Jump to content

20 de ani de la meciul Oţelul - Juventus

Recommended Posts

Posted

Au trecut două decenii de la "Everestul" fotbalului gălăţean

Oţelul hărţuia, odată, "bătrâna doamnă"

* Pe 7 septembrie 1988, formaţia Galaţiului, antrenată atunci de Cornel Dinu, învingea colosala grupare italiană Juventus Torino în primul tur al Cupei UEFA * A fost un 1-0 savurat de aproximativ 25.000 de oameni pe Stadionul "Dunărea", golul fiind marcat de Ion Profir, acum un simplu antrenor de juniori în judeţul Buzău * Returul, câştigat la scor de mult mai valoroşii adversari, a contat pentru "oţelari" doar la capitolul cumpărături: aparate video, blugi şi covoare!

Doamne, au trecut douăzeci de ani!...

Cunoaşteţi spotul video cu neamţul şi italianul care se duelează în cunoştinţe fotbalistice într-un compartiment de tren. Ideea era că sportul-rege are o singură limbă, cea a performanţei. Ei bine, în loc de Karl-Heinz Rummenigge, Giuseppe Bergomi, Rudi Voller sau Toto Schilacci, personaje rostite cu preţiozitate de protagoniştii clipului, iubitorii fotbalului gălăţean - şi mă refer în primul rând la cei născuţi mai devreme - ar putea împleti o versiune proprie folosindu-se de eroii de acum douăzeci de ani ai Oţelului şi de super-vedetele lui Juventus Torino răpuse în toamna lui 1988 cu 1-0 pe Arena "Dunărea", gâtuită de zeci de mii de suflete. O performanţă greu de egalat!

Tacconi, Profir, Altobelli, Burcea...

Pe lângă Stefano Tacconi, Rui Barros sau Alessandro Altobelli, nume grele de tot, "sătule" de trofee, sună şi acum bine pronunţia legendelor Ion Profir, Nae Burcea, Gelu Popescu, Marius Stan etc. O mână de băieţi prezenţi de numai un an în Divizia A, cum se numea atunci primul eşalon intern, ajungea să dea ochii cu marele Juventus, un conglomerat de vedete care te înfiorau şi numai dacă le vedeai într-o fotografie. Numai 25.000 de norocoşi s-au putut înghesui pe stadion în acel 7 septembrie, forfota dinainte şi atmosfera din timpul meciului fiind nemaiîntâlnite pentru oraşul de la Mila 80 a Dunării. Oţelul lui Ralea, Antohi şi Agiu avea să învingă, scor 1-0, printr-un gol marcat de Ion Profir din lovitură de la 11 metri (obţinut de brăileanul Drăgoi) şi rămâne, şi după douăzeci de ani, singura formaţie din România care i-a venit de hac "Bătrânei Doamne".

Icre negre contra aparate video

Returul din Italia aproape că n-a mai contat, Juve răzbunându-se cu un contondent 5-0. "Oţelarii" de atunci recunosc însă că numai la meci nu le-a stat gândul de vreme ce treceau pentru prima dată în viaţă graniţa comunistă. "Am plecat cu icre negre la noi, că n-aveam voie cu valută, ca să ne cumpărăm şi noi câte ceva din străinătate. Ne-am luat aproape toţi câte un video, unii şi-au cumpărat blugi, care erau foarte scumpi. Şi acum am acel video, dar trebuie reparat", îşi aduce aminte Viorel Anghelinei, căpitanul acelei echipe de vis. Alţii susţin că au vrut să-şi cumpere chiar şi covoare din Torino! "Eram pentru prima dată în Occident, ne minunasem de ce era pe acolo, aşa că ideea de shopping a primat", adaugă Marius Stan, fostul mijlocaş central.

Echipa de atunci, cu un om în minus: Borali

Singura amintire tristă legată de acel eveniment unic este decesul fundaşului stânga Surian Borali. Jucătorul (etnic tătar) s-a sinucis la aproape jumătate de an de la episodul Juventus, el fiind găsit mort, în garsoniera care-i fusese repartizată de club, chiar de către Gelu Popescu, colegul său din banda dreaptă a apărării. "L-am găsit spânzurat în casă, însă nici în ziua de azi nu se ştie motivul sinuciderii sale", comentează Popescu. Camarazii lui Borali rememorează faptul că acesta voia să se însoare cu o româncă pură, situaţie care nu era pe placul părinţilor săi. "Ei voiau ca el să ia o tătăroaică de-a lor", spune Anghelinei, încercând, astfel, să ţese motivul pentru care fostul "oţelar" a decis să-şi ia viaţa la mai puţin de 30 de ani.

Oţelul Galaţi - Juventus Torino 1-0 (0-0)

Meci disputat pe 7 septembrie 1988 în turul I al Cupei UEFA;

Stadionul "Dunărea" - 30.000 spectatori;

A marcat: Profir 59' penalty.

OŢELUL: Călugăru - G. Popescu, Anghelinei, Agiu, Borali (72' Ad. Oprea) - Burcea, Stan, Profir, O. Popescu - Ralea (56' Drăgoi), Antohi. Antrenor: Cornel Dinu;

JUVENTUS: Tacconi - Napoli, Bruno, Brio, De Agostini - Cabrini, Marocchi, Rui Barros, M. Laudrup - Mauro, Altobelli. Antrenor: Dino Zoff;

Au arbitrat: Yusuf Nemoglu - Oguz Sarvan, Sabri Celik (toţi din Turcia).

Ce fac în prezent eroii din '88?

Tudorel Călugăru - antrenor de portari la o formaţie din Emiratele Arabe Unite

Gelu Popescu - administratorul Stadionului "Oţelul" din Galaţi

Viorel Anghelinei - director de Resurse Umane la Oţelul Galaţi

Mario Agiu - pensionar (după ce s-a retras din fotbal a lucrat în Ministerul de Interne), stabilit în Bucureşti

Surian Borali - sinucis în ianuarie 1989

Adrian Oprea - profesor - antrenor la Liceul cu Program Sportiv din Galaţi

Nicolae Burcea - antrenor la un Centru de Copii şi Juniori din suburbiile Parisului

Marius Stan - director general la Oţelul Galaţi

Ion Profir - antrenor la Şcoala de Fotbal "Ioan Viorel" din Buzău

Octavian Popescu - antrenor principal la FC Chişoda, o grupare din judeţul Timiş care activează în Liga a IV-a

Eugen Ralea - administratorul Bazei Sportive "Siderurgistul" din Galaţi

Ionel Drăgoi - organizator de competiţii la CF Brăila, în Liga a III-a

Haralambie Antohi - antrenor principal la Jiul Petroşani, în Liga a II-a

Cornel Dinu - administrator delegat la Dinamo Bucureşti, co-prezentator al unei emisiuni sportive la postul Realitatea TV

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=26697

Posted

Desi sunt galatean si mai mult decat atat, sunt fan Galati (cu tot ceea ce inseamna) trebuie sa fim realisti si sa nu mai traim in trecut.

Avem o echipa de mana a N...-pea (unde N are valori intre 5 si 20).

Se pot gasi intotdeauna scuze pentru calitatea slaba a prestatiei jucatorilor insa adevarata valoare nu ar trebui sa depinda de bani sau alte stimulente.

Valoarea se dovedeste in teren si asta se face in fata oricarei echipe.

Hai OTELU!!!

• 3 years later...
Posted

După 23 de ani...

Pe 7 septembrie 1988, Oţelul Galaţi debuta în cupele europene printr-o victorie istorică, 1-0 împotriva celebrei Juventus Torino. O fotografie, în mâna lui Marius Stan, şeful Oţelului, campioana României, care în această seară va păşi pe somptuosul Sankt Jakob din Basel, la debutul în Liga Campionilor.

În urmă cu 23 de ani, personajul şi personajele din fotografia patinată de vreme intrau în istorie printr-o victorie memorabilă împotriva unuia dintre cele mai sonore nume ale fotbalului european.Atunci, în vremea când pâinea era pe cartelă, iar programul de la televizor ţinea doar două ore, 30.000 de oameni au asistat, pe Stadionul Dunărea, la un success epocal, conturat prin penalty-ul transformat de Profir şi obţinut în urma unui fault comis asupra lui Drăgoi.

Nu-l căutaţi pe Drăgoi în poză! Nu-l veţi găsi, pentru că a fost rezervă, a intrat abia în repriza a doua. În fotografie nu apare nici antrenorul principal de atunci, Cornel Dinu. Mister avea să stea scurt, dar eficient pe banca gălăţenilor. În ciuda victoriei contra lui Juve, n-avea să mai prindă returul din Italia, un eşec acasă contra celebrei Victoria Bucureşti fiindu-i fatal.

Primă de 20.000 de lei

„Atunci, din ce-mi amintesc, jucătorii au fost recompensaţi cu câte 20.000 de lei, o sumă importantă. Ţin minte că am pregătit meciul după nişte casete video procurate greu, prin intermediul unui prieten din Italia. Lui Profir, autorul golului din penalty, i‑am trasat sarcină să nu-l scape din ochi pe Cabrini, care urca foarte mult pe stânga", şi-a amintut Procurorul.Dinu a pomenit un nume, Cabrini. La Juventus nu mai erau celebrii Platini, Boniek, Bettega, Paolo Rossi. Dino Zoff se retrăsese şi era antrenor principal, dar pe teren păşeau nume destul de importante. Michael Laudrup, Altobelli, De Agostini, micuţul portughez Rui Barros (în retur, „piticul" de 1,59 m avea să marcheze cu capul de lângă Marius Stan, mai înalt cu vreo 30 de centimetri).

Fundaş dreapta la Juve era Nicolo Napoli, cel care peste ani avea să antreneze Craiova. Ion Profir are astăzi 48 de ani şi e antrenor la o echipă de Divizia D, Recolta Sălcioara, pe undeva pe lângă Râmnicu Sărat. Ţine minte faza penalty-ului de parcă ar fi fost ieri. „Nu era stabilit dinainte cine să execute. După ce Drăgoi a fost faultat, nea Cornel Dinu, căruia îi transmit sănătate după necazurile pe care le‑a avut, a strigat la mine, să bat eu. Am pus mingea la punctul cu var, dar cât timp m-am întors, Puiu Antohi mi-a zis că portarul Tacconi mi-a mişcat‑o. Am aşezat-o la loc şi i‑am arătat cu degetul că dau în dreapta lui, şi acolo am dat!"

Returul, la cumpărături

La Torino, Oţelul a fost carne de tun. A pierdut cu 5-0, Cornel Dinu fusese schimbat între timp cu Ioan Sdrobiş. S-a mers la ducere cu un avion de linie, cu escală. În total, cinci ore de zbor.La întoarcere, lui Agnelli i s-a făcut milă de adversari şi le-a împrumutat charterul „Bătrânei Doamne" să‑i întoarcă acasă. Căpitanul de atunci, Viorel Anghelinei, ulterior arbitru FIFA, îşi aminteşte: „N-aveam voie să deţinem valută, aşa că am plecat la noi cu icre negre, să le vindem şi să facem rost de bani.

La stadion am ajuns cam cu o jumătate de oră înaintea fluierului de start. Întârziaserăm prin bazar". Iar preşedintele de astăzi, Marius Stan, rememorează nostalgic: „Deşi aveam 31 de ani, aceea a fost prima mea ieşire în Occi­dent. Principalul nostru gînd erau cumpărăturile, doream să ne luăm orice, inclusiv covoare".

Legătura dintre Oţelul care s-a bătut cu Juventus şi Oţelul care diseară îşi forţează destinul în Liga Campionilor o fac cinci oameni, protagonişti ai ambelor momente. Atunci erau jucători, acum sunt angajaţi ai clubului: Marius Stan - preşedinte, Viorel Anghelinei - şeful resurselor umane, Eugen Ralea - director administrativ, Gelu Popescu - administratorul stadionului, Tudorel Călugăru - antrenor cu portarii.

Doi gălăţeni nu mai sunt

Dintre cei 11 „oţelari" care au bătut pe Juve, doi nu mai trăiesc. Coordonatorul Nae Burcea, care se stabilise în Franţa, s-a stins în 2009, la 55 de ani, în urma unui cancer. Fundaşul dreapta Surian Borali, tătar de origine, s-a spânzurat pentru că etnia din care făcea parte nu l-a lăsat să se însoare cu fata pe care o iubea.

adevarul.ro

http://www.youtube.com/watch?v=OLpkRooyxnU

• 11 months later...
Posted

Se reîntâlnesc titanii ce au răpus "Bătrâna Doamnă"

Astăzi se împlinesc 24 de ani de la triumful Oţelului împotriva celor de la Juventus Torino, unicul succes românesc din istorie în faţa gigantului bianco-nero din fotbalul mondial

9d63cc862b220646a64eeb3d88e7be71_L.jpg Foto: Ilie Stan

Suporterii gălăţeni nu au cum să uite vreodată ziua de 7 septembrie 1988, în care Oţelul reuşea să răpună un colos al lumii fotbalistice, Juventus Torino, chiar la Galaţi, pe stadionul „Dunărea”, în faţa a peste 25.000 de spectatori. Formaţia torineză era antrenată atunci de Dino Zoff şi care avea în componenţă fotbalişti de legendă precum Rui Barrios, Laudrup sau campionii mondiali Altobelli şi Tacconi, cu care a reuşit să câştige Cupa UEFA un an mai târziu. Unicul gol al partidei a fost marcat de Ion Profir, în minutul 59, dintr-un penalti scos de Drăgoi. A tras tare, fără nicio emoţie, în faţa lui Tacconi, titular de drept în naţionala Italiei la acea vreme. După 24 de ani de la gloria dobândită în faţa italienilor, Oţelul încă a rămas singura echipă din România care a reuşit să învingă Juventusul.

Au rămas în lumea fotbalului

Mare parte dintre cei care au trudit pe teren pentru victoria memorabilă a Oţelului şi-au continut viaţa în interiorul fenomenului fotbalistic şi după ce şi-au pus ghetele la expoziţie. Relu Călugăru este antrenorul de portari la prima echipă a roş-alb-albaştrilor, Gelu Popescu este administratorul stadionului „Oţelul”, iar Viorel Anghelinei poartă funcţia de director Resurse Umane la clubul care l-a consacrat. Tot în Galaţi au rămas şi Adrian Oprea, profesor şi antrenor la Liceul cu Program Sportiv, Eugen Ralea - administratorul Bazei Sportive „Siderurgistul” şi Marius Stan - fost director general la Oţelul, actualul primar al oraşului. Aproape de Galaţi şi de fenomenul fotbalistic au rămas şi Puiu Antohi, acum antrenor la Steaua Brăilei, un club privat de junori şi Ion Drăgoi, organizator de competiţii la CF Brăila, formaţie aflată în liga secundă. Cel mai departe de locul în care a contribuit la marea victorie este Octavian Popescu, care antrenează o grupă de copii şi juniori în Timişoara. Antrenorul de atunci, Cornel Dinu, ocupă o funcţie administrativă la Dinamo şi este invitat permanent la o emisiune sportivă. Marcatorul unicului gol al partidei, Ion Profir, s-a stabilit în Rm. Sărat şi este antrenor în liga a patra, la Recolta Boldu, infim în comparaţie cu portarul pe care a reuşit să-l învingă pe 7 septembrie 1988, Tacconi, care este analist sportiv la Al Jazeera TV, alături de Cessare Maldini.

Din echipa de atunci, nu mai sunt printre noi regretaţii Surian Borali şi Nicolae Burcea.

Reîntâlnirea titanilor

Clubul FC Oţelul va organiza astăzi o întâlnire a jucătorilor de atunci, prima iniţiativă de acest gen pentru aniversarea momentului istoric din '88. „Ne-am mai întâlnit aproape toţi când a luat Oţelul campionatul, dar până acum nu ne-am mai găsit niciodată special pentru aniversarea acelei victorii de pomină”, a spus Gelu Popescu.

viata-libera.ro

Posted

"7 septembrie - o bornă importantă!"

Narcis Răducan, consilier al primarului Marius Stan pe probleme de fotbal, a declarat că 7 septembrie este o dată foarte importantă din viața Oțelului și că începând din 2013 ea va fi serbată cum se cuvine. "Marcăm astăzi împlinirea a 24 de ani de la prima victorie a unei echipe românești asupra marelui Juventus Torino, acel 1-0 din toamna lui 1988. Iar acea echipă este Oțelul! Am organizat un dineu special pentru fostele glorii ale Oțelului, considerăm că o asemenea dată nu poate fi dată uitării. Din cauza perioadei tulburi prin care a trecut clubul în anul curent, nu am reușit să facem mai mult pentru acest 7 septembrie, dar ne obligăm ca începând de anul viitor să serbăm cum se cuvine această bornă importantă din viața Oțelului!", a afirmat Narcis Răducan.

otelul-galati.ro

Posted

Am fost la meci... greu cu biletele, trebuia sa ai ceva "pile". Am prins loc undeva in peluze :O) . A 2-a zi nu mai aveam voce! m/