Jump to content

Somaţii pentru difuzarea imaginilor crimei de la "amanet"


Recommended Posts

Posted

CNA a somat cinci posturi TV care au difuzat imagini cu tânăra ucisă la o casă de amanet din Galaţi

Consiliul Naţional al Audiovizualului a somat public, marţi, Kanal D, Naţional TV, Pro TV, TVR 1 şi TVR 2 pentru că au difuzat imagini despre o tânără ucisă la o casă de amanet din Galaţi, fără să avertizeze telespectatorii că imaginile sunt şocante, fapt care încalcă legislaţia audiovizualului.

În 14 iunie, o tânără de 25 de ani, Mirela Streşnă, care lucra la o casă de amanet aflată în cartierul gălăţean Micro 40 a fost ucisă cu 14 lovituri de cuţit. Cazul a fost prezentat în jurnalele de ştiri ale televiziunilor, din perioada 5 - 7 august. Potrivit CNA, posturile au difuzat în mod repetat imagini înregistrate cu camera de supraveghere care surprind uciderea tinerei. Potrivit posturilor, imaginile au fost puse la dispoziţie de Serviciul Criminalistic Galaţi.

CNA a decis să someze public televiziunile Kanal D, Naţional TV, Pro TV, TVR 1 şi TVR 2 pentru că nu au avertizat telespectatorii că vor prezenta imagini şocante, fapt care încalcă articolul 27 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. Potrivit art. 27, alin. 2 din Cod, "avertizarea verbală a publicului, în cazul difuzării unor scene de violenţă sau cu posibil impact emoţional negativ, este obligatorie; radiodifuzorii vor evita prezentarea repetată a scenelor de violenţă". Totodată, art. 27, alin 3 din Cod, prevede că "imaginile care prezintă execuţii, oameni ucişi sau voluntari ai morţii, indiferent de motivaţia acestora, se difuzează numai în cazuri temeinic justificate şi în conformitate cu deontologia jurnalistică".

Pe de altă parte, CNA a decis să solicite posturilor de televiziune care au prezentat cazul crimei de la casa de amanet din Galaţi - Kanal D, Naţional TV, Pro TV, TVR 1, TVR 2, Antena 1, Antena 3, Realitatea TV şi Prima TV - să facă dovada că au difuzat imaginile respective cu acordul familiei tinerei ucise. "Imaginile nu pot fi difuzate fără acordul familiei", a remarca Răsvan Popescu, preşedintele CNA. El a făcut referire la art. 35, alin 1, din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Nu pot fi difuzate materiale audiovizuale realizate şi puse la dispoziţia radiodifuzorilor de către poliţie sau parchet, fără acordul persoanelor care sunt victime ale unor infracţiuni sau fără acordul familiilor acestora".

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.