djabar1523 Posted September 21, 2008 Posted September 21, 2008 M-am decis sa scriu acest topic intrucat eu nu gasesc nici o solutie pentru a-mi rezolva problema si sper ca voi cititorii sa veniti cu unele idei. Dar despre ce este vorba:Am achizitionat o mansarda undeva in Galati (pe care am achitat-o integral firmei constructoare) si pentru a intra pe deplin in posesie trebuie facute actele de vanzare cumparare. La intocmirea actelor trebuie prezentata o adeverinta emisa de catre asociatia de locatari / proprietari din care face parte apartamentul care sa certifice faptul ca respectiva proprietate nu are datorii la intretinere. Aici intervine marea problema: mansardele au fost date in folosinta la inceputul anului insa asociatia de proprietari nu a vrut sa incaseze banii pentru intretinere separat de la fiecare proprietar de mansarda, motivand faptul ca inca nu aveam acte de prorpietate. In acest fel s-a creat o datorie suficient de mare, pe care desi vreau sa o achit (nu integral ci doar in ceea ce ma priveste) presedintele de asociatie nu vrea sa imi ia banii si implicit sa elibereze acea adeverinta conform careia proprietatea care face obiectul tranzactiei nu are datorii.Astept sugestii si comentarii pentru ca eu am epuizat tot arsenalul.
Relu Posted September 21, 2008 Posted September 21, 2008 M-a cam luat ameţeala... Hai s-o luăm încetişor: Aţi cumpărat de la un antreprenor, un apartament. Atunci când aţi plătit banii, trebuia să primiţi un contract de vânzare-cumpărare, care vă dovedeşte dreptul de proprietate asupra apartamentului. Pe ce bază aţi dat banii şi aţi primit cheile? Dacă v-a calculat cheltuieli de întreţinere, atunci înseamnă că asociaţia a avut şi o bază legală când v-a trecut în efectiv. Iar acea bază legală nu poate fi decât contractul de vânzare-cumpărare. Ce nu e în regulă până aici? Părerea mea, dacă preşedintele o face în continuare pe nebunu', lăsaţi-l să se desfăşoare, singur se va încurca. Contraatacaţi cu propriile lui arme. Dar nu vă culcaţi pe o ureche. Prostia şi reaua-voinţă fac ravagii...
djabar1523 Posted September 22, 2008 Author Posted September 22, 2008 Banii pentru apartament au fost dati in faza de proiect, incheindu-se un antecontract de constructie (lucru perfect legal si corect).Cheltuielile de intretinere au fost calculate cumulat pentru toate apartamentele aflate la etajul 5, care pana in momentul vanzarii sunt inca proprietatea constructorului. Acesta nu plateste intretinerea intrucat apartamentele sunt locuite de ceva veme de adevaratii proprietari (care insa nu au acte), iar noi proprietarii chiar daca platim intretinerea nu primim respectiva adeverinta care sa ateste ca apartamentele nu sunt grevate de datorii.Deci suntem la mana unui presedinte de asociatie.Inca mai astept sugestii.
Relu Posted September 22, 2008 Posted September 22, 2008 Banii pentru apartament au fost dati in faza de proiect, incheindu-se un antecontract de constructie (lucru perfect legal si corect). Ok, negustorie cinstită. Cheltuielile de intretinere au fost calculate cumulat pentru toate apartamentele aflate la etajul 5, De la ce dată? care pana in momentul vanzarii sunt inca proprietatea constructorului. Care vânzare? Pe ce bază???? Antecontractul de construcţie şi actul de vânzare-cumpărare nu sunt acelaşi lucru. Prin primul act, ai căpătat dreptul de a te muta în noua casă atunci când constructorul te-a anunţat că e gata. Prin cel de-al doilea act, se desăvârşeşte punerea în drepturile tale de proprietar. Acesta nu plateste intretinerea intrucat apartamentele sunt locuite de ceva veme de adevaratii proprietari (care insa nu au acte) Proprietari fără acte! Cum ar suna o asemenea exprimare în instanţă? Antreprenorul avea obligaţia să încheie contractele de vânzare-cumpărare. Cel ce trebuie să solicite adeverinţa e chiar antreprenorul. O asemenea adeverinţă o prezintă orice vânzător de apartament la notar, pentru a-i demonstra cumpărătorului că ia în posesie un spaţiu degrevat de orice datorii. Deci, nu mai e problema voastră. Singura voastră problemă e să-l pistonaţi dl. Antreprenor să încheie contractele de vânzare-cumpărare. Dacă vine mâine-poimâine cu cine ştie ce chichiţe şi vă scoate afară? Vorbim la modul absurd, bineînţeles... Pe de altă parte, contactează Serviciul pentru Relaţii cu Asociaţiile de Proprietari din Primărie, tlf. 0236 307789 (vizavi de BNR, la Centrul de Informare al Cetăţeanului). Întreabă de dna. Antohi, prezintă-i d-sale problema, să vină să facă un control în asociaţie, să vadă pe ce bază vă încarcă la plată pe voi, cumpărătorii şi nu pe constructor.
adrian Posted September 25, 2008 Posted September 25, 2008 Rugam serviciile din primarie sa mai impushte din cand in cand cate un administrator de asociatie. Sa le dea altora un exemplu ca nu e tarlaua lor si sa nu interpreteze legile cum crede neuronul lor. Unii ar trebui sa se mai duca pe la sectia de gerontologie sa se caute... :ugeek:
djabar1523 Posted September 25, 2008 Author Posted September 25, 2008 DIn pacate serviciul specializat din Primarie nu poate face nimic.Are rol doar de coordonare a activitatii si atat.Nu poate face controale, da sanctiuni.
Relu Posted September 25, 2008 Posted September 25, 2008 Sa le dea altora un exemplu ca nu e tarlaua lor si sa nu interpreteze legile cum crede neuronul lor.Din păcate, o vină au şi proprietarii. Ar mai trebui să citească şi ei legile, să ştie că au tot dreptul să ceară explicaţii, să ceară documentele pe baza cărora se iau tot felul de hotărâri... Acu'... depinde şi de felul în care se cer explicaţiile :mrgreen: @djabar1523: Eeee... nu vor ei să se implce, au mirosit că treaba e cam încurcată... Ia vezi prevederile Legii 230/2007, art. 7 Art. 7. - Înscrierea ulterioară în asociaţia de proprietari a proprietarilor care nu au fost prezenţi la adunarea generală de constituire se face la cererea scrisă a acestora, fără alte formalităţi. Poate, poate... Reiau, asociaţia şi-a dat acordul ca antreprenorul să construiască apartamentele sale pe o proprietare comună din cadrul asociaţiei. În momentul în care au fost finalizate şi v-aţi mutat voi, tot el era proprietar. Iar până la finalizarea actelor de vânzare-cumpărare, tot el e proprietar. Voi aţi dat banii pe baza unui antecontract... dar dacă în momentul de faţă te hotărăşti să-l vinzi sau să-l donezi?
Recommended Posts