dcp100168 Posted October 1, 2008 Posted October 1, 2008 Pe urmele unei isteriiPreţul materialelor de construcţii* În ultimele zile, gălăţenii au dat năvală în depozite * Motivul: zvonul că vom asista la o scumpire masivă a materialelor * Constructorii: "E o prostie. În perioada următoare nu se scumpesc, ci se ieftinesc"De vreo două săptămâni încoace, magazinele şi depozitele de materiale de construcţie sunt efectiv asaltate de cumpărători. Cel puţin pe segmentul gresie, faianţă şi altele asemenea, e o adevărată isterie. Se cumpără în draci, de ai zice că tocmai urmează să se termine gresia, faianţa şi cărămizile de pe faţa pământului.Vocea cumpărătoruluiIonel Ivan este unul dintre sutele de gălăţeni care au purces la aprovizionare. "Am de făcut o lucrare acasă şi am zis să mă grăbesc să o fac toamna asta. Cică de la iarnă se scumpeşte rău de tot gresia".La fel a auzit şi Marian G.: "Am auzit că marfa de la import se va scumpi cam tare din cauza crizei de la americani. Una e să cumperi cu euro de 35 de mii şi alta cu euro de 40 de mii, cât se aude că se face".La "Praktiker", lumea trece grăbită, cu căruţurile pline de marfă. Acolo, forfota este o obişnuinţă, dar parcă înghesuiala e mai mare decât în alte zile. Ne‑o confirmă chiar una dintre vânzătoare: "În weekend‑ul ăsta am avut mai mulţi clienţi decât de obicei".Măi să fie! E criză în România şi nu ne‑am prins noi?Nu era Volgă, era bicicletă...Dealerii de materiale de construcţie sunt rezervaţi în a comenta înghesuiala. Îşi freacă mâinile când văd că au magazinul plin, dar nu infirmă şi nici nu confirmă zvonul scumpirii. "Credeţi că noi ştim ce va fi peste câteva luni?!", ne spune, enigmatic, Mircea H., patronul unui magazin de materiale din zona Coşbuc. Acelaşi răspuns l‑am primit de la departamentul de achiziţii al Praktiker: "Nu putem anticipa cum vor evolua preţurile la furnizori în următoarele luni".Însă la nivelul constructorilor lucrurile par mult mai clare. Iată ce ne‑a declarat Corneliu Istrate, managerul grupului de firme Vega, care deţine cam jumătate din cifra de afaceri pe construcţii din judeţul Galaţi: "Cred că avem de‑a face cu un zvon fără acoperire în realitate. În ultimele săptâmâni am asistat la o ieftinire a majorităţii materialelor, iar în următoarele săptămâni ar fi logic ca preţurile să scadă, pentru că în construcţii vine o perioadă de inactivitate. Să vă dau un exemplu: anul trecut în noiembrie oţelul‑beton era 1,8 lei pe kilogram. În august anul acesta ajunsese la 4,8 lei pe kilogram. Acum a căzut la 2,8 lei pe kilogram şi cred că va mai cădea".Interesant este că nu doar constructorii cred că materialele de construcţii se vor ieftini în următoarea perioadă. Cu puţină vreme înainte de a finaliza documentarea acestui material, pe agenţiile de ştiri a apărut punctul de vedere în chestiune al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu: "Criza din America ar putea avea efecte pozitive asupra sectorului construcţii. Scăderea şi chiar sistarea investiţiilor imobiliare din zona de influenţă americană ar putea ieftini drastic materialele de construcţii în Europa".Carevasăzică, avalanşa de muşterii din depozite e doar o simplă isterie de sezon...http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27192
dcp100168 Posted October 1, 2008 Author Posted October 1, 2008 "Materialelor de construcţii nu se scumpesc" ?? Ce cârcotaşi, dom'ne N-are voie omu' să mai greşească copy/paste-ul un pic şi, gata, săriţi pe el...
Recommended Posts