Jump to content

Casele distruse de inundaţii, reconstruite în acelaşi loc


dcp100168

Recommended Posts

Casele distruse de inundaţii sunt reconstruite pe aceleaşi amplasamente

Directorul general al Administraţiei Naţionale "Apele Române", Marius Postelnicescu, a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că unele din locuinţele distruse de inundaţii şi reconstruite din fonduri de la buget sunt refăcute în aceleaşi zone unde apele revărsate le-au pus la pământ. "Există comunităţi întregi strămutate, în special acolo unde apa a făcut ravagii într-o întreagă localitate. Acolo unde au fost doar câteva case inundate, acestea s-a întâmplat - spre exemplu după inundaţiile din anii trecuţi - să fie refăcute pe acelaşi amplasament", a afirmat Postelnicescu. Acesta a prezentat o situaţie a locuinţelor ridicate în zone inundabile în întreaga ţară. Numărul total al acestora nu a fost încă centralizat de ANAR, instituţia prezentând doar numărul caselor ridicate în zonele inundabile din doar câteva judeţe. În topul acestora se află judeţul Galaţi, în care au fost identificate 3.347 de locuinţe şi gospodării ridicate în zone inundabile de pe malul Siretului şi 924 pe malul Prutului, urmat de Botoşani, cu 3.318, şi Bacău, cu 2.389. Unele dintre acestea, în special cele din Galaţi, au primit autorizaţie de construcţie sau aviz de amplasament, având în vedere că, într-o altă centralizare, cea a locuinţelor ridicate fără avize, judeţul figurează cu un total de doar 3.366 de clădiri.

La polul opus, judeţele cu cel mai ridicat grad de civilizaţie în sensul respectării interdicţiilor de construcţie în zone inundabile sunt Timiş, în care a fost identificată doar o construcţie neautorizată în zone de risc, urmat de Constanţa şi Teleorman, cu câte două, Buzău, cu trei, şi Braşov şi Ilfov cu patru clădiri în această situaţie.

Întrebat în conferinţa de presă dacă Executivul îi despăgubeşte şi pe cei care şi-au ridicat case fără autorizaţie în zone inundabile, în cazul în care apele revărsate îi lasă fără locuinţe, Postelnicescu a răspuns: "Aşa ar trebui să fie". El a evitat să facă referire la situaţia actuală, precizând că nu este de competenţa sa să stabilească cine primeşte fonduri de la stat pentru reconstrucţia casei distruse de inundaţii şi cine nu. Întrebat dacă există vreo lege care să oblige autorităţile să demoleze construcţiile ridicate ilegal în zone inundabile, Postelnicescu a declarat că "se lucrează" la schimbări de legislaţie în acest sens.

Totuşi, referindu-se la componenta de control din activitatea ANAR, Postelnicescu a precizat că, în urma verificărilor din anul 2008, inspectorii din subordinea sa au dat amenzi în valoare de 9,2 milioane de lei şi au dispus întocmirea a 33 de dosare penale, din care şapte pentru construirea în zone inundabile. Pe lângă acestea, inspectorii ANAR au mai dat avertismente vizând atât autorităţi locale cât şi firme sau persoane particulare.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.