Jump to content

Bazele sportive ale LPS sunt jalnice


Recommended Posts

Posted

Baze sportive pe care nu pui nicio bază

Paragina - medaliată cu aur

* Liceul cu Program Sportiv din oraş nu are clase de înot deoarece nu deţine niciun bazin * Atletismul îşi desfăşoară activitatea pe stradă, pista de pe Stadionul "Dunărea" fiind aproape impracticabilă * Ca baze sportive, LPS Galaţi stă foarte rău în comparaţie cu celelalte unităţi de specialitate din ţară

Ne mulţumim cu puţin

Opt medalii, atât au reuşit să culeagă românii la Jocurile Olimpice de la Beijing, iar noi, care ne mulţumim şi cu puţin, ne-am spus în barbă "Las' că-i bine şi-aşa". Însuşi sloganul evenimentului organizat din patru-n patru ani încurajează în primul rând participarea - s-or găsi şi câştigători pe parcurs. Cum ar fi ca la ediţiile viitoare ale marii competiţii, poate nu chiar în 2012, să constatăm că nu mai avem cu cine urca pe podium? De la opt medalii la Olimpiadă la niciuna nu mai este un salt spectaculos, ba chiar s-ar păstra trendul păcătos al ultimilor ani. În sportul românesc se investeşte cu ţârâita - excludem fotbalul de Liga I din aceste calcule! - iar rezultatele tind spre aceeaşi noţiune. Clişeul că performanţele merg întotdeauna înaintea condiţiilor de pregătire nu poate rezista la infinit.

Emulaţie - da, condiţii - ba

Galaţiul stă prost spre execrabil la capitolul baze sportive. Nu mai era nevoie de această constatare de vreme ce aici nu există un stadion sau o sală polivalentă mai de Doamne-ajută. Ne-am propus totuşi să aflăm pe ce se bazează un liceu cu program sportiv, prima instituţie de învăţământ pe care, teoretic, ar trebui s-o urmeze un viitor campion olimpic. La LPS Galaţi este o forfotă de nedescris, unii vin în fugă la antrenament, alţii cară mingi, profesorii ies în faţă cu planuri de bătaie, directorii îşi arată vitrina cu trofee. Este atmosferă de lucru, emulaţie, ce mai! Dacă-i întrebi, fie că e vorba de un ţânc de clasa I sau o domnişoară cu şuviţe-n păr, răspunsul este uniform: vor să devină mari sportivi, ţel pe care îl vor înţelege mai târziu. Dac-ar avea şi baze sportive pe măsură...

Clasele de atletism - în ploaie

Cea mai bizară situaţie am întâlnit-o la clasele de atletism. Puştii se visează Gabriela Szabo, Usain Bolt, că tot este la modă, sau Constantina Diţă-Tomescu, câştigătoarea maratonului de la Beijing, dar li se taie aripile când îşi aduc aminte că au condiţii de pregătire sub orice critică. Un atlet trebuie să alerge pe o pistă special amenajată, iar elevii de la LPS au o singură variantă: Stadionul "Dunărea", însă suprafaţa din jurul terenului seamănă cu nişte tranşee sau, dacă vreţi, cu un teren excelent pentru maşinile "off-road". "Noi n-avem pistă, aşa că am încheiat un contract cu Primăria pentru a o folosi pe aceea de pe "Dunărea". Din păcate, această pistă de alergare are numai valuri, de multe ori părinţii renunţă să-şi mai aducă copiii la antrenament. Decât să-i plouă şi să-i ningă mereu...", a constatat, la fel de mâhnit, Florin Păunescu, directorul Liceului Sportiv.

Dacă vrei să devii înotător, mergi la Brăila

Înot nu se poate face la acest liceu, chiar dacă oraşul este gâtuit de ape - există o secţie de acest gen la Clubul Sportiv Şcolar, dar micii sportivi se antrenează la Brăila! Nici fotbal nu s-ar practica dacă n-ar exista o colaborare cu Clubul Oţelul, grupele de juniori ale LPS Galaţi antrenându-se pe terenul sintetic din Complexul "Siderurgistul" între orele 12.00 şi 14.00, adică atunci când soarele îşi arată cel mai mult colţii. Unitatea condusă de Florin Păunescu se mişcă ceva mai bine cu clasele de baschet, haltere şi gimnastică, sălile acestor discipline fiind funcţionale şi utilate corespunzător (n.r. - sala de haltere a fost înfiinţată la parterul căminului-internat). Bine, nu s-ar supăra nimeni dacă parchetul sălii de baschet, tocit de generaţii întregi de pantofi, ar fi înlocuit cu ceva mai nou. "Încercăm să le facem, dar atât se poate momentan", promite şeful LPS, domnia-sa admiţând că, la capitolul baze sportive, unitatea gălăţeană se află într-a doua jumătate a unei ierarhii naţionale.

Campioană olimpică pentru Galaţi în 2012?

În ciuda paraginii care domină autoritar sportul românesc, încă apar performeri, iar Liceul Sportiv din urbea dunăreană se poate mândri cu o situaţie-paradox: atleta Andreea Pleşu, care se antrenează pe stradă, poate deveni un nume în crosul continental, are talent cu carul. Directorul Păunescu merge mai departe şi spune că o altă sportivă a şcolii, halterofila Elena Andrieş (14 ani), va deveni campioană olimpică la următoarea ediţie a Jocurilor! "Ca rezultate, suntem pe locul 9 pe ţară dintre toate liceele sportive şi cluburile sportiv-şcolare", subliniază conducătorul liceului gălăţean, iar asta sună a consolare temporară. Unde nu-s baze sportive, nu-i nici perspectivă.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=26948

  • 1 month later...
Posted

e JALE mare.Nu stiu celelalte sali cum sunt,dar eu va pot spune in ce stare sunt aparatele salii de gimnastica.Ce dotare?Ca sunt ,aparatele,e drept,sunt toate la numar,dar stiti ce vechime au? peste 30 ani !!! So...no comment !! sunt jalnice conditiile in care fac antrenamente asa zisii viitori sportivi !!! Acum,pe Dunarea chipurile se amenajeaza pista ptr atletism.Pacat,mare pacat,ptr ca sunt copii talentati,dar multi sun descurajati sa nu se omoare muncind si astfel,multi urmeaza liceul ptr ca e mai putin sever in ce priveste invatamantul...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.