Jump to content

FORUM AL ASOCIATIILOR ROMANE DIN EUROPA


VicentiuA

Recommended Posts

Forum Madrid 2008 îşi propune să studieze paşii de integrare a românilor care se află în afara graniţelor României în noul cadru legislativ european şi îmbunătăţirea imaginii României peste hotare.

Acest Forum işi propune analizarea formei în care românilor din Europa li se respectă drepturile de membrii ai Uniunii Europene şi a problemelor de caracter general cu care aceştia se confruntă în ţările în care sunt rezidenţi.

În urma mesajelor trimise Federaţiei asociaţiilor române din Europa de către preşedinţii de asociaţii din Europa, Statele Unite şi Canada, cam aceasta ar fi lista cu problemele de caracter general cu care se confruntă diaspora:

· asigurarea dreptului de vot pentru toţi românii din diaspora

· obţinerea de documente de identitate (paşaport şi carte de identitate) în interiorul consulatelor.

· ridicare moratoriului pentru români în ţările în care acesta există.

· obţinerea şi schimbarea certificatului de rezidenţă într-o formă şi un termen rezonabil

· solutionarea problemei locurilor de muncă dată find criza economică din sectorul construcţiilor în Europa prin implementarea programului "Întoarcerea acasă" sau programelor de reconversie profesională, şi implicarea directă în aceste proiecte a asociaţiilor şi presei româneşti din Spania.

· problema obţinerii carnetului de sănătate şi a subvenţiilor pentru medicamente.

· convalidarea diplomelor de studii, procesul fiind extrem de lent

· continuarea şi dezvoltarea proiectului de "Limbă, cultură şi civilizaţie română".

· informarea persoanelor asupra drepturilor de muncă atât în Spania cât şi în România: pensiilor, vechimea în muncă, alocaţiile copiiilor, şomajul etc...

Se doreşte de asemenea o mai bogată informare a asociaţiilor cu privire la finanţările pe care Uniunea Europeană şi România le au pentru integrarea românilor din Europa.

Se vor căuta forme prin care în perioada următoare asociaţiile româneşti să se implice la îmbunătăţirea situaţiei românilor din Europa.

Forumul va fi organizat de către FEDERAŢIA ASOCIAŢIILOR DE ROMÂNI DIN EUROPA (FADERE), înfinţată si cu sediul central în Madrid, care în decursul anilor a acumulat experienţă în organizarea congreselor asociaţiilor de români din Spania (I, II) la care au participat politicieni şi reprezentanţi ai guvernelor din Spania şi România. Evenimentul va avea loc în Alcala de Henares (comunitatea de Madrid), în 5 Octombrie având ca invitat special pe Domnul Traian Băsescu Preşedinte al României.

Cu această ocazie Sâmbătă, 4 Octombrie 2008, orele 20:30, în piaţa Cervantes din Alcala de Henares va avea loc un spectacol extraordinar, cu invitaţi speciali precum: Ştefan Bănică Junior, 3 Sud Est, Irina Loghin şi mulţi alţii.

http://www.fadere.org/index.php

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.