Jump to content

Românii "muncesc mult şi prost"


dcp100168

Recommended Posts

Verdictul patronatului

"Muncim mult şi prost"

Majorarea salariului minim pe economie la 540 de lei începând cu 1 octombrie şi, apoi, la 600 de lei, din ianuarie 2009, stârneşte nemulţumiri în rândul patronatelor. Mulţi întreprinzători au început să acuze guvernul că cedează prea uşor la presiunile sindicatelor şi că se iau tot mai mult în calcul necesităţile, şi nu calitatea muncii prestate. Conform lui Marian Filimon, vicepreşedintele uneia dintre cele mai importante organizaţii patronale româneşti - Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), legile fundamentale ale economiei de piaţă şi corelaţia dintre munca prestată şi salarii sunt neglijate, în timp ce în Vest eşti plătit pentru atât cât munceşti. În România, PIB‑ul mediu pe oră este cel mai mic din Europa, în schimb salariile au crescut cu cel mai mare procent din UE, afirmă Marian Filimon.

"Asistăm în ultima vreme la o intensificare a cerinţelor sindicale faţă de necesitatea creşterii salariilor. În sănătate, învăţământ, în sistemul bugetar, se revendică de zor, în funcţie de afilierea la mişcarea sindicală; cartelurile şi federaţiile ameninţă şi iar ameninţă, iar guvernul, ca de fiecare dată, cedează. Opoziţia de partid promite marea cu sarea, salarii minime... mari, prime, locuri de muncă, de te întrebi dacă nu chiar cred că partidul lor s‑a transformat într‑un S.A. sau S.R.L., iar conducătorii acestora în mari patroni. Indicatorii economici au devenit desueţi, cine mai are timp de analize economice? Acestea aparţin trecutului, iar noţiuni precum productivitatea muncii, reducerea cheltuielilor, planificare (strategie) etc. sunt din ce în ce mai puţin uzitate", spune vicepreşedintele CNIPMMR.

Marian Filimon îşi justifică afirmaţiile prin date concrete: "Salariile au crescut în ţara noastră, în 2006 cu 18%, iar în 2007 cu peste 20%, în timp ce în ţările din jurul nostru, Cehia sau Ungaria, salariul real a crescut între 5,5 şi 7%. Or, toate acestea trebuie raportate la productivitatea muncii, care poate fi oglindită prin PIB‑ul realizat în medie într‑o oră. Iată câteva exemple: în Luxemburg, PIB‑ul mediu orar a fost de 70,3 dolari, în Austria 60, în Slovenia 32, în Ungaria 25, în Bulgaria 14,1 dolari. România este pe ultimul loc, cu 13 dolari/oră/salariat. De altfel, periodic, Banca Mondială ne atrage atenţia că în România se munceşte mult şi prost, iar salariile în general sunt duble faţă de productivitatea muncii. Salariaţii din România au cele mai multe ore de muncă efectivă pe săptămână din Uniunea Europeană, cu aproape două ore peste media celor 27 de state membre, şi cu patru ore mai mult decât angajaţii din Franţa. Potrivit Eurostat, la finalul anului 2006, productivitatea muncii din România ajunsese la nivelul de 40,9% din media Uniunii Europene, după ce, cu un an înainte, era de 38,8% din media europeană".

Ce soluţii ar fi pentru îmbunătăţirea performanţelor economice? "Firmele autohtone trebuie să adopte foarte repede practicile de afaceri pe care le observă la companiile multinaţionale ce au pătruns deja în ţara noastră. Ele trebuie să‑şi îmbunătăţească performanţele prin adaptarea unor structuri organizaţionale, a unor tehnici de marketing, a unor metode de managementul resurselor umane şi a unor sisteme de tehnologia informaţiei competitive. Se impune cu stringenţă o legătură directă cu mediul academic şi crearea de parteneriate cu universităţile, pentru a dezvolta avantaje competitive bazate pe inovare. Iar poate cel mai important lucru, guvernul, factorii de decizie politică şi ai administraţiei centrale şi locale ar trebui să fie preocupaţi continuu pentru stimularea mediului antreprenorial şi crearea unui climat economic prietenos, prin implicarea la nivelul infrastructurii şi al utilităţilor ‑ ca elemente de condiţionare directă a creşterii productivităţii muncii", a mai spus vicepreşedintele CNIPMMR.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=26841

Link to comment
Share on other sites

da' nea Marian Filimon asta nu zice si cu cat au crescut preturile? Eu nu stiu cum de apar papitzoii astia si scot perle din gurile alea spurcate... cica salariile au crescut cu cel mai mare procent in Europa... dar preturile sunt la fel ca in Europa... ce naiba fratilor... astia cred ca vor o noua revolutie, adica pardon, o revolutie adevarata... nu se mai poate trai in tara asta

referitor la topic e adevarat... insa sa nu uite cei care au functii de conducere ca ei au facut si au intretinut sistemul, asa ca GURA MICA. Cand vor crea conditii adecvate unei munci care sa dea roade... atunci sa vorbeasca

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.