Jump to content

Negocieri pentru noul CCM la Combinat


dcp100168

Recommended Posts

Incep negocierile la Combinat

* Tratativele privind noul Contract Colectiv de Munca (CCM) de la Combinat, ale carui prevederi vor fi valabile incepand cu data de 1 ianuarie 2009, vor demara azi.

Reprezentantii administratiei ArcelorMittal Galati au transmis ieri o adresa reprezentantilor celor patru organizatii sindicale reprezentative, respectiv FSS Metarom Galati, Sindicatul Solidaritatea al Metalurgistilor (SSM), UTSL si Forum, prin care i-au invitat azi, la ora 12, sa participe la prima intalnire pe tema negocierilor. In cadrul primei sedinte care va avea loc azi se vor purta discutii privind stabilirea componentei celor doua comisii de negociere, una din partea sindicatelor si una din partea conducerii Combinatului, urmand sa se discute si calendarul tratativelor, respectiv zilele in care acestea vor avea loc. Desi prevederile actualului CCM de pe platforma siderurgica expira pe data de 31 decembrie, reprezentantii celor doua parti au semnat in urma cu cateva luni un act aditional in care se stipula faptul ca data de demarare a negocierilor va fi 1 octombrie. Actul aditional a mai prevazut prelungirea valabilitatii actualului contract pana la data de 31 decembrie 2007. In conditiile in care ultimele negocieri pe marginea CCM-ului au avut o durata record, culminand si cu o greva declansata pe data de 14 aprilie de sindicalistii de la Solidaritatea, ramane de vazut daca tratativele vor putea fi finalizate pana la sfarsitul acestui an. Cel mai fierbinte si cel mai important punct il va reprezenta negocierea drepturilor salariale, in special cresterea salariala de care vor beneficia siderurgisii incepand cu 1 ianuarie 2009. In urma tratativelor anterioare purtate intre reprezentantii conducerii si ai celor patru sindicate reprezentative, salariile angajatilor Combinatului au fost majorate retroactiv cu 9,5% incepand de la 1 ianuarie 2008. Este greu de anticipat la ora actuala care va fi planul de bataie si strategia pe care o vor pune in practica sindicatele pentru a obtine o majorare salariala cat mai consistenta pentru siderurgisti. Cert este faptul ca desi productia de otel a inregistrat in acest an o scadere cu 200.000 de tone, profitul obtinut de Combinat in primele sase luni a fost unul record comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, fiind de 84 milioane de euro (potrivit Business Standard), in timp ce productivitatea a fost de 294 de tone per salariat.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=13

Link to comment
Share on other sites

Start pentru negocierile din Combinat

Reprezentanţii administraţiei şi ai celor 11 sindicate reprezentative din Combinatul gălăţean ArcelorMittal s‑au întâlnit ieri, pentru semnarea protocolului de deschidere a negocierilor privind noul contract colectiv de muncă, care va fi valabil începând cu data de 1 ianuarie 2009. S‑a pus la punct componenţa celor două comisii (una din partea sindicatelor, cealaltă din partea administraţiei) şi s‑au discutat regulile şi calendarul negocierilor, prima întâlnire de negociere efectivă urmând să aibă loc în perioada 13‑17 octombrie. Mai mult ca sigur, având în vedere şi experienţa anilor trecuţi, cel mai fierbinte punct al discuţiilor îl vor reprezenta, şi de această dată, drepturile salariale ale siderurgiştilor.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27244

Link to comment
Share on other sites

Pace sindicala la Combinat

Sindicalistii de pe platforma siderurgica sustin ca doresc sa colaboreze si sa puna la punct o strategie comuna pe care sa o puna in practica in cadrul negocierilor Contractului Colectiv de Munca (CCM) care au demarat zilele trecute. Presedintele Sindicatului Solidaritatea al Metalurgistilor (SSM), Gheorghe Tiber, a declarat ca sindicatul pe care il conduce doreste ca impreuna cu reprezentantii celorlalte sindicate de pe platforma siderurgica sa faca front comun in timpul tratativelor noului CCM pentru a obtine astfel cat mai multe drepturi pentru siderurgisti. “Azi (n.r. - ieri) am renuntat la plangerile penale pe care sindicatul le-a facut in timpul negocierilor precedente impotriva unor directori din Combinat care au facut abuzuri si a unor lideri de sindicat de la FSS Metarom Galati, cum ar fi Radu Nelu sau Ionica Pricopi. Si cei de la FSS Metarom au renuntat la actiunea prin care contestau in instanta reprezentativitatea Federatiei Solidaritatea Virgil Sahleanu. Relansam in acest fel colaborarea cu toata lumea pentru a scoate rezultate cat mai bune pentru salariati la negocieri. Ne vom reconsidera pozitia daca vom vedea ca nu ne putem intelege cu celelalte sindicate. Vinerea viitoare vom avea o intalnire cu reprezentantii celorlate sindicate pentru a stabili o lista comuna de revendicari pe care sa o prezentam in cadrul negocierilor”, sustine Gheorghe Tiber. Liderul SSM sustine ca nu va contesta in instanta documentele pe care le va depune sindicatul Siderurgistul pentru obtinerea reprezentativitatii la nivel de unitate pe baza unei treimi. Pozitia concilianta a liderilor SSM coincide cu cea a liderilor sindicatului Siderurgistul. “Bineinteles ca vom colabora cu toate sindicatele de pe platforma siderurgica, incusiv cu cei de la Solidaritatea. Pe noi ne intereseaza ca in urma acestor negocieri sa obtinem cat mai multe drepturi pentru salariati, si aici ma refer in special la majorarile salariale”, a declarat liderul sindicatului Siderurgistul, Ionica Pricopi. Colaborarea anuntata de sindicalisti pentru binele siderurgistilor e demna de toata lauda si speram sa dureze cat mai mult. Asa cum speram sa nu se repete ceea ce s-a intamplat in cursul negocierilor precedente, cand sindicalistii de la Solidaritatea si FSS Metarom Galati au ingropat securea razboiului doar pentru doua saptamani, pacea sindicala fiind urmata de neintelegeri si dispute pe marginea prevederilor noului contract.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=10

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Adunare generala la poarta Combinatului

Liderii Sindicatului Solidaritatea al Metalurgistilor (SSM) organizeaza azi, incepand cu ora 14.30, adunarea generala in fata sediului sindicatului de la poarta principala la care acestia asteapta sa participe cat mai multi dintre membrii lor de sindicat. Potrivit liderului SSM, Gheorghe Tiber, scopul actiunii este de a-i informa pe siderurgisti cu privire la inceperea negocierii noului Contract Colectiv de Munca (CCM), a ultimelor evenimente de pe platforma siderurgica, cel mai important punct fiind acela de a afla ce majorare salariala doresc oamenii sa solicite sindicatului in cadrul negocierilor care abia au demarat. Liderul SSM sustine ca sindicatul va tine cont de doleanta siderurgistilor legata de cresterea salariala.

Ramane de vazut daca reprezentantii celor 11 sindicate reprezentative participante la negocieri vor putea inainta o solicitare comuna de majorare salariala sau daca vor exista mai multe cereri diferite. Teoretic, solicitarea privitoare la majorarea salariala a sindicalistilor ar trebui prezentata pana miercuri dupa-amiaza conducerii Combinatului, asa cum au cerut reprezentantii administratiei.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=1

Link to comment
Share on other sites

Siderurgistii galateni cer cresterea salariilor cu 50% in 2009

Angajatii din combinatul ArcelorMittal Galati, membri ai sindicatului Solidaritatea, vor ca salariile lor sa creasca cu 50% anul viitor, insa liderii sindicali apreciaza ca o majorare rezonabila ar fi de 25-30%, acordata in doua sau trei transe, transmite corespondentul NewsIn. Sindicatul Solidaritatea din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati a organizat, luni, o consultare cu propriii membri, in vederea stabilirii revendicarilor salariale pe care Solidaritatea le va expune administratiei companiei in timpul negocierii contractului colectiv de munca al unitatii pentru anul 2009, negocieri care au debutat la inceptul acestei luni. Consultarea s-a desfasurat luni dupa-amiaza in fata portii principale a combinatului galatean, insa la adunare nu au participat mai mult de 150 de siderurgisti. Intrebati ce crestere salariala vor in 2009, oamenii au raspuns aproape la unison ca vor majorari similare celor solicitate de colegii din sectorul bugetar: 50% sau mai mult. Liderii Solidaritatea au apreciat, insa, ca aceasta revendicare este una "nerezonabila". "Salariatii, sarmanii, considera ca un 50% le-ar mai acoperi din nevoi si din lipsuri. Sigur, 50% este nerezonabil in conditiile in care e o criza destul de importanta. In conceperea strategiei de negociere, vom incerca sa gasim solutii care sa fie rezonabile si sustentabile in fata administratiei. Sub nicio forma nu cred ca va fi o solicitare de 50%", a declarat, luni, presedintele Solidaritatea, Gheorghe Tiber. In opinia sa, o solicitare mai apropiata de realitate ar fi de majorare a salariilor cu 25-30%, in doua sau trei etape. "Eu sper sa obtinem la salariu ceva care sa acopere macar o parte din cresterea de preturi, din scaderea puterii de cumparare si a inflatiei. Luam in considerare o strategie de majorare a slaariilor in doi-trei pasi, care sa insemne cel putin 25-30% pe tot anul 2009. Aceasta cerere ar fi sustentabila pentru combinat si ar atenua valurile succesive de mariri de preturi", a completat Tiber.

Comisia de negociere a sindicatelor din combinatul galatean trebuie sa prezinte administratiei companiei lista de revendicari pana miercuri, 22 octombrie, cu doua zile inaintea urmatoarei runde de negocieri, programata a se desfasura vineri, 24 octombrie.

Link to comment
Share on other sites

Sindicatele din ArcelorMittal Galati solicita la unison o majorare salariala de 32,3% in 2009

Toate cele 11 sindicate reprezentative din combinatul siderurgic ArcelorMital Galati au prezentat, miercuri, administratiei companiei, lista comuna de revendicari, cea mai importanta fiind cresterea salariilor din unitate cu 32,3% in 2009, a declarat presedintele Solidaritatea, Gheoghe Tiber. "Lista de revendicari pentru anul viitor contine acordarea unei cresteri salariale de 32,3%, astfel incat salariul minim al unui muncitor calificat sa creasca de la 833 de lei la 1.100 de lei. De asemenea, solicitam majorarea primei de vacanta de la 200 de lei la nivelul unui salariu mediu brut pe unitate, in cantum de 1.900 de lei. In plus, cele patru prime anuale - de Pasti, de Ziua Metalurgistului, de Craciun si de ziua de nastere - sa creasca de la 120 de lei la 300 de lei", a declarat, miercuri, corespondentului NewsIn, liderul Solidaritatea, Gheorghe Tiber. Aceste revendicari au fost inaintate administratiei ArcelorMittal Galati miercuri dupa-amiaza, ele urmand a fi discutate vineri, in urmatoarea sedinta de negociere a contractului colectiv de munca pe 2009.

Pentru prima data, revendicarile au fost asumate de toate sindicatele participante la negocieri. Este vorba de Solidaritatea, Uniunea Teritoriala a Sindicatelor Liberele (UTSL), Uniunea Sindicatelor Independente Forum si opt sindcate uzinale afiliate la Federatia Sindicala a Siderurgistilor-Metarom (FSS-Metarom). In anii anteriori, organizatiile sindicale de pe platforma siderurgica s-au divizat in doua sau mai multe tabere si, pe fondul certurilor dintre ele, au obtinut victorii nesemnificative in fata patronatului. Spre exemplu, salariile din combinatul galatean au crescut cu 9,5% in acest an, dupa ce UTSL si sindicatele uzinale afiliate la FSS-Metarom au acceptat acest procent avansat de companie. Solidaritatea si Forum l-au respins si au continuat protestele, dar au fost izolate, asa ca dupa o scurta perioada de timp au fost nevoite sa accepte la randul lor oferta administratiei.

In prezent, salariul minim pe care il incaseaza un muncitor necalificat din combinatul galatean este de 588 de lei si ajunge la 833 de lei in cazul unui muncitor calificat.

Link to comment
Share on other sites

Negociere amânată

Cea de-a treia întâlnire, desfăşurată ieri, între sindicatele reprezentantive de pe platforma combinatului Arcelor Mittal Galaţi şi reprezentanţii administraţiei nu a adus nimic nou, deşi erau aşteptări destul de mari în legătură cu începerea negocierilor serioase pe marginea Contractului Colectiv de Muncă pe 2009. Potrivit declaraţiilor liderului sindicatului Forum, Costică Harnagea, s-a decis amânarea întâlnirii până joia viitoare, deoarece administraţia Combinatului nu a prezentat sindicatelor documentele pe care aceştia le solicitaseră, acte care se refereau la situaţia companiei. Informaţie aflată după îndelungi eforturi, având în vedere că liderii pe care i-am contactat - Gheorghe Tiber, de la Sindicatul Solidaritatea sau Radu Nelu, de la FSS Metarom - nu au participat la negociere şi nici nu erau dispuşi să spună ce s-a întâmplat acolo, deşi mai mult ca sigur fuseseră puşi la curent. Lipsa de comunicare a sindicatelor ar putea fi pusă şi pe aversiunea pe care administraţia o are atunci când este vorba să facă publice evenimentele din Combinat. Atitudine care ar trebui schimbată, având în vedere miile de oameni care lucrează în Combinat şi care probabil că ar munci mai liniştiţi dacă ar şti ce se petrece.

Ce vor siderurgiştii

Reamintim că sindicatele cer o creştere salarială de 32,3%, aplicabilă de anul viitor, ceea ce ar însemna că salariul brut de încadrare al unui siderurgist să ajungă la 1.100 lei, faţă de 832 de lei, cât este în prezent. De asemenea, se cere creşterea primei de vacanţă la nivelul salariului mediu brut la nivel de unitate, care este de 19 de milioane de lei vechi. O altă solicitare se referă la acordarea unui spor de 50% pentru fiecare zi de sâmbătă lucrată şi a unuia de 100% pentru fiecare zi de duminică lucrată, faţă de sporul acordat acum, nediferenţiat, de 25%. Sindicaliştii mai cer ca fiecare dintre celelalte patru prime anuale să crească la 300 de lei, în privinţa sporului pentru şefii de echipă, procentul solicitat este cuprins între 5 şi 7%, iar pentru munca în condiţii grele sporul cerut e de 15%. Totodată, se mai cere acordarea unui spor de fidelitate de 15% (pentru o vechime de minim 10 ani la Combinat), spor de consemn la domiciliu (de 7% dacă perioada de consemn e de maxim 10 zile şi de 10% dacă perioada e mai mare de 10 zile), spor de mobilitate (10%), spor de izolare (5%) şi spor de gabarit (20%).

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27709

Link to comment
Share on other sites

Administraţia ArcelorMittal Galaţi cere sindicatelor amânarea negocierilor la contractul colectiv

Administraţia de la ArcelorMittal Galaţi a solicitat, joi, sindicatelor, amânarea negocierilor privind noul contract colectiv de muncă din cauza crizei economice, fiind luată în calcul posibilitatea prelungirii actualului contract, în schimbul unor indexări salariale corelate cu rata inflaţiei. Potrivit liderilor sindicatelor de pe platforma siderurgică gălăţeană, la discuţiile de joi administraţia a solicitat o amânare a acestor negocieri care ar fi trebuit finalizate până la sfârşitul anului, transmite corespondentul MEDIAFAX. Reprezentanţii salariaţilor şi administraţia combinatului iau în calcul posibilitatea prelungirii actualului contract colectiv de muncă în schimbul acordării unor indexări salariale corelate cu rata inflaţiei, o decizie în acest sens urmând să fie luată săptămâna viitoare, când vor avea loc noi discuţii între sindicate şi conducerea ArcelorMittal Galaţi. Conform unui proces-verbal încheiat între reprezentanţii sindicatelor de la ArcelorMittal şi administraţia combinatului după întâlnirea care a avut loc joi, în vederea stabilirii prevederilor contractului colectiv de muncă de la nivelul unităţii, sindicaliştii au fost de acord, în principiu, cu amânarea negocierilor, soluţie propusă de către conducerea combinatului ca urmare a dificultăţilor generate de criza economică. "Ca urmare a propunerii de prelungire a actualului contract colectiv de muncă şi pentru începutul anului viitor, până în aprilie, propunere pe care administraţia a formulat-o, am hotărât de comun acord, împreună cu celelalte sindicate, ca prelungirea actualului contract să fie posibilă până în 31 martie 2009. Am impus însă anumite condiţii, iar cea mai importantă dintre ele este ca până când aceste negocieri vor începe efectiv salariile angajaţilor să fie indexate ţinându-se cont de rata inflaţiei", a declarat Ionică Pricopi, reprezentantul FFS Metarom Galaţi. "Am ajuns la o opinie comună cu celelalte sindicate care au luat parte la discuţii. Astfel, am decis să fim de acord cu amânarea negocierilor, dar să impunem condiţiile noastre", a declarat, la rândul său, liderul Sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber. Contactat telefonic, Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi, a refuzat să facă vreun comentariu în legătură cu stadiul negocierilor.

Link to comment
Share on other sites

Discuţii fără rezultat

Nervozitate crescută în Combinat

După circa trei ore de discuţii, reprezentanţii sindicatelor din combinatul siderurgic Arcelor Mittal Galaţi au încheiat întâlnirea de ieri cu administraţia fără niciun rezultat real. Cele două părţi s‑au întâlnit ieri după‑amiază, pentru a discuta propunerea înaintată de sindicalişti: amânarea negocierilor CCM pentru primăvara anului viitor, întâlniri trimestriale cu administraţia, pentru discuţii pe marginea producţiei şi a nivelului de salarizare şi indexarea salariilor muncitorilor proporţional cu rata inflaţiei.

"Nu am ajuns la niciun rezultat. Noi am reiterat solicitările noastre, însă administraţia ne‑a spus că nu ne poate da un răspuns clar acum. Nici celulă de criză nu vor să facă! A rămas să ne mai întâlnim şi miercurea viitoare. Aşa ceva nu se poate, este o debandadă! Probabil că dacă nu am fi făcut nicio cerere salarială, totul s‑ar fi aprobat imediat. Eu cred că administraţia trage de timp, să ajungem în ianuarie 2009, când CCM actual expiră şi când posibilele concedieri nu mai beneficiază de salariile compensatorii prevăzute acum în contract", a declarat liderul Sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27970

Link to comment
Share on other sites

Sindicatele din ArcelorMittal cer o majorare salarială între 4,5% şi peste 30%

Deşi conducerea ArcelorMittal Galaţi a informat sindicatele că nu poate negocia majorarea salariilor celor 14.400 de angajaţi, pentrul 2009, din cauza crizei financiare, acestea cer o creştere salarială între 4,5% şi peste 30%, transmite corespondentul AMOS News. “Vrem o majorare iniţială, până la finalizarea crizei mondiale, care să acopere inflaţia pe anul viitor (n.r.- guvernul a prognozat 4,5% inflaţie pentru 2009). Însă după finalizarea crizei dorim să negociem un alt procent”, a declarat Adrian Adăscăliţei, preşedintele Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor “Metarom” Galaţi (cu peste 6000 de membri).

Pe de altă parte, Gheorghe Tiber, preşedintele sindicatului Solidaritatea (peste 4000 de membri), mişcare sindicală care a organizat grevele generale în ultimii doi ani pe platforma siderurgică, a declarat că sunt pregătiţi pentru acţiuni de protest, dacă cererile siderurgiştilor nu vor fi ascultate. “Dacă nu vor răspunde afirmativ cererilor noastre, sau nu vor avea măsuri bune, ne vom consulta membri, după care putem trece la acţiuni de protest dacă aşa decid oamenii”, a precizat liderul de la “Solidaritatea”, Gheorghe Tiber.

Link to comment
Share on other sites

ArcelorMittal are liber la concedieri fără despăgubiri

De la 1 ianuarie 2009, conducerea ArcelorMittal îşi poate concedia angajaţii fără a mai fi obligată să plătească despăgubiri financiare, cum este stipulat în contractul colectiv de muncă pe 2008. Asta pentru că sindicaliştii nu au reuşit până acum să negocieze cu senior managerul combinatului, Ionel Borş, prelungirea contractului de muncă pe 2009. „Pentru acest an, există o clauză prin care ArcelorMittal Galaţi nu poate concedia oameni, decât dacă le achită despăgubiri de până la 28.000 de lei. Cred că şefii din ArcelorMittal tergiversează dubios de mult negocierile pentru a scăpa din 2009 de această clauză. Am încercat chiar să prelungim contractul până în martie 2009, pentru ca oamenii să nu fie speriaţi. Dar am fost respinşi categoric. Sper ca până la sfârşitul anului să ajungem la o înţelegere cu Ionel Borş“, explică Gheorghe Tiber, preşedintele Sindicatului „Solidaritatea“. De cealaltă parte, managementul ArcelorMittal Galaţi refuză orice comentariu legat de activitatea companiei. Din anul 2001, când combinatul a fost preluat de compania Mittal, pe platforma siderurgică nu a avut loc nicio concediere. Personalul a fost redus, de la 27.000 până la 14.400 de oameni, numai prin plecări voluntare.

http://www.evz.ro/articole/detalii-arti ... spagubiri/

Link to comment
Share on other sites

Am impresia ca multi din combinat vor plange cu lacrimi amare cand vor incepe concedierile... Ani de zile s-au mancat intre ei, infiintand tot felul de sindicate si sindicatuletze (stiu ca nu exista cuvantul) care se trezeau vorbind de greve generale, de inchierea (???) combinatului ca asa vor muschii lor (din ciclul "Muschii mei minte nu are") si esuand jalnic in "greve" de 70-80-100 de oameni... In locul unei miscari sindicale puternice, tot felul de indivizi care se proclama sefi, oberi etc., prilej pentru patronat de a-si impune fara griji punctul de vedere. Asta daca nu cumva unii dintre marii sindicalisti nu sunt mana-n mana cu patronii.

Link to comment
Share on other sites

Conducerea ArcelorMittal Galaţi refuză să mărească salariile angajaţilor în 2009

Administraţia combinatului ArcelorMittal Galaţi le-a propus, miercuri, sindicaliştilor prelungirea Contractului Colectiv de Muncă şi pentru anul 2009, dar fără a le oferi nicio majorare salarială, dar reprezentanţii angajaţilor au refuzat propunerea, cerând noi negocieri pentru data de 21 noiembrie.

Sindicaliştii şi reprezentanţii administraţiei au început negocierile pentru noul CCM, iar angajaţii ar dori să obţină o creştere salarială de 32%, în care să fie inclusă şi indexarea cu rata inflaţiei, precum şi o renegociere trimestrială, în funcţie de performanţele companiei. Astfel, sindicaliştii au cerut, miercuri, o indexare cu 8%, cât ar reprezenta inflaţia pentru 2008, plus un procent negociabil. Oferta administraţiei a fost prelungirea actualului Contract Colectiv de Muncă. "Au venit şi au spus că nu pot să dea niciun fel de creştere salarială, nici măcar cu rata inflaţiei, şi că propun prelungirea Contractului Colectiv de Muncă timp de un an de zile, fără alte obligaţii, adică nici negociere trimestrială, nici rata inflaţiei", a declarat corespondentului MEDIAFAX Gheorghe Tiber, liderul Sindicatului Solidaritatea, sindicat care reprezintă 3.500 din cei 14.000 de angajaţi din combinat.

Sindicatele ar accepta prelungirea cu un an a actualului CCM doar dacă salariile siderurgiştilor vor fi indexate cu rata inflaţiei de la 1 ianuarie 2009, iar pe parcursul anului viitor, vor avea loc discuţii trimestriale privind creşterile salariale. Pentru că nu s-a ajuns la niciun rezultat, s-a decis suspendarea discuţiilor şi reluarea lor în data de 21 noiembrie.

Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi, nu a dorit să facă niciun comentariu pe marginea negocierilor purtate cu sindicaliştii. În cazul în care nu va fi semnat un nou CCM până la sfârşitul anului, când expiră actualul, conducerea ArcelorMittal Galaţi poate concedia de la 1 ianuarie angajaţi fără a mai fi obligată să plătească despăgubiri financiare. În actualul contract sunt prevăzute sume compensatorii de până la 28.000 de lei în cazul în care un angajat este disponibilizat.

Link to comment
Share on other sites

40% dintre angajaţii ArcelorMittal Galaţi ar putea intra în grevă generală

Ameninţări cu greva generală pe platforma ArcelorMittal Galaţi. Cel mai mare sindicat ameninţă că va intrerupe lucrul după ce administraţia combinatului a anunţat, printr-un comunicat, că situaţia economică nu permite nicio majorare salarială în anul 2009. Sindicatul Solidaritatea, care reprezintă 40% din cei peste 14.500 de angajaţi ai combinatului, susţine că rezultatele financiare contrazic această afirmaţie. Conform liderului sindical Gheorghe Tiber, profitul obţinut anul acesta de ArcelorMittal Galaţi este cu 30% mai mare decât cel de anul trecut. O nouă rundă de negocieri pentru încheierea contractului colectiv de muncă va avea loc pe 21 noiembrie. Dacă acestea vor eşua, Solidaritatea ar putea declanşa pe 2 decembrie conflictul de interese care poate duce la greva generală. ''Vrem un acord care să prevadă cel puţin acordarea ratei inflaţiei pe 2008 cumulată, deci în jur de 7 - 8 procente, indexată la salarii începând cu 1 ianuarie şi negocierea capitolului salarizare, trimestrială'', a precizat Gheorghe Tiber, lider Sindicatul Solidaritatea.

http://www.realitatea.net/40prc--dintre ... 90216.html

Tiber face iar valuri...

Link to comment
Share on other sites

Cel mai mare sindicat ameninţă că va intrerupe lucrul după ce administraţia combinatului a anunţat, printr-un comunicat, că situaţia economică nu permite nicio majorare salarială în anul 2009.

Iar jupânul parcă ce aşteaptă? Să trimită oamenii acasă, doar-doar or mai scădea cheltuielile :!:

Da' la mintea lui Tiber ce poţi să-i ceri? Deja, mulţi oameni au lăsat-o mai moale cu Solidaritatea, de când au ieşit doar în pierdere la ultima grevă. Colac peste pupăză, cică Ilinca Diaconu îşi face vilă la Vânători :o :roll:

Link to comment
Share on other sites

Tiber: Conducerea ArcelorMittal Galaţi profită de criză pentru a diminua costurile cu forţa de muncă

Sindicatele de la ArcelorMittal Galaţi suspectează conducerea combinatului de lipsă de onestitate în negocierile privind contractul colectiv de muncă. Preşedintele Federaţiei Solidaritatea, Gheorghe Tiber, susţine că, invocând criza economică, managerii combinatului siderurgic încearcă să îşi diminueze costurile cu forţa de muncă. Deşi discuţiile dintre sindicate şi reprezentanţii patronatului ArcelorMittal Galaţi privitoare la contractul colectiv de muncă au început devreme în octombrie părţile nu au reuşit încă să ajungă la un acord. “Nu am ajuns la nici un rezultat deoarece patronatul ne-a cerut să amânăm negocierile şi să prelungim actualul contract un an fără nici un fel de perspectivă. Noi am fost de acord sindicatele să-l prelungim un an de zile dar să ni se acorde la salariu inflatia acumulată în 2008 începând cu 1 ianuarie, ceea ce înseamnă undeva în jur de 6%- 8%, cât va comunica Institutul de Statistică în decembrie. Şi bineinteles să negociem capitolul salarizare şi protecţie socială în fiecare trimestru în funcţie de evoluţia economică-financiară a societăţii”, a declarat Gheorghe Tiber, preşedintele sindicatului “Solidaritatea”.

Sindicatele susţin că tinând cont de faptul că pe primele trei trimestre ale acestui an a fost raportat un profit net, EBITDA in creştere cu 29% faţă de 2007, se poate acorda o creştere a salariilor de până la 8 procente de la 1 ianuarie. Pe de altă parte spune, Gheorghe Tiber, combinatul din Galaţi nu este atât de afectat de criză pe cât susţine conducerea acestuia. “Cred că profită de criză pentru că să zic aşa e o adiere de criză la ArcelorMittal, pentru că se produce. Foarte puţin s-a redus producţia, se fac nişte reparaţii. De altfel, pregătesc deja o relansare a producţiei, însă vor să o facă la modul “piano” fără consultare cu salariaţii şi bineinteles să facă cât mai mult profit. Îi suspectăm de lipsă de onestitate în colaborarea cu partenerul social”, a mai adăugat Gheorghe Tiber.

Gheorghe Tiber spune că in urma cu două zile conducerea combinatului a renunţat la decizia de a trimite în concediu o parte din salariaţi şi că instalaţiile sunt încălzite pentru a fi repornite. Ceea ce înseamnă că societatea are comenzi şi îşi va relua producţia la capacitate.

Media salariului brut pentru muncitorii combinatului din Galaţi, adică pentru trei sferturi din ce 13 700 de angajaţi este intre 1100 lei si 1300 lei, spune Tiber.

http://www.tmctv.ro/articol_54015/g_tib ... munca.html

Link to comment
Share on other sites

Îngheaţă salariile la ArcelorMittal Galaţi

Propunerea administraţiei combinatului a fost acceptată de sindicatele de pe platforma industrială, cu condiţia ca nici un muncitor să nu fie disponibilizat pe parcursul anului viitor. Cele două părţi au convenit să prelungească valabilitatea actualului contract colectiv cu încă un an. Administraţia şi sindicatele de la ArcelorMittal Galaţi par să se fi înţeles în privinţa contractului colectiv de muncă pe anul viitor. Speriaţi de spectrul şomajului, care ameninţă toate marile unităţi economice din România, sindicaliştii din combinatul siderurgic de la Galaţi au fost de acord să ia aceleaşi lefuri şi anul viitor, numai să aibă unde munci, acceptând astfel propunerea patronatului. Totuşi, liderii de sindicat prezenţi la negocieri au pus nişte condiţii. Ei au cerut administraţiei ArcelorMittal ca anul viitor să se întâlnească trimestrial, în prima decadă a fiecărei perioade, şi să analizeze evoluţia economică a societăţii şi măsurile ce se impun, în funcţie de situaţia existentă în acel moment. În plus, sindicaliştii vor ca atunci când combinatul îşi va relua activitatea la capacitate maximă să se reia imediat şi negocierile pe tema majorărilor salariale, iar acestea să se aplice retroactiv, de la 1 ianuarie 2009, indiferent de momentul parafării înţelegerii. Marţea viitoare, administraţia şi sindicatele de la ArcelorMittal Galaţi se vor întâlni din nou la masa tratativelor, pentru a parafa termenii contractului colectiv de muncă valabil pentru 2009.

http://www.europafm.ro/stiri/interne/in ... ti~n23173/

Sindicaliştii de la ArcelorMittal Galaţi, de acord cu prelungirea actualului CCM

Reprezentanţii celor patru sindicate de pe platforma siderurgică gălăţeană s-au declarat de acord, vineri, cu prelungirea actualului Contract Colectiv de Muncă în 2009, fără nicio majoare salarială, dar conducerea combinatului vrea să aibă o nouă rundă de discuţii săptămâna viitoare. "Conducerea combinatului ne-a explicat că în aceste condiţii de criză nu îşi permite majorări salariale. Toate grupările sindicale am căzut de acord cu prelungirea actualului Contract Colectiv de Muncă pe 2009, fără indexarea lor în funcţie de indicele de inflaţie, cum ceream iniţial, cu condiţia de a renegocia trimestrial. În cazul în care se vor înregistra în vreun trimestru date pozitive, cerem renegocierea creşterii salariale, cu aplicarea retroactivă, de la începutul anului viitor", a declarat corespondentului MEDIAFAX Gheorghe Tiber, liderul Sindicatului Solidaritatea, liderul Sindicatului Solidaritatea, ce reprezintă 3.500 din cei 14.000 de angajaţi din combinat.

Contractul Colectiv de Muncă (CCM) expiră la finele acestui an, iar sindicaliştii şi reprezentanţii administraţiei au început de luna trecută negocierile pentru noul CCM. Angajaţii au cerut iniţial o creştere salarială de 32%, în care să fie inclusă şi indexarea cu rata inflaţiei, precum şi o renegociere trimestrială, în funcţie de performanţele companiei. Astfel, pentru primul trimestru cereau o indexare cu 8%, cât ar reprezenta inflaţia pentru 2008, plus un procent negociabil.

Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi, nu a dorit să facă vreun comentariu pe marginea negocierilor purtate cu sindicaliştii.

O nouă rundă de discuţii va avea loc marţi, 25 noiembrie. În cazul în care nu va fi semnat un nou CCM până la sfârşitul anului, când expiră actualul, conducerea ArcelorMittal Galaţi îşi poate concedia de la 1 ianuarie angajaţii fără a mai fi obligată să plătească despăgubiri financiare. În actualul contract sunt prevăzute sume compensatorii de până la 28.000 de lei, în cazul în care un angajat este disponibilizat.

Link to comment
Share on other sites

Sindicatele au renunţat la creşterile salariale

Sindicatele de la ArcelorMittal Galati au acceptat, vineri, prelungirea actualului contract colectiv de munca pana in decembrie 2009, fara indexari salariale in cazul in care evolutia starii financiare a combinatului nu se amelioreaza. Cele 11 sindicate reprezentative din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati au acceptat, vineri, propunerea patronatului de a prelungi actualul contract colectiv de munca al societatii pana la 31 decembrie 2009, fara majorarea salariilor. In schimb, sindicatele au pus doua conditii, informeaza NewsIn. "Am fost de acord sa prelungim contractul un an, pana la 31 decembrie 2009, si sa renuntam la indexarea salariilor cu rata inflatiei, dar am cerut sa ne intalnim cu patronatul in primele zece zile ale fiecarui trimestru si sa analizam situatia economico-financiara a companiei. Daca in acele intalniri trimestriale, se dicteaza de catre parti o «stare de normalitate», atunci sa negociem obligatoriu capitolul salarizare si protectie sociala, iar rezultatul negocierii sa fie aplicat retroactiv, de la 1 ianuarie 2009", a declarat, vineri, presedintele sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber.

Administratia ArcelorMittal Galati nu a raspuns pe loc cererii formulate vineri de sindicate. "Initial, patronatul a spus ca nu poate accepta asa ceva. Ulterior, a cerut time-out sa se gandeasca pana marti, 25 noiembrie", a spus Tiber. Tot marti, partile vor defini in detaliu notiunea de "stare de normalitate" a societatii. Practic, liderii sindicali vor sa stabileasca impreuna cu patronatul o serie de indici de productie care, odata atinsi, sa arate ca situatia economico-financiara a combinatului s-a ameliorat si, ca atare, partenerii sociali pot incepe sa negocieze drepturilor angajatilor, cu acordarea unor cresteri salariale.

Administratia si sindicatele de pe platforma siderurgica ArcelorMittal Galati au demarat negocierea contractului colectiv de munca pe 2009 la inceputul lunii octombrie. Initial, sindicatele au cerut cresteri salariale de 32,3%, astfel incat salariul minim al unui muncitor calificat sa creasca de la 833 de lei la 1.100 de lei anul viitor. Ulterior, organizatiile sindicale si-au redus semnificativ revendicarile, cerand indexarea salariilor la 1 ianuarie 2009 cu rata inflatiei pe 2008. Patronatul a raspuns ca nici macar aceasta ultima solicitare nu este sustenabila, deoarece combinatul are din ce in ce mai putine comenzi din partea clientilor si este nevoit sa-si inchida unele capacitati de productie pentru a reduce stocurile.

Combinatul ArcelorMittal Galati a inceput, in a doua decada a lunii octombrie, procesul de oprire a instalatiilor, pe fondul scaderii comenzilor de produse siderurgice. Sunt sau urmeaza a fi inchise temporar mai multe sectii din Uzina de Otelarii Refractare, Uzina de Laminate Plate si Uzina Aglomerare Furnale. Muncitorii ramasi fara activitate asigura paza instalatiilor oprite, participa la revizia utilajelor ori sunt redistribuiti in alte sectoare, preluand astfel activitatile prestate pana acum de subcontractori. Este prognozata o scadere a productiei cu 50%, cu revenire la nivelul normal de productie cel mai tarziu la finele lunii aprilie 2009, au anuntat liderii sindicali, citand oficiali din administratia companiei.

Restrangerea activitatilor din combinat a constituit o lovitura de proportii pentru firmele aflate in relatii contractuale cu producatorul de otel, care au fost nevoite sa trimita in somaj aproape 1.000 de muncitori.

http://www.ziare.com/Sindicatele_Arcelo ... 93447.html

Link to comment
Share on other sites

Conducerea ArcelorMittal refuză să ofere majorări salariale prin care să acopere inflaţia pe 2009

Din cauza crizei financiare mondiale, care a dus la o scădere accentuată a comenzilor de pe piaţa metalurgiei, conducerea combinatului ArcelorMittal Galaţi refuză să ofere majorări salariale pentru cei 14.400 de siderurgişti prin care să acopere inflaţia prognozată pentru anul viitor, transmite corespondentul AMOS News. Conform liderului Sindicatului “Solidaritatea”, Gheorghe Tiber, nici măcar majorarea proporţională a salariilor cu rata inflaţiei pe anul următor nu a fost oferită de reprezentanţii conducerii, una din explicaţiile conducerii combinatului siderurgic gălăţean ArcelorMittal fiind scăderea comenzilor de pe piaţa metalurgiei şi criza de pe piaţa externă. “Nu suntem încă de acord cu propunerile de salarizare. Dorim introducerea unei clauze care să oblice managementul ArcelorMittal Galaţi să renegocieze salariile în momentul când piaţa siderurgică îşi va reveni în cursul anului viitor”, a declarat preşedintele Sindicatului “Solidaritatea”, Gheorghe Tiber. Mai mult, actualul Contract Colectiv de Muncă (CCM) este valabil până la sfârşitul lunii decembrie, iar în cazul în care nu se va semna un nou CCM până la finele anului 2008, conducerea ArcelorMittal Galaţi îşi poate concedia de la 1 ianuarie angajaţii fără a mai fi obligată să plătească despăgubiri financiare.

Link to comment
Share on other sites

Un sindicat din ArcelorMittal ameninta cu greva daca salariile nu sunt indexate

Sindicatul Solidaritatea din combinatul ArcelorMittal Galati a amenintat, luni, cu o zi inainte de runda decisiva de negocieri salariale, ca va declansa conflictul de munca daca anul viitor patronatul nu va indexa salariile macar cu rata inflatiei pe 2008 si nu va accepta negocieri trimestriale. "Mandatul nostru pentru sedinta de negociere de maine este urmatorul: intelegem ca e criza si acceptam prelungirea actualului contract colectiv de munca cu un an, dar cerem ca la 1 ianuarie 2009 salariile siderurgistilor sa fie indexate cu rata inflatiei pe 2008, estimata la 7-8%.

Patronatul si sindicatele urmeaza sa se intalneasca in primele zece zile ale fiecarui trimestru din 2009 pentru a analiza situatia financiara a societatii si, in caz de ameliorare, sa negocieze imediat drepturile salariale, cu aplicarea retroactiva a rezultatului negocierii de la 1 ianuarie 2009", a declarat presedintele Solidaritatea, Gheorghe Tiber, luni seara, dupa sedinta ordinara a comitetului de conducere al sindicatului.

Revendicarile Solidaritatea vor fi prezentate patronatului marti, la urmatoarea sedinta de negociere a contractului colectiv de munca pe 2009, care a debutat la inceputul lunii octombrie. In cazul in care administratia combinatului va respinge aceste solicitari, sindicatul va deschide conflictul de munca. "Daca patronatul nu accepta mandatul nostru, vom declasa conflictul de interese dupa 2 decembrie", a spus Gheorghe Tiber.

Administratia si sindicatele din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati au demarat negocierea contractului colectiv de munca pe 2009 la inceputul lunii octombrie. Initial, sindicatele au cerut cresteri salariale de 32,3%, astfel incat salariul minim al unui muncitor calificat sa creasca de la 833 de lei la 1.100 de lei anul viitor. Ulterior, organizatiile sindicale si-au redus semnificativ revendicarile, cerand indexarea salariilor la 1 ianuarie 2009 cu rata inflatiei pe 2008.

Patronatul a raspuns ca nici macar aceasta ultima solicitare nu este sustenabila deoarece combinatul are din ce in ce mai putine comenzi din partea clientilor si este nevoit sa-si inchida unele capacitati de productie pentru a reduce stocurile. ArcelorMittal Galati a inceput, in a doua decada a lunii octombrie, procesul de oprire a instalatiilor, pe fondul scaderii comenzilor de produse siderurgice.

http://www.ziare.com/Un_sindicat_din_Ar ... 98635.html

Link to comment
Share on other sites

Iar incepe Tiber cu greva... Oare nu s-au saturat cei din Sidex de individul asta?? Cand scriam - mai in urma cu vreun an - ca-mi pare a fi mana-n mana cu patronii, au sarit multi de fund in sus... Acum, cand in loc sa se duca la negocieri a intins-o pe la Baile nu-stiu-care la o susa de sedinta unde a fost ales mare-smecher-secund, in loc sa vina la negocieri ca ceilalti lideri de sindicat, mucles, toata lumea nu sufla o vorba... Iar acum, in plina situatie de kko a Sidexului, apare iar sa o puna de o greva. Ce prilej mai minunat pentru conducere de a nu plati salariatii si a-i sutui apoi in somaj?? :o

Link to comment
Share on other sites

Ei, se bagă şi Tiber în seamă, că altfel pleacă lumea din sindicatul lui :lol:

Oricum, e dus rău individul. Cine să iasă la grevă? Că doar în asemenea situaţii se face o situaţie strictă a prezenţei. Iar dacă trebuie să plece cineva, cine pleacă mai întâi? Normal, cei ce au participat la grevă.

Link to comment
Share on other sites

Sindicatele şi administraţia ArcelorMittal Galaţi au semnat prelungirea CCM, fără majorări salariale

Reprezentanţii celor patru grupări sindicale de pe platforma siderurgică gălăţeană şi cei ai administraţiei ArcelorMittal Galaţi au semnat, marţi, un acord privind prelungirea actualului Contract Colectiv de Muncă şi pentru anul viitor, fără nicio majorare salarială. În schimb, va exista o negociere salarială trimestrială şi, dacă rezultatele economice ale ArcelorMittal Galaţi vor fi pozitive, se va discuta şi despre nivelul unei indexări salariale, transmite corespondentul MEDIAFAX. "Două lucruri s-au câştigat: siguranţa locurilor de muncă pe un an de zile sau, dacă vor fi probleme mai grave cu criza, salariaţii concediaţi vor pleca cu salarii compensatorii spunem noi substanţiale în aceste condiţii - 20.000 de lei plus indemnizaţia de şomaj timp de un an - iar al doilea lucru care s-ar putea spune că este un câştig: trimestrial, vom avea posibilitatea, chiar obligatoriu, să negociem drepturile salariale în funcţie de producţie şi rezultatele economico-financiare", a declarat corespondentului MEDIAFAX Gheorghe Tiber, liderul Sindicatului Solidaritatea, ce reprezintă 3.500 din cei 14.000 de angajaţi din combinat. Deoarece actualul Contract Colectiv de Muncă (CCM) expiră la finele acestui an, sindicaliştii şi reprezentanţii administraţiei au demarat de luna trecută negocierile pentru noul CCM. Angajaţii cereau iniţial o creştere salarială de 32%, în care să fie inclusă şi indexarea cu rata inflaţiei, precum şi o renegociere trimestrială, în funcţie de performanţele companiei. Astfel, pentru primul trimestru cereau o indexare cu 8%, cât ar reprezenta inflaţia pentru 2008, plus un procent negociabil. Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi, nu a dorit să facă niciun comentariu despre Contractul Colectiv de Muncă semnat cu sindicaliştii. Dacă nu ar fi fost semnat un alt CCM până la sfârşitul anului, când expiră actualul, conducerea ArcelorMittal Galaţi îşi putea concedia de la 1 ianuarie angajaţii fără a mai fi obligată să plătească despăgubiri financiare. În actualul contract, sunt prevăzute sume compensatorii de până la 28.000 de lei în cazul în care un angajat este disponibilizat. În prezent, salariul minim brut pe care îl primeşte un muncitor din combinat este de 833 de lei, iar cel mediu este de aproximativ 1.200 de lei.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.