiv pe site-ul Universitatii americane, ca "olahii" sau "vlahii" sunt de fapt tigani, de unde ar veni si denumirea limbii VlaxRomani, prezentata ca "un dialect al limbii romane" vorbit de populatia "Vlax/Vlach". Este revoltator si intolerabil, asistam practic la rescrierea istoriei.

2) etnia comuna = natiunea3) etnonimul4) teritoriul5) statul6) drapelul7) istoria comuna

Tiganii au purces pe calea definirii propriului lor nationalism. Au nevoie de un teritoriu. Poporul ales drept victima sunt romanii. Sa lasam minciuna si ipocrizia deoparte, daca considera numele tigan peiorativ atunci sa-si ia numele lor original care este DOM si nu ROM.

Articol publicat in Ziarul de Cluj de catre Ioan ABRUDAN.

http://www.amosnews.ro/Rom_tigan_sau_dom_-270342

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.