Jump to content

Proiectul ISPA


dcp100168

Recommended Posts

Strada Traian îşi aşteaptă “doctorii”

Desi este una dintre cele mai importante artere din oras, strada Traian arata in continuare ca dupa razboi. Peste tot sunt gropi care, pe zi ce trece, devin tot mai multe si mai mari. Bordurile si pavelele care au fost puse acum zeci de ani au disparut. Sinele de tramvai s-au curbat, punand astfel in pericol circulatia. Tot acest tablou este conturat de lucratorii care se fac ca repara o teava sau astupa o groapa. Din peisaj nu lipsesc nici coloanele de masini care se formeaza din cauza circulatiei care se desfasoara cu dificultate si nici soferii nervosi care raman cu masinile in drum, tocmai din cauza strazii “atat de bune”. Imaginea aceasta ar trebui sa dispara, dupa calculele primarului Dumitru Nicolae, dupa semnarea contractului reabilitare a retelelor de apa si canalizare din programul ISPA. Strada Traian ar trebui decopertata pentru efectuarea acestor lucrari si apoi turnat asfaltul si refacute marcajele astfel incat abia atunci strada ar putea sa fie demna de un oras european. Din pacate acest lucru nu este posibil deocamdata din cauza unor probleme care au aparut in derularea programului ISPA, care a adunat pana acum patru luni de intarziere. Pana la remedierea problemelor si demararea lucrarilor, galatenii sunt nevoiti sa ocoleasca gropile, sa se inarmeze cu rabdare si cu speranta ca, poate, intr-o zi, vor avea parte de o strada europeana. O strada de care este mare nevoie, pentru ca ar putea degreva traficul de pe strazile Domneasca, Balcescu si Cosbuc. Si nu numai. In plus, sa nu uitam ca o artera de circulatie bine intretinuta ar determina dezvoltarea zonei. Toate acele cladiri care arata jalnic ar putea fi inlocuite de imobile impunatoare, care ar da o noua fata orasului. A se vedea cum s-a dezvoltat zona aferenta strazii Balcescu, dar si cum arata acum strada Basarabiei. Galatiul are investitori care pot sa dea o noua fata orasului, dar care asteapta un semn de la edili. O firma serioasa, spre exemplu, nu isi va construi un sediu pe strada Traian. Va prefera Cosbucul, Domneasca, Balcescu... Sau nu va investi deloc, preferand sa inchirieze spatii in cladiri de pe arterele care nu arata ca drumurile de tara. Pe strada Traian imobilele de o parte si de alta a strazii arata la fel de jalnic ca si strada in sine. De acord, sa inceapa ISPA, sa se refaca toata reteaua subterana! Dar in ultimii ani nici peticeala nu s-a mai facut. Nu putem timpul in loc, in asteptarea marelui moment. Oamenii traiesc acolo astazi, circula pe strazi astazi... in aceleasi conditii ca acum cinci ani, poate chiar mai mult.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=3

Link to comment
Share on other sites

Începe reabilitarea canalizărilor

La cinci luni şi jumătate distanţă de la data la care autorităţile locale anunţau că vor începe lucrările de reabilitare a sistemului de apă şi canalizare din municipiul Galaţi, s-a semnat contractul pentru demararea programului ISPA, cel mai mare proiect, ca valoare (circa 42 milioane euro), din România. Primarul Dumitru Nicolae a anunţat, astăzi, semnarea actelor şi a subliniat faptul că "ne chinuim de şapte ani şi jumătate să facem acest proiect". Până la urmă, Primăria municipiului Galaţi, împreună cu SC Apă Canal – în calitate de beneficiari – au semnat contractul cu Oficiul de Plăţi şi Contractare Phare (din partea Ministerului Finanţelor Publice), în vederea începerii lucrărilor de reabilitare a reţelei de apă şi canalizare din oraş, cea de-a doua componentă (pe lângă cea de realizare a unei staţii de epurare a apelor uzate) din cadrul proiectului ISPA „Reabilitare şi Modernizare Reţele de Alimentare cu Apă şi Canalizare, Realizare Staţie epurare Ape Uzate în municipiul Galaţi”. Firma care a câştigat licitaţia şi care va realiza lucrările este, de fapt, un concern format din două firme portugheze – MonteAdriano, Soares da Costa – şi una românească – SC Vega SA Galaţi. "De lucrat, efectiv, vor lucra angajaţii de la Vega, iar cele două firme portugheze vor trimite specialişti. Cele trei firme s-au asociat [89 la sută portughezii şi 11 la sută Vega] pentru a întruni condiţiile impuse în caietul de sarcini, care se refereau la cifra de afaceri", a precizat primarul. Lucrările vor consta în instalarea a 75 de km de conducte noi de apă potabilă, extinderea cu 11 km a reţelei de apă şi în pozarea a 20 de km de reţele noi de canalizare şi extinderea sistemului cu încă 14 km. În total, valoarea acestor lucrări este de 42,26 milioane de euro, din care Uniunea Europeană suportă suma de 13,3 milioane euro, Consiliul Local Galaţi – cu 13,4 milioane euro, iar de la bugetul de stat se alocă 15,4 milioane euro. Durata contractului este de 23 de luni (data-limită de finalizare fiind decembrie 2009), iar primele lucrări ar fi trebuit pornite la începutul lunii septembrie 2007. Prima stradă pe care vor începe lucrările va fi strada Traian.

Rezultatul final va fi probabil benefic, dar să vedeţi pe ce străzi vom circula până atunci. Am trecut recent prin Brăila, unde se lucrează...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Cu ISPA prin oraş

CINE NE LUCREAZĂ?

Pentru că autorităţile locale dau ca sigură această săptămână, ca moment al începerii, în sfârşit, a lucrărilor de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare din municipiul Galaţi, am fost, zilele trecute, într‑un tur al oraşului. Ca întotdeauna de când s‑a "inventat" în acest mandat proiectul Ispa, ghid ne‑a fost viceprimarul Mircea Cristea, coordonator al proiectului.

Canalul colector este aproape gata

Când, în ianuarie, muncitorii de la Sistemyapi au început să facă şanţuri pe Faleza Dunării, gălăţenii s‑au alertat imediat, pentru că nu înţelegeau ce se petrece. Explicaţia este simplă - canalul colector, de canalizare, care va face legătura cu sistemul de canalizare din oraş şi staţia de epurare trebuia să treacă pe undeva. Şi cel mai uşor, pentru a nu fi împiedicată circulaţia în oraş, a fost să treacă pe faleza inferioară a Dunării. Săptămâna trecută, muncitorii ajunseseră aproape de trecerea bac, având o normă de cam 60 de metri de lucrări (săpat, montat conductă şi acoperit!) pe zi. Şi un lucru important : societatea Sistemyapi are ca obligaţie şi refacerea falezei după îngroparea canalului colector.

În total, lungimea canalului colector va fi de circa şase kilometri, de la Port Bazinul Nou şi până la viitoarea staţie de epurare, aflată lângă Siret, la ieşirea din oraş. Şi dacă tot a venit vorba despre staţia de epurare, să precizăm că abia în urmă cu 14 zile s‑a eliberat autorizaţia de construcţie, până acum, lucrătorii de la Sistemyapi pregătind terenul (vor fi amenajare patru mari bazine de decantare) şi făcând organizarea de şantier. Am mers la şantier şi am asistat la discuţii tehnice, între viceprimarul Mircea Cristea, directorul de proiect de la Sistemyapi, Sayin Tamay, şi inginerul german Michallek Werner.

Motivele unei întârzieri nerecunoscute

Şi totuşi, anul trecut, în vară, se dădea ca reper 1 septembrie data la care umau să fie demarate lucrările de înlocuire a reţelelor de apă şi canalizare din oraş; prima stradă - Traian. Ne aflăm în martie 2008 şi din nou avem promisiuni ferme că lucrările vor începe chiar în această săptămână. ŤNu există o întârziere! Lucrările nu au început în septembrie, aşa cum speram noi, din motive care ţin doar de Bucureşti ť, parează viceprimarul Mircea Cristea. Motivul, narat, pare unul simplu şi uşor de înţeles: "Toate contractele din România care au fost licitate anul trecut au avut depăşiri, în general pe manoperă. Studiile de fezabilitate au fost făcute acum patru ani, însă, între timp, preţurile au crescut, salariile au crescut şi ele. A apărut astfel un blocaj la nivel guvernamental în sensul că existau diferenţe de 5‑10 milioane euro, ce nu puteau fi suportate de administraţiile locale. Guvernul şi‑a asumat aceste diferenţe de preţ, prin lunile octombrie‑noiembrie 200/, moment în care mecanismele au fost deblocate. Sunt peste 150 milioane de euro pe care Guvernul îi dă pentru asigurarea depăşirilor de proiecte. Aşadar, nu avem întârzieri şi nici nu există pericolul de a nu termina la timp lucrările. Până la urmă, multe din străzi au tunele vizitabile, iar Galaţiul nu va fi decopertat de la un capăt la altulť.

Proiectele pe teremen lung

Am aflat astfel că Sistemyapi (firmă care se poate lăuda şi cu alte lucrări ISPA realizate în ţară, cea mai recentă, cea de la Sibiu) lucrează în momentul de faţă cu 45 de muncitori, dar că în caz de necesitate, numărul acestora se poate suplimenta, deoarece firma turcească are peste 320 de angajaţi în ţară. Staţia de epurare ce urmează să fie realizată va avea zece ani de garanţie, iar durata de viaţă a unui asemenea obiectiv este de peste 50 de ani, am aflat de la Sayin Tamay.

"Vreau să vă spun că tocmai ce s‑a constituit Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, în cadrul căreia se pot asocia mai multe administraţii locale, pentru derularea de obiective de interes local, prin intermediul căreia Primăria Galaţi va putea accesa fonduri structurale. În următorii şase ani vor fi puse la dispoziţia comunităţilor locale fonduri structurale pe care le putem accesa mult mai uşor decât am accesat până acum fondurile europene, la care se adăugau şi cofinanţările locale", a anunţat viceprimarul Mircea Cristea. Acesta a precizat că proiectul de reabilitare/modernizare a reţelelor de apă şi canalizare nu acoperă decât 30‑40 la sută din necesarul Galaţiului (pe partea de reţele), motiv pentru care continuarea lucrărilor începute pe ISPA trebuie realizate cu ajutorul fondurilor structurale. "Aceste fonduri pot fi accesate în baza masterplanurilor şi vreau să vă spun că la sfârşitul lui martie noi terminăm un astfel de masterplan", a mai anunţat Mircea Cristea. Ce prevede? Introducerea reţelelor de apă, canalizare şi realizarea de staţii de epurare în toate localităţile judeţului Galaţi, pentru că "oricum până în 2025, UE vrea ca toate localităţile să beneficieze de astfel de servicii. În acest context, SC Apă Canal va deveni, în viitor, o societate regională. Ca avantaje, în afara condiţiilor îmbunătăţite de viaţă ale localnicilor din mediul rural, ne putem gândi şi la o scădere a preţurilor imobiliarelor din municipiul Galaţi, pentru că, în condiţiile în care şi la Tudor Vladimirescu, să spunem, oamenii vor avea aceleaşi servicii ca în oraş, mulţi se vor îndrepta către mediul rural, pentru a‑şi construi case acolo. Crescând astfel oferta imobiliară pe piaţă, preţurile se vor reduce", a explicat mecanismul viceprimarul Cristea.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=22505

Link to comment
Share on other sites

În atenţia şoferilor

Sute de străzi, în lucru

În total, lucrările de reabilitare a reţelelor de apă potabilă se vor întinde pe 75,487 km, iar cele de canalizare pe 34 de km. Acest lucru înseamnă că lucrările se vor desfăşura pe 319 străzi din municipiul Galaţi. Vestea bună este că lucrările nu se vor desfăşura simultan! Oricum, pe 225 străzi, din 19 zone ale oraşului, se va lucra la reţele de apă potabilă. Din acestea, doar 148 de străzi nu vor fi "bortelite", având reţelele aflate în tunele vizitabile. Restul de 77 de străzi au reţelele de apă în tunele nevizitabile (22 străzi) sau sunt îngropate în pământ (53), ceea ce înseamnă decopertarea arterelor. Cât priveşte lucrările de reabilitare a reţelei de canalizare, ele se vor întinde pe 47 de străzi, iar lucrările de extindere a acestor reţele, pe alte 49 de artere.

Link to comment
Share on other sites

Pe unde trece ISPA?

Zona Centru

Lucrări de reabilitare a reţelelor de distribuţie se vor desfăşura în zona "Centru", în următoarele puncte: la blocurile N 1 şi N 6, pe strada Gamulea (Avântului) şi la punctul de alimentare a blocurilor P 1 - P12.

În zona "Centru 1" pe următoarele străzi: Aleea Pieţei, Cristofor Columb, I.L. Caragiale şi Plantelor. Toate cele patru străzi au reţelele îngropate, ceea ce înseamnă că ele vor fi decopertate pentru lucrări.

În zona "Centru 2" vor fi "atacate" străzile: Brateş, Bravilor, Mihai Bravu (între Basarabiei şi Vasile Alecsandri), Tudor Vladimirescu, Afinului, Aleea Florilor, Alexandru cel Bun, Bourului, Cerealelor, Dr. Carnabel (între Eroilor şi Basarabiei), Elena Doamna, Florilor (între Domnească şi Galfirtex), Parcului şi Tunelului.

În zona "Centru 3" se va lucra pe străzile: Bucovinei, Dr. Neculuţă, Libertăţii (între Basarabiei şi Stelei), Lozoveni (între Bucovinei şi Coşbuc ‑ Al. Măcelaru), Mineralelor, Rizer, Ştefan cel Mare (între Aprodul Purice şi Arcaşilor), Transilvaniei, Unirii, Vegetalelor şi pe George Coşbuc (între M. Kogălniceanu şi Aurel Vlaicu).

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

Circulaţia pe Traian va fi restricţionată

* Odată cu începerea lucrărilor la ISPA, care va avea loc săptămâna aceasta, circulaţia pe strada Traian va fi închisă. Proiectul ISPA a ajuns în faza de începere a lucrărilor şi vor fi "atacate" 16 puncte de lucru.

Proiectul ISPA a ajuns în faza de demarare a lucrărilor, acestea urmând să înceapă la sfârşitul săptămânii acesteia. Prima stradă, care va intra în lucru, va fi strada Traian, dar şi Bucureştii Noi. De aici încep şi problemele legate de circulaţia autoturismelor, dar şi a tramvaielor, circulaţie care va fi oprită pe cel puţin jumătate de stradă. "Lucrările pe strada Traian încep joi sau vineri. Aici este cea mai grea lucrare. Canalizarea are aproape 100 de ani şi sunt multe probleme acolo. Va fi oprită circulaţia, cel puţin pe jumătate de stradă. Va fi întreruptă pe un sens de circulaţie, în cazul autoturismelor, iar tramvaiele nu vor mai circula. E bine că am ajuns în faza asta. Nu durează mai mult de 9 luni de zile lucrarea acolo", a declarat Dumitru Nicolae, primarul Galaţiului. Totodată, lucrările la ISPA vizează şi alte străzi, cum ar fi strada Daciei, Sulinei, Ghecet, Elicei, Aleea Pieţei, Transilvaniei, Anghel Saligny, dar şi Ana Ipătescu. "Vom acţiona în 16 puncte de lucru", a mai spus Nicolae.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... articol=10

Link to comment
Share on other sites

Cea mai mare lucrare edilitară la Galaţi

SE VA LUCRA PE 319 STRĂZI

* 72 de milioane de euro pentru un plus de civilizaţie [ Vor fi instalate sau înlocuite conducte pe o lungime de peste 100 de kilometri

Canalizare pe "Bucureştii Noi"

Cea mai mare lucrare edilitară din istoria municipiului Galaţi, principala componentă a celui mai important proiect ISPA derulat în România, a demarat ieri pe strada "Bucureştii Noi". Nu este întâmplătoare alegerea acestei străzi ‑ situate în mijlocul civilizaţiei citadine, dar paradoxal lipsită de un elementar atribut al acesteia ‑ pentru începerea amplelor lucrări la reţeaua de canalizare şi de distribuţie a apei potabile, în cadrul proiectului ISPA. Locuitorii imobilelor de pe "Bucureştii Noi" vor fi primii gălăţeni care se vor bucura de un plus de civilizaţie graţie ajutorului financiar substanţial al Uniunii Europene, această stradă, la fel ca multe altele incluse în proiect, nefiind canalizată.

Pentru reabilitarea reţelelor de canalizare şi de distribuţie a apei potabile din Galaţi, Uniunea Europeană a acordat peste 42 de milioane de euro. Cu alte nouă milioane de euro va fi materializată a doua componentă a proiectului ISPA, respectiv înlocuirea unei porţiuni din conducta de aducţiune a apei de adâncime şi reabilitarea Staţiei de repompare Fileşti. Şi tot cu ajutorul financiar al comunităţii europene, de 20 de milioane de euro, se va construi o staţie de epurare a apelor uzate şi un colector principal.

În sfârşit...

Dată fiind complexitatea proiectului, dar şi severitatea condiţiilor de eligibilitate la acordarea finanţării, au fost necesari opt ani pentru îndeplinirea tuturor condiţiilor (întocmirea documentaţiilor, îmbunătăţirea parametrilor economico‑financiari ai beneficiarului SC Apă‑Canal SA ş.a.).

"Îmi fac cruce că am ajuns aici," a declarat ieri primarul Galaţiului, Dumitru Nicolae, în momentul în care a fost excavată prima cupă de pământ reprezentând proiectul ISPA la modul concret.

Studiile de fezabilitate au fost realizate de către un consorţiu belgian, lucrările la staţia de epurare şi colectorul principal au fost contractate de o firmă de construcţii din Turcia, iar de lucrările la reţelele de canalizare şi apă, componenta principală a proiectului, se ocupă un consorţiu portughezo‑român, "Vega �93 Consortium" (alcătuit din firmele Soareş da Costa SA şi Vega 93 SA). Viceprimarul Mircea Răzvan Cristea, coordonator al proiectului ISPA ne‑a asigurat că traficul rutier nu va fi perturbat semnificativ pe arterele principale.

În total, se va lucra etapizat pe 319 străzi din întreg oraşul, cele mai multe din zona de nord, care este în extindere şi unde fie canalizarea are peste 100 de ani, fie nu există.

"Se vor înlocui sau instala (după caz) 75 de kilometri de conducte noi de apă potabilă, precum şi o parte din conducta de aducţiune de la Vadu Roşca, pe o lungime de 11 kilometri. În paralel, se va îngropa canalizare nouă în lungime de 35 de kilometri şi se va reabilita pe alţi 25 de kilometri. Gradul de asigurare a canalizării în municipiul Galaţi va creşte de la 65 la sută, la 85 la sută. Vom folosi materiale de ultimă generaţie, conducte din polietilenă pentru apa potabilă şi din fibră de sticlă impregnată cu răşini speciale, pentru canalizare." a declarat Corneliu Istrate administratorul firmei "Vega 93".

La rândul său, reprezentantul beneficiarului, directorul SC Apă � Canal, jurist Marin Costel, a declarat că: "Ziua în care această investiţie formidabilă va fi dusă la bun sfârşit va constitui şi pentru societatea noastră un moment de răscruce în ceea ce priveşte calitatea serviciilor oferite gălăţenilor. Până atunci însă este de parcurs un drum destul de lung, termenul de finalizare fiind peste doi ani şi trei luni. Viitorului primar îi revine sarcina de a gestiona obstacolele inerente unui asemene drum astfel încât termenul să poată fi respectat".

Aşadar, iată că în sfârşit ISPA nu mai este doar un proiect. A devenit realitate.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=24183

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Lucrările pe Traian, în concediu electoral

Mult trâmbiţata demarare a lucrărilor de înlocuire a conductelor de pe strada Traian şi de reparare a acestei artere este, deocamdată, un vis frumos. Deşi lucrările în baza programului ISPA ar fi trebuit începute săptămâna trecută şi pe această arteră, ieri, nicio echipă de muncitori nu era prezentă pentru a da măcar un semn că s-ar apuca de treabă. Motivul invocat de instituţiile statului implicate în această problemă pentru a scuza lipsa de informare cu privire la neînceperea lucrărilor a fost ... concediul pentru campania electorală.

Deşi primarul Dumitru Nicolae anunţa demararea lucrărilor pe strada Traian încă de la sfârşitul săptămânii trecute, ieri autovehiculele şi tramvaiele circulau nestingherite între Piaţa Centrală şi Barieră. Proiectul ISPA, cu o valoare de 42 de milioane de euro, a fost semnat în luna februarie şi prevedea înlocuirea a aproximativ 120 km de conducte, atât de apă potabilă, cât şi de canalizare pe mai multe străzi din oraş. Cea mai importantă dintre toate arterele vizate de acest proiect este strada Traian, aşa cum admitea şi edilul Dumitru Nicolae. "S-au semnat toate contractele între portughezi şi Vega. Lucrărie vor începe sigur, nu la o singură stradă, în data de 14 sau 15 mai. Lucrarea se va desfăşura pe 16 fronturi. Una dintre străzi este strada Traian, stradă care este obsesia mea de 8 ani de zile. În valea oraşului vreau să continuăm lucrările şi mai avem câteva astfel de zone, foarte fierbinţi în Galaţi "spunea, în urmă cu câteva săptămâni, primarul municipiului Galaţi. Mai nou, însă, reprezentanţii autorităţilor locale care ar trebui să se ocupe de aceste lucrări, respectiv primăria şi SC Apă-Canal, au o scuză. "Nu ştiu ce s-a mai întâmplat, dar din câte ştiu nu au început lucrările pe strada Traian, şi nici nu ştiu când vor începe. Nu mai sunt în temă zilele acestea, întrucât sunt în concediu, pentru campania electorală", ne-a declarat, ieri, viceprimarul Mircea Răzvan Cristea. Pe de altă parte, alţii spun că strada Traian urmează să fie şi ea reparată, dar acum se lucrează la Bucureştii Noi. "Din ce ştiu eu nu au fost demarate lucrările pe strada Traian, dar se lucrează de săptămâna trecută la strada Bucureştii Noi (n.r. situată în apropierea Cimitirului "Eternitatea"). Despre strada Traian nu ştiu ce să vă spun, acum sunt în concediu pentru a-mi pregăti campania electorală", a mărturisit, tot ieri, directorul de la Apă-Canal, Marin Costel.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=4

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

A inceput "atacul" ISPA la Galati

Desi primarul Dumitru Nicolae nu a scapat ocazia in ultimul an sa spuna ca prima strada care va fi "atacata" in Galati in urma demararii programului ISPA va fi Traian, anuntul sau a ramas doar la nivel declarativ. Si asta pentru ca strada nu face parte din randul celor programate sa intre in prima etapa a lucrarilor de reabilitare si modernizare, care se deruleaza in perioada 2-11 iulie. Potrivit calendarului stabilit de reprezentantii municipalitatii si ai consortiului de firme care executa lucrarile, in perioada respectiva trebuie sa inceapa reabilitarea retelei de apa potabila pe o serie de strazi, fiind vorba practic de inlocuirea pe anumite portiuni a conductelor vechi de apa potabila. Strazile pe care vor fi inlocuite conductele de apa potabila sunt Bucurestii Noi (700 de metri), Transilvaniei (498 de metri), Mineralelor (168 de metri), Vegetalelor (164 de metri), Lozoveni (1675 de metri), Turturelelor (240 de metri), Anghel Saligny, Casin si Primaverii, lungimea totala fiind de 1.057 de metri.

In afara de inlocuirea conductelor de apa potabila de pe strazile respective, in perioada 2-11 iulie vor fi demarate si lucrari de extindere a retelei de canalizare. Este vorba de strazile Bucurestii Noi (858 metri), Lozoveni (330 de metri), Caprioarei (175 de metri), Cernei (72 de metri), Daciei (372 de metri), Elicei (112 metri) si Casin (180 de metri). Dupa cum se vede, strazile Bucurestii Noi, Lozoveni si Casin vor beneficia de innoirea retelei de apa potabila, dar si de extinderea retelei de canalizare.

Ramane de vazut daca vor fi respectate termenele de finalizare a lucrarilor, precum si cand vor incepe lucrarile la strada Traian, aceasta fiind una dintre promisiunile facute de nenumarate ori de edilul sef al urbei. In urma derularii programului ISPA, Galatiul va primi 42 de milioane de euro, fonduri care vor fi folosite pentru reabilitarea retelei de apa si canalizare pe un numar de 122 de strazi cuprinse in 16 cartiere, la nivelul orasului urmand a fi reabilitati 75 de kilometri de retea de apa, fiind vorba in principal de inlocuirea conductelor aflate intr-o stare avansata de degradare.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=11

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Derularea proiectului ISPA are întârzieri de patru luni

Strada Traian, dar şi celelalte puncte de lucru din zonele importante ale oraşului, din cadrul ISPA apă - canalizare, mai au de aşteptat până când vor avea parte de lucrări. La ora actuală, întârzierea în derularea proiectului este de patru luni.

Cu toate că faza contractuală din cadrul proiectului ISPA, s-a încheiat în urma cu câteva luni, lucrările nu au început încă şi nici nu se ştie cât va mai dura. Toate contractele au fost semnate, autorităţile locale s-au arătat mulţumite şi s-a spus că lucrările vor demara imediat, însă nu s-a întâmplat nimic până acum. În aceste patru luni, latura apă - canalizare, din cadrul ISPA, nu a avut parte de nicio evoluţie. În schimb, conducătorii urbei au făcut totuşi ceva. Au constatat că există o întârziere de patru luni, ceea ce este "bine". În ceea ce priveşte motivul acestei "evoluţii spectaculoase", edilul-şef al Galaţiului a dat de înţeles că schimbarea directorului firmei din Turcia, responsabilă de ISPA apă - canalizare, a condus la situaţia de faţă. "În săptămâna care a trecut, mai precis sâmbătă, am avut o întâlnire şi am făcut o analiză a lucrurilor, cu firma din Turcia, firmă care face proiectul apă-canalizare, pe ISPA. Am constatat că este o întârziere de patru luni în derularea acestui proiect. Dânşii au schimbat directorul general, care răspunde de partea din România", a declarat Dumitru Nicolae, primarul Galaţiului. La fel ca în urmă cu câteva luni, primarul Galaţiului a ţinut să precizeze că trebuie să înceapă lucrările, mai ales în punctele esenţiale, dar de data aceasta a fost uitată strada Traian. "Va trebui să mai deschidem nişte puncte de lucru şi vom impulsiona realizarea acestui proiect. Sunt câteva probleme care trebuie rezolvate. Când săpăm în pământ găsim foarte multe nereguli vechi, foarte multe racorduri fisurate şi aşa mai departe. Trebuie atacat în trei zone foarte sensibile, la staţia de pompe de lânga gara fluvială, la Elice şi pe Prelungirea Traian", a mai spus Nicolae. Şi ca să fie meniul complet, primarul nu a uitat de promisiunile pe care trebuie să le facă orice ar fi, în legătură cu acest prea-trâmbiţat proiect ISPA. "Sunt hotărât ca în mandatul ăsta să nu ma ocup de altceva decât de străzi, canalizări şi tot ce ţine de asta", a promis Dumitru Nicolae.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=3

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

La ISPA se lucrează contracronometru

* Motivul pentru care lucrările se fac cu repeziciune, aşa cum zice Dumitru Nicolae, este recuperarea timpului pierdut, de patru luni, perioadă care trebuie acoperită până la sfârşitul anului acesta. Edilul - şef al oraşului verifică în fiecare noapte stadiul lucrărilor şi muncitorii. În privinţa întârzierilor şi a întreg proiectului, Nicolae este optimist, ca de obicei, că lucrările vor fi gata la timp.

Mult trâmbiţatul proiect ISPA se confruntă cu probleme specifice nouă, românilor, încă de la început. După ce în primăvara acestui an au fost semnate actele şi a fost aprobat proiectul, toată lumea aştepta cu nerăbdare începerea lucrărilor, la propriu. Acest lucru nu prea s-a întâmplat, dovadă fiind cele patru luni de întârziere. Conform primarului Dumitru Nicole, firma turcă, cea care se ocupă de staţia de tratare şi colectoare, este cea care are întârzieri mari, dar şi firma gălăţeană, Vega, care se ocupă de lucrările de pe străzile oraşului. Unul din motivele acestei probleme, în ceea ce priveşte firma turcă, este acela că a fost schimbat directorul general, cu puţin timp în urmă. "Se lucrează în continuare contracronometru la proiectul ISPA - apă, canalizare şi gunoi. La ISPA - apă, canalizare întârzierile sunt de patru luni. Cei care fac staţia de tratare şi colectoarele astea mari sunt turcii. Vega lucrează pe străzile din oraş. Întârzieri au turcii, dar au şi cei de la Vega. Per ansamblu nu au rămâneri în urmă. Dar ca obiectiv au, strada Traian nu este începută. Noul director general de la firma turcă este foarte activ", a declarat Dumitru Nicolae, primarul Galaţiului. Probleme au existat şi vor exista mereu când este vorba de realizarea unui proiect coplex şi de mare valoare, iar dacă nu sunt finalizate la timp, până la sfârşitul primului trimestru 2010, toţi banii vor fi pierduţi. "Una dintre zonele fierbinţi este aceea de la Palatul Navigaţiei spre Şantierul Naval. Sub pământ, când trebuie să bagi un colector de 1.200, colectorul care preia apele din cartierele terasate ale oraşului, lucrarea rebuie făcută contracronometru şi de bună calitate. Asta este preocuparea mea. Trebuie terminate lucrările până la sfârşitul trimestrului I 2010, altfel pierdem toţi banii. Există şi alte probleme, spre exemplu, dacă vrem să trecem o conductă pe sub Unitatea Militară de Marină, parcă am vrea să dăm cu bomba atomică. Nu se dau avize, nu faci, nu dregi. Pentru fiecare lucru pe care vrem să-l facem, sunt mereu probleme. Încă nu am ajuns la partea grea, în zona Elicei. Acolo trebuie o staţie de pompare, care să preia apele de la Prelungirea Traian", a mai spus Dumitru Nicolae. Şi ca o consolare sau o scuză în ceea ce priveşte întârzierile lucrărilor, primarul Galaţiului a ţinut să precizeze că niciun proiect ISPA din ţară nu a fost terminat la timp, dar că se încearcă această "performanţă" la noi în oraş. "Tocmai făceam o inventariere, dacă la proiectele ISPA, în România, s-a finalizat vreunul la timp şi am ajuns la concluzia că nu. Trebuie să finalizăm noi, ca să fie treaba bună", a adăugat primarul Galaţiului.

Primar "de noapte"

Şi dacă până acum lucrurile nu au mers aşa cum trebuie şi se înregistrează aceste întârzieri de patru luni, Dumitru Nicolae s-a hotărât să monitorizeze lucrările personal, în toiul nopţii. Acesta spune că în fiecare noapte verifică stadiul lucrărilor, dar şi pe muncitori. În ceea ce priveşte termenul de finalizare al lucrărilor care au deja întâzieri, dar şi întregul proiect, edilul - şef este optimist ca de obicei şi spune că se vor rezolva toate aceste probleme. "Eu, aşa cum m-am angajat faţă de partenerii noştri turci, în fiecare noapte la orele 2.00 - 3.00 sau 5.00 dimineaţa, mă duc să văd cum se lucrează, pentru că sunt câteva zone în oraş foarte - foarte fierbinţi, care trebuie realizate. Eu sunt obişnuit cu şuturile şi din această cauză mă voi ocupa ca această lucrare să fie gata la timp. Sunt convins că se rezolvă toate acestea. Eu prevăd ca până la sfârşitul anului să ajungem la zi cu lucrările pe apă şi canalizare. La staţia de la gunoi, acolo se lucrează pentru staţia de sortare. O să merg şi acolo cât de curând", a mai spus Dumitru Nicolae, primarul Galaţiului.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=2

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Conducte de polietilenă, nu de fontă

Anuntat cu surle si trambite de autoritatile locale ca fiind una dintre cele mai mare realizari si o “binecuvantare” pentru strazile si canalizarile din municipiu, programul ISPA pe apa si canalizare se deruleaza cu pasi de melc si cu mici hopuri, inerente sau nu, tranzitiei vesnice care a cuprins Galatiul. Practic, Uniunea Europeana a dat Galatiului peste 40 de milioane de euro, suma care trebuie cheltuita pana in anul 2010, la termene precise, pentru reabilitarea retelelor de apa si canalizare din municipiul nostru. Dupa ce procedurile pentru desemnarea firmei care va executa lucrarile au durat cateva luni bune, lentoare pentru care primarul Dumitru Nicolae a dat vina pe birocratia din Uniunea Europeana, nici lucrarile care au inceput pe o serie de strazi din oras, executate de Vega 93, care a castigat licitatia alaturi de firma Suares, nu decurg intr-un ritm normal. Primarul Dumitru Nicolae a recunoscut, in cadrul unei conferinte de presa recente, ca exista intarzieri in executarea lucrarilor pe unele strazi, dar acestea sunt mici si au aparut din cauze obiective, dand asigurari ca programul ISPA va fi finalizat la termenele impuse de Uniunea Europeana. Ca programul se deruleaza, se pare, sub zodia ghinionului se poate spune tinand cont de ultima decizie luata de reprezentantii Primariei, ai Apa Canal si ai firmei care executa lucrarile. Practic, saptamana trecuta s-a decis ca, in unele cazuri, sa nu se mai puna conducte de fonta, ci de polietilena. Motivatia acestei hotarari este, daca am tine cont de declaratia primarului Dumitru Nicolae, ca socoteala din targ nu se potriveste cu cea de acasa. Intrebat de ce s-a luat aceasta decizie si daca acest lucru nu va afecta calitatea lucrarilor, edilul sef al urbei a raspuns iritat: “Pentru ca datele existente in arhiva Apa Canal care au fost date atunci cand s-a intocmit proiectul ISPA s-au dovedit a nu fi bune. Cineva va trebui sa plateasca. Atunci cand au inceput lucrarile de reabilitare a retelei de apa si canalizare pe unele strazi s-a constatat ca lucrurile stateau altfel. De exemplu, pe strada Traian era prevazut ca ar fi necesar sa se faca 120 de racorduri dar in realitate s-a vazut ca trebuie 200 de racorduri. Nu va faceti griji in privinta calitatii lucrarilor pentru ca nu va fi nici o problema daca in unele cazuri se vor pune conducte de polietilena in loc de fonta. Si cei de la Apa Canal si firma Vega au fost de acord si am semnat o intelegere“, a declarat primarul Dumitru Nicolae. Acesta sustine ca nu s-a luat aceasta decizie pentru a se face economii legate de costul lucrarilor. Daca primarul Nicolae are dreptate, acest lucru se va vedea peste cativa ani, cand se va putea constata daca sunt mai bune conductele de polietilena decat cele de fonta.

Conducte, conducte

Directorul general al Apa Canal, Marin Costel, ne-a declarat ca informatiile nu puteau fi exacte, dar ele se justifica prin inexistenta unei baze de date reale, de acest lucru nefiind de vina conducerea societatii. “E foarte adevarat ca firma constructoare era indreptatita sa ceara suplimentarea unor lucrari. Nu pot insa sa afirm ca inlocuirea conductelor de fonta cu conducte de polietilena e cauzata numai de diferenta constata in ceea ce priveste numarul de racorduri. Acest lucru a fost solicitat de firma constructoare si de consultant ca urmare a faptului ca s-au inregistrat oarecare intarzieri in executarea unor lucrari si pentru faptul ca aceste conducte de fonta se gasesc mai greu. Noi am fost de acord, iar consultantul ne-a asigurat ca nu exista diferente mari intre cele doua tipuri de conducte, iar calitatea lucrarilor va fi aceeasi. Personal, cred ca fonta este mai buna si mai necesara pentru executarea lucrarilor in oras dar este foarte adevarat ca este mai costisitoare si mai greu de procurat”, ne-a mai precizat Marin Costel. Directorul Apa Canal a mai afirmat ca in tunelurile tehnice vor fi folosite conducte doar din fonta.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=6

Link to comment
Share on other sites

A incepu smenuiala... Nu mai sunt 120, vor fi 200, nu-s de fonta sunt de plastic, se mai schimba un proiect, se mai fac niste lucrari, se mai renunta la altele. Tipic pentru marele si gloriosul oras Galati. :(

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Investiţii şi controverse

Programul ISPA, muniţie politică?

* Constructorii spun că proiectele ISPA sunt folosite în mod incorect ca pretext pentru disputele dintre politicieni * Ei spun că nu există întârzieri în execuţia lucrărilor şi că neajunsurile - străzi blocate, zgomot, mizerie etc - sunt inerente pentru ca oraşul să capete o infrastructură modernă * „Să punem capăt acestei telenovele şi să ne vedem de treabă, pentru că trebuie să refacem 170 de kilometri de reţea”, îndeamnă managerul Vega ’93 * În schimb, primarul Dumitru Nicolae este nemulţumit de ritmul lucrărilor *

În ultima vreme, numeroase voci (mai ales politice) au „forfecat” pe lung şi pe lat situaţia investiţiilor prin programul ISPA derulate în Galaţi. În general, opiniile exprimate au fost acide la adresa stadiului investiţiilor şi la problemele colaterale create de şantiere: blocaje în trafic, zgomot, mizerie. Aceste critici i-au nemulţumit pe constructori, care spun că sunt cu lucrările la stadiul stabilit în contract (ba chiar în avans) şi că şantierele produc exact neplăcerile stipulate în documentaţia tehnică. Nimic în plus.

Vega ’93: „ Să se spună clar ce nu merge!”

Managerul grupului de firme Vega ’93, inginerul Corneliu Istrate, declară că metoda criticilor „la general”, fără a se specifica exact lucrarea şi constructorul, este păguboasă pentru toată lumea. „S-a tot spus că ISPA nu merge, că distruge oraşul, că are întârzieri mari. Despre care ISPA este vorba? Să se spună clar! În Galaţi sunt în derulare patru mari proiecte pe acest program, dintre care unul este în responsabilitatea noastră. Vorbim aici de reabilitarea reţelei de apă rece şi de canalizare. Peste 170 de kilometri de reţea în total! În ceea ce ne priveşte, lucrările sunt în grafic şi fizic şi valoric. Nu avem probleme şi nu văd de ce am fi criticaţi”, spune Corneliu Istrate. Managerul Vega ’93 crede că recentele controverse privind ISPA au adus deservicii de imagine firmei pe care o conduce. „Avem cel mai mare grad de expunere. Vega are deschise multe şantiere în tot oraşul, unde lucrăm cu peste 400 de oameni şi în jurul a 50 de utilaje. Cine aude criticile face legătura mai ales cu noi, pentru că pe noi ne vede lucrând pe străzi”, spune Istrate. El admite că mai apar unele blocaje în trafic din cauza lucrărilor, că se face zgomot şi mizerie, însă cu nimic în plus faţă de ceea ce s-a stabilit prin documentaţia tehnică. „Programul ISPA este supervizat de o firmă germană care este extrem de exigentă. Credeţi că ne-ar fi permis să ne abatem măcar un milimetru de la proiect? Vega ’93 gestionează cel mai mare proiect care s-a făcut vreodată la Galaţi şi cred că nu exagerez deloc când spun că este cel mai bine gestionată investiţie ISPA din România”, declară managerul societăţii Vega. Am avut ocazia să vizităm două dintre şantierele Vega şi, vă spunem drept, am rămas impresionaţi. Se munceşte în condiţii extrem de grele. Spre exemplu, la Fileşti, muncitorii erau la opt metri adâncime, într-un şanţ de nici un metru lăţime. Un alt exemplu: în Micro 39 muncitorii sunt nevoiţi să lucreze la înlocuirea ţevilor în nişte canale subterane de 1,5 metri înălţime, pe unde reziduurile oraşului le ajung până la genunchi şi chiar mai sus. Pentru a se putea lucra, mizeria este permanent pompată dintr-un canal în altul. „Ne crucim uneori de ceea ce găsim sub pământ. Ţevi şi cabluri care nu apar în nici o schiţă, resturi de construcţii, fier vechi, betoane”, spuen directorul de producţie Mihai Labău.

Vâlceana: „Avem două luni avans”

O altă firmă care are în lucru un proiect ISPA este Vâlceana SA. Această societate construieşte, în zona Barboşi, staţia de sortare şi de compactare a deşeurilor (o anexă a gropii ecologice de gunoi). Inginerul Gheorghe Mitroi, managerul firmei, spune că lucrările la obiectiv merg foarte bine şi că are un avans de două luni faţă de graficul stabilit. „Să nu credeţi că ne este uşor. Lucrarea costă peste cinci milioane de euro, iar potrivit contractului plăţile se fac după fiecare etapă realizată. Cam cu două luni întârziere. Societatea noastră a împrumutat bani din bănci pentru a putea finanţa lucrările, însă dacă nu acceptam condiţiile contractului nu eram siguri că avem ce le da de lucru angajaţilor noştri”, spune Gheorghe Mitroi. Din păcate nu vă putem spune precis care este stadiul lucrărilor la celelalte două obiective ISPA: groapa ecologică de gunoi şi staţia de epurare. Acestea sunt executate de firme străine (groapa - de o firmă din Grecia; staţia de epurare - de o firmă din Turcia) despre care s-a afirmat, de asemenea, că ar avea unele dificultăţi. Totuşi, potrivit unor recente comunicate date publicităţii de companiile de PR care se ocupă de firmele străine, nu există întârzieri semnificative nici la acestea. Rămâne să verificăm.

Primarul este nemulţumit de ritmul lucrărilor

„Dacă aş spune că nu sunt probleme aş spune un mare neadevăr. Probleme sunt cât cuprinde, însă le vom rezolva”, şi-a declarat, marţi, nemulţumirea primarul Dumitru Nicolae faţă de ritmul lucrărilor derulate la cele două proiecte ISPA (apă-canalizare şi gunoi menajer). Edilul şef spune că, de o lună şi jumătate, a instituit o nouă regulă: analiză săptămânală a stadiului lucrărilor. „Sunt probleme, însă vom trece peste ele şi ne vom încadra în termenele stabilite”, a mai dat asigurări Dumitru Nicolae. Cu toate că s-a declarat nemulţumit în mai multe rânduri faţă de ritmul lucrărilor pe programul ISPA, Nicolae nu a vrut să precizeze cu cât sunt întârziate acestea; totuşi, în urmă cu două săptămâni, primarul dădea ca exemplu lucrările efectuate în Port, care, „au avut, iniţial, termen, trei săptămâni şi nici acum nu sunt gata de tot”. Lucrurile nu sunt clare nici în privinţa salariilor angajaţilor de la una dintre firmele care desfăşoară lucrări, Yapi System; după ce, la începutul anului, muncitorii au oprit lucrul pentru că nu îşi încasaseră salariile, nici luna februarie nu a fost mai fericită. „Până la urmă, am încasat banii, însă cu întârziere. Mai sunt nemulţumiţi unii, care au lucrat ore suplimentare şi nu le-au fost plătite, însă asta este situaţia. Patronul ne-a spus că întârzierile nu ţin de dânsul, ci că sunt bani veniţi de la Uniunea Europeană”, ne-a declarat un muncitor de la Yapi, sub protecţia anonimatului.

http://www.viata-libera.ro/articol-Prog ... ica_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Întârzieri la lucrările ISPA

Primarul Dumitru Nicolae a anunţat că se înregistrează întârzieri de o lună la lucrările de amenajare a pieţei de gros, în timp ce în ceea ce priveşte lucrările de reabilitare a reţelei de apă şi canalizare realizate din fonduri ISPA întârzierile sunt de două luni de zile. Edilul şef al urbei a declarat că săptămâna viitoare îi va fi prezentată o situaţie cu lucrările ISPA unde se înregistrează întârzieri în execuţie faţă de planificarea existentă, dar a afirmat că lucrările din fonduri ISPA vor fi finalizate până la data finală impusă de Uniunea Europeană. În ceea ce priveşte lucrările la bazinul de înot de la Baia Comunală, primarul Dumitru Nicolae susţine că se lucrează şi nu sunt probleme.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=16

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Patru ani n-au fost de-ajuns, mai vrem unul!

ISPA, proiect cu efect întârziat

* Staţia de tratare a apelor uzate trebuia inaugurată pe 18 februarie, însă nu este realizată decât în proporţie de 69 la sută * Lucrările de modernizare a staţiilor de pompare de la Şerbeşti şi Fileşti sunt realizate abia în proporţie de 38 la sută, iar în vară ar trebui să fie gata * Nici lucrările de reabilitare a reţelei de apă şi canalizare nu respectă termenele de execuţie asumate * Primarul Dumitru Nicolae cere Guvernului o prelungire cu un an a deadline-ului *

În ciuda asigurărilor pe care presa le-a primit în mod repetat, de vreo patru ani încoace, de când s-a auzit pentru prima oară la Galaţi de programul ISPA, cum că acest program se va încadra în termenele prevăzute, lucrurile scârţâie şi chiar destul de rău în ultima perioadă. Străzile pe care se lucrează la reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare sunt în lucru, deşi, conform calendarelor ar fi trebuit terminate de cel puţin o lună de zile, şi nu se simt bine nici lucrările de construcţie, desfăşurate de firma turcească Sistem Yapi la staţia de epurare şi la staţiile de pompare. După ce, ani la rând, ni s-a spus că totul este sub control şi termenele vor fi respectate, acum oficialităţile schimbă placa.

Viceprimarul Mircea Cristea nu mai comentează, limitându-se să arate cu degetul către beneficiar, adică SC Apă Canal, iar directorul acestei societăţi confirmă pentru prima oară faptul că sunt întârzieri serioase, greu de recuperat în totalitate, până la sfârşitul anului, când programul ISPA ar trebui finalizat.

O scrisoare pentru prelungirea termenului-limită

Îngrijorat de întârzierile înregistrate în ritmul lucrărilor desfăşurate prin programul ISPA (realizarea de noi staţii de epurare a apei uzate şi a colectorului de canalizare interceptor asociat pentru Municipiul Galaţi şi reabilitarea staţiei de tratare a apei potabile, a staţiilor de pompare şi a instalaţiilor conexe în Galaţi), primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, a trimis pe 11 februarie o scrisoare deschisă Guvernului pentru ca acesta să convingă, la rândul său, Comisia Europeană, în vederea prelungirii cu cel puţin un an de zile a memorandumului de finanţare ISPA. Ceea ce nu ar fi totuşi, o noutate, cu atât mai mult cu cât bulgarii au reuşit să obţină o prelungire de doi ani într-o situaţie similară.

Mai pe româneşte, Galaţiul cere Guvernului să îi convingă pe europeni să ne păsuiască încă un an în care să putem finaliza lucrările asumate prin programul ISPA. În caz contrar, după cum se ştie, dacă lucrările ISPA nu se vor finaliza la termenul stabilit – adică 31 decembrie 2010, finanţarea europeană se opreşte, iar restul lucrărilor vor fi făcute cu bani din fonduri proprii. În scrisoarea pe care primarul Dumitru Nicolae a înaintat-o primului ministru Emil Boc, dar şi ministrului Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu şi ministrului Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, se precizează clar întârzierile înregistrate până acum la lucrările pe care le desfăşoară firma Sistem Yapi la Galaţi: „Din analiza timpului scurs de la demararea lucrărilor, respectiv 2006 şi până în prezent, precum şi al progresului fizic raportat la 31.01.2010, de cca. 69 la sută pentru Staţia de Epurare şi 36%, pentru Reabilitare Staţii de pompare, avem serioase rezerve că întârzierea creată mai poate fi recuperată şi că aceste investiţii vor putea fi finalizate până la sfârşitul anului 2010”.

Directorul Apă Canal, Gelu Stan, confirmă: „Staţia de Tratare a apelor uzate trebuia să fie gata de inaugurare pe 18 februarie şi nu e realizată decât 69 la sută. Mai mult, lucrările de modernizare a staţiilor de pompare de la Fileşti şi Şerbeşti sunt abia la 38 la sută, când ele ar trebui, conform proiectului, să se finalizeze în această vară. Este o situaţie dificilă, pentru că Yapi a fost afectată de criza economică, dar şi partea română are contribuţia ei; de pildă, pentru modernizarea staţiilor de pompare trebuia ca statul să ramburseze firmei turceşti TVA-ul, dar acest ramburs a întârziat. Pe de altă parte, nu avem cum să obligăm Yapi să lucreze mai repede; dacă am rezilia contractul, trebuie să îi dăm în judecată. Apoi, restul lucrărilor trebuie atribuite în urma altei licitaţii internaţionale, care se pregăteşte în trei-patru luni”, adică tot s-ar pierde timpul până la finale anului, când „bomba ISPA” explodează.

Pentru că, după cum se ştie, dacă ISPA nu este finalizată până la 31 decembrie 2010, UE „taie” finanţarea, iar restul lucrărilor vor fi continuate pe bani locali. În plus, comunitatea va trebui chiar să restituie nişte bani europenilor, având în vedere că UE a plătit în avans unele lucrări... „Şansele ca toate lucrările ISPA să se finalizeze până la sfârşitul acestui an sunt de 80 la sută. Mă refer în principal la lucrările de reabilitare a sistemului de apă şi canalizare, căci staţia de pompare a apelor uzate nu cred că va fi gata”, a adăugat Gelu Stan.

Yapi, criza şi conducerea proastă

Problemele financiare prin care trece firma turcească Yapi nu afectează numai Galaţiul, ci şi alte oraşe, precum Sibiu, Craiova, Brăila, Deva-Hunedoara şi Satu Mare. De altfel, situaţia a fost precizată în scrisoarea adresată Guvernului. „Considerăm că situaţia financiară dificilă în care se află Sistem Yapi se încadrează în contextul internaţional al crizei financiare, dar este generată şi de managementului defectuos în derularea proiectelor. Această stare de fapt a generat o scădere considerabilă a progresului în implementarea celor două contracte aflate în derulare la S.C. Apa-Canal S.A. Galaţi şi nu numai. Primăria Galaţi a încheiat un acord de împrumut subsidiar cu BEI în valoare de 18.000.000 de euro pentru cofinanţare pentru Măsura ISPA nr. 2004/RO/16/P/PE/005, iar neutilizarea acestui împrumut va avea drept consecinţă plata de penalităţi către banca finanţatoare. Luând în considerare consecinţele extrem de dure pe care trebuie să le suporte România, ce decurg din nerespectarea angajamentelor asumate, respectiv pierderea unei părţi din finanţarea eligibilă prevăzută în Memorandumul de Finanţare în cazul depăşirii perioadei de eligibilitate, 31 decembrie 2010, vă rugăm să faceţi demersurile de rigoare către Comisia Europeana pentru amendarea Memorandumului cu extindere de timp pentru cel puţin un an de zile, astfel încât Sistem Yapi să poată finaliza proiectele în toată ţara”, se mai arată în scrisoarea adresată premierului. „Noi încă stăm cât de cât bine; în alte oraşe lucrările nu sunt nici la 15 la sută, cum este cazul la Brăila, sau la 30 la sută, cum este la Craiova”, a mai precizat Gelu Stan.

Viceprimarul Mircea Cristea se spală pe mâini

Deşi, timp de trei ani, viceprimarul Mircea Cristea a explicat mereu toate detaliile legate de mersul lucrărilor ISPA, şi a subliniat mereu că lucrările „sunt în grafic”, ieri acesta a refuzat să mai comenteze despre întârzieri. „Într-adevăr, sunt întârzieri pe care nu le înţeleg şi sper ca acestea să nu pună în pericol execuţia proiectului, în baza unei strategii care trebuie făcute cât mai repede”, a declarat vicele liberal. Cristea a adăugat că se abţine de la prea multe comentarii, nemulţumit fiind şi de atitudinea beneficiarului, SC Apă Canal, cu care spune că are „o problemă de comunicare, în ultimul timp. Mă refer aici şi din punctul de vedere al modului în care se urmăreşte ritmul lucrărilor, termenele de finalizare, dar şi cum se tratează închiderea unor străzi din oraş… Toate acestea sunt deranjante şi sper să putem depăşi momentul, printr-o discuţie”.

Semnale de alarmă încă de săptămâna trecută

„Cel puţin ultimele informaţii pe care le am sunt că firma System Yapi a intrat în lichidare sau cel puţin este foarte aproape de această situaţie. Ceea ce începe să ridice semne de întrebare şi pe ultimul proiect mare din cele trei-patru care mai erau executate la nivelul Galaţiului”, declara, săptămâna trecută, senatorul PD-L Marius Necula.

http://www.viata-libera.ro/articol-ISPA_proiect_cu_efect_intarziat___2.html

Link to comment
Share on other sites

Nici ISPA apă-canalizare nu se simte prea bine

Nu se simt prea bine nici lucrările ISPA desfăşurate pentru extinderea şi modernizarea reţelei de apă şi canalizare. Aici însă vorbim de societatea de construcţii Vega, nu de Yapi. Însă şi la lucrările de pe străzile Galaţiului se înregistrează întârzieri. De pildă, termenele de finalizare a lucrărilor de reabilitare a reţelei de apă şi canalizare nu sunt respectate în cazul mai multor străzi. Precizăm că lista străzilor aflate în lucru, precum şi termenele de finalizare a lucrărilor se află afişate pe site-ul SC Apă Canal.

De pildă, strada 9 Mai este şi în acest moment desfundată, maşinile nu mai trec pe acolo de trei luni şi jumătate, deşi pe 23 decembrie lucrarea ISPA de acolo ar fi trebuit să fie gata. Potrivit site-ului SC Apă Canal, lucrările pe strada 9 Mai au început pe 28.10.2009 şi trebuiau finalizate în decembrie. Strada arată ca după bombardament şi acum.

Altă stradă, aceeaşi lucrare, aceeaşi situaţie: strada Prundului, unde porţiunea cuprinsă între străzile Lozoveni şi Traian ar fi trebuit să fie gata în urmă cu o lună şi două săptămâni. Termenul de începere a lucrărilor – 9.12.2009, termenul de finalizare – 9.01.2010. În prezent, strada este plină de şanţuri, aşa cum era şi anul trecut.

Alt exemplu: strada Traian, în porţiunea cuprinsă între Basarabiei şi Tecuci, ar fi trebuit să se afle în lucru în perioada 7.09.2009-30.01.2010. În prezent, se circulă pe Traian, dinspre Basarabiei, însă nu până în Tecuci, ci doar până în dreptul staţiilor de microbuz din Piaţa Mare. Restul este şi acum un mare şanţ...

Sunt şi lucrări terminate şi în realitate, nu doar pe hârtie. Însă şi cu terminarea lucrărilor este o altă poveste. Conform contractului, firma care lucrează nu are obligaţia să şi asfalteze, ci doar să aducă „la aspectul iniţial carosabilul”. Ceea ce, în unele cazuri înseamnă şi o mică asfaltare, cum s-a petrecut în cazul străzilor Aurel Vlaicu, Ciprian Porumbescu sau Traian, iar în alte cazuri înseamnă doar astuparea şanţurilor cu piatră şi pământ, ca pe străzile Tunelului, Stelei, Libertăţii. „Sunt şi în acest caz întârzieri, însă firma are tot interesul să finalizeze în grafic lucrările. Pe de altă parte, Vega trebuie să primească, lunar, în jur de 30 de miliarde de lei vechi, TVA restituit, lucru care nu se întâmplă, pentru că Guvernul dă banii cu întârziere. Atunci, încercăm să acoperim cu banii din încasările Apă Canal. Un alt motiv al întârzierilor este acela că la faţa locului s-au descoperit multe banşamente de apă şi canalizare ilegale, iar asta a determinat modificarea soluţiei tehnice. Nu în ultimul rând, unele avize s-au obţinut cu întârziere. Şi să nu uităm că a fost o iarnă foarte grea; Vega a oprit lucrările la 18 decembrie şi abia de la 1 martie reîncepe, deşi iniţial trebuia să reînceapă de la 1 februarie”, a explicat directorul Apă Canal, Gelu Stan.

http://www.viata-libera.ro/articol-Nici_ISPA_apa-canalizare_nu_se_simte_prea_bine__2.html

Link to comment
Share on other sites

Si nu ajungem la opinia mea ca mai bine nu se incepea deloc prostia asta de program??? :rolleyes:

Acum am fi avut strazi bune nu transee. Imi aduc aminte ca, inainte s-o ia razna si sa inceapa cu prostia asta de ISPA chiar il apreciam pe nicolae pentru ca Galatiul era unul din putinele orase in care strazile erau relativ bune, fara prea multe gropi! :angry:

Vreau si eu sa stiu o justificarea, dar una buuuna de tot, pentru ce aveam nevoie de nenorocirea asta de ISPA!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.