Jump to content

Prima expoziţie personală Tudor Şerban


Recommended Posts

Posted

Prima expoziţie personală

Tudor Şerban, până acum...

Tudor Şerban este profesor la Liceul de Artă "D.Cuclin" din Galaţi şi se consideră produsul acestei instituţii pe care a absolvit-o cu câţiva ani în urmă. Are doar 26 de ani, vârstă potrivită pentru vernisarea primei expoziţii personale în cadrul unui muzeu. Evenimentul s-a şi întâmplat, ieri, la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi, unde au fost prezenţi apropiaţii tânărului artist şi foştii săi profesori.

"Până acum, Tudor Şerban a participat la un concurs internaţional din Japonia, unde a luat premiul al IV-lea, a fost olimpic naţional la arte plastice, în fiecare an de liceu. A avut expoziţii de grup, în mai multe oraşe, lucrările sale au fost apreciate şi în străinătate. Expoziţia de aici cuprinde câteva dintre creaţiile sale. Spun câteva, pentru că mi-a pus la dispoziţie un CD de pe care să aleg ceea ce va intra în expoziţie şi am văzut că are lucrări cât să expună în două muzee, nu numai în sala aceasta", a spus, în deschidere, directorul instituţiei gazdă, Dan Basarab Nanu.

Criticul de artă Mariana Tomozei Cocoş i-a alcătuit tânărului un profil artistic măgulitor: "Tudor Şerban este un foarte bun desenator, lucru vizibil atât în compoziţiile foarte dense de tipul benzilor desenate, dar şi în gravuri. În acelaşi timp, trebuie remarcate preocupările sale în mai multe domenii ale artei vizuale, fotografia, filmul în care sunt surprinse expresivitatea feţei şi a corpului uman."

Emoţionat, Tudor Şerban a împărţit trandafiri albi invitatelor şi mulţumiri familiei şi foştilor profesori: "Mulţumesc profesorilor mei, care m-au crescut, de la 14 ani, pe mâini de aur, pe puf, lucru care m-a transportat din realitatea gri a cotidianului, într-o lume a fantasticului, a imaginarului şi a culorilor".

Expoziţia va sta deschisă la Sala "Simion Mărculescu" până pe 13 septembrie.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=26601

  • 1 month later...
Posted

Grafică la Mond'Art

"V" de la vanitate şi violent în culoare

Pentru aceia care nu văd viaţa în afara artei, Mond'Art Café Gallery are întotdeauna pregătit, pe lângă o ceaşcă de cafea, un tablou de admirat sau de cumpărat. Periodic, îşi deschide uşile artiştilor plastici. Ultima expoziţie de la galerie, deschisă miercuri seara, aparţine unui tânăr absolvent de grafică al Universităţii din Cluj, unde urmează şi un doctorat, actual cadru didactic la Liceul de Artă "D. Cuclin" din Galaţi, unde, de altfel, a şi învăţat. Tudor Şerban se află pentru prima dată la Mond'Art în calitate de expozant, cu lucrări realizate în tehnici diferite - aquaforte, serigrafie, litografie, tehnică mixtă, digital art. Gălăţenii l-au putut cunoaşte şi prin intermediul unei alte expoziţii găzduite, recent, de Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi, expoziţie care s-a bucurat de interesul vizitatorilor.

Tudor Şerban spune că lucrările de la Mond'Art, care pot fi inclusiv achiziţionate de clienţii galeriei, au în comun un semn: "Este vorba despre litera V, de la violent în culoare, vanitate, virtual, video. În plus, este şi a V-a expoziţie personală - din nou semnul V". Ar putea fi şi semnul unei victorii, evident personale, pe care i-o şi dorim. Tudor Şerban le-a pregătit invitaţilor la vernisaj şi o surpriză. Pe parcursul serii, aceştia au vizionat un scurt film, realizat de artistul plastic şi intitulat "Transart". Expoziţia rămâne deschisă în acest weekend.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27553

  • 1 year later...
Posted

Tudor Şerban: „Animaţia din România a rămas în epoca de piatră”

Tânărul plasician gălăţean se poate lăuda că practică una dintre cele mai rare meserii din ţară, cea de autor de benzi animate.

Tudor Şerban este fascinat de lumea animaţiei. A început să deseenze în copilăriei şi a avut harul şi puterea pentru a-şi duce pasiunea până la maturitate. Este acum unul dintre foarte puţinii creatori de benzi animate din România. Ajuns între timp preparator la Facultatea de Arte Vizuale de la Universitatea „Dunărea de Jos", tânărul recunoaşte că a avut şi momente mai dificile pe drumul maturizării personale şi artistice. Dacă pentru tânăra generaţie, visul realizării profesionale îl reprezintă plecarea în străinătate, pentru Tudor Şerban acest vis este la timpul trecut. Deja a fost acolo. „În 2006 am plecat în Bretania, Franţa. A fost o perioadă destul de interesantă, dar au fost şi multe probleme. Atmosfera din zonă este foarte apăsătoare din punct de vedere psihic", îşi aduce aminte plasticianul.

Tudor Şerban consideră că a intrat cu adevărat în lumea benzilor animate odată cu lucrarea sa de masterat: „Se cheamă «Eclipse» şi este vorba despre un personaj care mă reprezintă". Crede că, la fel ca mai toate domeniile, animaţia autohtonă a rămas în urmă: „Animaţia din România a rămas în epoca de piatră. Prin contrast, în statele avansate banda desenată este, de 30-40 de ani, cea de-a noua artă", spune artistul.

Intrebari si raspunsuri

- Ce sfaturi oferi unor tineri care vor să facă „comics"?

- În primul rând să ia legătura cu o editură specializată. Deja şi editurile de la noi au început să fie interesate să publice benzi animate. Este important să se obişnuiască să contacteze edituri. Apoi să-şi dezvolte mâna, să exerseze până sunt mulţumiţi de ceea ce fac.

- Care este publicul ţintă pentru benzile animate?

- În mod normal se crede că doar copiii obişnuiesc să citească benzile animate, ceea ce este o mare eroare de targetare. De exemplul benzile din SUA, denumite acolo „comics", sunt adresate în primul rând publicului matur.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Tudor_Serban-_-Animatia_din_Romania_a_ramas_in_epoca_de_piatra_0_331766900.html

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.