Jump to content

Din producţia pe 2008 - două pahare de vin pe zi


Recommended Posts

Posted

Scoatem două pahare de vin pe zi!

* Producţia de struguri nu este grozavă, dar se-adună * În viile persoanelor fizice: numai 3.371 kg/ha * La Staţiunea de Cercetări Tg Bujor producţia este de trei ori mai mare decât la populaţie * Sunt speranţe că vinul va fi de calitate, dacă ploile se vor opri

Datele oficiale indică faptul că anul acesta vom avea în judeţul Galaţi o producţie de struguri mediocră din punct de vedere cantitativ. Până vineri, la Galaţi se recoltaseră 17 la sută din viile nobile, respectiv 2.700 ha din 15.421 ha, producţia medie obţinută situându-se pe la 3.957 kg/hectar. Este o producţie cu 25 la sută mai mică decât cea de anul trecut, când în viile nobile s-au obţinut 5.579 kg de struguri de vin pe hectar.

Se aşteaptă ca din podgoriile gălăţene să iasă anul acesta peste 60.000 de tone de struguri de vin, adică aproximativ 100 de kilograme de fiecare locuitor al judeţului. În vin, producţia se va ridica la peste 70 de litri pe cap de locuitor, ceea ce înseamnă cam două pahare zi de fiecare (aproape 200 de mililitri în total). Pentru unii o fi mai mult decât suficient, însă suntem siguri că nu pentru toată lumea!

Operativa agricolă pusă la dispoziţie de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi relevă faptul că la gospodăriile populaţiei s-a recoltat 18 la sută din suprafaţa cultivată, producţia medie fiind slăbuţă: numai 3.371 kg la hectar. Spre comparaţie, la Staţiunea de Cercetare şi Producţie Viti-Vinicolă Târgu Bujor producţia realizată până acum (s-au cules 39 la sută din cele 393 hectare în proprietate) este de 9.206 kg/ha. Adică de trei ori mai mare!

În ceea ce priveşte calitatea strugurilor, veştile sunt deocamdată destul de bune: sunt şanse ca anul acesta să fie produs un vin de calitate superioară, aspirant (peste ani) la vinotecile de prestigiu. Ne referim, desigur la vinurile produse în condiţii tehnologice adecvate, nu la orice zeamă fermentată în oboroc.

Singura îngrijorare a pivnicerilor este legată de starea vremii. Dacă ploile vor continua în acest ritm sâcâitor, calitatea strugurilor (şi implicit a viitorului vin) va scădea rapid la nivelul mediocru.

Băieţi, hai cu toţii: Dă, Doamne, soare!

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=26959

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.