Jump to content

Apa caldă... rece


Recommended Posts

Posted

Facturi fierbinţi pentru apă rece

Gălăţenii – făcuţi „nespălaţi“ de cei care nu le dau apă caldă

* Ca să îţi vină apă caldă, trebuie să laşi robinetul deschis la maximum o jumătate de oră * 80.000 de apartamente sunt în această situaţie

Al doilea consumator, după Bucureşti, de apă caldă produsă prin cogenerare, Gala­ţiul, se confruntă cu un fenomen îngrijorător. Pentru igiena zilnică, gălăţeanul trebuie să consume de trei ori mai multă apă caldă decât ar fi normal. Asta pentru că Apaterm Galaţi, furnizorul de agent termic al primăriei, reuşeşte să aducă apa caldă la robinetele beneficiarilor doar dacă aceştia o lasă să curgă o jumătate de oră, la presiune mare. Problema este valabilă pentru 80.000 de apartamente aflate în 1.600 de blocuri. Astfel, încălzitul apei la aragaz şi spălatul la lighean au devenit obişnuinţe pentru unii gălăţeni care nu au centrale proprii de apartament. Pe de altă parte, gălăţenii care doresc să aibă contact cu apa caldă şi săpunul sunt nevoiţi să plătească lunar cantităţi mari de apă rece la preţ de caldă.

„Sunteţi un bloc de nespălaţi!”

Atât primarul Galaţiului, Dumitru Nicolae, cât şi directorul Apaterm, George Cubasa, cunosc cauzele acestei anomalii, dar nu iau nici o măsură concretă. Problema este cauzată de lipsa reţelelor de recirculare a fluidului, care să asigure o temperatură acceptabilă la robinet. Dacă un consumator reclamă la punctul termic de care aparţine lipsa apei calde la robinet, de fiecare dată răspunsul angajaţilor Apaterm este: „Sunteţi un bloc de nespălaţi!”. Mesajul brutal vrea să atragă atenţia că nu se prea consumă apă caldă în zonă. Mai diplomat, directorul furnizorului de agent termic recunoaşte: „Principala problemă o avem cu asigurarea recirculării apei calde. Din cele 121 de reţele de distribuţie a apei calde existente în Galaţi, doar 6 au sistemul de recirculare. Pentru a executa modernizări la reţelele de distribuţie sunt necesare fonduri, iar ultimii bani, adică suma de trei miliarde de lei vechi, am primit-o anul trecut de la guvern”.

Primarul promite de trei mandate

În schimb, primarul Dumitru Nicolae, aflat la al treilea mandat consecutiv, a folosit în fiecare campanie electorală promisiunea rezolvării reţelelor de recirculare a apei calde. Acum, recunoaşte senin că i-ar trebui vreo 100 de milioane de euro pentru modernizarea reţelelor de apă şi nu are de unde lua aceşti bani. Suma imensă de care se cramponează edilul-şef şi conducerea Apaterm ar însemna necesarul pentru modernizarea întregii reţele de apă caldă şi încălzire. Problema ar putea fi rezolvată, în primă fază, prin amplasarea conductelor de recirculare, lucrare care ar îngloba 800 km de ţeavă de diametru mic şi manopera. Din această cauză, sunt dese situaţiile în care asociaţii de proprietari au ameninţat că refuză plata facturilor pentru căldura înglobată în apa caldă. Cu cât consumatorul lasă să curgă mai multă apă rece pe robinetul de caldă, cu atât are parte de mai multe gigacalorii la plata facturii. Dovadă că gălăţenii s-au cam săturat de serviciile Apaterm stau şi datoriile de 2.600 de miliarde de lei vechi, care trebuiau încasate de la consumatori şi plătite către Electrocentrale Galaţi. Acum, Apaterm mizează pe faptul că iarna, datorită temperaturii mai ridicate a agentului termic primar de la Electrocentrale Galaţi, apa caldă va ajunge mai repede la robinet şi consumatorii vor uita până la primăvară.

http://www.gandul.info/societatea/galat ... 32;3252896

Posted

Vreţi apă caldă noaptea? Citiţi mai jos

imagine pentru Vreţi apă caldă noaptea? Citiţi mai josDai drumul la robinetul de apă caldă dimineaţa şi-l laşi să curgă jumătate de oră ca să poţi să faci şi tu un duş. Ţi-ai contorizat apartamentul, chipurile, ca să faci economie. Vorbe! Toţi cei de pe aceeaşi coloană cu tine, care stau la etajele inferioare, şi-au pus centrale de apartament. Deci ei nu folosesc apă caldă. Aşa că te întorci de la lucru, după opt ore de săpat şanţuri, să zicem, şi vrei să faci un duş. Dai drumul la apa caldă şi aştepţi jumătate de oră. Vara te descurci doar cu apa rece, dar iarna ţi-ar prinde bine să fii fachir.

Singurul bloc din Tîrgu Mureş cu apă caldă 24 de ore din 24

Nu şi dacă stai pe Libertăţii 109. Blocul turn de la această adresă e construcţia cu cel mai bun randament al consumului de apă caldă şi agent termic din Tîrgu Mureş şi probabil din întreg judeţul. Şi asta pentru că aici locuieşte Balazs Istvan, singurul verificator atestat de instalaţii termice şi sanitare din judeţ. Din 2000, când şi-au făcut asociaţie proprie, locatarii din Libertăţii 109 au investit 572 milioane de lei în modificări şi instalaţii de apă caldă, încălzire şi curent electric.

Cea mai importantă modificare a fost recircularea apei calde pe verticală. Motivul principal al problemei cu apa rece care curge la robinetul de apă caldă este recircularea acesteia pe orizontală până la punctul de branşament. Adică Energomur-ul, pentru păstrarea apei calde în conductă, face recircularea acesteia până la intrarea în bloc. Astfel că pe verticală apa se răceşte în circuitul intern, locatarul de la ultimul etaj trebuind să golească toată coloana de apă rece până să ajungă la apa caldă de la branşament.

"Am făcut la etajul zece o reţea care adună apa de la toate punctele de consum, o coboară printr-o conductă construită în curtea interioară până la o pompă care o reintroduce în coloana de urcare", ne-a explicat Balazs Istvan. Pompa dotată cu un termostat păstrează apa la o temperatură de peste 35 grade Celsius, amestecând-o pe cea rece de pe coloana de coborâre cu apa caldă de la punctul de branşament. Pentru ca apa din circuitul interior să nu treacă prin contorul de branşament care să o contorizeze încă o dată, un separator de căldur, desparte circuitul intern al apei de cel exterior. Pare foarte complicat, dar în realitate nu sunt decât câteva conducte ingenios montate. Astfel, Libertăţii 109 este singurul bloc în care este apă caldă la orice oră din zi sau din noapte.

Economie de 30%

Pe lângă modificarea circuitului apei calde, Balazs Istvan a acoperit cu un luminator curtea interioară a blocului prin care curentul de aer pătrundea pe sub uşi şi ridica până şi covoarele din casă. De asemenea, pentru economisirea agentului termic a micşorat debitul acestuia de la punctul de branşament şi pentru ca cele mai îndepărtate apartamente de punct să nu rămână fără căldură datorită debitului scăzut, o conductă care leagă coloana de tur cu cea de retur recirculează apa pentru păstrarea debitului necesar. Toate aceste inovaţii, plus izolarea celor patru km pătraţi de geamuri şi uşi exterioare a dus la o economie de până la 30%. "Cu noul sistem, a crescut consumul de apă caldă cu 15% pentru că în sfârşit oamenii au început să o folosească şi a scăzut cel de gaz cu 20% pentru că nimeni nu mai foloseşte gazul pentru încălzirea apei", a declarat Balazs Istvan. Iar oamenii au încetat să se mai debranşeze. Din 88 de apartamente, în Libertăţii 109 doar unul singur are centrală de apartament.

Falsa problemă a debranşării

În opinia lui Balazs Istvan, problema debranşării este prost pusă, deopotrivă de cei ce îşi montează centrale de apartament, cât şi de media. "Se spune că nimeni nu e obligat să folosească un serviciu pe care nu şi-l doreşte. Doar că Legea Proprietăţii desparte proprietatea privată de proprietatea comună. Tot aşa cum nu am voie să dărâm un zid de rezistenţă în apartament, ca să pericliteze integritatea întregii construcţii, nu pot nici să periclitez funcţionarea instalaţiei de încălzire care este proprietate comună indivizibilă", e de părere Balazs Istvan. În opinia lui Balazs Istvan, cu cât mai puţini consumatori rămân în sistemul centralizat, cu atât aceştia vor plăti mai mult. Iar aceştia sunt consumatorii cei mai sărmani, care nu-şi pot procura centrale de apartament. În plus, posesorii de centrale trăiesc pe spatele celor angrenaţi încă în sistemul centralizat de încălzire. "La noi în bloc, posesorul centralei de apartament e plecat de trei ani în Italia. La un ger de -18 grade afară, la el în apartament sunt constant 15 grade, fără să consume o picătură de gaz", a spus Balazs Istvan.

De ce nu în toată ţara?

Întrebarea care se pune este însă de ce Energomur-ul, în doi ani de zile de când există sistemul de recirculare a apei calde pe verticală, nu a spus nimic despre "minunea" din Libertăţii. Probabil pentru că recircularea pe verticală presupune încălzirea gratuită a apei care rămâne în conducte peste noapte. Această pierdere este însă de doar 5%, în opinia lui Balazs Istvan. Extinderea sistemului la toate blocurile din Tîrgu Mureş ar mări însă considerabil această pierdere, care însă ar putea fi determinată prin calcul şi taxată. Adevărata problemă a extinderii sistemului este numărul mare de debranşări. La un număr de 88 de apartamente, investiţia din Libertăţii 109 s-a ridicat la opt milioane de lei în şase ani, în cazul unui apartament cu trei camere. La un bloc cu trei oameni conectaţi încă la sistemul centralizat de încălzire, o asemenea lucrare ar fi cu totul neprofitabilă.

http://www.punctul.ro/articole/arhiva/3 ... i-jos.html

  • 1 month later...
Posted
Vreţi apă caldă noaptea? Citiţi mai jos

Toţi cei de pe aceeaşi coloană cu tine, care stau la etajele inferioare, şi-au pus centrale de apartament

Eu stau la etajul 1 si nu am apa calda decat dupa un sfert de ora. Ori ceilalti de sus sunt rapanosi si nu se spala, ori instalatia e varza. Inclin sa cred a doua varianta pt ca stau la 200 m de punctul termic.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.