Jump to content

Dezastru pe drumurile judeţene ale Galaţiului

Recommended Posts

Posted

Drumurile judeţene

Prin râpi şi gropi adânci, pe brânci

* DJ 242 B şi DJ 242 C, din zona Bereşti Meria, sunt impracticabile

Dacă sunteţi şoferi, să nu luaţi niciodată de bună informaţia de pe hărţile rutiere ale judeţului Galaţi. Mai ales dacă ajungeţi în nordul judeţului, prin zona Bereşti Meria. Noi am făcut imprudenţa să mergem de la Aldeşti la Pleşa şi înapoi, spre Bereşti, şi era să rămânem cu maşina prin râpile care, pe hartă, figurează ca fiind drumurile judeţene DJ 242 B şi DJ 242 C. Cum nu scria nicăieri că acelea erau drumuri judeţene şi cum eram însoţiţi de primarul comunei Bereşti Meria - Victor Dorobăţ, ne‑am luat de soarta acestuia: "Când puneţi măcar nişte piatră pe drumul ăsta, domnule primar?" - l‑am întrebat în timp ce maşina trăgea din greu să urce un deal, plin de tranşee, prin mijlocul satului Aldeşti. "Am vrut să bat piatră pe el. Când l‑am văzut, şi eu m‑am supărat pe foştii primari că n‑au făcut nimic. Dar am întrebat şi mi s‑a spus că nu pot face nimic, deoarece nu e drum comunal, e drum judeţean. Şi de acolo ar trebui să vină fondurile. Nu ştiu de ce nu s‑a bătut nici măcar cu piatră, deşi este un drum important pentru locuitorii din sat. Pe aici se ajunge la Pleşa, dar şi mai uşor la Bereşti. Se poate ajunge la Bereşti şi prin Slivna, dar drumul e de trei ori mai lung", ne lămureşte abia alesul primar Victor Dorobăţ.

S‑a răsturnat până şi căruţa

Nimic nu e întâmplător. Tocmai în timpul în care discutam cu primarul despre starea drumului (care am aflat mai târziu că poate fi identificat pe hartă drept DJ 242 B şi DJ 242 C) se răsturnase mai sus o căruţă cu cai, care căra porumb. Sătenii dăduseră o mână de ajutor femeii să‑şi ridice iapa cu mânz şi să‑şi adune ştiuleţii din şanţuri. Nici măcar să‑şi plângă amarul nu s‑a mai încumetat. Şi‑a luat calul de căpăstru, şi‑a scuturat de praf mânzul care şchiopăta şi s‑a depărtat fără nicio vorbă. Ca şi cum toate aceste necazuri sunt fireşti în acest colţ de lume, uitat de toţi şi, mai ales, de autorităţile judeţene.

"Moare omul, dacă n‑are zile"

Ne‑am continuat drumul spre Bereşti. Nimic, nicio porţiune asfaltată. Undeva, la ieşirea din Aldeşti, se vedea pe o porţiune că s‑a răsturnat un rest de remorcă de piatră. Nici măcar una întreagă. Parcă drumurile judeţene ar trebui să fie totuşi asfaltate? Nici măcar "zestre de piatră" nu s‑a încumetat nimeni să le dea? Au fost aleşii judeţeni vreodată prin aceste locuri? Nu vrem să ne imaginăm ce se întâmplă aici când plouă. Ninsoarea pare să fie chiar o catastrofă pentru oamenii din Aldeşti. "Vin salvările pe aici când le chemi?", întrebăm primarul. "Iarna? N‑au cum. Moare omul dacă n‑are zile. Acum ceva timp a fost un incendiu la Plevna. Nici măcar pompierii n‑au putut ajunge, plouase şi nu se putea intra cu maşina", ne lămureşte alesul local, care ne‑a mărturisit că vrea să facă demersuri pentru rezolvarea situaţiei. "Măcar un utilaj care să netezească şi să niveleze drumul, dacă nu au acum fonduri să‑i pună şi o zestre de piatră", mai spune primarul.

Şi totuşi ceva se mişcă

Ajunşi la Galaţi, am început să întrebăm la Consiliul Judeţului care e treaba cu cele două drumuri judeţene. Ni s‑a promis un răspuns. Pe care l‑am tot aşteptat de vineri încoace. Ieri, ne‑a sunat primarul de la Bereşti Meria să ne anunţe că cei de la Consiliul Judeţului s‑au interesat de starea celor două drumuri. Abia acum, după ce am sunat noi? "Poate vor veni să le repare", speră Victor Dorobăţ. Nouă nu ne rămâne decât să repetăm ce ne‑a spus domnia sa.

Ce este un drum judeţean

Pe hartă îl găsiţi marcat prin culoarea albastră, cu prescurtarea DJ urmată de trei numere, opţional şi litere; numere unice pentru fiecare judeţ. Drumurile judeţene sunt drumuri publice şi, conform legii, "fac parte din proprietatea publică a judeţului". În Ordonanţa de urgenţă nr. 43 din 15.04.1998 privind regimul drumurilor, la articolul 22 găsim: "Administrarea drumurilor judeţene se asigură de către consiliile judeţene..." Să mai cităm, pentru amuzament, şi din articolul 40: "Drumurile trebuie să fie menţinute de către administratorul drumului în stare tehnică corespunzătoare desfăşurării traficului în condiţii de siguranţă". Însă nu noi trebuie să citim legea, ci cei care o aplică. Sau nu? Am căutat pe site‑ul C.J. ultimele hotărâri privind reabilitarea unor drumuri. Şi am găsit comunele Corod, Bălăşeşti, Vârlezi, Slobozia Conachi. Despre Bereşti Meria şi drumurile ei judeţene, nimic.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=26711

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.