Jump to content

"Laptele şi cornul" 2008-2009


dcp100168

Recommended Posts

Cornul si laptele elevilor galateni vin si în acest an de la Braila

Elevii galateni din învatamântul prescolar si cel gimnazial vor avea chiar din prima zi de scoala lapte si corn pe banci. De acest program guvernamental se va ocupa în acest an aceeasi firma care s-a ocupat si anul trecut: SC RISK Com SRL din Braila. Batalia electronica pe SEAP (Serviciul Electronic de Achizitii Publice) s-a dat timp de 24 de ore între cele 3 firme calificate în finala: DeltaLact Tulcea, S.C. Risk Com SRL si SC Dorna SA Prahova. Daca firma câstigatoare a oferit într-un final 0,9864 lei/pachet (inclusiv TVA), DeltaLact Tulcea nu a fost dispusa sa ofere decât 1,0961 lei/pachet, cu TVA, în vreme ce Dorna a ramas foarte aproape de limita maxima impusa de guvern (1,17 lei). Sefa Directiei Tehnice, Investitii si Implementari Proiecte din cadrul Consiliului Judetean Galati, Viorica Bratoveanu spune ca, în ciuda faptului ca documentele vor fi semnate cu firma câstigatoare abia pe 20 septembrie, adica atunci când expira cele 10 zile destinate eventualelor contestatii, elevii din Galati vor primi totusi cele doua produse chiar din prima zi a anului scolar. “Am discutat deja cu firma câstigatoare si pentru perioada 15-19 septembrie vom face o negociere fara anunt prealabil pentru a da elevilor produsele din prima zi de scoala. Totul se va face la pretul pe care firma din Braila l-a oferit la licitatie”, spune Viorica Bratoveanu. Sefa Directiei Tehnice, Investitii si Implementari Proiecte din cadrul Consiliului Judetean Galati mai spune ca în cursul acestui an scolar elevii vor primi numai lapte sau iaurt si numai corn, fara alti înlocuitori.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=12

Link to comment
Share on other sites

Prima zi de şcoală în mediul rural

Fără lapte şi corn

* În aproape trei sferturi dintre şcolile din judeţ produsele nu ajunseseră ieri * În unele locuri au ajuns napolitane şi brânză topită

Prima zi de şcoală a început cu o notă proastă pentru firma distribuitoare a laptelui şi cornului în judeţul Galaţi. În aproape trei sferturi dintre unităţile de învăţământ din mediul rural, cornurile şi laptele nu au ajuns în prima zi de şcoală. E adevărat că, poate, o zi nu înseamnă o gaură în cer. Însă e vorba de nişte elevi cărora li se promisese ceva. Au mai fost cu siguranţă şi suflete cărora le‑ar fi prins bine gustarea de la şcoală. E lucru ştiut, în unele familii cornul şi laptele reprezintă singura masa sigură a copiilor. Societatea care a câştigat licitaţia pe Galaţi va primi bani buni, mai ales că, de anul acesta, vor fi în jur de 68 000 de elevi şi copii de grădiniţă care vor primi lapte şi corn. Aşa că ar fi trebuit să trateze mai serios problema distribuirii produselor în teritoriu.

Doar cinci din 20

Am sunat la 20 de instituţii din mediul rural şi numai la cinci dintre ele - Băneasa, Nămoloasa, Oancea, Şendreni şi Vârlezi ‑ ni s‑a confirmat faptul că au ajuns, nu laptele şi cornul, ci napolitane şi brânză topită. Astăzi nu ne propunem însă să comentăm meniul, care lasă de dorit.

La restul de 15 unităţi, selectate aleatoriu din toate zonele judeţului, copiii n‑au primit nimic: Tg. Bujor, Brăhăşeşti, Ciureştii Noi, Fârţăneşti, Gohor, Matca, Pechea, Tuluceşti, Umbrăreşti Deal, Vânători, Ţepu, Cudalbi, Iveşti, Corod şi Frumuşiţa. Pentru că unităţile de învăţământ din comune aparţin de o singură şcoală coordonatoare, nici la celelalte instituţii subordonate nu a existat gustare.

În Galaţi, elevii s‑au bucurat de gustarea guvernamentală

În oraş, n‑au fost probleme. La toate şcolile la care am sunat produsele fuseseră deja împărţite copiilor. La fel şi la grădiniţe. O singură situaţie a fost raportată la Inspectoratul Şcolar Judeţean de către directoarea de la Grădiniţa Nr. 9 din Galaţi, cu program prelungit: "Mi‑a spus că au primit 300 de cutii de lapte la 90 de copii. Asta înseamnă că le‑au adus lapte pentru toată săptămâna? Directoarea susţine că nu a reuşit să se înţeleagă cu reprezentantul firmei, care a lăsat produsele, a pus‑o să semneze şi a plecat, fără să ofere nicio explicaţie. Nu e normal ca pentru copiii preşcolari să fie adus lapte pentru o săptămână, este un aliment perisabil. Şi nu există nicio scuză, pentru că este vorba de o instituţie din mediul urban", susţine inspectoarea şcolară care se ocupă de monitorizarea distribuirii produselor în şcoli, Mariana Mustaţă.

E voie cu napolitane şi brânză topită?

De la Consiluiul Judeţean, Viorica Bratoveaniu ne‑a declarat clar: "Nu au voie să aducă napolitane şi brânză topită. Doar lapte, iaurt şi corn. Aşa scrie în contract. În plus, nu înţelegem de ce nu s‑au achitat de sarcină. Vineri, am semnat un contract separat, pentru cele cinci zile din prima săptămână, pe care ar fi trebuit să‑l respecte. Iar pe 21 septembrie expiră termenul pentru contestaţii şi intră în vigoare contractul pe tot anul şcolar. Formele legale au fost făcute."

De la SC Risk SRL am discutat cu directorul‑economic, Dana Rădulescu care ne‑a spus: "Există o propunere tehnică la dosar prin care comunicăm că aducem şi napolitane şi brânză topită. La Grădiniţa Nr. 9 s‑a rezolvat situaţia. Am luat înapoi tot ce era în plus. S‑a notat greşit numărul copiilor. Iar maşinile cu produse au plecat toate astăzi în judeţ, nu ştiu de ce nu au ajuns încă", susţine directoarea economică. Bulibăşeală, că doar se întâmplă pe banii statului şi nimeni nu dă socoteală.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=26861

Link to comment
Share on other sites

Si anul trecut au lucrat cu aceasta firma si au fost probleme garla, binenteles pe banii statului...

Cred ca cineva de la CJ ori e masochist (pe pielea altora, insa) ori e bine... interesat. Daca lucrezi cu o firma care-ti da buleala un an de zile, anul urmator tot la ea apelezi?? Daca la tine in casa-ti pune unul gresia aiurea, data urmatoare tot pe el il cauti??

Link to comment
Share on other sites

Branza topita si napolitane, in loc de lapte si corn

Pentru cei 68.000 de elevi galateni care beneficiaza de pachetel "lapte-corn", anul scolar a inceput cu un esantion de batjocura din partea autoritatilor si firmei care face distributia pachetelelor: in peste 70% din scolile din comunele judetului, masinile firmei distribuitoare nu au mai ajuns, iar acolo unde au ajuns totusi, li s-au dat elevilor pachetele care contineau "branza topita - napolitana", o "combinatie" cu arome greu de asociat in traditiile bucatariei romanesti. E greu de inchipuit cum ar putea manca elevii branza topita intinsa pe napolitana si mai ales care ar fi gustul unei astfel de combinatii, cand napolitana este cu aroma de vanilie sau ciocolata. Reprezentantii firmei distribuitoare, SC Risk Com SRL Braila, care a recastigat la licitatie continuarea distributiei facute si in anii trecuti, sustin ca la dosar ar exista o nota tehnica, in baza careia s-a facut distributia de "branza topita - napolitane". Firma braileana nu este la prima abatere de acest gen, in iarna trecuta inlocuind produsele prevazute de lege cu pachetele care contineau "unt inghetat-corn". Fostul presedinte al CJ, Eugen Durbaca, a refuzat sa raspunda demersurilor sistematice conducerii Inspectoratului scolar (ISJ) Galati si, desi inspectorul general al ISJ Galati, Tania Bogdan, a depus trei adrese prin care a solicitat medierea de catre Prefectura Galati a unei intalniri intre conducerile ISJ, CJ si firma SC Risk Com SRL, discutia clarificatoare nu a avut loc niciodata.

http://www.romanialibera.ro/a134493/bra ... -corn.html

Link to comment
Share on other sites

Laptele şi cornul

La unii prea mult, la alţii deloc

Nici măcar a doua zi de la începerea şcolii, cei de la SC Risk nu au reuşit să regleze situaţiile legate de livrarea laptelui şi cornului în judeţul Galaţi.

În şase localităţi, produsele nu ajunseseră la destinaţie nici ieri, în jurul orei 13.00, deşi directoarea economică a societăţii ne asigurase că maşinile plecaseră încă de luni pe teren. Este vorba de Gohor, Matca, Tg. Bujor, Pechea, Costache Negri şi Ghidigeni. De la Pechea, ne-a sunat directoarea Şcolii Nr. 2, în cursul după-amiezii şi ne-a informat că brânza topită şi napolitanele ajunseseră, dar după ce plecase deja ciclul primar. "Am primit produsele doar pentru patru zile, până la sfârşitul săptămânii. Asta înseamnă că, pentru prima zi de şcoală, elevii nu mai primesc nimic?", se întreabă, pe bună dreptate, Luiza Melinte.

"Nici nu ar fi trebuit să-i primească la licitaţie"

Am discutat cu inspectoarea şcolară care se ocupă de monitorizarea laptelui şi cornului - Mariana Mustaţă - şi ne-a declarat că a fost foarte neplăcut surprinsă când a auzit că tot firma Risk a câştigat licitaţia: "La câte probleme am avut anul trecut cu această firmă, nici n-ar mai fi trebuit să fie primită la licitaţie. Cornuri mucegăite, lapte desfăcut, brânză topită cu zer, produsele lăsate în faţa şcolilor, fără să fie date în primire cuiva sunt numai câteva dintre neregulile pe care le-am consemnat la CJ, anul trecut, în rapoartele întocmite lunar. În buna tradiţie, nici anul acesta nu e linişte în ceea ce priveşte distribuirea produselor. De dimineaţă sună directoarele de la grădiniţe ca să-mi spună că au primit cantităţi de două sau trei ori mai mari decât numărul de copii. Unele au apucat să dea înapoi surplusul, altele nu au avut cu cine sta de vorbă. E vorba şi de cutii de lapte care nu pot fi păstrate de pe o zi pe alta, pentru că se alterează. Aşa cum din mediul rural am primit telefoane că nici în dimineaţa aceasta nu s-a primit lapte şi corn", ne-a spus inspectoarea şcolară Mariana Mustaţă.

Dată fiind importanţa subiectului, vom reveni şi mâine cu informaţii pe această temă.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=26884

Link to comment
Share on other sites

În mai multe şcoli din judeţ

Laptele e tot... brânză topită

Ieri, firma Risk Com a adus, în şcoli din mediul rural, tot brânză topită şi napolitane, în loc de lapte şi corn. Inspectorul şcolar Mariana Mustaţă, responsabil cu monitorizarea programului guvernamental "Cornul şi laptele", ne‑a spus că directorii de la mai multe şcoli au sunat disperaţi că elevii au primit aceste produse. "Mi‑au transmis, de exemplu, de la Şcoala 2 Pechea şi de la Nămoloasa că nu au primit altceva decât brânză şi napolitane şi că le‑au adus provizii pentru 4‑5 zile. Dacă ne lovim de asemenea probleme chiar de la începutul anului şcolar, nici nu vreau să mă gândesc ce va fi până la sfârşitul şcolii", ne‑a declarat inspectoarea şcolară. Firma se prevalează de faptul că cele două produse ar fi alimente înlocuitoare pentru lapte şi corn, admise de documentele legislative în vigoare. Pe de altă parte, Inspectoratul Şcolar Judeţean se întreabă în continuare cum de sunt livrate aceste produse, dacă sunt cu adevărat înlocuitori, în afara "cazurilor de forţă majoră", reprezentate de vreme extrem de nefavorabilă sau de calamităţi.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27004

Link to comment
Share on other sites

"Cornul şi laptele"

Consiliul Judeţului a încheiat contractul cu Risk

Pe 21 septembrie, Consiliul Judeţean a încheiat cu firma Risk Com contractul de furnizare a pachetului "lapte-corn" pentru elevii de clasele I-VIII şi preşcolarii din Galaţi. SC Risk Com din Brăila este firma care a câştigat şi în acest an licitaţia pentru desemnarea distribuitorului în unităţile de învăţământ a celor două produse. Preţul oferit pentru întregul pachet a fost de 0,98 lei, cu TVA. Valoarea întregului contract se ridică la aproximativ 96 de miliarde lei vechi, în condiţiile în care numărul beneficiarilor este de 68.000. Inspectorul şcolar general Iuliana Tania Bogdan, care a văzut forma finală a contractului, spune că pe lista produselor prezentate de firmă ca ofertă, conform acestui document, se află, pe lângă produsele de bază, şi biscuiţi, napolitane, grisine, sticsuri, lapte bătut, sana, iaurt, caşcaval şi lapte praf. Distribuţia se face zilnic, bisăptămânal sau săptămânal, în funcţie de distanţa la care se află şcoala faţă de sediul firmei.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27040

Link to comment
Share on other sites

Bataie de joc pe bani multi de tot.

Distributie saptamanala?? In loc de zi-de-zi! Va dati seama ce economie face firma asta? Ganditi-va numai la combustibilul "economisit", la faptul ca se vor plati mult mai putini oameni etc. Se dau napolitane si sticks-uri?? :shock:

Lapte praf?? Sa-l traga pe nas?? Credeti ca sta cineva sa prepare lapte pentru copii la Cuca Macaii?

Daca s-a semnat o asemenea porcarie...

Link to comment
Share on other sites

Cui îi place "cornul si laptele2"

Despre problemele aparute în derularea programului guvernamental "Cornul si laptele" am mai scris zilele trecute si ele sunt inerente, în conditiile în care autoritatile care administreaza acest program au acceptat colaborarea cu o firma care a mai creat probleme si anul trecut. Cele mai multe probleme au aparut în mediul rural, acolo unde firma Risk Com se agata de o prevedere potrivit careia nu poate face provizii de lapte si cornuri pentru câteva zile si duce produse alternative: brânza topita si napolitane. Din pacate, nici acolo unde pot duce produsele principale ale programului, nu pot sa asigure produse de calitate. Am fost ieri la o scoala de marime medie din Galati - Scoala 41, o scoala unde fitele nu-s la ele acasa. Aproape 500 de elevi primesc zilnic cornul si laptele si rareori ramân cam 10 cornuri.

Daca v-ati închipuit ca toata pustimea de la scoala se înghesuie sa manânce aceste produse v-ati înselat. Daca cei de la clasele mici au fost "dresati" înca din prima zi de scoala sa nu care cumva sa arunce produsele prin clasa sau la cosurile de gunoi, cei mai mari iau produsele si hranesc cu ele câinii comunitari sau pisicile din curtea scolii. Daca laptele mai este cum mai este, multi copii ne-au marturisit ca nu pot sa mânânce pâna la capat cornul pentru ca nu are niciun gust. "În unele zile este dulce, în altele este sarat sau acru. Astazi, de exemplu, am primit cornuri cât de cât proaspete, dar sunt zile în care este foarte tare. N-ai cum sa-l manânci", se plâng la unison copiii de la clasa a VIII-a. Zilnic se întorc la femeia de serviciu - responsabila cu distribuirea produselor - zeci de cornuri si doar câteva cutiute cu lapte. "Le tin si eu câteva zile în frigider, poate mai vrea cineva sa mânânce, dar apoi le iau si le duc la tara, unde fie le manânca oamenii, fie animalele din curte", spune femeia de serviciu de la Scoala 41.

Profesorii sunt si ei dezamagiti de felul în care sunt tratati copiii la acest capitol. "Este clar, cornurile nu se ridica la nivelul gusturilor copiilor. Trebuie neaparat facut ceva daca vrem sa-i ajutam pe copii", spune profesorul de chimie Gabi Sandru, de la Scoala 41. A, si înca ceva! Faptul ca 98% dintre copii îsi iau zilnic cornul si laptele de la scoala nu înseamna ca programul este o reusita totala. "Noi avem în bloc mai multi batrâni saraci. Zilnic, când ne întoarcem de la scoala, batem la ei la usa si le dam aceste produse pe care le primim de la scoala", mi-au spus în soapta câtiva copii de clasa a III-a.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=9

Link to comment
Share on other sites

Si anul trecut au lucrat cu aceasta firma si au fost probleme garla, binenteles pe banii statului...

Cred ca cineva de la CJ ori e masochist (pe pielea altora, insa) ori e bine... interesat. Daca lucrezi cu o firma care-ti da buleala un an de zile, anul urmator tot la ea apelezi?? Daca la tine in casa-ti pune unul gresia aiurea, data urmatoare tot pe el il cauti??

Bineinteles ca daca nu statul este beneficiarul "minunatiilor" nu are niciun interes sa schimbe starea lucrurilor. Si pentru suma corespunzatoare, orice e posibil.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Risk, sanctionatã cu 3.000 de lei de Protectia Consumatorilor

Risk-ul a fost din nou amendat de Protectia Consumatorului cu 3.000 de lei din cauza unui sortiment de brânzã topitã fabricat în Târgu Mures. O amendã tot de 3.000 de lei a mai fost datã acestei firme în luna martie a acestui an. Firma a mai primit în plus si un avertisment pentru laptele pe care-l distribuie pentru cã are trecut ca si termen de valabilitate când trei zile, când sase zile. Seful Inspectoratului Regional pentru Protecþia Consumatorilor (IRPC) Galaþi, Mãrioara Gãtej, ne-a fãcut cunoscute rezultatele actului de control pe care l-a încheiat ieri. „Au fost prelevate probe din brânza topitã, iar la unul dintre sortimente, si anume Gurghiu, fabricat în Târgu Mures, s-a constatat cã este necorespunzãtor din punct de vedere calitativ, conþinutul de grãsime fiind sub valoarea declaratã. S-a declarat o valoare de minim 45% si a iesit 33,5%. Reprezentantul societãþii Risk Com ne-a declarat cã nu vor mai lucra cu acest furnizor, cã au terminat stocul si cã nu vor mai lua acest sortiment de brânzã topitã. Amenda de 3.000 de lei i-a fost datã pentru cã în calitatea pe care o are îi revenea si rãspunderea de verificare a calitatãþii produsului”, ne-a declarat Mãrioara Gãtej.

În mediul rural, „laptele si cornul”, bãtut de napolitane si brânza topitã

Tot inspectorul sef al IRPC Galaþi ne-a spus cã pe lângã amenda de 3.000 de lei pe care a aplicat-o societãþii Risk Com i-a mai dat si un avertisment în legãturã cu teremenul de valabilitate care este trecut pe cutiile cu lapte. „Un alt aspect pentru care societatea distribuitoare a primit un avertisment este cel legat de termenul de valabilitate care odatã apare ca fiind de trei zile si altãdatã de sase zile. De asemenea, a rãmas în discuþie graficul de distribuþie a produselor complementare, deoarece în ritmul în care se merge, în mediul rural existã riscul de a nu ajunge sã se distribuie în procent de 33%, cum ar fi de dorit. Instituþia va supraveghea în continuare modul cum se deruleazã acest program în judeþul nostru”, a spus Gãtej. Seful IRPC Galaþi a explicat cã în acest ultim caz este vorba despre produsele complementare, brânzã topitã si napolitane, care se dau în special în mediul rural si care, potrivit Ordonanþei 96/2002, care bate în cuie programul „Lapte si Corn”, ar trebui sã fie în proporþie de 33%. La acest moment, a explicat Mãrioara Gãtej, în mediul rural se dau, în loc de lapte si corn, mai ales napolitane si brânzã topitã.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=8

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Programul guvernamental ''cornul si laptele''

Pe parcursul lunii octombrie, inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au verificat, in scoli si gradinite, desfasurarea programului guvernamental "cornul si laptele". S-a avut in vedere modul de aplicare a prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 96/2002, privind acordarea de produse lactate si de panificatie pentru elevii din invatamantul de stat primar si gimnazial, precum si pentru copiii prescolari din gradinitele de stat cu program normal. Ignorand legislatia in vigoare, ca si dreptul copiilor la mancare sanatoasa, unii operatori economici au furnizat unitatilor de invatamant produse expirate sau deteriorate din cauza depozitarii incorecte. Un alt aspect la fel de grav il constituie preferinta acestora pentru aprovizionarea scolilor pentru mai multe zile, stiut fiind faptul ca produsele in cauza au un termen redus in care pot fi consumate.

Astfel, au fost controlate 495 de scoli, 232 de gradinite, 16 producatori si 10 distribuitori. Pentru abaterile constatate s-a dispus oprirea definitiva de la distribuire a cca. 789 kg de produse lactate si de panificatie ce nu indeplineau cerintele obligatorii sau erau improprii consumului si s-au aplicat 14 amenzi contraventionale in valoare de 65.000 lei.

Abateri constatate

Nerespectarea conditiilor prevazute in caietul de sarcini, respectiv HG 714/2008 privind calitatea produselor si data limita de consum

SC RISK COM SRL Braila a distribuit in scoli si gradinite din judetul Galati branza topita cu smantana (35g/portie), produsa de SC TEODOR SUCIU SRL Gurghiu - Mures, care nu corespundea declaratiilor de pe eticheta. Astfel, la parametrul de grasime raportata la substanta uscata de minim 45%, cel determinat a fost de 33,5%, conform Buletinului de analiza emis de laboratorul Larex Galati.

Nerespectarea normelor de etichetare, marcare si ambalare

SC RISK COM SRL Braila a distribuit in unitati de invatamant din judetul Galati branza topita "Alpinalatte Gordon", producator SC GORDON PROD SRL Harghita, pe al carei ambalaj nu era inscris avertismentul obligatoriu "PRODUS DISTRIBUIT GRATUIT CONFORM OUG NR. 96/2002. ESTE INTERZISA COMERCIALIZAREA!"

Alte abateri

In judetul Galati, cu exceptia municipiului Galati, SC RISK COM SRL Braila a distribuit de la inceputul anului scolar doar branza topita, ca produs derivat al laptelui, desi OUG nr. 96/2002 privind acordarea de produse lactate si de panificatie pentru elevii din clasele I-VIII din invatamantul de stat precum si pentru copiii prescolari din gradinitele de stat cu program normal de 4 ore prevede la Art. 1(4) faptul ca diversificarea programului cu produse derivate din produsul de baza lapte nu va depasi limita maxima de 33% iar ca ordine de prioritate in distributia produselor lactate derivate, pe primul loc se situeaza iaurtul.

Guvernul Romaniei

http://www.comunicatemedia.ro/Programul ... 20368.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Laptele şi cornul - programul cu prea multe moaşe

* Cine dă socoteală pentru banii statului?

După un an de zile în care inspectorul şcolar responsabil cu monitorizarea programul lapte‑corn, Mariana Mustaţă, a întocmit un dosar uriaş cu repetate disfuncţii, SC. Risk Com SRL furnizează în continuare cele două produse. Şi problemele nu au întârziat să apară. "Acest program a devenit o bătaie de joc. Sunt copii, mai ales în judeţ, pentru care laptele şi cornul sunt poate singura masă pe care o au sigur zilnic. E păcat să ne batem joc de el. Probleme avem de anul trecut şi, anul acesta, la numai două luni de la derularea programului, avem deja un teanc de reclamaţii", ne spune inspectoarea şcolară Mariana Mustaţă.

Brânză fermentată, copii flămânzi

Dacă la debutul anului şcolar laptele şi cornul nu ajungeau la timp, mai nou, directorii unităţilor de învăţământ au început să reclame şi calitatea produselor.

La Şcoala din Nicoreşti, batonaşele de brânză învelite în ambalaj de plastic, sosite în urmă cu două săptămâni, au fost cu bucluc. Responsabilii din şcoală au găsit mai multe tuburi sparte. În plus, după câteva zile, s‑au umflat şi alte câteva batoane, depozitate în frigider, la grădiniţa din localitate. "Mi se pare anormală situaţia, mai ales că termenul de valabilitate expira în februarie 2009. Mi‑a fost teamă însă să le dau copiilor, ca să nu le pun sănătatea în pericol", spune directorul de la Nicoreşti, Cezar Andronic. Acesta a mai precizat că abia peste o săptămână a anunţat ISJ‑ul de această problemă, dar nu şi OJPS sau DSV, pentru că nu era tot lotul afectat. La fel s‑a întâmplat în Şcoala Frumuşiţa, săptămâna trecută, când, timp de câteva zile, prin rotaţie, cam 30 de copii din şcoală au fost nevoiţi să renunţe la gustare pentru că tuburile de brânză au ajuns perforate. În plus, la sfârşitul săptămânii trecute, nu s‑a mai adus brânză deloc.

Termen de valabilitate măsluit

Şi cutiile de lapte distribuite în şcolile din oraş au început să nu mai ajungă întregi la destinaţie. Directoarea Şcolii Nr. 28 din Galaţi sesiza ISJ‑ul pe 11 noiembrie că din 720 de cutii cu lapte primite în ziua respectivă, 70 erau sparte şi conţinutul se vărsase.

Chiar în cursul zilei de ieri, la Colegiul Naţional "Cuza" toate cele 280 de cutii de lapte aveau termenul de valabilitate modificat. Cineva "corectase" data de 23 noiembrie cu 26 sau 28 noiembrie. Directorul Gabriel Enache susţine că nu este prima oară în acest an şcolar când li se aduce laptele expirat şi cu data măsluită. "Am sunat la firma Lactoprod (subcontractant al Risk - n. r.) care a venit, a luat produsele înapoi şi a promis că ne va aduce altele la schimb", spune directorul de la "Cuza"

"N‑am aflat rezultatul analizelor nici astăzi"

Directoarea Şcolii Nr. 1 din Lieşti susţine că "laptele şi cornul" este "un program al risipei", elevii aruncând produsele, în loc să le mănânce. "Colegii mei mi‑au tot spus că drumul dintre şcoală şi gară este zilnic presărat cu cutiile de brânză pe care elevii nu le mănâncă. Mai mult decât atât, la sfârşitul lunii octombrie, cutiile de brânză topită primite aveau capacul umflat, deşi termenul de valabilitate era până pe 10 noiembrie. Când le‑am desfăcut, am constatat un miros insuportabil, de aceea am chemat‑o pe doamna dr. Tunia, de la Direcţia Sanitar Veterinară şi a luat probe. Asta s‑a întâmplat în jurul datei de 5 noiembrie, dar n‑am aflat rezultatul analizelor nici astăzi", spune directoarea Mihaela Bulai. Aceasta adaugă că respectivul stoc de cutii se află şi acum în şcoală, pentru că firma a refuzat să le ia înapoi.

"Produsele erau în parametri normali"

Am sunat noi la Direcţia Sanitar‑Veterinară ca să aflăm rezultatul analizelor. Spre surprinderea noastră, directorul Viorel Gheorghiţă ne‑a declarat că produsul respectiv era, la data prelevării probelor, în parametri normali. "Noi nu ne băgăm să punem note la purtare, nici directoarea de la Lieşti să nu încerce să ne spună cum să ne facem meseria2, a venit răspunsul directorului de la DSV, în momentul în care i‑am spus că totuşi directoarea a refuzat să distribuie produsele copiilor pentru că miroseau urât. Directorul DSV susţine că instituţia pe care o conduce efectuează periodic controale şi că anul acesta nu a fost descoperit nimic în neregulă cu produsele "lapte şi corn".

Pe hârtie, programul merge "uns"

Cam acelaşi răspuns l‑am primit şi de la alte instituţii cheie care monitorizează programul. De la Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (OJPC) am aflat că şcolile nu au făcut sesizări în acest an şcolar (deşi, după cum se vede, probleme sunt). În urma controalelor de rutină efectuate, s‑a constatat doar o singură dată nereguli legate de conţinutul prea scăzut de grăsime din brânza topită, motiv pentru care firma a fost sancţionată.

Nici la Inspecţia Sanitară de Stat (ISS) nu au ajuns sesizări negative, ni s‑a spus. Nici Consiliul Judeţului nu avea mai mult de o sesizare. Mai mult decât atât, de la Prefectură am aflat că pe luna octombrie s‑au făcut 250 de controale ale DSV, OJPC şi ISS şi nu s‑au descoperit nereguli.

Cu toate acestea, dacă vorbeşti cu directorii şcolilor, afli altceva. Nu faptul că ar avea ceva împotriva programului, pentru că mulţi ne‑au declarat că frecvenţa la ore a crescut fiindcă că elevii au o gustare asigurată. Ci faptul că lucrurile nu merg aşa cum trebuie. Având în vedere experienţa anului trecut, când, în ciuda tuturor reclamaţiilor, situaţia nu s‑a schimbat cu mult în bine, cei mai mulţi dintre ei au început să‑şi rezolve problemele direct prin telefon cu firma furnizoare. Acesta este, poate, şi motivul pentru care plângerile nu mai ajung la instituţiile abilitate. Alt motiv ar fi că directorii se tem să mai reclame neregulile la instituţiile abilitate. De la inspectoarea Mustaţă am aflat că anul trecut, după ce o directoare a sesizat OJPC că produsele sunt necorespunzătoare, a fost amendată pe motiv că nu trebuia să le primească.

Nici măcar între firma Risk şi subcontractantul Lactoprod informaţiile nu circulă cum trebuie. Directoarea economică de la SC Risk, Dana Rădulescu, ne‑a declarat ieri că nu ştie nimic nici despre batoanele de brânză sparte sau fermentate, nici despre povestea cu termenul de valabilitate al laptelui.

Având prea multe instituţii care îl monitorizează, programul seamănă cu copilul care are prea multe moaşe. Directorii de şcoli şi ISJ susţin că sunt probleme, dar controalele OJPC şi DSV arată că nu ar fi. Cu toate acestea, sunt copii care aruncă produsele pentru că nu le plac, sau alţii care rămân flămânzi pentru că li se aduc alimente care nu pot fi consumate. Iar programul merge înainte, aşa cum ne‑am obişnuit. Adică prost.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=28424

Link to comment
Share on other sites

am mai scris o data despre subiectul asta inca din semestrul 2 din anul trecut scolar... cand va atrageam atentia tuturor asupra programului asta de rahat in care se spala o caruta de bani, produsele sunt de rahat, iar elevii sunt considerati consumatori universali... Pe langa neregulile semnalate de voi acum, char daca ma repet, va reamintesc ca acest lapte si aceste cornuri sunt consumate de catre elevi in proportie mult mai mica decat va puteti imagina... restul sunt stranse de femeile de serviciu sau de responsabili si sunt trimise la tara pentru porci, gaini... etc. Va promit ca am sa va fac poze din scoala la sfarsitul orelor... sa vedeti cam cate cutii de lapte si cam cate cornuri raman zilnic... asta e program guvernamental cica... aruncatul banilor pe fereastra... Unii m-au acuzat ca nu gandesc si din punctul de vedere al copiilor saraci... ba chiar gandesc si va garantez ca nici un copil sarac din scoala nu ramane nemancat in fiecare zi... administratorul ii da cat lapte si cate cornuri vrea copilul (binenteles din portiile care raman - sa nu interpreteze altcineva ca raman altii fara lapte si corn)... referitor la napolitane cu branza... nu e o noutate... s-a practicat si varianta untului cu napolitane, unt care s-a topit in cateva minute si a ajuns prelins pe ghiozdane, pe haine, pe banci si pe unde mai vreti dvs. Sustin in continuare ca e o bataie de joc si ca nimeni (din cei de la putere) nu are interes sa stopeze haosul asta, pentru ca din acest haos mananca multi si-si intretin burtoaiele alea nesimtite... dar, asta e Romania, asa ca nu va plangeti... mergeti la vot si alegeti-i in continuare!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

La Şcoala Nr. 5

Lapte cu gust amar

La nicio lună de când la şcolile din Nicoreşti, Frumuşiţa şi Lieşti s‑au descoperit batoane de brânză fermentată, apar nereguli legate de produsele lactate la o şcoală din Galaţi. În jur de 25 de elevi ai Şcolii Nr. 5 au rămas, ieri, fără porţia de lapte. „Când au deschis cutiile şi au gustat din el, au văzut că e amar. Am verificat şi noi şi am constatat acelaşi lucru, deşi pe capac termenul de garanţie nu era expirat. Am anunţat imediat la Protecţia Consumatorului. Inspectorii au sosit repede la faţa locului au constatat că ceva e într‑adevăr în neregulă cu conţinutul respectivelor cutii şi au recoltat probe. Ne‑au spus că ne vor ţine la curent cu datele de la analize”, ne‑a declarat directoarea şcolii, Ana Negulescu.

Inspectorul‑şef Marioara Gătej, de la Inspectoratul Regional de Protecţia Consumatorului, ne‑a declarat că a fost reţinut tot lotul de produse al căror termen de valabilitate expira pe 7 martie 2009. „Am constatat modificarea conţinutul organoleptic la cele 25 de cutii de lapte de tip UHT aduse la Şcoala 5. Au un gust amar. Am chemat mâine (astăzi, n.r.) distribuitorul, firma Risk Com SRL, cu date exacte despre acest lot”, ne‑a precizat Marioara Gătej. Aceasta a mai precizat că nu a mai primit alte reclamaţii de la şcoli. În schimb, în unele controale, inspectorii au avut neplăcuta surpriză să găsească frigidere scoase din priză, cu toate că depozitau produsele destinate elevilor.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=28761

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

În semestrul doi

Tot brânză topită şi biscuiţi, în şcolile de la sate

Ieri, firma care distribuie produsele din programul „Lapte şi corn” le-a adus elevilor de la sate tot biscuiţi şi brânză topită. Asta în ciuda faptului că, din semestrul al doilea, elevii din mediul rural nu ar trebui să mai primească produse derivate din cele de bază ale programului. Conducerea Inspectoratului Regional de Protecţia Consumatorului (IRPC) a declarat în repetate rânduri că, în conformitate cu legea, firma nu va mai putea aduce, din al doilea semestru, produse înlocuitoare. Inspectorul-şef al IRPC, Mărioara Gătej, spune că firma SC Risk Com SRL poate distribui produse derivate, pentru diversificare, dar, conform contractului, numai în limita a 33 la sută din cantitatea furnizată pe tot parcursul anului şcolar. Procent epuizat deja. „Am aflat că luni s-a adus în mediul rural altceva decât lapte şi corn. Noi putem sancţiona firma, pentru că nu respectă contractul, dar măsurile în ce priveşte remedierea cu adevărat a situaţiei nu le poate lua decât semnatarul contractului (Consiliul Judeţului Galaţi, n.r.)”, ne-a declarat ieri IRPC. Majoritatea elevilor de la sate, ca de exemplu, cei de la Şcoala Nr.1 Cudalbi, nu au primit niciodată lapte, de trei ani încoace, ci doar produse alternative caloric. Ieri, în prima zi de şcoală din semestrul al doilea, unii dintre copii au primit pachetul de biscuiţi şi porţia de brânză topită distribuite de firmă, în avans, la sfârşitul semestrului I.

http://www.viata-libera.ro/articol-Tot_ ... ate_2.html

Link to comment
Share on other sites

Alternativa mai nefavorabila la acel lapte nu cred ca exista. Ati vazut vreodata cum arata? L-ati gustat vreodata? Eu da, si credeti-ma, laptele cel mai degresat ( cel cu 0.1% grasime) este foarte bun pe langa acela pe care il primesc acei copii. Despre ce continut caloric vorbim aici? :?:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.