Jump to content

Curentul din Transnistria prăjeşte aparatele gălăţenilor


dcp100168

Recommended Posts

Curentul din Transnistria prăjeşte aparatele gălăţenilor

* Judeţul Galaţi, o „insulă“ ruptă de Sistemul Energetic, alimentată doar de termocentrala transnistreană Moldavskaia Gress * Curentul importat prin firma unui sârb are numeroase căderi de frecvenţă

Curentul din Transnistria începe să prăjească aparatele gălăţenilor

De peste un an, consumatorii casnici din judeţul Galaţi sunt supuşi unui experiment ciudat. Zona a devenit singura din ţară care a fost decuplată de la consumul de energie electrică furnizată de Sistemul Energetic Naţional (SEN) şi este alimentată cu curent adus din Transnistria. Urmare a acestui experiment, consumatorii casnici au resimţit alimentarea cu energie de proastă calitate, plătită cu preţul impus de ANRE, dar care prezintă frecvente căderi de tensiune şi de frecvenţă. Mai mult, în ultimele luni, gălăţenii au avut parte de o avalanşă de întreruperi în alimentare care, cumulate cu căderile de tensiune şi frecvenţă, au dus la ”prăjirea” a nenumărate aparate electrocasnice.

Şeful Dispeceratului Energetic Naţional, Octavian Lohan, ne-a declarat că, având în vedere că judeţul e scos din Sistemul energetic naţional, nu e în atribuţia sa controlul tensiunii şi al frecvenţei în „insula” de la Galaţi, aceste atribuţii revenindu-i Electrica. Conducerea Electrica Galaţi (SDEE), sucursală a Electrica Muntenia Nord, este depăşită de situaţia creată, dar recunoaşte că a primit reclamaţii în acest sens de la consumatori casnici şi de la firme. Directorul sucursalei locale de distribuţie, Iulian Aramă, se scuză şi afirmă că noul contract prin care Galaţiul este alimentat cu energie din Transnistria, printr-un singur punct de transformare, a fost încheiat de Electrica Bucureşti.

„Experimentul Galaţi“ - rezultatul unei afaceri încurcate

Surse din cadrul dispeceratului SDEE afirmă că, din această cauză, se confruntă cu şocuri de tensiune, în plus şi în minus, care duc la avarii ce necesită cuplarea SEN. În aceste condiţii, judeţul de la Dunăre a devenit singura insulă de consum pasiv din România, fiind condiţionat, fără alternativă, de curentul furnizat de termocentrala Moldavskaia Gress, din localitatea transnistreană Cuciurgan. Contractul a fost încheiat vara trecută şi a fost tratat, din punct de vedere comercial, ca unul pentru alimentarea consumatorilor industriali eligibili.

Reprezentanţi ai Electrica Bucureşti afirmă că s-a ales această soluţie din cauza preţului mai scăzut al energiei produse în termocentrala transnistreană. Cum consumatorii casnici din Galaţi plătesc curentul la preţul impus de ANRE, nu au niciun avantaj din această afacere, în schimb, se trezesc cu electrocasnicele arse. În toată această afacere există şi câştigători: firmele intermediare prin care trece energia.

Contractul, prin care Galaţiul devine singura insulă pasivă de consum din ţară, este intermediat de Inteltra SRL, firmă înregistrată în Bucureşti, care are ca unic acţionar o altă firmă din Londra, SC Unitrade Service LLP. Intermediarul din Bucureşti are un singur angajat, administratorul Victor Drighenici, cetăţean din Republica Moldova. Surse din cadrul SDEE Galaţi afirmă că în vânzarea energiei din Transnistria, care intră în ţară prin staţia de transformare de la Isaccea, mai este implicată şi Energy Finacing Team SRL, firmă administrată de sârbul Vojkan Tomasevic. EFT SRL a fost implicată în mai multe contracte suspecte cu renumitul Buzăianu, de la Energy Holding.

http://www.gandul.info/actualitatea/cur ... 27;2366432

Link to comment
Share on other sites

:shock: :shock: :shock:

De asta se tot întrerupe curentul uneori? Şi care a fost motivul pentru care am fost ... debranşaţi? Marfa mai ieftină? Cred că cineva a făcut o afecere cu nişte mafioţi ...

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
  • 2 weeks later...

Si nu numai firmele intermediare sunt castigaori, ci si firmele care repara electrocasnice si ia banii de la "fraierii" care nu stiu ca pot sa dea in judecata Electrica sa plateasca Electrica reparatiile.

Link to comment
Share on other sites

Si nu numai firmele intermediare sunt castigaori, ci si firmele care repara electrocasnice si ia banii de la "fraierii" care nu stiu ca pot sa dea in judecata Electrica sa plateasca Electrica reparatiile.

Ştii cât durează un proces de genul ăsta în România? Până îl câştigi, televizorul sau frigiderul sunt tocmai bune de casat :d

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.