Jump to content

Premii pentru Max Popescu la festivaluri de film


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Festivalul International ECO-ETNO-FOLK Film si-a desemnat castigatorii celei de-a X-a editii

Fundatia Nationala pentru Civilizatie Rurala “Niste Tarani” si Biblioteca Metropolitana “Mihail Sadoveanu” din Bucuresti au organizat in perioada 2-7 septembrie 2008 editia a X-a a Festivalului International de Film ECO-ETNO-FOLK. Festivalul s-a desfasurat la Casa de Cultura Taraneasca din comuna Slatioara-Valcea. In urma preselectiei din luna iulie la care au fost vizionate 162 de filme, au fost retinute in concurs 75 de filme documentare si de reportaje scurte din 32 de tari. Castigatorul Marelui Premiu “Potecasul de Bronz” este filmul “Bumerang”/ “Boomerang”, in viziunea regizorului Daryoush Gharibzadeh, produs de Societatea Cinematografica a Tinerilor Iranieni (Iranian Young Cinema Society). Filmul a fost considerat de juriul international al Festivalului ca o posibila replica la romanul “Batranul si Marea”, o metafora documentara a luptei pentru supravietuire. In palmaresul editiei a X-a figureaza, cu mentiune, si pelicula “Ursul si capra” (regizor Maximilian Popescu, Galati).

http://www.cronicaromana.ro/index.php?e ... &art=88473

Link to comment
Share on other sites

Echipa lui Max a luat premiu din nou!

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului internaţional de film "Eco-etno-folk", desfăşurat între 2 şi 7 septembrie în organizarea Fundaţiei Naţionale pentru Civilizaţie Rurală "Nişte ţărani", de la Slătioara, Vâlcea, a însemnat lauri şi pentru Galaţi. Premiat pentru a şaptea oară la acest festival, cineastul gălăţean Maximilian Popescu, om de presă, scriitor şi vechi căpitan de vas, s-a întors în acest an cu o menţiune, pentru scurt-metrajul produs la MEGA TV: "Obiceiuri de iarnă din Moldova: Ursul şi Capra din Ţepu". Scenariul, regia şi imaginea - Max Popescu. Din "echipajul" filmului a mai făcut parte: etnologul tecucean Mariana Chiriţă, rapsodul popular şi actorul Paul Buţa, producătorul Viorica Popescu şi directorul de montaj audio-video Leonard Sava. Producţia a surprins o tradiţie unică: "Ursul cu spice de stuf".

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=26729

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Încă un premiu la Slătioara pentru echipa lui Max Popescu

Sfârşitul lui august a adus un premiu pentru gălăţeni la cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Eco-Etno-Folk „Nişte ţărani”, festivalul de la Slătioara al lui Dinu Săraru, singurul din lume cu tematică rurală. „Au fost reprezentate 22 de ţări, inclusiv România. În preselecţie au intrat 150 de filme şi în proiecţie au rămas 70, dintre care şi filmul Studioului de film Mihai Eminescu Galaţi”, ne-a relatat regizorul Maximilian Popescu, al cărui film a primit o menţiune la acest festival internaţional. Filmul se numeşte „Triptic moldav”, a fost regizat de Max Popescu, din echipa sa făcând parte: Silviu Teodoru şi Leonard Sava; producător Viorica Popescu. Filmările – primăvara trecută, la Tuluceşti. Un film în trei părţi: despre cruci şi morminte vechi, o legendă a locului spusă de învăţătorul Amelian Chirilă şi o petrecere „la botul calului”…

Preşedintele juriului a fost regizorul Geo Saizescu, decanul facultăţii de profil a Universităţii Hyperion, iar preşedinte de onoare, regizorul Andrei Blaier, cel care ne-a făcut de curând onoarea de a fi prezent la festivalul naţional de la Galaţi. Marele Premiu a fost adjudecat tot de o regizoare româncă, Delia Deleanu - un documentar impresionant despre o recentă demolare a unei biserici pentru a face loc unor construcţii noi, ne-a relatat Max Popescu.

Premiu şi la Oţelu Roşu

Echipa regizorului gălăţean a primit şi în iulie, la Festivalul jubiliar AMA FILM de la Oţelu Roşu, pentru scurt-metrajul „Progenis Terrae” – „Fiul Pământului”, Premiul Primăriei oraşului-gazdă. Un film despre Brâncuşi, filmat în mai multe reprize la Târgu Jiu. Rolul lui Brâncuşi a fost jucat de Dumitru Călugăru, de la Teatrul „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu - leit celebrul sculptor! Cu operatorul Teodoru, regizorul Popescu a filmat acolo încă din 1994 unele secvenţe ale filmului premiat acum... „Faptul că ducem în continuare stindardul, cum se spune, se datorează sufletului echipei, producătoarea Viorica Popescu”, operatoare şi soţie, spune regizorul.

http://www.viata-libera.ro/articol-Inca_un_premiu_pentru_echipa_lui_Max_Popescu_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Un film de Max Popescu, premiat la Bucureşti

În cariera sa de peste 40 de ani de cineast amator, gălăţeanul Maximilian Popescu Vella a primit peste 100 de premii. Acestora li s-a mai adăugat, de curând, încă unul, oferit de Institutul European de Cultură pentru Comunicare, Cunoaştere şi Educaţie prin Imagine şi Romanian Film Club Association, în cadrul Inter Hyperion Stud Art & Young Independent Film Festival (ediţia I), desfăşurat la Bucureşti. Este vorba despre Premiul "Păcală", pentru spirit românesc, acordat filmului „Demiurgul” - regia Maximilian Popescu, montaj Leonard Sava, imagine Silviu Teodoru şi Maximilian Popescu, comentariu Anca Mitrofan, producător Viorica Popescu.

Preşedintele festivalului a fost Geo Saizescu, iar preşedintele juriului Alecu G.Croitoru.

„Demiurgul” este un film despre viaţa şi opera lui Constantin Brâncuşi, în care rolul principal este interpretat de Dumitru Călugăru.

„Ideea acestui film o am din 1994, de când am sărutat Poarta sărutului şi am plâns la Masa Tăcerii”, spune Max Popescu. „Asemănarea izbitoare a lui Dumitru Călugăru - cineast şi operator scenă la Teatrul din Tg.Jiu - cu marele Brâncuşi m-a determinat să-mi doresc să fac acest film şi să încerc să reconstitui gândirea sculptorului pornind de la 13 maxime ale sale”, dezvăluie cineastul gălăţean.

Cu prima variantă a filmului, Maximilian Popescu a mai câştigat un premiu, la Gura Humorului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Max a coborât pânzele şi a păşit Dincolo

Ne-a părăsit, retras de ceva vreme, cu demnitate, în suferinţele sale, un vajnic om al Dunării, comandantul de vas Maximilian Popescu Vella, scriitor de cărţi dedicate oraşului şi navigaţiei, iniţiator al multor proiecte. Unele, precum reconstituirea Pânzarului moldovenesc, reuşite, incredibil, în ciuda costurilor şi obişnuitei birocraţii şi leni şi suficienţei noastre mioritice. Pânzarul nu a fost respectat şi zace, portul nostru este uitat, comandantul acesta entuziast, cu suflet minunat, dispare şi el! Este cel care a venit şi cu ideea fondării târgului de carte Axis libri, ajuns festival prin implicarea unor gălăţeni şi negălăţeni deschişi la idei.

N-a avut parte să îşi vadă înfăptuit şi un festival de film gălăţean dedicat lui Eminescu…

O vreme s-a implicat şi în tradiţia, acum abandonată din nefericire, a jocurilor marinăreşti la Dunăre.

Născut la  21 ianuarie 1942, a urmat Şcoala de Ofiţeri Marina Comercială. A fost marinar la Navrom şi APDM. A regizat 150 de filme documentare şi documentar-artistice de scurt metraj, a cucerit numeroase premii naţionale pentru filmele sale, a publicat 15 cărţi de specialitate navală şi de beletristică. S-a implicat în viaţa culturală a cetăţii şi a ştiut să admire şi să sprijine pe cei car făceau bine în cultură. Oamenii precum el se împuţinează! Dumnezeu să-l odihnească pe corăbiile Cerului, în ape liniştire.

Adio, Max, drag şi generos prieten!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.