Jump to content

Bătaia de joc numită "Lapte şi corn"

Recommended Posts

Posted

Unt îngheţat în loc de lapte

Mai multe unitati de invatamant din judetul Galati s-au plans Inspectoratului Scolar Judetean de faptul ca firma braileana Risk Com, cea care a castigat licitatia pentru programul "Corn si lapte", le ofera copiilor unt inghetat in locul derivatelor din lapte aflate in lista aprobata de Guvern. "Am plangeri de la directori ca in continuare se aduce copiilor unt, care mai este si inghetat. Se intampla si la primara, si la gimnaziu, dar mai ales la gimnaziu. Acest unt nu poate fi consumat in clasa. Daca el este inghetat, ce fac copiii? Il pun pe calorifer sa se dezghete? Nu il mananca in pauza care trebuie, murdaresc in clasa. Dar nu acesta este subiectul. Subiectul este ca untul nu figureaza in lista aprobata de Ministerul Internelor si Reformei Administrative. Atata timp cat acest produs nu este acolo, in continuare nu il acceptam. In lista este trecut asa: lapte si derivate din lapte, iar la derivate din lapte este o lista mai lunga - lapte batut, branza topita etc - in care nu figureaza untul", a declarat, luni, inspectorul scolar general de la Galati, Tania Bogdan. Potrivit aceleiasi surse, doua dintre scolile care au primit unt inghetat sunt Scoala Generala nr. 28 si Scoala Generala nr. 34. Inspectorul scolar general a precizat ca elevii au mai primit, pentru diversitate, branza topita si biscuiti. "Furnizorul ar trebui sa le consume el mai intai sa vada daca ii plac si dupa acea sa le dea copiilor", a afirmat Tania Bogdan. Liderul ISJ Galati a adaugat ca toate aceste neconformitati au fost raportate in repetate randuri Consiliului Judetan, institutia responsabila de programul "Corn si lapte", insa reactia a fost zero. "In Consiliul Judetean chiar exista dezinteres pentru derularea corecta a acestui program, care inseamna bani publici. Am facut trei adrese pana acum, dar nu exista nicio reactie. Se platesc produse neconsumate de copii pentru ca, repet, Consiliul Judetean nu intelege sa se ocupe de problema asta", a declarat inspectorul scolar general. Tania Bogdan a mentionat ca i-a solicitat deja prefectului judetului Galati, Mihai Capra, sa convoace o intalnire cu reprezentantii Consiliului Judetean, ai firmei furnizoare Risk Com, ai Oficiului pentru Protectia Consumatorilor si ai Inspectoratului Scolar, intalnire in cadrul careia sa fie analizata problema produselor care ajung la copii. In plus, ISJ va face raportari saptamanale catre Ministerului Educatiei referitoare la realizarea programului "Corn si lapte". Societatea Risk Com din Braila a castigat licitatia pentru acest program si in anul scolar 2006-2007. Si atunci, insa, au existat nemultumiri din partea conducerii scolilor cu privire la gradul de indeplinire a obligatiilor contractuale de catre Rick Com. "Eu am sperat sa nu castige aceeasi firma si anul acesta. Stiu de la Protectia Consumatorilor ca au fost amendati de mai multe ori, dar probabil ca amenda nu e suficient de mare sau isi recupereaza banii incalcand conditiile contractuale", a incheiat inspectorul scolar general de la Galati, Tania Bogdan.

http://www.stirilocale.ro/galati/Elevii ... 55557.html

• 2 weeks later...
Posted

Bătaia de joc numită “Lapte şi corn”

Inspectorii de la Protectia Consumatorilor se afla in plin control in ce priveste programul “Lapte si corn”. Dupa ce conducerea Inspectoratului Scolar a tras un semnal de alarma in privinta calitatii alimentelor servite elevilor in deradere, au iesit la iveala si nereguli in privinta aprovizionarii. Ai fi tentat sa crezi ca o mana intinsa de Guvern elevilor, care costa enorm bugetul, e un lucru bun. Programul “Lapte si corn”, pentru ca despre el este vorba, s-a transformat insa intr-o bataie de joc. Sa dai copiilor un pachetel in care gasesc unt inghetat si biscuiti e o ineptie. Cum poate acel copil sa intinda untul pe biscuitei e o intrebare la care firma castigatoare a licitatiei pentru acest program ar trebui sa raspunda facandu-ne, eventual, o demonstratie. S-au tras mai multe semnale de alarma, dar degeaba. Inspectoratul Scolar s-a plans la Consiliul Judetului, dar fara rezultat. Supararea a aparut de la faptul ca firma Risk Com aduce in scoli unt, in loc de lapte, untul nefiind considerat un derivat al laptelui. Conform normelor de aplicare a acestui program, in cazul in care firmele nu pot aduce lapte elevilor, au posibilitatea de a aduce produse derivate din lapte, cum ar fi lapte batut sau branza topita.

Plangeri din mediul rural

Verificari au fost facute si de inspectorii de la Protectia Consumatorilor, dupa ce au inceput sa curga reclamatiile responsabililor din scolile galatene. Sesizarile, venite cu pondere din mediul rural. Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) a aplicat societatii responsabile o amenda de 5.000 de lei, dar pentru nerespectarea graficelor. “Pentru ca nu a ajuns la timp ca sa duca produsele elevilor, firma Risk Com a primit o amenda de 5.000 de lei. Contractul prevede ca laptele si cornul pot fi transportate cu intarziere doar in conditii speciale. Spre exemplu, poate sa ajunga intr-o localitate mai tarziu cu trei zile, chiar si o saptamana, in conditiile in care vremea este nefavorabila, dar altfel nu. Daca in contract este stipulat faptul ca produsele trebuie aduse zilnic, atunci asta trebuie sa faca firma. Reclamatiile venite din mediul rural vizau printre altele si acest aspect, al nerespectarii graficului”, ne-a spus inspectorul sef al Inspectoratului Regional al Protectiei Consumatorilor, Marioara Gatej.

In plin control

Verificarile privind acest program, care s-a extins si la clasele V-VIII, sunt in plina desfasurare. “Deocamdata l-am facut doar in mediul urban, este vorba despre Galati, Tecuci, Targu-Bujor, iar acum vom merge in mediul rural. Este adevarat ca sunt aduse in loc de lapte si corn doar produse derivate. Spre exemplu, din ce am observat de-a lungul acestui control, se dau biscuiti si branza topita, dar aspectele verificarii vizeaza calitatea produselor si respectarea graficelor”, a punctat Marioara Gatej.

Acum e vacanta, dar in curand copiii vor reveni la scoala, iar bataia de joc probabil va continua, pentru ca firma Risk e in continuare unicul distribuitor si pana acum nu a dat dovada ca poate lucra si altfel.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=2

Posted

O adevărată campanie anti-Risk...

Elevii, ”otrăviţi” cu bună ştiinţă de Consiliul Judeţean

Deşi în urmă cu mai bine de o săptămână, a promis că va organiza o întrevedere cu Inspectoratul Şcolar şi cu reprezentanţii firmei care se ocupă de programul „Lapte-corn”, Eugen Durbacă nu şi-a onorat promisiunea . Nu că ar fi eveniment, însă sănătatea a aproximativ 70.000 de copii depinde în mare parte de Consiliul Judeţului Galaţi. Nu de puţine ori conducerile mai multor unităţi de învăţământ s-au plâns ISJ Galaţi, după ce copiii au primit în loc de lapte şi corn, unt îngheţat, produse expirate, dar şi cu iz de mucegai. Deşi a promis că va lua măsuri în ceea ce priveşte derularea programului „Lapte-corn”, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Eugen Durbacă, a uitat de promisiune imediat de cum a şi grăit-o. Astfel că, după mai bine de o săptămână de când a promis că va convoca conducerea ISJ Galaţi, dar şi reprezentanţii firmei Risk Com SRL Brăila la o întrunire, nici până astăzi, preşedintele CJ Galaţi nu a mişcat un deget pentru elevii cărora li s-a distribuit, în repetate rânduri, unt îngheţat şi biscuiţi (în loc de lapte şi corn), produse cu termenul de valabilitate expirat sau cu iz de mucegai. Deşi Inspectoratul Şcolar Judeţean a făcut o serie de sesizări către Consiliul Judeţean, nici până acum preşedintele CJ, Eugen Durbacă, nu s-a sinchisit să ia măsuri cu toate că, în urmă cu mai mult de o săptămână, ne-a declarat telefonic „Este adevărat că am primit reclamaţii. Am auzit şi eu, însă săptămâna aceasta (n.r. 28 ianuarie) voi chema la o întrunire ISJ Galaţi şi reprezentanţii firmei. Trebuie să fie ambele părţi ca să stăm de vorbă şi să vedem ce e de făcut. Dacă se adevereşte că acuzaţiile Inspectoratului Şcolar sunt adevărate, voi lua măsuri”, a declarat Eugen Durbacă. Întrebat ce măsuri va lua, preşedintele CJ Galaţi a spus că nu cunoaşte clauzele contractului pe care firma brăileană îl are cu instituţia pe care o conduce, însă se va sfătui cu un jurist şi atunci va şti ce are de făcut. De cealaltă parte, conducerea ISJ Galaţi s-a arătat revoltată de faptul că, deşi a cerut preşedintelui CJ să intervină în repetate rânduri, nici până acum nu a fost luată niciun fel de măsură, CJ-ul arătându-şi, în repetate rânduri, lipsa de interes şi ignoranţa faţă de micuţii care nu de puţine ori au primit produse aproape expirate, cu iz de mucegai sau unt îngheţat şi biscuiţi, în loc de lapte (sau derivatele acestuia, untul nefiind inclus) şi corn. „Am primit nenumărate reclamaţii din partea conducerii mai multor unităţi de învăţământ din Galaţi, atât anul trecut, cât şi anul acesta. În urma acestor reclamaţii, am făcut sesizări către Consiliul Judeţean, Prefectură, dar şi Oficiul pentru Protecţia Consumatorului (OPC)”, a declarat Iuliana Tania Bogdan, inspector şcolar general . De asemenea, şi purtătorul de cuvânt al OJPC Galaţi, inspectorul şef adjunct Silviu Bacalum, ne-a declarat că în urmă cu mai puţin de două luni, respectiv în decembrie, firma brăileană a fost sancţionată deoarece nu de puţine ori reprezentanţii firmei nu respectau graficul prevăzut în contract, ajungând, cu pachetele pentru copii chiar când aceştia terminau programul, precum şi din cauza depozitării mărfii în condiţii improprii. Vinovatul este, conform inspectorului general Tania Bogdan, funcţionarul de la CJ Galaţi, care ar trebui să stopeze plata facturilor către Risk Com: "Există un contract între Consiliul Judeţean Galaţi şi firma furnizoare. Cum vii tu cu factura de unt la mine, când nu ai unt în contract? şi totuşi, consiliul plăteşte facturile. Acolo este cineva care ar trebui să urmărească acest contract şi nu îl urmăreşte, nu are reacţie la semnalele noastre". Numărul elevilor gălăţeni care beneficiază de programul „Lapte-corn” este de 68.000. În condiţiile în care preţul maxim al unui pachet este de 1,04 lei, este evident că în joc sunt foarte mulţi bani, foarte multe interese şi foarte multe de câştigat. Firma Risk Com SRL Brăila, care deţine încă din septembrie 2004 contractul de distribuire a pachetelor "lapte-corn" în şcolile gălăţene, a transformat programul într-un nou scandal pe bani publici, deşi încă de la începutul derulării programului au fost nenumărate suspiciuni în legătură cu modul în care firma brăileană a obţinut contractul. Şi asta după ce preţul oferit de firma brăileană pe pachet, respectiv 7.562 lei vechi/pachet, a fost mai mare faţă de oferta unei alte firme din Galaţi, care oferise un preţ de 6.000 lei vechi/pachet. Şi totuşi, probabil şeful CJ, conservatorul Eugen Durbacă, este mult prea preocupat în această perioadă de campania electorală, de „hipnotizarea” electoratului şi de acapararea cât mai multor „orbi” aproape, pentru a-şi duce la bun sfârşit promisiunea, însă de elevii gălăţeni care îşi riscă sănătatea, consumând produse alterate, îngheţate, cine se preocupă? Când se vor lua măsuri? Când se vor intoxica sau mai rău, îmbolnăvi copiii pe capete?

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=5

Posted

Ar trebui să ia atitudine şi părinţii, să facă puţin scandal ... sau directorii de şcoli să nu mai primească asemenea produse în incintă ... să cheme un inspector şcolar: "Uite dom'le, ce-am găsit"

• 2 weeks later...
Posted

Cine înghite "Laptele şi Cornul"?

* Elevii gălăţeni de gimnaziu rezistă deliciilor culinare ale programului guvernamental extins * Unde ajung alimentele respinse la "controlul calităţii"?

Începând cu acest an, în ţară s‑a extins programul naţional "Laptele şi Cornul" şi la nivelul elevilor din clasele V‑VII. La nivelul judeţului Galaţi, celor 42.000 de copii din grădiniţe şi clasele I‑IV, care deja beneficiau de acest program, li s‑au adăugat alţi 26.000 de elevi de gimnaziu. Fără a ne erija în critici ai programului naţional, am vrut să vedem dacă produsele alimentare chiar ajung acolo unde a gândit Guvernul, adică în burticile elevilor. Ce am aflat veţi citi în continuare. Ca o concluzie preliminară, aflaţi că produsele guvernamentale sunt... până la urmă!... consumate. Însă nu întotdeauna de elevi...

Miam, sandviş!

Se ştie că, fără discuţie, programul �Laptele şi Cornul" a avut un real succes în mediul rural. Nivelul de trai este principalul motiv pentru care elevii de la ţară nu vor lăsa niciodată să se strice pacheţelul primit de la stat. Însă cu produsele alimentare distribuite în mediul urban, e cu totul altă poveste.

Am încercat să aflăm ce se întâmplă în Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri". Cu ajutorul directorului Cezar Gaiu am mers la una din cele opt clase gimnaziale (o clasă a VII‑a). Pe un dulap din clasă este un coş din plastic în care se află depozitate pachetele de biscuiţi şi paharele cu lapte. Deşi este pauză, niciunul din elevi nu consumă aşa ceva, ba chiar în clasă intră un elev care ronţăie pofticios dintr‑un sandviş cu şuncă.

Ne batem cu biscuiţi? Sau cu unt?

Alina Mititelu, de 13 ani, elevă "de serviciu", ne confirmă: "Nu prea mâncăm aceste produse. Uneori mănânc biscuţii, dar laptele nu îl beau. La început, când ne‑au dat unt în loc de lapte, nu s‑a atins nimeni de el, nu am avut cu ce să îl întindem". Deşi spune că nu are o problemă cu laptele şi că mănâncă dimineaţă, acasă, cereale cu lapte, Cristina Mantu, o altă elevă, ne‑a spus că "�aici nu mănânc, pentru că nici ceilalţi nu mănâncă şi nu vreau să fiu singura. Am mâncat o dată, când, în loc de biscuiţi, au adus napolitane şi erau mai bune".

Diana Caiu ne‑a dezvăluit şi o altă întrebuinţare a produselor guvernamentale: "În general, elevii se bat cu biscuţii în clasă, aşa că doamna dirigintă ne‑a propus o modalitate de folosire, astfel încât să nu se mai risipească. Ne‑a propus să ducem produsele alimentare la biserică, dar până la urmă, nu le‑am mai dus�". Mihnea Trifan, băiatul amator de sandviş în pauză, explică motivul pentru care preferă să dea trei lei la magazinul de afară decât să mănânce, gratis, laptele şi biscuiţii: "Astea sunt produse banale, nu mă atrag deloc. Iau mai bine un sandviş şi un desert, ceva dulce şi gata. Când ne‑au dat, la început, unt, era aşa de îngheţat că nu aveai ce să faci cu el. Dirigintele ne‑a spus să‑l luăm acasă, să‑l punem la cuptorul cu microunde, dar nu l‑a luat nimeni acasă�". Băiatul ne‑a mai spus că "�uneori, elevii de serviciu iau aceste produse, după ore, le duc la biserică şi le donează săracilor".

Sunt mâncate, dar de cine?

Nici Cezar Gaiu, directorul instituţiei, nu evită să discute deschis această problemă: "Elevii realizează că este vorba despre un efort care se face pentru acest program, dar şi că este o oarecare risipă. Depinde şi de starea financiară a elevilor, dar şi de educaţie. Şi spun asta, pentru că, dacă la început, erau elevi care găseau o adevărată plăcere să arunce cu lapte pe pereţi, acum a apărut un alt gen de mentalitate. Vorbesc de respectul faţă de mâncare. Dacă la finalul orelor rămân astfel de pachete, fie sunt duse la biserică, fie vin femeile de serviciu şi îmi cer permisiunea să le ia. Eu sunt de acord, pentru că, până la urmă, pentru ele chiar reprezintă ceva", ne‑a explicat directorul.

A se reţine! Nu este vorba nici despre alimente stricate sau expirate, ci pur şi simplu despre mâncare care este, până la urmă, folosită de cineva. Numai că nu de elevii‑destinatari. Realizând că nu este în regulă, directorul chiar a ridicat problema în colegiul director, iar diriginţii urmează să discute cu părinţii elevilor, pentru găsirea unor soluţii, pe viitor.

* Marioara Gătej, directoarea Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Galaţi spune că de la începutul anului se verifică modul de derulare a programului guvernamental: "Principala problemă ţine de nerespectarea gamei sortimentale. Firma a distribuit pacheţele de unt de 16 grame, care au fost refuzate în şcoli şi care nu au fost înlocuite cu un alt produs. Noi nu putem lua măsuri în privinţa gamei sortimentale, ci doar părţile semnatare ale contractului".

* Controalele OJPC au dezvăluit că la începutul anului, în şcolile din judeţul Galaţi s‑au distribuit tot felul de produse care înlocuiesc cornul şi laptele. La Tg. Bujor, elevii de gimnaziu au primit biscuiţi şi unt, la Galaţi, cornuri şi unt, iar la Tecuci, biscuiţi cu brânză topită. Însă inspectorii nu au aplicat amenzi decât în momentul în care s‑a constatat că nu s‑a respectat graficul de distribuţie a alimentelor sau când unul din cele două produse alimentare refuzate de şcoli nu a fost înlocuit.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=22159

• 4 weeks later...
Posted

Expuşi riscului

Elevii gălăţeni vor primi în continuare lapte şi corn de la firma "Risk Com". Deşi ar fi trebuit să organizeze o licitaţie privind desemnarea unei firme care să se ocupe de derularea programului „Lapte-corn” pentru elevii de gimnaziu, conducerea Consiliului Judeţului Galaţi s-a lăsat păgubaşă pe motiv că nicio societate nu s-a arătat interesată. Mai mult decât atât, firma brăileană "Risk Com" s-a pricopsit cu încă un contract, valabil până pe data de 25 aprilie. Elevii vor continua să primească produse de la această firmă care este aprig contestată atât de către cadrele didactice, cât şi de conducerea ISJ Galaţi, din cauza modului defectuos în care societatea îşi îndeplineşte obligaţiile prevăzute în contract.

Deşi sperau că vor avea şansa să scape de firma care, nu de puţine ori, le-a distribuit produse cu termen de valabilitate expirat, depozitate în condiţii improprii sau care nu figurau pe lista aprobată de către minister, elevii de gimnaziu vor primi în continuare lapte şi corn de la firma brăileană Risk Com, cea care se ocupă de programul ”Lapte-corn” în judeţul Galaţi. Deoarece actul adiţional pe baza căruia adolescenţii primeau produse de la Firma Risk Com a expirat în luna martie, Consiliul Judeţean Galaţi ar fi trebuit să organizeze o licitaţie pentru desemnarea unei firme care să le distribuie elevilor de gimnaziu laptele şi cornul. Numai că licitaţia are mari şanse să nu se mai organizeze, pe motiv că nicio firmă nu s-a arătat interesată să se ocupe de derularea acestui program. Mai mult decât atât, firma brăileană Risk Com s-a pricopsit cu încă un contract cu CJ-ul, valabil până pe data de 25 aprilie. „Nu a fost nicio firmă care să fie interesată de licitaţie. Poate şi din cauză că perioada este foarte scurtă. Am avut doar o firmă din Buzău care a depus o contestaţie. Astfel, noi trebuie să facem o nouă procedură pentru licitaţie şi să organizăm o alta. Pe data de 6 martie ar fi trebuit să se depună ofertele, dar nimeni nu a depus nimic. Astfel, noi am încheiat un contract cu firma Risk Com, contract valabil până pe 25 aprilie. Până la licitaţie această firmă va distribui în continuare produse elevilor de gimnaziu”, a declarat Viorica Bratoveanu, directorul executiv al Direcţiei Tehnice, Investiţii şi Implementări Proiecte, din cadrul Consiliului Judeţean Galaţi.

Societatea brăileană a câştigat licitaţia pentru tot anul şcolar, pentru învăţământul primar şi grădiniţe, dar de la 1 ianuarie 2008, Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă prin care şi elevii de gimnaziu să beneficieze de programul ”Lapte-corn”. Astfel, existând contractul pe un an şcolar cu firma Risk Com şi trebuind să ducă copiilor de gimnaziu, încă din 7 ianuarie, corn şi lapte, s-a mers pe act adiţional cu această firmă.

Reamintim că de nenumărate ori conducerile mai multor unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi s-au plâns Inspectoratului Şcolar Judeţean vizavi de modul defectuos în care firma brăileană îşi face treaba, distribuind în nenumărate rânduri produse pe care elevii nu le puteau consuma, sub ochii CJ-ului, dar şi ai Oficiului pentru Protecţia Consumatorului.

Firma Risk Com SRL Brăila, care deţine încă din septembrie 2004 contractul de distribuire a pachetelor "lapte-corn" în şcolile gălăţene, a transformat programul într-un adevărat scandal pe bani publici, deşi încă de la începutul derulării programului au fost nenumărate suspiciuni în legătură cu modul în care firma brăileană a obţinut contractul. Şi asta după ce preţul oferit de firma brăileană pe pachet, respectiv 7.562 lei vechi, a fost mai mare faţă de oferta unei alte firme din Galaţi, care oferise un preţ de 6.000 lei vechi. Mai mult decât atât, deşi sesizările cu privire la modul dezastruos în care firma brăileană îşi desfăşoară activitatea au venit în avalanşă, preşedintele Consilului Judeţean, Eugen Durbacă, nu a luat niciun fel de măsură, cu toate că promisiuni au fost destule.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... articol=35

Posted

Conducerea OJPC Galaţi este îngăduitoare faţă de societatea "Risk Com"

Inspectorii OJPC Galaţi nu au sancţionat firma "Risk Com" care se ocupă de derularea programului „Lapte-corn” în judeţul Galaţi, deşi aceasta nu a respectat graficului de livrare a produselor care ar fi trebuit să ajungă în timp util la copii. Explicaţia conducerii OJPC Galaţi a fost că ulterior au fost recuperate cantităţile care nu fuseseră livrate. Societatea a fost totuşi amendată cu 3.000 lei de inspectorii OJPC Galaţi după ce, brânza topită, inclusă în programul „Lapte-corn”, pe care a distribuit-o copiilor, nu putea fi consumată de către micuţi. Produsul avea în compoziţie un procent de apă de 61,7% şi proteină 4,7 %.

În ciuda faptului că nu de puţine ori societatea brăileană "Risk Com" care se ocupă de derularea programului „Lapte-corn” în judeţul Galaţi nu a respectat graficul de livrare a produselor către unităţile de învăţământ, conducerea OJPC Galaţi nu a acordat niciun fel de sancţiune pe motiv că, ulterior, s-au livrat şi cantităţile din urmă, tot cu produse complementare. Cu toate acestea, zeci de copii nu s-au ales câteva zile bune decât cu un corn care să le ţină de foame pe parcursul orelor de studiu.„Am avut probleme o perioadă cu nerespectarea graficului de livrare, respectiv faptul că au existat refuzuri din partea unităţilor de învăţământ pe produsul unt şi câteva zile nu s-a livrat decât corn. Controalele noastre se derulează săptămânal, se face raportare lunară, raportare care se transmite către forul nostru tutelar, către CJ şi către Prefectură. Noi derulăm în continuare supravegherea programului „Lapte-corn”, a declarat Mărioara Gătej, inspector şef al OJPC Galaţi

Inspectorii din cadrul Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Galaţi au amendat totuşi societatea respectivă cu 3.000 lei, după ce în urmă cu ceva timp aceasta a distribuit în unităţile de învăţământ brânză topită pe care micuţii nu au putut-o consuma. Potrivit inspectorului şef al OJPC Galaţi,brânza topită distribuită de firma brăileană, avea în compoziţie un procent de apă de 61,7% şi proteină 4,7%. „Este o problemă care ne interesează şi ne priveşte pe noi. Este vorba de calitatea produselor care se distribuie. Am avut o reclamaţie la o unitate şcolară, s-a prelevat brânză topită. Producătorul este din judeţul Buzău, caracteristicile calitative sunt necorespunzătoare. Nu s-au respectat parametrii de calitate. Este un sortiment de brânză topită. Din discuţiile pe care le-am avut cu administratorul Risk Com, nu mai au pe stoc aşa ceva. Fapta totuşi rămâne şi astfel, societatea a fost sancţionată. Administratorul firmei ne-a spus că au schimbat acum sortimentul de brânză topită. Sperăm să nu mai fie probleme”, a declarat Marioara Gătej.

Rămâne de văzut dacă firma "Risk Com" îşi va îndeplini atribuţiile prevăzute în contract, renunţând la modul defectuos în care şi-a îndeplinit atribuţiile până în acest moment şi dacă reprezentanţii OJPC Galaţi se vor dovedi în continuare la fel de înţelegători, mai ales când este pusă în pericol sănătatea copiilor.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... articol=36

• 2 weeks later...
Posted

fratilor... lucrez in invatamant... si credeti-ma... este dezastru cu laptele si cornul... mergeti pe la diferite scoli si o sa vedeti cate cornuri si cat lapte se arunca... este incredibil cum se irosesc niste bani si cum o firma sau mai multe isi indeasa bani grei in buzunare... este strigator la cer... insa banuiesc ca aici sunt mai multe interese.

Posted

mergeti pe la diferite scoli si o sa vedeti cate cornuri si cat lapte se arunca...

Am nepoţei care vin acasă cu câte două trei porţii ... le dau la unii mai săraci ...

• 2 months later...
Posted
mergeti pe la diferite scoli si o sa vedeti cate cornuri si cat lapte se arunca...

Am nepoţei care vin acasă cu câte două trei porţii ... le dau la unii mai săraci ...

Programul "Cornul şi laptele" va fi extins şi pentru elevii din clasele V-VIII

Programul prin care elevii beneficiază de produse lactate şi de panificaţie, denumit "Cornul şi laptele" va fi extins şi pentru copiii din clasele V-VIII, aceste produse fiind acordate, în prezent ,în şcoli doar elevilor din clasele I-IV, a anunţat, marţi, premierul Călin Popescu Tăriceanu. "Am văzut cât de mult este apreciat acest program şi am considerat că merită extins pentru toţi elevii de şcoală primară şi gimnazială", a spus Tăriceanu, la finalul şedinţei de Guvern în care a fost decisă extinderea programului.

Posted

Asta a fost una dintre milioanele de golanii marca "Nastase"...

Acum vreo 4 ani erau vreo 4 firme din Galati care voiau sa distribuie lapte si cornuri cu programul asta, dar era sefa la DSV una care nu avea nimic in cap decat spaga, si dupa ce le-a inchis firmele cu zeci de controale, vad ca a ajuns sa ia spaga de la firmele din judetul Braila acum..

In loc sa le fi dat saracilor copii 3-400 mii de lei in plus la alocatie, sau cat costa lunar golaneala asta, statul da 7-800 mii de lei pentru fiecare in plus, tocmai pentru ca niste firme sa-si bage banii in buzunare. Cred ca daca mai extind si la clasele 5-8, cineva o sa ii umple buncarul de pe Zambaccian, proaspat descoperit a lui Nastase, cu lapte si cornuri.

• 1 month later...
Posted

Mierea va îndulci cornul şi laptele elevilor

Elevii din clasele I-IV, precum şi copiii de la grădiniţe vor primi, începând din anul şcolar care va începe luna viitoare, pe lângă corn şi lapte, miere de albine.

Măsura este cuprinsă într-un proiect de ordonanţă a Guvernului care modifică legea adoptată în 2006 conform căreia, produselor lactate şi de panificaţie distribuite în şcoli li se adaugă şi mierea de albine, ca supliment nutritiv pentru preşcolarii şi elevii din clasele I-IV din învăţămîntul de stat şi confesional. Astfel, ordonanţa prevede ca drepturile cuvenite elevilor şi preşcolarilor să fie suportate, începînd cu anul şcolar 2008-2009, din bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor.

Bani de la buget

Măsura adoptată de minister are drept scop sprijinirea tuturor elevilor şi preşcolarilor din învăţămîntul de stat prin acordarea unei mese gratuite pe zi, la care se adaugă, pe lângă lapte şi corn, o cantitate de 60 de grame de miere de albine pentru fiecare copil, pe săptămână. Ministerul Educaţiei va aloca bani care se vor transfera la bugetele locale ale judeţelor şi respectiv comunelor, oraşelor şi municipiilor, în vedere achiziţionării cantităţilor de miere necesare.

Efect terapeutic

Mierea de albine este în primul rând un aliment energetic, dar nu are doar calităţi nutritive, ci, în urma studiilor, s-a demonstrat că are şi o acţiune terapeutică eficientă, ce se exercită atât în afecţiunile digestive, cât şi în cele hepato-biliare, cardio-vasculare, respiratorii, ale sistemului nervos, ale aparatului urinar, în bolile de nutriţie şi cele infecţioase, în afecţiunile sangvine şi în cele cutanate.

Mierea are şi contraindicaţii pentru persoanele care suferă de obezitate, diabet zaharat, insuficienţă pancreatică cât şi în anumite tulburări alergice.

Potrivit statisticilor Ministerului Educaţiei, în anul şcolar 2008-2009, săptămânal, necesarul de miere ar fi de 51.600 kg, iar într-un an şcolar, de 1.806 tone.

http://www.hunedoreanul.ro/comunitate/m ... or-2854904

• 2 weeks later...
Posted
Mierea de albine este în primul rând un aliment energetic, dar nu are doar calităţi nutritive, ci, în urma studiilor, s-a demonstrat că are şi o acţiune terapeutică eficientă, ce se exercită atât în afecţiunile digestive, cât şi în cele hepato-biliare, cardio-vasculare, respiratorii, ale sistemului nervos, ale aparatului urinar, în bolile de nutriţie şi cele infecţioase, în afecţiunile sangvine şi în cele cutanate.

Mierea are şi contraindicaţii pentru persoanele care suferă de obezitate, diabet zaharat, insuficienţă pancreatică cât şi în anumite tulburări alergice.

Potrivit statisticilor Ministerului Educaţiei, în anul şcolar 2008-2009, săptămânal, necesarul de miere ar fi de 51.600 kg, iar într-un an şcolar, de 1.806 tone.

Da... cum de nu ne-am gandit pana acum la efectele benefice ale mierii de albine? Bataie de joc, fratilor.. bataie de joc..

Posted
In loc sa le fi dat saracilor copii 3-400 mii de lei in plus la alocatie, sau cat costa lunar golaneala asta, statul da 7-800 mii de lei pentru fiecare in plus, tocmai pentru ca niste firme sa-si bage banii in buzunare.

Şi eşti sigur că banii ăia ar fi folosiţi în alimentaţia copilului? Sunt destule familii care n-au alt venit decât acea alocaţie.

După părerea mea, ideal ar fi să i se asigure copilului o masă caldă, în cantina şcolii. Da' deja am dat-o în sefeuri :d

Posted

Pacat de mentalitatile elevilor care arunca mancarea pe apa sambetei. Ei nu isi dau seama oare ca arunca pe apa sambetei bani de la guvern, iar acei bani pe care ii primesc ei sub forma de mancare, sunt banii obtinuti din taxe de la parintii lor? Eu cred ca ar trebui sa se faca si controale in scoli atat profesoorlor cat si elevilor. Daca mancarea este stricata sa amendeze profesorii, daca mancarea este buna, sa ii amendeze pe parintii copiilor care le ofera o educatie proasta. Si sa se aleaga si cu cate o chelfaneala zdravana din partea parintilor + 1 luna fara net. Sa nu mai arunce banii publici pe apa sambetei.

Posted

Că unii aruncă mâncarea e una, că o refuză e altceva... Îmi iau câteodată neopţica de la grădiniţă (al meu e la cămin)... educatoarea aproape că bagă în mâna părinţilor sau a copiilor cornuri şi lapte... "Au rămas, e păcat... se strică..."

EDIT: Oare profesorii, educatorii au obligaţia de a lua o probă de mâncare, aşa cum e în armată?

Posted

Relu, e adevarat, mai ales in mediul rural, ca acei bani s-ar duce probabil in alcool, tigari sau alte lucruri "necesare". Insa totusi.. mai bine le dai oamenilor bani in mana. Ca sunt inconstienti, e alta problema, dar mi-e greu sa cred ca daca un copil sfera de foame inca de acasa, isi gaseste alinarea la scoala cu un corn si-un pahar cu lapte stricat. Sau...ma rog, asa vad eu problema.

Posted

"Cornul şi laptele" se pregăteşte pentru 2008-2009

* Anul acesta, peste 68.000 de preşcolari şi elevi gălăţeni sunt beneficiari ai programului "Cornul şi laptele" * Există riscul ca licitaţia să nu se încheie înainte de 15 septembrie

La fel ca alţi colegi din ţară, preşcolarii şi elevii de clasele I-VIII din judeţul Galaţi ar putea să înceapă anul şcolar fără lapte şi corn. Ca în majoritatea judeţelor, licitaţia pentru desemnarea distribuitorului produselor din programul guvernamental "Cornul şi laptele" nu s-a organizat nici până la această dată. Serviciul Licitaţii din cadrul Consiliului Judeţului Galaţi a programat prima etapă din licitaţie abia pe 3 septembrie. "A trebuit să aşteptăm date clarificatoare privind programul şi numărul exact beneficiarilor. Dacă lucrurile decurg normal, atunci contractul cu câştigătorul poate fi încheiat chiar pe 15 septembrie", ne-a precizat şefa serviciului Licitaţii, Viorica Bratoveanu. Caz în care este exclus ca cei mici să aibă lapte şi corn chiar de pe 15 septembrie, adică din prima zi de şcoală. În cazul cel mai nefericit, dacă va exista o cerere de contestaţie a licitaţiei, în şcoli nu va ajunge niciun produs înainte de rezolvarea ei. Procedura legală de rezolvare poate dura chiar şi două luni.

Firmă unică pe judeţ

Firma care va câştiga licitaţia va avea de aprovizionat grădiniţele şi şcolile din tot judeţul. În total, va hrăni aproximativ 68.000 de persoane, 16.000 fiind preşcolari, iar restul elevi de clasele I-VIII. În ceea ce priveşte îmbogăţirea programului cu o porţie de miere, propunerea legislativă se află încă la stadiul de proiect.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=26360

Posted

Va dati seama...cum poate o firma furniza aceste produse pentru tot judetul? Tareee mi-e greu sa cred ca laptele care pleaca de la Galati ajunge atat de proaspat dupa vreo 3-4 ore pe drum pana la mama naibii in nordul judetului.

Posted

Buna!Sunt si eu noua pe aici,si am un baietel care merge la scoala din toamna asta si vroiam sa stiu daca s-a mai schimbat ceva in programa pedagogica,daca mai sunt tot asa multe materii..pretentii.Si apropo de mierea de albine care mai nou va fi bagata in program,eu una cred ca va fi un adevarat circ si haos in scoala,si parca presimt ca toata mierea va fi prin parul fetelor...

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.