Jump to content

Unul din şase gălăţeni face politică


dcp100168

Recommended Posts

Unul din şase gălăţeni face politică

Cam aşa spun statisticile partidelor. Că aceşti oameni fac politică. Şi nu aşa cum facem toţi, dimineaţa la cafea, seara, când îl urmărim pe Gâdea ori pe Turcescu, sau în piaţă, în faţa noilor preţuri la cartofi! Gălăţenii în cauză, în număr de 84.225, din cei peste 520.000 cu drept de vot din judeţul nostru, fac politică la modul serios, cu carnet de partid, şedinţe săptămânale şi cotizaţii. Numărul este corect doar dacă partidele politice au fost sincere în declaraţii. Să vedem ce doctrine preferă gălăţenii.

Adunare PD‑L

La prima conferinţă a liderului PD‑L, Mircea Toader, în tandem cu prim‑vicele Marius Necula, a fost avansat un colectiv de partid foarte numeros: 25.000 de democraţi plus 3000 de democraţi liberali la nivelul judeţului. Recent, acelaşi Toader a numărat 7.662 de democraţi şi 2.106, dar e limpede că la nivelul municipiului. Dacă raportăm voturile câştigate de democraţi la alegerile europarlamentare, 37.973, la numărul de membri, constatăm cu uşurinţă că nu toţi democraţii şi‑au convins nevestele să voteze cu trandafirul. În schimb, foştii liberali democraţi au înduplecat nu doar familiile, ci şi parte din vecini să‑l susţină pe Stolojan. 9.111 voturi nu‑s uşor de adunat!

PSD, pe numărate

PSD a avut cel mai bun scor electoral la nivelul judeţului, la euroalegeri ‑ 40.756 de voturi. Purtătorul de cuvânt al PSD Galaţi, Claudiu Brânzan, ne‑a declarat ieri că filiala judeţeană are aproximativ 15.000 de membri de partid. Un colectiv destul de numeros şi conştiincios, ai cărui componenţi şi‑au lămurit şi familiile să voteze PSD!

14.000 de conservatori

În noiembrie 2007, când îl lansau pe Picu Apostol Roman la alegerile pentru Parlamentul European, liderul PC Galaţi Eugen Durbacă declara că filiala numără 14.000 de membri în tot judeţul. Atunci, Eugen Durbacă a făcut apel ca fiecare dintre ei să‑şi convingă prietenii să voteze PC, astfel încât partidul să obţină cel mai bun scor pe plan local. Conservatorii s‑au clasat însă pe locul trei al podiumului electoral, fiind votaţi de 18.054 de cetăţeni. E limpede că nu toţi conservatorii au fost susţinuţi de familiile şi prietenii lor. Recent, liderul Durbacă ne‑a declarat că PC are tot 14.000 de membri, doar că proporţiile între mediul rural şi cel urban s‑au mai schimbat.

Liberali muncitori

PNL este singurul partid gălăţean cu greutate care nu a avansat o cifră astronomică atunci când am întrebat cât din populaţie are carnet cu săgeată. Purtătorul de cuvânt al liberalilor gălăţeni, Bogdan Manea, ne‑a declarat marţi că PNL are nu mai puţin de 3.000 de membri. Având în vedere că eurocandidaţii liberali s‑au ales la Galaţi cu 17.225 de voturi, putem trage lesne concluzia că fiecare liberal cu acte în regulă a convins pe puţin încă cinci persoane să susţină cauza liberală. Până acum, era un motiv de mândrie pentru liberali că marea majoritate a membrilor provine din rândul intelectualilor. Acum, că are şi o organizaţie muncitorească, sigur efectivele de partid vor spori.

Ei nu, zău?

Nu ne‑am putut abţine de la o asemenea exclamaţie când am auzit ce „armate" de partid vehiculează Noua Generaţie, Alternativa Ecologistă sau România Mare. După alegerile pentru PE, preşedintele PNG‑CD Galaţi, Adrian Smărăndoiu, punea pe seama voturilor anulate abuziv faptul că partidul său a obţinut mai puţine voturi decât numărul membrilor PNG din judeţ. Adică, 8.500 de voturi la 11.000 de membri. PRM a avut un lamentabil scor de 4.617 voturi. La 8.500 de suflete, cât ne‑a declarat liderul Carol Dina că sunt în judeţul Galaţi doar jumate să fi votat cu partidul?! Preşedintele PAE, Ion Ştefan, ne‑a spus că în Galaţi sunt 3.000 de membri. Nu‑i cam mult?

Subiect delicat

Pentru ţărănişti, numărul de membri este un subiect delicat. Liderul PNŢCD Galaţi, Constantin Telegan, spunea după euroalegeri: „am scos peste 1.000 de voturi, în condiţia în care suntem un partid cu maxim 25 de membri, din care muncesc doar zece". Pe urmă avea să descopere că nici mama dlui nu l‑a votat. Teoretic, PNŢCD ar trebui să aibă o mie de membri, dar, pretind ţărăniştii, fosta conducere a plecat la PNG cu tot cu scripte şi nu au reuşit nici acum să‑i numere. La polul opus partidelor care se mândresc cu mii de oameni, ecologiştii din PER sunt fericiţi că au reuşit să adune cât să umple o asociaţie de locatari: 700 de cetăţeni cu adeziuni. Buni şi aceia! Un lucru e limpede, politica te omoară, dar nici nu poţi trăi fără ea!

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=21911

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.