Jump to content

"Preţul florii-soarelui e bătaie de joc"


dcp100168

Recommended Posts

Fermierii gălăţeni sunt revoltaţi:

"Preţul florii-soarelui e bătaie de joc"

* Producătorii spun că, deşi producţia nu‑i grozavă, "şmecheriile" de pe piaţă au dus preţul la doar 70 la sută din cât era anul trecut * "Suntem curioşi pe ce bază au scumpit şi vor scumpi uleiul, că nouă ni se plăteşte tot mai puţin pe floarea‑soarelui", întreabă fermierii

Fermierii gălăţeni sunt realmente revoltaţi de preţul pe care procesatorii şi depozitarii îl oferă pentru seminţele de floarea‑soarelui din recolta lui 2008. Ei spun că, la fel ca în cazul grâului, pe piaţă acţionează interese ascunse, de tip monopolist şi speculativ, cu scopul de a forţa mâna producătorilor să vândă marfa la preţuri minuscule.

La jumătate de preţ faţă de restul Europei

"Pe piaţa europeană, seminţele de floarea‑soarelui se vând acum cu echivalentul a 2,0‑2,4 lei pe kilogram, dar în judeţul Galaţi ‑ şi în general în România ‑ nu cumpără nimeni cu mai mult de 0,95 de lei pe kilogram. Este anormal ce se întâmplă", ne‑a declarat inginerul Petre Grigore, administratorul societăţii agricole Simongrig SRL.

Interesant este că anul trecut preţul era în jurul a 1,2‑1,3 lei/kg, în condiţiile în care producţia realizată atunci a fost mult mai mare decât cea previzionată pentru anul acesta. În 2007, s‑au recoltat în judeţul Galaţi 65.000 de tone de floarea-soarelui, în vreme ce anul acesta se aşteaptă circa 53.000 de tone. Deocamdată, s‑au recoltat 28.000 ha din cele 38.200 ha cultivate, producţia medie pe hectar fiind de 1.391 kg.

E nevoie de legi mai bune împotriva monopolurilor

Ion Bujor, unul dintre administratorii unui alt mare producător din judeţ (Agrocov), are o părere asemănătoare. "E bătaie de joc cu preţul florii‑soarelui. Preţul este foarte mic şi aproape că nu acoperă costurile de producţie. An de an ne chinuim să diversificăm structura culturilor astfel încât să ieşim pe total în profit, dar este din ce în ce mai greu. Credem că e nevoie de legi mai bune împotriva monopolurilor instituite de procesatorii, depozitarii, importatorii şi exportatorii de produse agricole�, spune Bujor.

Trebuie să menţionăm că producătorii agricoli sunt forţaţi să vândă marfa la preţurile impuse de categoriile menţionate deoarece nu dispun de spaţii de depozitare şi au scadenţă în această perioadă la majoritatea facturilor pentru realizarea producţiei (seminţe, pesticide, îngrăşăminte, piese de schimb etc). În aceste condiţii, fermierii nu au decât două soluţii: fie contractează credite împovărătoare, fie vând producţia cu cât o vând...

Fermierii gălăţeni sunt cu atât mai revoltaţi, cu cât preţul în magazine al uleiului de floarea‑soarelui s‑a dublat deja faţă de anul trecut, în condiţiile în care materia primă s‑a ieftinit de fapt. "Suntem curioşi cum vor explica managerii concernelor care controlează piaţa pe ce bază au scumpit şi vor scumpi uleiul, că nouă ni se plăteşte tot mai puţin pe floarea‑soarelui", întreabă, pe bună dreptate, fermierii.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=26982

Link to comment
Share on other sites

Floarea soarelui, vanduta pe preturi de nimic la Galati

In aceasta toamna, agricultorii galateni s-au trezit ca au muncit degeaba un an intreg: productia de floarea-soarelui nu a iesit grozava si nici nu are un pret bun. Daca in 2007, in judetul Galati s-au produs 65.000 de tone de floarea-soarelui, anul acesta lucrurile au stat ceva mai prost. Specialistii estimeaza ca lipsa ploilor a dus la pierderea a 12.000 de tone. Nici cei care au reusit totusi sa-si vada recoltele nu au parte de liniste. Daca anul trecut, kilogramul de floarea-soarelui se vindea si cu 1,3 lei, productia din 2008 se da cu 80-90 de bani. In aceste conditii, agricultorii nu-si scot nici macar sumele investite in lucrari. Producatorii sunt fortati sa vanda marfa la preturile impuse, pentru ca nu dispun de spatii de depozitare si au de platit in aceasta perioada majoritatea lucrarilor. Daca taranii dau floarea-soarelui pe nimic, asta nu inseamna ca pretul uleiului va fi mai ieftin. Procesatorii spun ca asteapta sa se incheie recoltatul si abia atunci vor decide daca micsoreaza sau, dimpotriva, maresc preturile.

http://stirileprotv.ro/locale/31/floare ... alati.html

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.