Jump to content

Inflaţie de studenţi


Recommended Posts

Posted

30.000 de studenţi încep luni cursurile

Unul din zece gălăţeni e student

* Astăzi nu încep cursurile universitare * Anul acesta, la Galaţi, deschiderea a fost amânată pentru 6 octombrie * "Dunărea de Jos" şi "Danubius" au motivaţii diferite * Peste 30.000 de studenţi încep şcoala, cei mai mulţi din toate timpurile la Galaţi * "Gaudeamus" ar trebui, în acest fel, să fie mai cunoscut decât orice manea

Universităţile gălăţene au decis să înceapă anul acesta cursurile abia pe 6 octombrie, şi nu astăzi, aşa cum se întâmplă în alte centre universitare din ţară. Faptul că şi la Universitatea "Dunărea de Jos", şi la Universitatea "Danubius" deschiderea anului a fost amânată până luni e pur întâmplătoare, fiecare dintre cele două instituţii având motivele ei. Astfel, dacă la universitatea de stat a fost invocată pierderea a trei zile din calendar plus o serie de aspecte organizatorice, la universitatea privată decizia a fost justificată de inaugurarea unui corp de clădire nou, ce nu putea fi încă dat în folosinţă.

Motivele amânării

La "Dunărea de Jos", amânarea debutului de an are justificări de ordin practic, după cum susţine conducerea instituţiei. "Am avut în această perioadă foarte multe activităţi de secretariat, de întocmire a statelor de funcţii. În plus, având în vedere experienţa anilor precedenţi, ar fi fost trei zile pierdute. Miercuri era deschiderea, joi abia începeam, iar vineri era zi scurtă, aşa că mulţi studenţi sigur nu ar fi venit încă de pe acum, preferând să îşi facă apariţia abia luni. Apoi era şi o dificultate de numărare a săptămânilor, pentru că nu ştiam dacă să considerăm şi aceste zile o săptămână întreagă sau nu. În orice caz, anul universitar va fi prelungit în vară cu trei zile, aşa că nu se pierde nimic. Şi am dat şi un moment de respiro secretariatelor", a declarat ieri rectorul Universităţii "Dunărea de Jos", Viorel Mînzu.

La "Danubius", în schimb, motivaţia amânării ţine de imposibilitatea inaugurării unui nou corp de clădire, care cuprinde o "Magna Aula", care e gata, dar încă nu e mobilată. "Făceam şi mâine (n.r. - astăzi) deschiderea, dar am vrut să inaugurăm şi această aulă, care va fi cea mai frumoasă din toate universităţile din România. Ea e gata, doar că vaporul cu mobilier, care vine direct din China, a stagnat în Marea Egee, din cauza unei furtuni. Este vorba despre nişte fotolii cu pupitre rabatabile. Sala va beneficia de cele mai moderne dotări, vom avea chiar cabinete de traduceri simultane, plus o scenă pe care se vor putea desfăşura diverse activităţi artistice", a declarat rectorul Universităţii "Danubius", Benone Puşcă.

Şi "Dunărea de Jos" va deschide anul universitar într-un alt spaţiu decât cel în care se desfăşurau până acum aceste evenimente. Este vorba despre Casa de Cultură a Studenţilor, aleasă tocmai din cauză că în holul din clădirea Rectoratului nu se înţelege nimic din dis­cursuri. "Acustica e foarte proastă în holul din clădirea principală, aşa că îi invităm pe toţi la Casa de Cultură a Studenţilor, unde avem un sistem de sonorizare foarte bun", a mai spus rectorul Viorel Mînzu. Aici pot încăpea 350 de persoane pe scaune, maxim 400 cu tot cu locurile în picioare.

Populaţie cultă: unul din zece e student

Peste 30.000 de studenţi vor începe de luni şcoala în instituţii de învăţământ superior din Galaţi. Este vorba despre mai mult de 17.000 la Universitatea "Dunărea de Jos", cifră care include atât studiile de licenţă, cât şi cele masterale sau doctorale, la orice formă: zi, ID şi IFR. Creşterea semnificativă o înregistrează Universitatea "Danubius", care, potrivit declaraţiilor rectorului Benone Puşcă, a ajuns la aproximativ 13.000 de studenţi, din nou la toate formele de învăţământ. Totalul, de peste 30.000, reprezintă cea mai ridicată cifră de şcolarizare academică pe care a avut-o oraşul de la Dunăre în întreaga sa existenţă. Practic, unul din zece trecători pe care îi întâlniţi în Galaţi în acest moment este student. Pentru a vedea cât e de mare această cifră, trebuie spus că, în 60 de ani de când există învăţământ superior la Galaţi, au terminat facultatea în jur de 65.000 de studenţi. Universitatea de stat a dat 23.000 de absolvenţi înainte de 1989 şi 37.000 de atunci încoace. La aceste cifre se mai adaugă şi cei peste 5.000 de absolvenţi de "Danubius" din ultimii ani. Aşadar, în acest moment, Galaţiul academic are ca studenţi jumătate din numărul de absolvenţi de facultate din toate timpurile în acest oraş. Sau, făcând altfel comparaţia, în 2008 vor fi în Galaţi mai mu­lţ­i studenţi decât toţi absol­venţii de studii superioare până la Revoluţie. Dacă e bine sau e rău că studiile universitare au devenit studii de masă lăsăm pe alţii să se pronunţe, noi vă prezentăm doar cifrele.

Boboci la promoţie

Şi cu bobocii stăm bine. Anul acesta păşesc pentru prima dată pragul facultăţii în jur de 7.500 de absolvenţi de liceu. Aproximativ 3.000 au intrat la "Dunărea de Jos" la zi, alţi aproape o mie sunt la ID şi IFR la aceeaşi instituţie, iar "Danubius" se laudă cu 3.500 de studenţi proaspeţi, la toate formele de învăţământ. Mai trebuie spus că aceşti 7.500 de boboci provin din cei, ţineţi-vă bine, 4.500 de absolvenţi de liceu cu bacalaureatul luat în această vară, în cele două sesiuni, la Galaţi. Logica ne-ar spune că au intrat la facultate toţi (nu s-a mai dus niciunul în alte centre universitare?), iar alţi 3.000 provin din judeţele învecinate, în special din Brăila, Tulcea şi Buzău.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27188

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.