Jump to content

Peste 10.000 de gălăţeni sunt bolnavi psihic


Recommended Posts

Posted

De patru ori mai "dusi cu pluta"

In cinci ani numarul galatenilor descoperiti a suferi de boli psihice a crescut de patru ori. In ceea ce priveste numarul bolnavilor psihic la nivel cronic ramasi in evidentele psihiatrice, acestia sunt cu 10% mai multi decat acum cinci ani. Asa se face ca la inceputul lui 2008 aveam 10.555 de galateni bolnavi psihic ramasi in evidenta si 1.277 de noi inbolnaviti. Orasenii sunt de doua ori mai expusi bolilor psihice decat cei de la tara.

In anul 2003 la nivelul intregului judet Galati erau in evidentele autoritatilor medicale 386 de persoane care au fost descoperite in acel an a avea probleme de natura psihiatrica. Unii au fost si internati la Spitalul de Psihiatrie, altora doar li s-a prescris tratament ambulatoriu. Dupa cinci ani, la inceputul lui 2008 se constata ca numarul noilor cazuri de galateni care au suferit afectiuni psihice a crescut la 1.277. Evolutia inbolnavirilor locuitorilor judetului este inegala in ultimii cinci ani. Daca in 2004 numarul noilor cazuri era de 792, el a scazut brusc in 2005 la 468, ca sa creasca in 2006 la 658 de noi cazuri, pentru ca in 2007 numarul sa se dubleze, aproape trecand de 1.200.

Este posibil ca si factorii socio-economici sa explice aceasta fluctuatie a evolutiei numarului de imbolnaviri de natura psihiatrica. In ceea ce priveste noile cazuri de afectiuni psihiatrice descoperite galatenilor se remarca faptul ca persoanele care locuiesc in zona rurala a judetului si au boli psihice este de 1,5 -2 ori mai mic decat acela al locuitorilor oraselor mari ale judetului, mai ales al Galatiului. Si in ceea ce priveste numarul bolnavilor psihic ramasi in evidenta de la un an la altul se remarca aceeasi crestere a frecventei acestor cazuri in cei cinci ani de zile. Practic, numarul acestora a crescut cu 10% din 2003 fata de inceputul anului 2008, cand a ajuns la 10.555.

"Am remarcat, in urma analizarii ultimilor ani, ca, din pacate, numarul bolnavilor psihic din judetul Galati a crescut de la 386 in 2003 la 1.277, aproximativ de patru ori. Cele mai multe cazuri le avem in zona urbana a judetului, depresiile inainte si dupa nastere la femei, tulburarile psihice pe fondul alcoolismului la barbati sau psihozele fiind mai des intalnite printre afectiunile psihice de care sufera locuitorii judetului", a declarat directorul adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica, dr. Costinela Georgescu.

Bolile psihice, in topul consumului de medicamente

Si daca luam in calcul valoarea sumelor cheltuite din bugetul asigurarilor de sanatate pentru tratamentul ambulatoriu al galatenilor ce au afectiuni psihice, nemailuand in calcul cat costa tratamentul din spital, reiese ca, deocamdata, acestea sunt cele mai costisitoare. 1.184 de pacienti au primit retete pentru medicamentele necesare tratarii afectiunilor psihiatrice numai de la inceputul lui 2008.

"Pana acum, de la inceputul anului, in ceea ce priveste consumul de medicamente, constatam ca valoarea celor necesare tratarii afectiunilor psihice ocupa primul loc in topul general al medicamentelor eliberate prin programele de sanatate", a declarat directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Galati, Olimpia Buzia. 1.234.112 lei a costat pana acum tratarea ambulatorie a galatenilor cu afectiuni psihice.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=9

Posted
De patru ori mai "dusi cu pluta"

...Este posibil ca si factorii socio-economici sa explice aceasta fluctuatie a evolutiei numarului de imbolnaviri de natura psihiatrica. ....

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=9

Pai, eu cred ca in primul rand "factorii socio-economici" determina imbolnavirile de natura psihiatrica si nu numai! Cred ca stresul (negativ pt ca stresul pozitiv este de cele mai multe ori prea mic si prea ... rar, deci nu cred ca face rau) trebuie in primul luat in calcul. Traim intr-o lume nebuna :? si trebuie sa invatam sa supravietuim, altfel vom ingrosa randurile purtatorilor de camasa de forta.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.