Jump to content

Micro 19 - 18 ani "înainte", 18 ani "după"

Recommended Posts

Posted

Am locuit în Micro 19 timp de 18 ani înainte de Revoluţie. Mi-aduc aminte că prin anii '70 eram mic şi mergeam la căminul care astăzi

se numeşte "Codruţa". Imi placeau educatoarele, in special Viorica, cea cu par negru, ondulat. Mai multe nu stiam, vedeam doar ca

masinile mergeau pe strada iar oamenii pe trotuar, vedeam doar iarba şi florile din curtea căminului. Apoi am crescut şi am fost pentru

prima oara intr-o clasă de pionieri, la Şcoala 17, de lângă cămin, iar fata langă care m-am aşezat mi-a dat cornulete cu rahat, pline

de zahăr pudră. Au fost cele mai bune din lume.

Anul următor eram la Şcoala nr. 17 şi-mi aduc aminte cum opt ani de zile, în aproape fiecare pauză ne jucam "la cazemată" - o magazie

din curtea şcolii sau mergeam la gogoşi în "Complexul mare". Pline de zahăr, aveau un gust minunat, gustul copilăriei. Întârziam

câteodată la ore, dar dna. învăţătoare Alionte Corina nu se supăra, era "mama noastră", o femeie minunată.

Tot acolo era Liceul Economic, încă o gradiniţă (acum Motanul Încălţat) şi Şcoala nr. 29.

Micro 19, un cartier al copilariei mele, unde între şcoala 17, şcoala 29, două cămine şi un liceu era un spaţiu verde imens, puţin

amenajat dar pe care jucam fotbal, ne plimbam cu bicicletele, lansam în aer avioane de hârtie şi alergam după gogoşi. Tot aici erau

două mese din piatră unde am jucat prima oară tenis de masă având fileu din câţiva bolovani şi scânduri. Pentru noi nu conta, dar era

minunat. Era minunat când săream gardurile şi mâncam ardei graşi şi roşii, era minunat cand jucam "somatelea" prin iarbă sau când ne

ascundeam prin iarbă.

Posted

Azi, după 20 de ani am trecut din nou pe acolo. Am văzut cele doua şcoli, colegiul economic şi cele doua cămine. Mi-au dat lacrimile de

amintiri şi mi-am simţit inima plină de furie când am văzut cum spaţiul verde de aproape 1 km pătrat a fost luat de betoane şi de

garaje. Este criminal faptul că între 5 unităţi de invăţământ şi o biserică sunt 80 de garaje şi niciun loc amenajat de parcare pentru

profesori, pentru părinţii care-şi duc copiii la şcoli, grădiniţe sau liceu, pentru credincioşii care vin la biserică iar trotuarele

s-au transformat, de nevoie, în carosabil. Este criminal faptul că s-a distrus spaţiul verde şi s-au construit garaje. Este revoltător

ca să nu existe niciun parc în Micro 19, niciun loc de joacă pentru copii, niciun loc pentru plimbare.

Vă voi prezenta zona şi tot cartierul, cu o singură condiţie: să nu plângeţi cei care aţi copilărit aici şi poate aţi simţit lipsa unui

un spaţiu de recreere cu bănci şi copaci, cu o pajişte verde, unde să iasă copii de la şcoală în pauze să se relaxeze, sau să aştepte

intrarea la ore. Un parc, aşa cum vedem în alte centre universitare, aşa cum este normal să fie între 5 centre de învăţământ şi o

biserică. Muţumim celor de la Urbanism, mulţumim domnilor (actuali sau foşti) Primari. Micro 19 este unul din cele mai vechi cartiere

din Galaţi, unul din puţinele sistematizate (acum câţiva ani era singurul din GIS) şi cred că singurul care nu are un parc, un loc de

joacă pentru copii dar este sufocat de garaje, sute de garaje.

Iniţial am vrut să postez la "Cui îi pasă de spaţiile verzi" http://galateni.net/forum/viewtopic.php?f=54&t=884, apoi la "Micro 19 un

"oraş" în oraş" http://galateni.net/forum/viewtopic.php?f=54&t=1066 dar povestea este prea dureroasă, amintirile prea scumpe, bătaia de

joc a "urbaniştilor" de la Primărie prea mare pentru a fi rezumată în doar câteva poze.

Posted

O dimineaţă la şcoală: părinţi cu copii de mână mergând printre maşini, maşinile părinţilor şi ale profesorilor parcate în mocirla de spaţiu verde care a mai rămas, maşini pe trotuare, maşini printre garaje, nicio bancă pe care să-ţi aştepţi copilul de la şcoală.54_ca6f5ef91b8c697d57ea9b7eca9751c2_thum

Posted

Pe aici mergeam să-mi iau o îngheţată "vafe" de cacao, acum când trec pe aici văd garaje cu curţi interioare, care de care mai înalt şi mai arătos, să crape vecinul de ciudă.

Posted

Observaţi adaptabilitatea măreţelor garaje: "Daca am chef şi plouă îmi bag autoutilitara în garaj, dacă nu o las în curte, la umbră, doar am cel mai înalt garaj din zonă şi cea mai frumoasă curte"54_d777bb7f36f70c65bda976ba9e138099_thum

Posted

Viaţa la bloc s-a mutat la garaje: maşina şi butoiul de must în curtea garajului, sacii de struguri şi teascul în garaj, la fereală să nu îmi ceara vreunul cu împrumutul ceva. "Salut vecine, ai facut vin anul ăsta, că la mine se scurge cam puţin, doar vreo douăzeci de deca".54_cb5af1821afa3f5262a7c75ba54e739a_thum

Posted

"Ceva ceva am făcut şi eu, o să-l bag în beci, în garaj, lângă cartofi. Ştii, se menţine tare bine până aproape de Paşti. Să-ţi zic ce am mai văzut la televizor...".

Dap, garajul ăsta are şi televizor54_d3892aab0588307d7b23005ee1573224_thum

Posted

Aici erau bancuţe pe care stăteam mâncam îngheţată "vafe" la 3 lei şi 25 de bani şi iarbă verde unde se jucau cei de la U-uri. Megeam cu bicicleta pe alei, iar azi am fost trezit din amintirile de "dinainte" pentru că era să mă calce unul cu maşina, deşi este trotuar. Mă întreb, oare Primăria ştie că nu mai există spaţiul verde aici ci este parcare?54_839b393e1fa4300d42a1231d868ce31b_thum

Posted

Ajung în spate la Şcoala 17. Îmi dă o lacrimă în amintirea meselor de tenis din piatră. Aici am jucat prima oară ping-pong: mese de piatră, palete din lemn, fileu din bolovani, dar ce conta? Aveam unde ne juca, unde alerga şi eram fericiţi. Astăzi sunt garaje cu curte şi căţel, dar poate nu văd bine???54_c0e41a81fc4333ecc9abda3a61d3707d_thum

Posted

Oare cum se numeşte garajul cu: curte, poarta, căţel, răsad de flori, frigider, mobilă, scaune şi masă de mâncat? Avea dreptate Primarul: mulţi trăiesc de pe urma garajelor. Cu o completare:... şi unii chiar trăiesc în ele. Oare ce cod poştal o fi având şi ce adresă? Poate: Micro 19, zona garajelor, linia 2, garajul 1.54_893440f52d64b5911f34eaf6e88ee317_thum

Posted

Am văzut pozele şi-ţi înţeleg revolta. Ce-ar fi să le pui frumos într-un plic şi să i le duci domnului primar? Poate îi va veni ideea să verifice minuţios garajele din oraş şi să ia măsuri pentru înlăturarea lor. Sigur "curţile" sunt obţinute abuziv, dacă nu chiar garajele.

Posted

Mi-aduc aminte cand aici era spatiu verde si ne ascundeam dupa copaci. Aveam "tuberman" si trageam cu "cornete". Acum ma uit la iarba betonata si printre garduri la masinile parcate. In zadar caut autorizatia, in zadar sper sa avem macar 3 mp de spatiu verde pentru fiecare galatean. In fata blocului C4 de pe strada Laminoristilor se pare ca au conservat iarba imbracand-o in betoane.54_3477e6edc6e990b4876995584e134c34_thum

Posted

Tot aici in fata la C4 (sau mai bine zis in spate la C5) au priceput oamenii ca nu e bine sa distrugi padurea sau sa faci focul si si-au instalat confortabil o "aplecatoare" sa-i fereasca de ploaie, un gratar pentru friptane precum si o alta mizerie careia nu-i vad sensul. Probabil o toaleta "eco" sau un beci pentru vin?54_a3155d56fc091664ca449d89e5e49f74_thum

Posted

Tot Comisia de Urbanism a Primariei Galati a aprobat ca in spate la Z2 de pe aceeasi strada - Laminoristilor nr. 14 sa fie construit un balcon cat tine apartamentul, iar oleacă mai încolo o masă, un paravan din polietilenă ecologica şi o canapea roz, aşa pentru putină culoare. "Înainte", de aici am rupt o crenguţă înflorită de cais să o duc mamei de 8 martie, acum mă delectez cu extinderea naturală a spaţiului de locuit spre inima naturii. Oi fi eu demodat sau aşa prevede Planul de Urbanism ?54_920ab8f59f67fb42ea2d15f63f2c077d_thum

Posted

Superba descriere...

Si eu am copilarit in Micro 19, am prins si tranzitia de dupa 90.

Pe urma n-am mai avut tangente cu aceste locuri cativa ani buni dar anul trecut m-am mutat tot in Micro 19 la U1 (bloc surprins in poze). Deci am revenit dar am un gust amar si o imagine gri a locurilor in care alta data ne jucam.

In primul rand e multa mizerie, gunoaie peste tot!!! De curiozitate am incercat sa numar cosurile de gunoi din jurul blocului deoarece se afla chiar langa piata. Am gasit 1 (UNUL) in coltul pietei incarcat si ascuns de tarabe ! Pe urma pe diagonala se afla Liceul Economic unde elevii ies afara si-si cumpara tot felul de chestii de mancare si sucuri. Evident ca n-au unde sa arunce ambalajele deoarece nu exista cos de gunoi nici acolo, asa ca prefera sa le arunce pe jos. O sa se spuna ca nu-s educati etc... e adevarat dar nu-i o scuza pentru dezinteresul autoritatilor. Gunoiae sunt si intre liceu si aleea comerciala ce leaga statia de autobuz si piata. Nu mai spun ca pe lucratorii de la slubritate nu i-am vazut decat la pasti sa treaca prin zona si sa dea cu matura !!!!!

De anul trecut de cand m-am mutat imi vine foarte greu sa gasesc un loc de parcare... NU SUNT !

NOROAIELE ! Mda... In fiecare dimineata imi duc copilul la Gradinita (Codruta) vis-a-vis de biserica. Va spun ca e dezastru daca se intampla sa ploua. Trotuarele sunt pline de gropi, se mai infuda canalizarile din dreptul liceului si n-ai pe unde s-o iei, mai trec si masini si te murdaresc. Pe aleea dintre gradinita si biserica s-a asfaltat in campanie. Dar nu s-a asfaltat si langa biserica asa ca cei care vin la biserica cu masina sau isi aduc copiii la gradinita sau se duc la scoli, liceu ... trebuie a treaca tot pe acea alee iar noi suntem nevoiti sa ne pliem de garduri si sa calcam in balti. Masinile care au fost parcate in noroi aduc mizeria pe alee.

Tot in campania de asta primavara s-au asfaltat cate trotuare... alea mai vizibile. Bineinteles ca dupa cateva saptamani au fost sparte ca sa se puna conducte. Oare nu se stia ca se vor face sapaturi si ca banii sunt aruncati pe fereastra? Oricum mormane de moloz si noroi zac si acum in tot cartierul... si infunda canalizarile !!! Cand nu ploua, fereasca sfantul sa bata vantul caci e foarte mult praf care-ti intra in ochi, nas, plamani !

Anii trec si vreau ca si copilul meu sa beneficieze de copilaria pe care am avut-o eu. Intradevar imi aduc aminte de mesele de tenis unde jucam si "Americana", terenul de fotbal dintre scoli care desi era cam mare avea si portile mari si facea jocul mai palpitant chiar daca trebuia sa fugim mult sa recuperam mingea. Nu erau garajele. S-au construit dupa '90.

Alt lucru negativ pe care l-am observat (simtit): cainii vagabonzi! Fratilor, ma credeti sau nu dar sunt cu zecile !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mai ales ca piata e la 2 pasi de bloc. Desi eu sunt prieten cu acesti catei (nu ma musca... caci vorbesc cu ei :lol: si ma cunosc :) ) nu pot sa nu remarc ca asta vara IN FIECARE SEARA AU LATRAT de sculau toate blocurile din jur! Mai mult de atat: daca trecea cineva prin preajma chiar dimineata sigur era atacat. Am fost trezit DE MULTE ORI de strigate disperate ale copiilor sau ale femeilor si batranilor care se duceau la piata !!! Multi n-au scapat necapsati! S-a incercat rezolvarea situatiei la nivel de asociatie dara fara nici un rezultat deoarece vecinele in varsta nu catadicseau sa nu le mai dea de mancare... cel putin nu langa bloc !

Desigur am fost intrebat de ce am revenit in M 19... deoarece il vedeam prin alti ochi, deoarece am pentru copil gradinita si scoala aproape, spitalul, mjloace de transport catre toate directiile, centre comerciale.

Idee este ca noi trebuie sa schimbam cate ceva. Mai ramane sa si fim bagati in seama!!!

O sa fac si eu niste poze si o sa ma interesez unde sa le plasez sa aiba si o finalitate. (macar problema cosurilor de gunoi si a lucratorilor de la salubritate).

Ceea ce eu nu inteleg ... deloc... este cum un cartier, asa de mare, CU ASA DE MULTE VOTURI, este lasat de izbeliste in plina nepasare !!!

Chiar mi se pare neprofesionalim politic sa nu faci ceva!!!

Degeaba se matura doar strazile principale si faleza superioara daca acolo unde efectiv traiesc oamenii nu se face nimic.

PS

In concediu am fost prin multe orase din tara dar mai muradar, prafuit si mai trist ca Galatiul n-am vazut !!! :(

Posted

Asa, un ajutor nu strica niciodata. Mi-am propus ca anul acesta, sa surprind cat mai multe instantanee cu Micro 19, din cat mai multe locatii si sa tin acest topic in top. Eu il revad cu ochii trecutului, 18 ani "inainte", 18 ani "dupa".

Posted

Cu 18 ani inainte, la mine in cartier(tiglina 2) in spatele blocului M1 exista,deja,un rand de garaje-acum sunt pe trei randuri.Totusi prin anii 80-85,pe aceleasi locuri jucam oina,turca,cate oua are baba,9 pietre si fotbal.Va imaginati oina cu 6 sau 7 case? Aveti idee cat spatiu presupunea??????????

Posted

Pentru ca situaţia Micro 19-ului să fie exemplificată cât mai bine, priviţi situaţia "de sus". Nu era logic ca între 5 unităţi de învăţământ, o biserică şi cea mai mare zonă comercială din Micro 19 să se amenajeze dacă nu un parc pentru recreere, atunci câteva locuri de parcare pentru profesori, părinţii care-şi conduc odraslele la şcoală alături de câteva spaţii verzi, copaci, băncuţe şi un loc de joacă pentru cei mici în loc de peste 100 de garaje? Oare cum au văzut cei de la Urbanism problema?

Posted

Urbanism? Ce ne trebuie urbanism. Nimeni nu e in stare sa construiasca nimic nou daca nu primeste ubanismul o shpaga. Interesele lor ne tin pe noi in praf si in gunoaie....Nici alegerile nu ne salveaza sanatatea. Avem vreo speranta in tara asta? Mai bine emigram in Congo pt ca EI nu o vor face, cu siguranta.