Jump to content

Mihai Tănasă a "ţepuit" 28 de firme într-o singură lună


dcp100168

Recommended Posts

Peste 28 de firme, ţepuite prin file cec

Escrocul-păianjen

* Într‑o singură lună, gălăţeanul Mihai Tănasă, administrator al SC "Biantech" SRL Brăila, a cumpărat marfă de la 28 de agenţi economici din mai multe judeţe din ţară * Pentru plată a emis un număr de 33 de file cec barat, fără a avea bani în conturi * Prejudiciul se ridică la 1.273.356,36 lei * Tănasă s‑a făcut nevăzut * Mandatul de arestare preventivă a fost emis în lipsă

În perioada iunie‑iulie 2007, în calitate de administrator al SC "Biantech" SRL Brăila, Mihai Tănasă, 44 ani, din Galaţi, recidivist, ajutat de alte persoane neidentificate încă, a cumpărat marfă de la 28 de agenţi economici de pe raza mai multor judeţe din ţară, pentru a căror plată a emis un număr de 33 de file de cec barat, fără a avea disponibil în conturi, creând astfel un prejudiciu în valoare de 1.273.356,36 lei. Conform cercetărilor întreprinse de poliţişti şi procurorul de pe lângă Tribunalul Brăila, Ciprian Butnaru, din dosarul penal şi din rechizitoriu, reiese că faţă de modul de comitere a faptelor, Mihai Tănasă a acţionat cu intenţia de înşelare a partenerilor de afaceri, încă de la început. Astfel, începând cu 31 mai 2007 a reuşit, prin înregistrare la Oficiul Registrului Comerţului, să cesioneze părţi sociale de la Laurenţiu Graur şi Mihaela Graur şi să dobândească calitatea de asociat unic şi administrator al firmei menţionate. Individului nu i‑a fost greu să deschidă conturi de disponibil pe numele societăţii şi la sucursalele de pe raza municipiului Brăila ale Băncii Române de Dezvoltare ‑ GSG, Banca Comercială "Carpatica", M.K.B. "Romexterra Bank", obţinând astfel carnete cec, în vederea derulării de afaceri.

Imagine de om serios

Pentru a crea imaginea unei afaceri prospere, prin prisma viitoarelor relaţii comerciale în cadrul cărora urma să‑şi înşele partenerii de afaceri, Tănasă a închiriat personal, dar în numele societăţii, mai multe spaţii din municipiu, din care două spaţii comerciale cu destinaţia depozit, pe Şoseaua Buzăului, pentru o chirie lunară de 1.000 de lei, bani neîncasaţi de proprietar, fapt pentru care acesta a şi reziliat contractul. Pentru început, pentru a‑şi facilita manipularea mărfurilor ce urmau a fi achiziţionate, gălăţeanul a intrat în contact cu reprezentanţii SC "Divioserv" SRL Beiuş, judeţul Bihor, în vederea închirierii unor motostivuitoare, contravaloarea mărfii comandate ridicându‑se la suma de 40 de mii de euro, sumă pe care nu a mai achitat‑o. Rapid şi sigur, Mihai Tănasă a reuşit să se întindă cu înşelăciunea în mai multe judeţe. Printre firmele păcălite se află unele de renume, cunoscute în toată ţara, precum "Henkel România" SRL Bucureşti, care a fost refuzată la plată cu ocazia introducerii în circuitul bancar. În toate cazurile, băncile au sesizat ofiţerii de poliţie, iar ancheta a fost demarată.

Trimis în judecată

Procurorul Ciprian Butnaru a dispus, în baza probelor, trimiterea în judecată a lui Mihai Tănasă pentru înşelătorie în formă continuată, în proces constituindu‑se parte civilă şi cele 28 de firme escrocate, care solicită acoperirea unui prejudiciu total de 1.273.356,36 lei, în prezent nerecuperat. Mihai Tănasă a fost cercetat în stare de libertare, ulterior sustrăgându‑se anchetei. Suspectului i s‑a emis mandat de arestare preventivă în lipsă, Tănasă fiind dispărut în lumea largă. Materialul de urmărire penală nu a fost prezentat inculpatului pentru că nu este de găsit. El va trebui să achite către stat şi cheltuieli judiciare în sumă de 4.100 lei.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=26868

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

12 ani de puscarie, pentru o teapa de 12 miliarde

* Mihai Tanasa, patronul SC "Biantech" SRL Braila, a inselat 28 de firme de pe raza mai multor judete, apoi s-a facut nevazut * pe numele fugarului, care e si recidivist, a fost emis mandat de arestare in lipsa * una din firmele pagubite si-a angajat detectivi particulari ca sa-l gaseasca pe Tanasa, insa fara rezultat *

Pentru fiecare miliard cu care a tepuit partenerii de afaceri, patronul SC "Biantech" SRL Braila - individ care are deja in cazier o condamnare de 4,6 ani pentru furt calificat -, a primit cite un an de puscarie, gratie hotaririi pronuntate de magistratii Tribunalului Braila, in urma cu citeva zile.

In virsta de 45 de ani, originar din Galati, Mihai Tanasa a fost trimis in judecata, in lipsa, la inceputul lunii septembrie, pentru savirsirea infractiunilor de inselaciune in forma continuata si emitere de cec-uri fara a avea disponibil suficient. Inca din primavara acestui an, pe numele patronului necinstit a fost emis mandat de arestare in lipsa, oamenii legii reusind sa audieze nu mai putin de 65 de martori, inclusiv reprezentantii a 28 de societati comerciale tepuite de Tanasa. Pe linga faptul ca a primit 12 ani de inchisoare, instanta il obliga pe inculpat sa plateasca daune uriase firmelor pe care le-a prejudiciat.

Mihai Tanasa s-a decis sa faca rost de bani necinstiti inca de anul trecut, cind a devenit asociat unic si administrator al SC "Biantech" SRL Braila. Pentru a crea imaginea unei afaceri prospere, Tanasa a inchiriat doua spatii comerciale cu destinatia de depozit si unul pentru birou, pe Sos. Buzaului 102, pe str. Sergent Tataru 2 si pe str. Transilvaniei 2 (Centrul de afaceri GBC), etaj 4. In derularea "relatiilor comerciale", inculpatul a utilizat comenzi prin fax, e-mail, ori telefon, achizitionind marfuri in valoare de miliarde de lei vechi, transportul efectuindu-se cu ajutorul autovehiculelor firmelor furnizoare sau prin sistemul de curierat "Cargus". SC "Divio Serv" SRL Beius, pagubita de Tanasa cu 40.000 de euro, a angajat, la un moment dat detectivi particulari ca sa dea de urmele teparului, insa fara nici un rezultat. Autorul inselaciunilor - care se recomanda sub un alt nume - a "achizitionat", folosind documente fara valoare, de toate, de la motostivuitoare, anvelope, nichel electrolitic, fibra de sticla, pick-hammere, la adezive, vopseluri, electrozi de sudura, obiecte de iluminat si cizme de cauciuc. Bineinteles, marfurile au fost valorificate de catre inculpat, intr-un tmp relativ scurt, dupa care acesta s-a facut nevazut cu banii. Procurorul care s-a ocupat de caz, concluzioneaza: "Modul de pregatire, dotarea cu spatii, disponibilitatea aratata fata de partenerii de afaceri pentru tranzactii cu valoare mare, toate acestea conduc la concluzia ca inculpatul a urmarit doar sa insele colaboratorii". Tanasa a reusit toate aceste "performante" in doar doua luni - iunie-iulie 2007 -, ajutat, desigur, de indivizi din umbra. El este, in continuare, cautat de autoritati.

http://www.obiectivbr.ro/index.php?pagi ... eniu=Local

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Un administrator de firmă a primit 9 ani de puşcărie, pentru ţepe de 12 miliarde de lei vechi

Mihai Tănasă, afacerist brăilean originar din Galaţi, a fost extrădat anul trecut din Spania şi a obţinut reducerea pedepsei, pentru că a recunoscut faptele comise. În vârstă de 44 de ani, Tănasă a fost anchetat şi trimis în judecată, în lipsă, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Potrivit anchetatorilor, în perioada iunie-iulie 2007, Mihai Tănasă, în calitate de administrator al SC „Biantec" SRL Brăila, a achiziţionat mărfuri de la 28 de agenţi economici din mai multe judeţe ale ţării, folosind 33 de file cec fără acoperire.

Iniţial, fugarul a primit 12 ani de închisoare, iar Tribunalul Brăila a emis pe numele lui mandat european de executare a pedepsei (în 2009). A fost capturat în Spania, în 2010, şi extrădat apoi în România.

Ajuns la Brăila, Tănasă a solicitat, în baza art. 522/1 din Codul de procedură penală, rejudecarea procesului. Potrivit art. 320/1 din acelaşi cod, în situaţia în care inculpatul recunoaşte faptele şi promite achitarea prejudiciilor create, i se reduce pedeapsa cu o treime. Astfel, afaceristul va executa, acum, 9 ani de închisoare, în loc de 12 ani.

http://www.adevarul.ro/locale/braila/Braila-_Un_administrator_de_firma_a_primit_9_ani_de_puscarie-pentru_tepe_de_12_miliarde_de_lei_vechi_0_413958623.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.