Jump to content

"Beethoven unplugged", la Galaţi


Recommended Posts

Posted

"Beethoven unplugged", la Galaţi

* Alexandru Tomescu, Răzvan Suma şi Horia Mihail îşi caută publicul printre tineri

„Am observat că la concertele noas­tre din Româ­nia veneau foarte mulţi oameni cu păr alb”, spu­ne pianistul Horia Mihail. „Ne-am gândit atunci că trebuie să facem ceva pentru întinerirea publicului”, susţine acesta. Şi aşa a apărut Romanian Piano Trio, o formaţie compusă din trei tineri muzicieni cu studii în străinătate. Pianistul Horia Mihail a revenit în România ca solist concertist al Filarmonicii din Braşov după ce între anii 1999 şi 2002 a fost membru al catedrei de pian de la Universitatea din Boston. Răzvan Suma, doctorand la Universitatea de Muzică din Bucureşti, şi-a luat în anul 2002 diploma de masterat de la Longy School of Music în Cambridge, Massachussets. Acum este cadru didactic la Universitatea Transilvania din Braşov. Violonistul Alexandru Tomescu este în prezent solist concertist al Formaţiilor Muzicale Radio după ce a dobândit expe­rienţă sub îndrumarea lui Tibor Varga în Elveţia şi la Dallas. Este violonistul care a primit în încredinţare viora Stradivarius la care a cântat Ion Voicu.

Pe 2 octombrie începe a treia ediţie a turneului, intitulat, anul acesta „Beethoven unplugged”. Turneul trece prin Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Sibiu, Braşov, Satu Mare, Oradea, Botoşani, unde Romanian Piano Trio va cânta alături de orchestrele filarmonicilor din oraşele respective şi de Orchestra Naţională Radio în Bucureşti. „Beethoven unplugged” se va putea asculta, însă, şi la Iaşi, Suceava, Galaţi, Brăila, Sighişoara, Lugoj, Craiova, Focşani, Baia Mare, Târgu Mureş, Piteşti, Reghin, Arad, Râmnicu Vâlcea şi Bacău. În plus, cei trei vor organiza concerte educative în licee, iar in oraşele unde există licee de muzică, artiştii vor susţine cursuri de măiestrie la care vor avea acces atât elevi şi studenţi, cât şi profesori. Vioara Stradivarius va fi prezentă şi ea, dar numai în concertele de la Bucureşti.

http://www.gandul.info/arta/beethoven-u ... 40;3228373

  • 2 weeks later...
Posted

Azi, concert cameral extraordinar

Beethoven şi Stradivarius

* Într-un turneu naţional cu concertul "Beethoven Unplugged", formaţia "Romanian Piano Trio" se opreşte la Teatrul Muzical * Alexandru Tomescu, prima oară la Galaţi cu celebra vioară

În această seară, cu începere de la ora 18,30, melomanii primesc un dar cu care mai rar au ocazia să se întâlnească. Este vorba despre un concert cu program integral Beethoven susţinut, la Teatrul Muzical "Nae Leonard", de "Romanian Piano Trio". Violonistul Alexandru Tomescu va cânta, pentru prima dată la Galaţi, la celebrul instrument Stradivarius Voicu-Elder.

Un parteneriat de succes

Ieri, la conferinţa de presă ce a precedat concertul, s-au aflat şi doi dintre "responsabilii" evenimentului: coorganizatorul turneului la nivel naţional, Ştefan Doniga, şi cel care s-a ocupat de organizarea şi producţia la Galaţi şi Brăila a evenimentului, Viorel David, acesta din urmă fiind, de altfel, sponsorul. Gălăţenii ştiu că nu e prima colaborare dintre cei doi gălăţeni, unul director al Filarmonicii din Giurgiu, iar celălalt un om de afaceri, director general al DSU România. "În urmă cu trei luni, domnul Viorel David a susţinut organizarea unui alt concert pentru gălăţeni. Atunci a făcut o promisiune. Prin evenimentul de mâine (astăzi, n.r.) poate spune că şi-a îndeplinit promisiunea", a amintit Ştefan Doniga. La rândul său, Viorel David a spus că, deşi nu are în vreun fel legătură cu lumea muzicii, vrea să dea, concret, o mână de ajutor, pentru "a cuprinde Galaţiul într-un circuit cultural muzical". Primele demersuri în acest sens vor consta în înfiinţarea unei fundaţii culturale care să îi poată invita la Galaţi pe oamenii cu nume în domeniul muzicii instrumentale. De menţionat că fondurile strânse din preţul biletelor de intrare la concert (10 şi, respectiv, 20 de lei) vor, pune baza, simbolic, la înfiinţarea fundaţiei. Directorul Muzicalului, Florin Melinte, a apreciat exemplul de mecenat şi a reamintit oportunitatea susţinerii unei idei mai vechi, înfiinţare unei filarmonici în oraşul de la Dunăre.

Cine este "Romanian Piano Trio"?

Membrii formaţiei "Romanian Piano Trio" se prezintă ca exponenţi ai unei noi orientări în rândul tinerilor cu studii în străinătate. Astfel, pianistul Horia Mihail revine în România ca solist concertist al Filarmonicii din Braşov după ce între anii 1999 şi 2002 a fost membru al catedrei de pian de la renumita universitate americană din Boston. Violonistul Alexandru Tomescu este în prezent solist concertist al Formaţiilor Muzicale Radio după ce a dobândit o solidă experienţă sub îndrumarea lui Tibor Varga în Elveţia şi la Dallas, Texas, iar Răzvan Suma, doctorand la Universitatea de Muzică din Bucureşti, cu diplomă de masterat de la Longy School of Music din Cambridge, Massachussets, este cadru didactic la Universitatea Transilvania din Braşov. Cei trei artişti au decis să formeze un trio permanent, unindu-i, pe lângă pasiunea pentru acest gen, dorinţa de a prezenta melomanilor un repertoriu larg, în bună măsură neexplorat, într-o viziune nouă şi personală. Turneul naţional, organizat de Asociaţia Culturală ACCENDO, îşi propune să promoveze acordurile muzicii clasice mai ales în rândul tinerilor.

La concurenţă cu teatrul

Concertul "Beethoven Unplugged", aflat la concurenţă cu două spectacole din cadrul Festivalului Naţional de Comedie, vă invită la o seară cu Triplul concert pentru pian, vioară, violoncel şi orchestră, op. 56, urmat de Trio nr. 7 în si bemol major op. 97 "Archiducele" şi de Trio nr. 5 în re major, op. 70 nr. 1, "Geistertrio". Mâine seară, acelaşi concert, tot cu vioara Stradivarius, este programat şi la Brăila.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27311

Posted

Pentru tineri, mesajul muzicii

Cultura - standardul unui oraş

* Turneele MusicON LG ale formaţiei "Romanian Piano Trio" sunt un model de succes pentru susţinerea financiară privată a culturii * Tot graţie unui mecenat, Viorel David, gălăţenii au ascultat acorduri ale celebrei viori Stradivarius

Pantaloni albi şi cămaşă albă, un tricou negru imprimat cu imaginea compozitorului Ludwig van Beethoven purtând o pereche de căşti, şi tenişi lejeri. Deşi deloc obişnuită la un concert de muzică clasică, aceasta este ţinuta de scenă a membrilor grupului "Romanian Piano Trio" în turneele MusicON LG.

Aşa au urcat pe scena Teatrului Muzical "Nae Leonard", la concertul de marţi seara, pianistul Horia Mihail, violonistul Alexandru Tomescu şi violoncelistul Răzvan Suma. Imaginea lor neconvenţională e menită să îi atragă în sălile de concerte în primul rând pe tineri. "M-am bucurat să văd destul de mulţi tineri în sală. Înseamnă că mesajul nostru a ajuns la ei", ne-a spus, după concert, posesorul viorii Stradivarius Elder-Voicu, Alexandru Tomescu. Toate cele trei turnee pe care grupul le-a avut, consecutiv, în ultimii trei ani, s-au concentrat în special pe această generaţie. "Ne-am propus să revoluţionăm viaţa muzicală şi să gândim pe termen lung. Nu pe un an sau doi, ci la ce se va întâmpla peste 10-20 de ani, când actualul public al muzicii clasice va fi mult îmbătrânit. Ne-am gândit ca acest turneu să fie în primul rând o sursă de inspiraţie pentru alţi tineri. Deja i-am inspirat pe mulţi alţi oameni să facă lucruri similare", ne-a mai declarat tânărul. Acesta i-a asigurat pe melomani că, la momentul potrivit, vor afla care dintre compozitori îşi va găsi locul pe tricourile negre pentru turneul din 2009.

Mecenatul în România,la început

Cei trei muzicieni au de partea lor talentul, dar şi studii la universităţi prestigioase din străinătate. Reuniţi în formaţia "Romanian Piano Trio", ei au început, în 2006, un turneu care se dovedeşte a fi unul de succes şi datorită faptului că au reuşit să motiveze sponsori pentru a investi în domeniul cultural. De altfel, este unul dintre puţinele evenimente de acest gen şi de asemenea anvergură realizate fără sprijin financiar de la instituţiile statului. Alexandru Tomescu îşi aminteşte că, în urmă cu trei ani, atât el, cât şi Horia Mihail şi Răzvan Suma erau cunoscuţi doar ca muzicieni, nu şi ca organizatori de evenimente. Dar au îndrăznit să propună un model de sponsorizare întâlnit în lumea culturală din străinătate care, spre surpriza lor, începe să funcţioneze, deşi timid, şi în România. "Noi chiar de la primul turneu asta ne-am propus: să demonstrăm că în România există interes pentru muzica clasică, nu doar în rândul ascultătorilor, ci şi în rândul finanţatorilor. Acei mecena care au avut curajul, atunci, în 2006, să investească, în primul turneu "Schumann" MusicOn LG", spune tânărul Tomescu.

Stradivarius a venit cu sponsorizare

De altfel, prezenţa pentru prima dată la Galaţi a trioului, şi, tot pentru prima dată de când i-a fost atribuită lui Alexandru Tomescu, şi a celebrei viori se datorează, de asemenea, generozităţii unui sponsor. Domnul Viorel David, organizatorul şi producătorul concertului din Galaţi (şi a celui din Brăila, programat ieri seară), s-a delectat el însuşi la concertul de marţi seara a celor trei muzicieni. Posesorul instrumentului ieşit din mâinile lui Stradivarius i-a mulţumit, înainte de concert, gălăţeanului care i-a oferit astfel ocazia să-şi acompanieze colegii la valoroasa vioară.

"Eu cred că există mai multe etape pe care persoanele cu dare de mână sau firmele trebuie să le parcurgă, după echipele de fotbal, după toate aceste finanţări din primii ani de după Revoluţie. Acum, iată, lumea s-a cultivat, a început să se mişte altfel şi şi-a dat seama că faptul că viaţa culturală reprezintă adevăratul standard sau mostra standardului de viaţă a unui oraş", ne-a mai spus, după concert, Alexandru Tomescu.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27362

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.