Jump to content

Falstaff, prima premieră a Teatrului Dramatic în 2008


Recommended Posts

Posted

Falstaff, prima premieră a Teatrului Dramatic

Un rol cât o piesă

* Spectacolul regizat de Ion Sapdaru e un tribut actorului Lucian Pînzaru

Teatrul Dramatic "Fani Tardini" din Galaţi şi-a început cum nu se poate mai fericit toamna artistică. E clar, Falstaff, o reprezentaţie după William Shakespeare, în regia riguroasă şi spectaculoasă a lui Ion Sapdaru, va duce greul acestei stagiuni şi probabil că nu va scăpa nepremiată la Festivalul de Comedie ce stă să înceapă.

Special pentru Lucian Pînzaru

Falstaff e un spectacol construit parcă special pentru actorul principal, Lucian Pînzaru. Fără a minimaliza câtuşi de puţin celelalte contribuţii din piesă, trebuie spus că totul gravitează în jurul lui Lucian Falstaff sau, dacă vreţi, a lui John Pînzaru. Relaţia de interdependenţă dintre personaj şi actor e cum nu se poate mai evidentă. Lucian Pînzaru îi oferă consistenţă, greutate, căldură şi bunătate lui Falstaff, iar Falstaff îl răsplăteşte cu replici pe măsura talentului pe Lucian Pînzaru. E vizibil că regizorul a vrut neapărat să îi ofere actorului gălăţean un rol mare, atât la propriu, cât şi la figurat, după cum prefaţa premiera Ion Sapdaru. Textul reprezentaţiei, linear având în vedere că personajul principal este extras din trei producţii shakespeariene (Henric al IV-lea, Henric al V-lea şi Nevestele vesele din Windsor), are ca scop definirea lui Falstaff. Pişicher, şmecher, hoţ, laş, afemeiat, mincinos şi, cu toate astea, foarte simpatic, personajul principal intră uşor sub pielea spectatorului, care trăieşte cu bucurie micile sale victorii şi cu compasiune momentele sale tragice. Dacă vezi piesa te "lipeşti" iremediabil de personaj, de altfel unul dintre cele mai îndrăgite din dramaturgia lui Shakespeare.

În piesa "Dramaticului" gălăţean însă, Falstaff iese de sub "jurisdicţia" autorului şi intră mai degrabă pe teritoriul regizorului. E greu de spus cât din personajul creat la Galaţi îi mai aparţine lui Shakespeare, pentru că Ion Sapdaru îl adoptă şi îl creşte după propriile sale norme. Din personaj de fundal, Falstaff devine erou, un statut care nu se câştigă decât prin viziune regizorală de excepţie. Se mai remarcă în piesă scenografia şi costumele Stelei Verebceanu, cea care reuşeşte să compună pe scenă un tablou viu, plin de culoare, precum şi coloana sonoră semnată de Cezar Antal.

Debutant, dar în vervă

Falstaff e şi piesa de debut a unui tânăr actor al Teatrului Dramatic. Ciprian Braşoveanu impresionează chiar de la prima sa apariţie pe scena din Galaţi. Un examen greu, rolul soţului gelos, domnul Ford, pe care tânărul debutant îl trece cu bine. Mai mult, în partea a doua a piesei Ciprian Braşoveanu tinde să devină chiar principal generator de râsete în sală, "ameninţând" deseori statutul de lider la acest capitol al actorului principal. Se remarcă prin cheful de joc şi prin talent, elemente care ne fac să privim cu încredere viitorul Teatrului Dramatic din Galaţi.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27132

  • 6 months later...
Posted

"Falstaff" este un regal al pieselor prezentate pe scena Teatrului "Fani Tardini" din Galati iar LUCIAN PANZARU este un actor imens.....

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.