dcp100168 Posted September 18, 2008 Posted September 18, 2008 Alimente "nerecomandate"Şcoală sănătoasă cu stomacul gol?O brânzoaică ambalată, o banală eugenie şi o sticlă de apă minerală erau singurele produse pe care, ieri, vânzătorii chioşcului dintr‑o şcoală le mai puteau vinde elevilor, din paleta extrem de variată existentă altădată pe rafturi. Un meniu deloc apetisant pentru sutele de elevi din clasele I‑VIII şi de liceu care învaţă la Colegiul Naţional "Costache Negri", acolo unde am găsit cele trei produse. Ieri au intrat în vigoare prevederile ordinului Ministrului Sănătăţii privind "Lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor precum şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi". O listă care se dovedeşte a fi greu de digerat nu doar de copii, ci şi de chioşcarii din şcoli.Lista neagrăFără pretenţia unei enumerări exhaustive, după consultări cu specialişti în domeniul nutriţiei, Ministerul Sănătăţii a decis că, în şcoală, elevii trebuie să declare război prăjiturilor, bomboanelor, acadelelor şi produselor similare cu conţinut mare de zahăr, hamburgerilor, pizzei, produselor de patiserie, cartofilor şi altor alimente preparate prin prăjire, maionezei, brânzei topite, brânzeturilor tartinabile cu conţinut de grăsime peste 20 la sută, mezelurilor, chips‑urilor, biscuiţilor săraţi, covrigilor săraţi, sticks‑urilor, snacks‑urilor, alunelor şi seminţelor. Generalizând, se interzice vânzarea oricărui tip de aliment care, prin conţinut, are un aport de calorii de peste 300 kcal pe unitatea de produs sau care contribuie la un consum excesiv de zahăr, sare şi grăsimi. De asemenea, pentru gustarea din pauză, şcolarii nu vor mai putea cumpăra sandvişuri neambalate, alimente vrac sau alimente neetichetate.Dacă în chioşcurile din şcoli nu va mai rămâne, practic, decât aroma acestor produse, pentru elevi, alternativa e simplă."Copiii s‑au arătat foarte dezamăgiţi că nu vor mai putea cumpăra de la noi ce preferă, dar ne‑au spus că vor traversa strada ca să le cumpere de la magazinele de vizavi de liceu. Aşa că ce am rezolvat?", se întreabă chioşcarul de la Pedagogic. Alexandru Tacu, un licean subţirel de la Colegiul "Mihail Kogălniceanu" recunoaşte că în pauza mare îşi cumpără, uneori, pizza, pe care o asezonează mai totdeauna cu o sticlă de Cola. Un fast ‑food de unde elevii pot cumpăra produse asezonate cu un munte de maioneză stă lipit de gardul Colegiului "Auto". Dar, atenţie, noua lege se aplică şi chioşcurilor care nu se află la o distanţă mai mare de cinci metri de şcoală. Nu ştim cum se aplică firmelor ce aduc, în loc de lapte şi corn, brânză topită şi napolitane,Hiba, la producătoriProdusele considerate sănătoase de către minister nu sunt tentante nici pentru comercianţii care au chioşc în interiorul şcolii şi nu peste drum de aceasta. "Noi, distribuitorii, eram o verigă mică. La producători trebuia mers cu o nouă lege. Ministerul Sănătăţii dă, pe de o parte, avizul pentru producerea atâtor alimente nesănătoase, iar pe de altă parte interzice unora să le vândă. Nici nu ştim ce am putea să aducem în loc. Oferta nu e generoasă", ne‑a spus patronul chioşcului de la Pedagogic. Un al doilea chioşcar din incinta aceluiaşi liceu nici nu a mai dorit să închirieze spaţiul, motivând conducerii şcolii că nu va avea niciun profit dacă aduce altceva decât până acum.Chipsurile, cumpărate de mamaMinisterul Sănătăţii justifică măsurile luate în şcoli prin "necesitatea instituirii unui comportament alimentar sănătos şi orientarea copiilor în acest sens prin efortul tuturor celor implicaţi în educarea şi creşterea lor". Or, măsura ar fi trebuit aplicată cel puţin în urmă cu cinci ani, pentru a fi corelată cu noţiunile predate elevilor la unele ore despre alimentaţia sănătoasă. Pe de altă parte, oamenii din şcoli admit că alegerea pentru ceea ce îşi pune fiecare în farfurie se modelează în familie. "Dacă vine cu mama la şcoală şi chiar părintele îi pune în ghiozdan o pungă de chipsuri, atunci, cu legea aceasta sau fără ea, e la fel", ne spune şi directoarea Colegiului "Costache Negri", profesoara Ileana Şelaru.Câte chioşcuri "şcolare" sunt?Cert este că, până la sfârşitul anului, Inspecţia Sanitară de Stat va verifica toate chioşcurile din şcoli şi va aplica sancţiuni usturătoare dacă ordinul nu se respectă, după cum a avertizat dr. Mihaela Debita. Curios este că nimeni, nici Inspecţia Sanitară de Stat, dar nici Inspectoratul Şcolar Judeţean, nu ştiu câţi chioşcari hrăneau, până acum, elevii. Se pare că acest gen de comerţ nu reprezintă o afacere prea mănoasă, motiv pentru care numărul întreprinzătorilor care renunţă sau optează pentru el este fluctuant. Oricum autorizaţiile de funcţionare a chioşcurilor se obţin surprinzător de uşor. Doar pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere... Iar în jurul unităţilor de învăţământ, cu alimente sănătoase sau nu sunt zeci de locuri de unde te poţi aproviziona.http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=26940
dcp100168 Posted September 22, 2008 Author Posted September 22, 2008 Cât este de bună măsura asta? Credeţi că era nevoie de asemenea restricţii? Oare până la urmă nu ţine totul de educaţie?
Relu Posted September 22, 2008 Posted September 22, 2008 Restricţii? Poate în mintea unora Cine va opri un elev să-şi cumpere un hamburgher sau o pizza? Şi dacă vin cu ele în ghiozdan? Făcute acasă, poftim! Cel mai bine ar fi să se înfiinţeze cantine şcolare. Cu cât dă la chioşc, elevul ar mânca o mâncare caldă, sub supravegherea profesorului de servici... Părerea mea, hâc!
Mikka Posted September 23, 2008 Posted September 23, 2008 Ca in Romania... Trebuie sa facem repede o lege O facem, ca nu ne doare gura (sau mana la vot). Binenteles ca o masura cum e cea a lui Relu ar fi mult mai indicata, dar asta presupune munca, bani, raspundere. Doamne fereste!
tomcat0 Posted September 23, 2008 Posted September 23, 2008 Stati linistiti, masura asta a fost luata ca sa ia ochii oamenilor si sa nu mai comenteze nimeni ca nu se face nimic pt educatie Relu, chestia cu cantinele scolare n-o sa se intample nici peste 30 de ani in Romania. Imi aduc aminte ca locuiam in campusul Tudor, in Iasi, si aveam 2 cantine cu mancare destul de buna... au aparut interese cu privire la locatia cantinelor si au fost desfiintate, eu am avut norocul sa termin facultatea inainte de a se desfiinta... acum pe acel loc e Mall-ul, iar studentii sunt nevoiti sa mearga pana in Copou sa gaseasca cantine rentabile. Revenind la subiect, consider ca e un fel de frectie la picior de lemn, elevii oricum gasesc tot ce doresc in apropierea scolilor, asa ca... e doar o lege care nu-si are rostul.
Relu Posted September 23, 2008 Posted September 23, 2008 chestia cu cantinele scolare n-o sa se intample nici peste 30 de ani in Romania. Am mai zis pe undeva, pe aici, că-mi place sefeul Revenind cu picioarele pe pământ, nu văd unde s-ar putea face aşa ceva, în momentul de faţă. În unele şcoli se învaţă în ture, nici un ac nu mai poţi înghesui
lumy Posted September 23, 2008 Posted September 23, 2008 copii chiar daca nu gasesc in curtea scolii sau liceului dulciuri isi iau la pachet,asa cum a mai zis cineva,iar in ceea ce priveste cantinele eu cred ca totusi nu ar manca acolo decat putini copii...eu stiu de cand ma duceam in tabara si odata chiar era mancarea buna si majoritatea strambau din nas si nu mancau asa ca acelasi lucru s-ar intampla si la cantine(cel putin asta e parerea mea) si oricum in apropiere la majoritatea liceelor,scolilor sunt fast-fooduri si acolo se pot duce oricand si pana la urma fiecare mananca ce vrea,daca nu mananca la scoala pot manca acasa asta depinde de fiecare cum a fost invatat
Relu Posted September 23, 2008 Posted September 23, 2008 La asemenea cantine s-ar mânca pe bază de abonament. Cine vrea... Iar cine îşi permite să facă mofturi la mâncare, fii sigură ...ăla nu-i flămând
Sheena Posted September 27, 2008 Posted September 27, 2008 In primul rand masura care a fst luata cu interzicerea fast-food-ului in scala, e doar sa le mai puna bete in roate comerciantlor din motive si interese politice sau ceva de genul asta. Si cred ca e in stransa legatura cu programul cornul si laptele chestia asta. Mie imi pare rau de ce am auzit. Ca tot ce e daruit prin programul cornul si laptele, copii in loc sa o manace, se bat cu mancare. Oare ce ar zice profesorii daca eu as forografia o data niste copii cum se bat cu mancarea? Mai bine zic eu s-ar crea si niste abonamente pt aceasta mancare, si cine vrea sa manace sa ia cate portii doreste sa serveasca, cine e prins ca se joaca cu mancarea, abonament suspendat. Concluzia cred eu: daca copii ar fi infometati ca nu ar mai fi comercianti care sa le vanda dulciuri, nu s-ar mai bate cu mancarea si programul cornul si laptele ar cunoaste un trend crescator, si mai multi bani in buzunarul nu stiu caror firme sau a unor deputati si ministri.
Mikka Posted September 29, 2008 Posted September 29, 2008 sheena:daca copii ar fi infometati Esti sigura ca asta-i vrut sa scrii??
dcp100168 Posted October 13, 2008 Author Posted October 13, 2008 Afacerile comercianţilor din şcoli se duc pe apa sâmbeteiPeste 60 de unităţi de învăţământ din municipiile Galaţi şi Tecuci, care deţin chioşcuri, cantine sau blocuri alimentare au fost verificate de către Inspecţia Sanitară de Stat din Galaţi. Mai bine de 70 kg produse alimentare şi 30 litri de sucuri au fost retrase de la vânzare, iar şapte agenţi comerciali au fost sancţionaţi de către inspectorii din cadrul ISS Galaţi. Pentru comercianţii care scoteau bani frumoşi din vânzarea alimentelor în şcoli, modificările duc la prăbuşirea afacerilor. Aproape toate produsele pe care le vindeau până acum şi care sunt pe gustul adolescenţilor se regăsesc pe lista celor interzise în şcoli. Cu toate acestea, nimeni şi nimic nu îi poate împiedica pe adolescenţi să îşi procure produsele de fast-food sau pizza de la chioşcurile din apropierea unităţilor de învăţământ.Reprezentanţii Inspecţiei Sanitare de Stat, din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică, care încă de anul trecut atrăgeau atenţia asupra alimentaţiei nesănătoase la şcolari şi preşcolari, au verificat chioşcurile şi cantinele din unităţile de învăţământ din municipiile Galaţi şi Tecuci. Astfel, 63 de unităţi de învăţământ, în care funcţionează 21 unităţi ce comercializează produse alimentare, 38 instituţii de învăţământ cu cantine şi blocuri alimentare proprii şi 6 unităţi de învăţământ care primesc alimente prin serviciul de catering, dar şi unităţile de alimentaţie publică care asigură acest serviciu au fost luate la bani mărunţi de către inspectorii din cadrul Inspecţiei Sanitare de Stat din Galaţi. Potrivit declaraţiei dr. Liliana Moise, inspector sanitar - şef în cadrul ISS Galaţi, în urma controlului 70,4 kg produse alimentare şi 30 litri de sucuri au fost retrase de la vânzare, iar şapte agenţi comerciali au fost sancţionaţi deoarece produsele alimentare pe care le comercializau nu se încadrau în normele legale prevăzute de Ministerul Sănătăţii ori produsele nu erau ambalate sau inscripţionate corespunzător. ”Câţiva dintre comercianţi au încercat să ne păcălească cu privire la ambalarea produselor. Au pus diferite produse în pungi pe care le aveau în chioşc, însă produsele trebuie să fie ambalate din fabrică. Produsele vrac sunt interzise, le-am interzis şi le-am confiscat. De asemenea, am întâlnit probleme şi la etichetarea produselor, multe dintre acestea nu aveau specificate ingredientele, cantităţile de sare, zahăr, iar altele conţineau mult peste procentele stabilite”, a mai spus dr. Liliana Moise. Totodată, în urma controlului, inspectorii din cadrul ISS Galaţi au descoperit că alocaţia de masă nu este unitară pentru toate instituţiile de învăţământ. ”Am constatat că alocaţia de masă nu este unitară pentru toate instituţiile de învăţământ, aceasta variind între sumele de 4.5 - 11 lei/zi/copil, iar aprovizionarea cu materii prime se desfăşoară diferenţiat, în funcţie de sumele alocate, dar şi de calităţile manageriale ale conducerii unităţii de învăţământ. În unele unităţi acest lucru se reflectă în asigurarea unei alimentaţii necorespunzătoare, privind aportul caloric şi nutritiv pentru copiii din aceste unităţi”, a precizat inspectorul sanitar - şef.Lista alimentelor nerecomandate include, printre altele, prăjituri, acadele, bomboane, hamburgeri, pizza, cartofi prăjiţi, foietaje, maioneză, mezeluri grase, chips-uri, covrigei, snacks-uri, biscuiţi, sticks-uri, alune şi seminţe, alimente vrac şi sandvişuri neambalate, dar şi băuturile răcoritoare, cu excepţia apei potabile îmbuteliate sau a apei minerale îmbuteliate. Conform prevederilor Ordinului MSP nr. 1563/2008, comercializarea în unităţile de învăţământ a alimentelor care se încadrează în criteriile şi limitele prevăzute în listă este interzisă. Mai mult, operatorii economici care distribuie şi/sau comercializează alimente în incinta unităţilor de învăţământ trebuie să facă dovada compoziţiei alimentelor prin etichetă, specificaţii de la producător sau buletine de analiză.Lista alimentelor interzise falimentează chioşcurile din curtea şcoliiChioşcurile situate în incinta şcolilor sunt pe cale de dispariţie, odată cu punerea în aplicare a noii legi, anti fast-food, iniţiată de Ministerul Sănătăţii Publice privind alimentaţia sănătoasă în unităţile de învăţămînt preuniversitar. Comercianţii sunt supăraţi şi nu înţeleg de ce nu se poate aplica legea şi în magazinele din afara şcolii, pe care le preferă acum elevii, fiind liberi să-şi cumpere alimente "interzise". În timp ce patronii chioşcurilor din şcoli pierd, afaceriştii de pe lîngă şcoală profită din plin.Directorii sunt depăşiţiŞi directorii şcolilor se declară depăşiţi, oarecum, de situaţie, fiind convinşi că simpla interzicere a comercializării în unitatea de învăţămînt nu-i va face pe elevi să renunţe la alimentele "interzise". "Pentru elevi totul nu este decât un motiv suficient să iasă din curtea şcolii, pînă la cel mai apropiat magazin. De cele mai multe ori, nici nu au prea mult de mers, chiar de peste stradă sau de la magazinul gard în gard cu şcoala putând să-şi cumpere orice doresc", declară directorul unui liceu din Galaţi, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.Afaceri prăbuşitePentru comercianţii care scoteau bani frumoşi din vânzarea alimentelor în şcoli, modificările duc la prăbuşirea afacerilor. Aproape toate produsele pe care le vindeau pînă acum se regăsesc pe lista celor interzise în şcoli. Acum, se vor putea vinde doar cornuri, lactate, fructe şi legume, produse de panificaţie naturale, deoarece acestea se încadrează în limitele impuse. Băuturile care vor putea fi comercializate fără restricţii sunt apa potabilă îmbuteliată şi apa minerală îmbuteliată. Având în vedere paleta restrînsă de mărfuri oferite spre vânzare, o parte dintre comercianţi şi-au închis deja chioşcurile.http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=6
dcp100168 Posted February 18, 2009 Author Posted February 18, 2009 Paradoxal!Legea anti fast-food îi trimite la...fast-food!* Legea anti fast-food s-a dovedit a fi un eşec total. Simpla interzicere a comercializării în şcoli şi licee a produselor de tip fast-food nu îi determină în niciun fel pe elevi să renunţe la alimentele "interzise". Directorii multor unităţi de învăţământ s-au declarat revoltaţi şi depăşiţi în acelaşi timp, acuzând guvernanţii de ignoranţă.Nimeni şi nimic nu îi poate împiedica pe adolescenţi să îşi procure produsele de fast-food sau pizza de la chioşcurile din apropierea unităţilor de învăţământ. Vorba românească ”ceea ce e interzis e mai atrăgător” se pliază perfect pe o stare de fapt care există în unităţile din învăţământul preuniversitar gălăţean şi care este rezultatul adoptării legii anti fast-food. Simpla interzicere a comercializării în şcoli şi licee a produselor de tip fast-food nu îi determină în niciun fel pe elevi să renunţe la alimentele "interzise". Pentru tineri totul nu este decât un motiv suficient de bun să iasă din curtea şcolii, până la cel mai apropiat magazin. De cele mai multe ori, nici nu au prea mult de mers, chiar de peste stradă sau de la magazinul gard în gard cu şcoala putând să-şi cumpere orice doresc. ”Eu mi-am cumpărat un sendviş de aici, de la fast-food, pentru că îmi place mult mai mult şi ţine şi de foame. Nu vreau covrigi sau alte tâmpenii. Covrigii nici măcar nu mă ajută să îmi potolesc foamea, dar să mă mai şi satur... Este o mare greşeală că au interzis toate mâncărurile astea în şcoală. Noi oricum cumpărăm de la fast-food. Avem aici şi pizza şi snacks-uri şi de aici cumpărăm mereu. Aşa că nu rezolvă nimic dacă au interzis produsele în şcoală, noi oricum mâncăm în continuare ce vrem”, ne-a declarat Andrei, elev al Grupului Şcolar Industrial Metalurgic din Galaţi.Şi directorii multor unităţi de învăţământ din Galaţi s-au declarat depăşiţi de situaţie şi nemulţumiţi în acelaşi timp, fiind convinşi că simpla interzicere a comercializării în unitatea de învăţământ nu-i va face pe elevi să renunţe la alimentele ”interzise”, atât de apreciate de ei. ”Am constatat şi eu faptul că în pauze elevii din şcoli fug direct la fast-food-uri de unde îşi cumpără exact alimentele care nu le sunt recomandate şi care au fost oprite prin lege să mai fie comercializate în unităţile de învăţământ. Această lege nu a fost făcută cu cap. De ce nu au interzis comercializarea acestor produse şi în imediata apropiere a unităţilor de învăţământ? Dacă tot au vrut să facă ceva bun pentru tineri, trebuia ca guvernanţii să ia în calcul toate variantele. Legea asta nu îi ajută în niciun fel să aibă o alimentaţie sănătoasă. În apropierea multor şcoli sunt fast-food-uri, care profită din plin de legea asta. Elevii merg în pauză şi îşi procură orice vor de la magazinele de lângă şcoli. La multe licee şi şcoli generale sunt fast-food-uri gard în gard cu şcoala”, ne-a declarat directorul unui liceu din Galaţi, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.Lista alimentelor nerecomandate include, printre altele, prăjituri, acadele, bomboane, hamburgeri, pizza, cartofi prăjiţi, foietaje, maioneză, mezeluri grase, chips-uri, covrigei, snacks-uri, biscuiţi, sticks-uri, alune şi seminţe, alimente vrac şi sandvişuri neambalate, dar şi băuturile răcoritoare, cu excepţia apei potabile îmbuteliate sau a apei minerale îmbuteliate.Conform prevederilor Ordinului MSP nr. 1563/2008, comercializarea în unităţile de învăţământ a alimentelor care se încadrează în criteriile şi limitele prevăzute în listă este interzisă. Mai mult, operatorii economici care distribuie şi/sau comercializează alimente în incinta unităţilor de învăţământ trebuie să facă dovada compoziţiei alimentelor prin etichetă, specificaţii de la producător sau buletine de analiză.http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=9
Relu Posted February 18, 2009 Posted February 18, 2009 egea anti fast-food s-a dovedit a fi un eşec total. Simpla interzicere a comercializării în şcoli şi licee a produselor de tip fast-food nu îi determină în niciun fel pe elevi să renunţe la alimentele "interzise". Dă-i, Doamne, românului mintea de pe urmă!
dcp100168 Posted September 28, 2011 Author Posted September 28, 2011 Fast-foodul de peste drum, în loc de covrigii din şcoalăÎntr-un raid prin liceele şi şcolile din Galaţi, am constatat că, în cele mai multe cazuri, magazinele din incintă oferă elevilor alimente cât se poate de sănătoase. Cu toate astea, tinerii nu doresc astfel de produse în meniu şi apelează la chioşcurile din apropierea instituţiei de învăţământ pentru mâncare de tip fast food. Conform Legii 123/2008, în unităţile de învăţământ este interzisă comercializarea de produse care conţin ingrediente dăunătoare sănătăţii: grăsimi, sare, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari. Cu toate acestea, intenţiile sănătoase din actul normativ sunt omorâte din faşă de existenţa fast food-urilor sau a consignaţiilor, chiar lângă unităţile de învăţământ.La Colegiul Naţional „Costache Negri”, sunt deschise două chioşcuri. Cu toate acestea, o elevă în clasa a IX-a ne-a spus că este nemulţumită de produsele comercializate în liceu: „Mai vrem şi noi altceva, nu doar covrigi, patiserie şi floricelele de porumb. Când mai avem timp, ne luăm din staţie un sandvici.”Dacă au poftă de altceva, elevilor de la Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” le sare în ajutor magazinul - restaurant din faţa instituţiei. „Mai cumpără şi de la noi, dar majoritatea se duc la cel de afară. Acolo găsesc fast food şi bar. Degeaba vrem noi să mănânce sănătos, dacă ei fac ce vor şi au şi alternative în apropiere”, ne-a spus vânzătoarea chioşcului din incinta liceului. Acelaşi lucru ne-a fost confirmat şi gardianul instituţiei: „Aproape toţi merg la barul din colţ. L-au deschis exact în faţa liceului. Am vorbit cu câţiva poliţişti, dar nu pot închide sau amenda magazinul, până nu vede elevul cu berea în mână, sau nu vede că vânzătoarea le dă ţigări”.Există şi excepţiiElevii Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri” ţin la sănătatea lor: „Eu mănânc sănătos, aşa m-am învăţat de mic, de la părinţi. Mai bine că nu mai găsim chipsuri, snacksuri şi alte prostii. Şi liceul, e foarte strict în privinţa asta. De un an sau doi nu mai lasă în magazine astfel de produse”, ne-a spus un băiat de clasa a X-a. Vânzătoarea unuia dintre cele două chioşcuri din liceu ne-a spus că „elevii cumpără de toate - cornuri, crochete, biscuiţi”.La fel se întâmplă şi la Şcoala Nr. 13 „Ştefan cel Mare”. Magazinul din interiorul unităţii satisface gusturile copiilor, care nu sunt mofturoşi. „Într-o zi cumpăr ceva, în altă zi altceva. Şi sunt şi ieftine”, ne spus o fetiţă din clasa a V-a.viata-libera.ro
dcp100168 Posted May 26, 2012 Author Posted May 26, 2012 Legea anti fast-food este încălcată la chioşcurile din incinta şcolilor gălăţeneComisarii CJPC Galaţi au găsit la chioşcurile a şapte unităţi de învăţământ produse alimentare pe care nutriţioniştii le consideră nocive mai ales pentru copii.Inspectorii Comisariatului Judeţean de Protecţie a Consumatorului (CJPC) au constatat în cursul unui control tematic realizat zilele trecute că Legea anti fast-food adoptată mai 2008 nu este respectată. Deşi actul normativ interzice comercializarea alimentelor nesănătoase (junk-food) în şcolile din România şi deşi există o listă a acestora conducerile multor şcoli încalcă prevederile acestuia.Cu profitul este pus mai presus de sănătatea elevilor al căror discernamânt în materie de alimentaţie este mult diminuat de reclamele agresive , chioşcurile din incinta unităţilor de învăţământ îi otrăvesc pe şcolari cu tot ceea ce ce interzice sus menţionata lege.Comisarii (CJPC) au găsit în rafturile a nu mai puţin de şapte astfel de chioşcuri, produse considerate nocive de nutriţionişti şi de Ministerul Sănătăţii.„Produsele destinate copiilor trebuie să aibă un anumit conţinut de sare, de zahăr sau de grăsimi, care este reglementat printr-un ordin al Ministerului Sănătăţii.În urma controlului efectuat s-au constatat nereguli, fiind aplicate avertismente şi cinci amenzi, în valoare totală de 9.000 de lei. Cea mai mare amendă aplicată a fost de 3.000 de lei, fiind vorba despre un agent economic la care s-au constatat mai multe nereguli", ne-a declarat Aurel Pamfile, comisarul-şef al CJPC GalaţiPrincipala deficienţă constatată a fost depăşirea valorii energetice prevăzute de lege pentru alimentele comercializate în şcoli.„Unele produse aveau un conţinut prea mare fie de zahăr, fie de sare, fie de grăsimi, fie erau prea condimentate. S-a dispus ca produsele respective să fie scoase de la comercializare şi să fie valorificate în alte unităţi", a mai spus Aurel Pamfile.Comisarul şef a fost nefiresc de reticent în dezvăluirea şcolilor la care chioşcarii pun profitul mai presus de sănătate copiilor însă am reuşi să aflăm o parte dintre acestea: Colegiul Tehnic „Radu Negru", Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri" şi Grupul Şcolar „Gheorghe Asachi".adevarul.ro
dcp100168 Posted September 20, 2013 Author Posted September 20, 2013 Primăria obligă elevii să fugă din şcoală şi să mănânce fast-food!* Motivul: chioşcurile din şcoli nu au mai fost autorizate de Primărie * Administraţia locală îşi motivează decizia, spunând că vrea un regulament unitar pentru contractele de închiriere a spaţiilor comerciale din şcoli * Deşi a avut la dispoziţie trei luni în care putea reglementa problema în Consiliul Local, Primăria abia acum s-a gândit să despice firul în patru în privinţa covrigilor vânduţi în şcoalăÎn această toamnă, pentru prima oară de la înfiinţarea chioşcurilor în şcoli, elevii din municipiul Galaţi nu vor mai putea să îşi cumpere, în recreaţie, câte un corn sau un covrig din minimagazinele înfiinţate în unităţile şcolare şi care îşi desfăşurau activitatea, de regulă, pe holurile şcolilor, sau în curţile acestora. Motivul: noua administraţie locală a schimbat – ca în multe alte cazuri, de altfel – modalitatea de încheiere a contractelor de închiriere între societăţile comerciale şi Primărie. Şi, ca să fie mai catolică decât Papa, Primăria Galaţi a cerut de la Ministerul Educaţiei un aviz de… schimbare a destinaţiei spaţiului de învăţământ, aviz fără de care – susţine administraţia locală – nu se pot încheia contractele pentru chioşcuri. O aberaţie care niciodată nu a fost pusă în discuţie până acum, reclamă fostul inspector şcolar judeţean Doru Resmeriţă, care acuză municipalitatea de interese ascunse – că ar vrea să excludă din şcoli firmele care au vândut până anul trecut covrigi şi cornuri, pentru a permite altor patroni, agreaţi de PNL, să le ia locul. O acuzaţie care nu poate fi dovedită deocamdată.Însă chiar dacă Primăria Galaţi doreşte modificarea cu bună credinţă a tuturor contractelor de închiriere pentru chioşcurile din şcoli, rămân două întrebări fără răspuns: în baza cărei noi legi (pentru că legislaţia în domeniu nu s-a modificat în ultimii ani) şi de ce atât de târziu (cu o săptămână înainte de începerea şcolii), deşi a avut la dispoziţie trei luni de vacanţă pentru a pune în ordine aceste contracte? În lipsa chioşcurilor din şcoli, elevii vor mânca doar sandvişul dat de părinţi, de acasă. Având în vedere că majoritatea adulţilor preferă să dea copilului un ban, pentru a-şi cumpăra singur ce vrea să mănânce, situaţia va fi destul de complicată. Asta, pentru că elevii nu vor avea altă variantă decât să-şi cumpere mâncare din jurul şcolii (zonă înţesată, de regulă, cu mâncare nesănătoasă, de tip fast-food), fugind din şcoală şi păcălind vigilenţa paznicului care – se ştie! – nu permite elevilor ieşirea din unitate decât la terminarea orelor.Fostul inspector general acuză: Primăria închide afacerile unora pentru a le deschide pe ale ei! „Anul acesta nu vor mai exista chioşcuri în şcoli, pentru că Primăria a abordat în mod obtuz problema. Primăria consideră că, pentru a se deschide un chioşc în şcoală, se schimbă destinaţia unui spaţiu de învăţământ, motiv pentru care a cerut avizul Ministerului Educaţiei pentru aşa ceva. Evident că ministerul nu va da avizul pentru aşa ceva, iar rezultatul va fi că toate chioşcurile care au funcţionat până acum nu vor mai putea fi redeschise. Dar este impropriu să consideri că e vorba de schimbarea destinaţiei unui spaţiu de învăţământ, de fapt, e vorba de un simplu chioşc în holul şcolii, care asigură mâncare pentru copii!”, a declarat, recent, fostul inspector şcolar general Doru Resmeriţă, în cadrul unei conferinţe de presă la PDL, partid a cărui organizaţie judeţeană o conduce.Acesta a adăugat că „în plus, Primăria a cerut şcolilor să îi dea cotă-parte din chiria pe care o încasau pentru acel spaţiu. În condiţiile în care chiria este de 2-300 de lei, vă daţi seama că directorii nu mai au niciun interes să se ocupe de aşa ceva. Rezultatul va fi că, în timpul orelor, toţi copiii vor ieşi din şcoală, pentru a-şi cumpăra de mâncare”. Potrivit lui Resmeriţă, toată această situaţie a fost provocată deliberat de primarul liberal Marius Stan, care ar avea următorul plan: „închide toate aceste chioşcuri, pentru ca să deschidă alţii chioşcuri în şcoli, aşa cum îşi doresc cei care administrează acum municipiul Galaţi”. O acuzaţie nefondată deocamdată, căci nu există nicio probă în sprijinul ei.Mii de elevi, în pericol să facă foamea în şcoliProblema este, însă, reală. Sute de şcoli din municipiul Galaţi au câte un chioşc de unde elevii – în special cei de ciclul gimnazial şi liceenii, căci cei mici primesc laptele şi cornul guvernamental – îşi cumpărau de mâncare. Acum, chioşcurile stau închise. „Chioşcul rămâne închis, pentru că nu ne-am lămurit cu Primăria Galaţi în privinţa condiţiilor pentru contractul de închiriere. Înţeleg că Primăria cere Ministerului Educaţiei un aviz conform, potrivit Legii Educaţiei Naţionale 1/2011. Acelaşi articol exista însă şi în legea învăţământului, apărută anterior Legii 1, dar niciodată nu s-a cerut un astfel de aviz. Articolul cu pricina spune că se cere un aviz pentru schimbarea destinaţiei imobilelor şi a terenurilor unităţilor de învăţământ, însă un chioşc nu deţine un teren sau imobil, ci un spaţiu restrâns, de 2/3”, spune directoarea Colegiului Naţional Costache Negri, Andra Ionescu.„Aşteptăm să vedem ce hotărăşte Primăria. Dacă va scoate spaţiile la licitaţie ne vom implica, dacă nu… elevii nu vor avea chioşc în şcoală. Sigur este că pe 16 septembrie chioşcul nu se va deschide!”, a adăugat directoarea, precizând că dacă părinţii nu le vor da pacheţel copiilor, aceştia vor face foamea, căci „noi nu putem deschide porţile liceului să plece copiii să îşi ia de mâncare, pentru că este riscant, nu ne asumăm răspunderea pentru aşa ceva”. În plus, elevii care vor dori să îşi cumpere mâncare din apropierea liceului nu au de ales decât chipsuri sau mâncare de tip fast-food, „spre deosebire de mâncarea care se vindea în chioşc, adică doar produse de patiserie avizate de DSP şi apă plată sau minerală, nu sucuri acidulate şi cu coloranţi”.Primăria explică de ce verifică contractile abia acum: de aia!Purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache, a explicat, lapidar, de ce nu s-au mai reînnoit contractele de închiriere pentru spaţiile comerciale din şcoli: „chioşcurile pot funcţiona în incinta unităţilor şcolare în temeiul unor contracte. Noile contracte vor fi încheiate abia după ce vor fi puse în acord cu orice observaţii pe care le-ar putea face Curtea de Conturi”. Observaţii care vor apărea „cât de curând”, a adăugat Mihai Costache. Purtătorul de cuvânt a mai precizat că „verificarea contractelor de închiriere e o procedură pe care am demarat-o în cursul lunii trecute şi pe care vrem să o finalizăm cât mai repede posibil”. Întrebat de ce procedura a fost demarată abia în august, şi nu în iulie sau iunie, pentru ca totul să fie clarificat până la 16 septembrie, Mihai Costache a răspuns: „păi am început din cursul lunii trecute, din august”. La insistenţele noastre, purtătorul de cuvânt a răspuns din nou: „pentru că din luna august s-a început verificarea contractelor!”.Ulterior, reprezentantul Primăriei a mai spus că „aceste contracte trebuie să fie unitare, să aibă aceleaşi condiţii pentru toate şcolile. Este posibil ca un regulament în acest sens să fie supus şi votului Consiliului Local Galaţi”. Cum însă, deocamdată, pe agenda Primăriei nu figurează nicio şedinţă de CL în această lună, este puţin probabil ca elevii să aibă ocazia să îşi cumpere cornuri din şcoală, în septembrie. Cât priveşte avizul din partea Ministerului Educaţiei, Costache a confirmat că Primăria l-a cerut acum şi a lăsat să se înţeleagă că absenţa acestui aviz din contractele încheiate anii trecuţi a făcut ca respectivele acte să nu fie legale: „de ce nu s-a cerut până acum acest aviz? – iată o întrebare bună!”presagalati.ro
Recommended Posts